|
Post by konstantinf on Dec 27, 2020 7:28:06 GMT 2
Καλημέρα Μιχάλη. Αν εννοείς τις μπογιές για το αμάξωμα ήταν όλες σπρέι. Τα οποία σπρέι γράφουν επάνω acrylic, αλλά, όπως άκουσα τις προάλλες στην τηλεδιάσκεψη, φαίνεται ότι στην πραγματικότητα είναι lacquer.
|
|
|
Post by mikys2019 on Dec 27, 2020 13:12:59 GMT 2
Κωστα μου καλημερα ...μιλαω για το σημα
|
|
|
Post by alex78 on Dec 27, 2020 14:32:43 GMT 2
Χρόνια πολλά Κωνσταντίνε! Ποιοτικότατη εργασία με υποδειγματικά βαψίματα! Μια ερώτηση σχετικά με τα σπρει της Tamiya. Γνωρίζεις αν οι κωδικοί της εταιρείας ( Ts / Ms / As ), έχουν κοινή σύσταση και χρήση? Καλή επιτυχία με την ακτινολόγηση.
|
|
|
Post by alex78 on Dec 27, 2020 14:36:24 GMT 2
Κωστα μου καλημερα ...μιλαω για το σημα Μιχάλη το διατυπώνει με σαφήνεια ο Κωνσταντίνος.... Στα ενδιάμεσα των χεριών κόκκινου ασχολήθηκα με το βάψιμο του σήματος της Alfa Romeo (πινελάκι με enamel της Humbrol)
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 27, 2020 17:00:57 GMT 2
Χρόνια πολλά και σε σένα Αλέξη, με υγεία και χαρές! Γνωρίζεις αν οι κωδικοί της εταιρείας ( Ts / Ms / As ), έχουν κοινή σύσταση και χρήση? Βρήκα αυτήν εδώ την απάντηση: intscalemodeller.com/viewtopic.php?t=1132Τα MS δεν τα ήξερα και μοιάζουν να μην υπάρχουν πια στην αγορά. Τα TS και AS τα χρησιμοποιώ αδιακρίτως, ανάλογα με το τι απόχρωση χρειάζομαι. Τα AS είναι φυσικά όλα ματ.
|
|
|
Post by alex78 on Dec 27, 2020 17:25:26 GMT 2
Μπήκε η σωστή βάση στο ερώτημα και όντως υπάρχουν και τα ''Ps'' που ξέχασα να αναφέρω. Τα ''Ms'' δεν νομίζω να έχουν καταργηθεί. Η αγορά των ''4WD'' στην Ιαπωνία παραμένει τα τελευταία χρόνια πολύ ενεργή και διαδεδομένη. Ίσως στην Ευρώπη να μην εισάγονται πλέον εύκολα λόγω αδιαφορίας της συγκεκριμένης κατηγορίας.Ευχαριστώ Κωνσταντίνε!
|
|
|
Post by konstantinf on Jan 2, 2021 9:28:54 GMT 2
Καλημέρα σε όλους και Καλή Χρονιά! Σεβόμενος την σοφή παροιμία "Μία ρόδα την ημέρα τον ψυχίατρο κάνει πέρα" ακολούθησα αυτό τον ρυθμό κι έτσι η εβδομάδα που πέρασε καλύφθηκε από την κατασκευή των πέντε ακτινωτών τροχών. Δοθέντος ότι έχω παρουσιάσει αναλυτικά τον τρόπο κατασκευής τους παλιότερα (βλέπε εδώ: scalewheels-gr.com/thread/2092/rolls-royce-phantom-sedanca-pocher?page=5, ανάρτηση της 18/4/2016) δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Κάθε τροχός αποτελείται από 60 ακτίνες, 60 θηλές, 3 πλαστικές στεφάνες και 4 μεταλλικές, 12 βίδες, μια πλήμνη από 6 κομμάτια, και 1 βαλβίδα, συνολικά 146 κομμάτια και έχει βάρος (με το λάστιχο) 98 γραμμάρια. Οι ακόλουθες φωτογραφίες δείχνουν τα βασικά κομμάτια και το χτίσιμο των επιπέδων των ακτίνων από μέσα προς τα έξω... ... και τους 5 τροχούς τελειωμένους:
Ας σημειωθεί εδώ ότι το κιτ δίνει 4 τροχούς. Καθώς όμως η Bburago και η καθ' οδόν ευρισκόμενη Roadster της Italeri έχουν και ρεζέρβα στο πλάι, αποφάσισα να προσθέσω ρεζέρβα και στην Pocher. Προς τούτο αφαιρέθηκε μία από τις δύο ρεζέρβες που έχει η Spider (και που ούτως ή άλλως δεν χωράει κάτω από το "φτερό του καρχαρία"). Καθώς βρισκόταν σε άθλια κατάσταση (ανήκε στις 6 πρώτες ακτινωτές ρόδες που έφτιαξα ποτέ με εμφανή τα σημάδια της απειρίας μου) διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη και ξαναχτίστηκε - στην φωτογραφία βρίσκεται ξαπλωμένη σε πρώτο πλάνο. Μερικά στατιστικά στοιχεία: το χτίσιμο κάθε επιπέδου 20 ακτίνων χρειάστηκε (με κεκτημένη εμπειρία έπειτα από την κατασκευή 16 τέτοιων τροχών στο παρελθόν) 45-50 λεπτά της ώρας. Μαζί με το απαραίτητο τρίψιμο και εξομάλυνση πριν τη συναρμολόγηση, το στέγνωμα της κυανοακρυλικής (καλού-κακού προστέθηκε μια σταγόνα στην εξωτερική άκρη κάθε ακτίνας) και το βίδωμα των επιπέδων μεταξύ τους και των μεταλλικών στεφανών προκύπτει αναγκαίος χρόνος περίπου 3 ωρών για κάθε τροχό - εξ ου και το "μία ρόδα την ημέρα".
Μια τελευταία πινελιά ήταν η λείανση των βιδών που προεξέχουν στις εξωτερικές στεφάνες ώστε να μην προκαλούν εξογκώματα στο λάστιχο όταν αυτό φορεθεί:
Στην επόμενη φάση οι τροχοί θα βαφτούν μαύροι. Προς τούτο δοκίμασα δύο αστάρια (σπρέι) πάνω σε φύλλο αλουμινίου: διαφανές Β504 και γκρι Dupli-Color, τα οποία βάφτηκαν στη συνέχεια με μαύρο gloss TS-14. Η διαφορά είναι μέρα με τη νύχτα:
Καθώς δεν θέλω να χτίσω χρώμα πάνω στις λεπτές ακτίνες τείνω να χρησιμοποιήσω το Β504 που με ένα μόνο χέρι μαύρο δίνει gloss αποτέλεσμα. Πριν όμως προχωρήσω, θα ήθελα να ακούσω γνώμες και συμβουλές σας σχετικά με το Β504 και πιθανές κακοτοπιές κατά την χρήση του. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο!
|
|
|
Post by ViL27 on Jan 2, 2021 10:33:47 GMT 2
Με ζορικες δουλειές έκλεισες το 2020 Κωνσταντίνε,αλλά απόλυτα πετυχημένες!Βουνό μου φαίνεται η κατασκευή των ζαντών! Είμαι εντυπωσιασμένος από τις δουλειές σου την χρονιά που πέρασε,εύχομαι ανάλογες η και ακόμα καλύτερες κατασκευές φέτος!
|
|
|
Post by kyriakos on Jan 2, 2021 10:39:35 GMT 2
Κωσταντίνε καλημέρα έχεις ανεβάσει πολύ το επίπεδο πολύ ωραίες η ζάντες φαντάζομαι υπομονή που χρειάζεται για να φτιαχτούν μπράβο σου!
|
|
|
Post by alex78 on Jan 2, 2021 11:07:18 GMT 2
Πολλή και απαιτητική δουλειά που την έφερες εις πέρας! Γνώμη για τα σπρει δεν έχω διότι δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμη. Εύχομαι μια καλή και δημιουργική χρονιά γεμάτη υγεία και χαρές!
|
|
|
Post by konstantinf on Jan 2, 2021 11:15:52 GMT 2
Σπύρο και Κυριάκο, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Βουνό δεν είναι η κατασκευή των τροχών, απλά χρειάζεται ώρα, κατά την οποία πρέπει να κατανικήσει κανείς την ανία που προκαλεί η επανάληψη 300 φορές της ίδιας κίνησης. Και δεν χρειάζεται υπομονή, αλλά προσοχή, κυρίως για να μην ακουμπήσει το κολλητήρι στο πλαστικό...
Αυτό που ξέχασα να αναφέρω πιο πάνω είναι ότι πρέπει απαραιτήτως να ανοιχτεί σπείρωμα με κολαούζο Μ1,6 στις οπές όπου βιδώνονται οι βίδες - ειδάλλως το σπάσιμο του κεφαλιού της βίδας είναι προγραμματισμένο!
|
|
|
Post by konstantinf on Jan 2, 2021 11:17:11 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Αλέξη - το μήνυμα σου ήρθε όσο απαντούσα σε Σπύρο και Κυριάκο... Αντεύχομαι ολόκαρδα!
|
|
|
Post by mikys2019 on Jan 2, 2021 11:55:38 GMT 2
Καλημερα Κωστα ....πολυ ωραια κ επιμονη δουλεια ... Για να δεις τι σημαινει πειρα ....πριν 4 χρονια 3 μερες η καθε ροδα ....τωρα 3 ωρες ...ντοκτορα πηρες στην κατασκευη . Μια ερωτηση μονο .....αφου ζεστενεις την θυλη κ κολλαει (σχετικα )στο στεφανι γιατι μετα βαζεις κ κυανοακρυλικη στην ακτινα ? δεν φτανει η θυλη ?
|
|
|
Post by konstantinf on Jan 2, 2021 14:14:38 GMT 2
Ευχαριστώ για τα σχόλια Μιχάλη. Όχι, η θηλή δεν αρκεί, καθώς η ακτίνα μπορεί να γλιστράει μέσα της. Η κυανοακρυλική στερεώνει την ακτίνα στην σωστή θέση (έτσι ώστε το σχέδιο διασταύρωσης των ακτίνων γύρω από την πλήμνη να είναι όμορφα συμμετρικό.
|
|
|
Post by Φάνης on Jan 2, 2021 14:50:52 GMT 2
Κουραστική αλλά απαραίτητη η δουλειά στους τροχούς Κωνσταντίνε! Και μια χαρά έκατσε η 5η ρόδα! Αφού ξέρεις την δουλειά, έχεις σκεφτεί να το εφαρμόσεις και όταν δεν έχεις έτοιμες να αντικαταστήσεις τις πλαστικές που είναι εκτός κλίμακας, για παράδειγμα σε 8αρια 9αρια μηχανές ή 12αρια αυτοκίνητα (απλώς θα χρειαστείς λεπτές βέργες, για παράδειγμα υπάρχουν καρφίτσες (insect pins) 000, 00, 0 κτλ που είναι στο κατάλληλο μέγεθος);
|
|
|
Post by konstantinf on Jan 2, 2021 20:54:06 GMT 2
Δεν είναι τόσο απλό Φάνη... Ο Fernando Pinto κάνει τροχούς στην 1/12 με ευθύγραμμα τμήματα σύρματος που εφάπτονται εξωτερικά της πλήμνης, αλλά χωρίς θηλές και σε δύο μόνο επίπεδα. Οι ακτίνες που δίνει η Pocher δεν είναι ευθύγραμμες καθώς ένα άκρο μπαίνει κάθετα στην πλήμνη, λυγίζει βγαίνοντας και ξαναλυγίζει ώστε να μπει κάθετα στην στεφάνη, αλλά όχι απέναντι από το αντίστοιχο σημείο της πλήμνης. Τυπικό παράδειγμα ακτίνας-θηλής:
|
|