|
Post by konstantinf on Sept 8, 2020 7:55:27 GMT 2
Καλημέρα φίλοι μου! Στην φετινή χειμερινή περίοδο 2020-2021 θα ασχοληθώ με ένα απαιτητικό πρότζεκτ που τριβελίζει το μυαλό μου από τότε που η Italeri κυκλοφόρησε την Alfa Romeo 8C 2300 στην 1:12. Συγκεκριμένα, να κατασκευάσω παράλληλα το ίδιο μοντέλο σε όσες περισσότερες κλίμακες είναι δυνατόν. Έχοντας ήδη στο στοκ από παλιότερα το μοντέλο της Pocher στην 1:8, άρχισα να ψάχνω τι άλλο υπάρχει ή υπήρξε διαθέσιμο. Βρήκα το μοντέλο της Bburago στην 1:18, και συνεχίζω να αναζητώ… Καθώς τα τρία πρώτα μοντέλα απέχουν το καθένα 1,5 φορά από το αμέσως μεγαλύτερο (8--> 12 --> 18) σειρά θα είχαν τα 1/27 και 1/40,5, τουτέστιν (στις συνήθεις κλίμακες) 1/24 ή 1/25 και 1/43, αντίστοιχα. Αν κάποιος ξέρει κάτι, θα ήμουν ευγνώμων! Φυσικά υπάρχει και η 1/5 που ανακάλυψε ο Μιχάλης εδώ: www.autoblog.gr/2015/06/13/alfa-romeo-8c-2300-monza-1931-scale-model/ , αλλά υπερβαίνει τις δυνατότητες μου… Η Alfa Romeo 8C καλύπτει μια ολόκληρη σειρά πολιτικών και αγωνιστικών αυτοκινήτων Alfa Romeo της δεκαετίας του 1930. Το «8C» υποδηλώνει τους 8 κυλίνδρους του κινητήρα εν σειρά. Ο κινητήρας 8C, σχεδιασμένος από τον Vittorio Jano ήταν το κύριο αγωνιστικό εργαλείο της Alfa Romeo από την παρουσίαση του το 1931 μέχρι την απόσυρσή του το 1939. Εκτός από την χρήση του στην διθέσια σπορ εκδοχή του αυτοκινήτου, χρησιμοποιήθηκε στο παγκοσμίως πρώτο πραγματικό μονοθέσιο αγωνιστικό Grand Prix, το Monoposto 'Tipo B' - P3 από το 1932 και μετά. Μεταγενέστερες εξελίξεις του κινητήρα χρησιμοποιήθηκαν σε οχήματα όπως το δικινητήριο (!) Bimotore με κυβισμό 6,3 λίτρων του 1935, το μονοθέσιο Monoposto 8C 35 Type C (3,8 λίτρα) του 1935, και την Alfa Romeo 8C 2900B Mille Miglia. Χρησιμοποιήθηκε επίσης σε πανάκριβα πολιτικά αυτοκίνητα όπως το Touring Spider και το Touring Berlinetta.
Ο 8-κύλινδρος κινητήρας είχε ένα κοινό κιβώτιο στροφαλοφόρου για τα δύο 4-κύλινδρα μπλοκ αλουμινίου, που συμπεριλάμβαναν και τις κεφαλές των κυλίνδρων. Η διάμετρος και η διαδρομή (και επομένως και οι διωστήρες, έμβολα κλπ.), ήταν ίδια με του 6-κύλινδρου κινητήρα των 1750 cc (διάμετρος: 65 mm, διαδρομή: 88 mm 2336 cc). Οι ενσωματωμένες κεφαλές δεν είχαν τσιμούχες που φθείρονταν, αυτό όμως έκανε πιο δύσκολη τη συντήρηση των βαλβίδων. Ένα κεντρικό κιβώτιο χρονισμού με γρανάζια κινούσε τους δύο εκκεντροφόρους επί κεφαλής, τον υπερσυμπιεστή και διάφορα περιφερειακά.
Το πρώτο μοντέλο ήταν το 8C 2300 του 1931, μια αναφορά στον κινητήρα των 2,3 λίτρων (2336 cc), σχεδιασμένο αρχικά ως αγωνιστικό. Παράχθηκαν ωστόσο συνολικά 188 κομμάτια, για χρήση στον δρόμο. Παρόλο που η αγωνιστική εκδοχή του 8C 2300 Spider με οδηγό τον Tazio Nuvolari κέρδισε τους αγώνες Targa Florio στη Σικελία το 1931 και 1932, ήταν η νίκη στο ιταλικό Grand Prix του 1931 στη Monza που έδωσε το προσωνύμιο «Monza» στο διθέσιο αυτοκίνητο GP, μια κοντύτερη εκδοχή του Spider.
Το 8C 2300 tipo Le Mans ήταν η σπορ εκδοχή του 8C 2300 και είχε ένα επιτυχημένο ντεμπούτο στο Κύπελλο Ιρλανδίας το 1931 με οδηγό τον Henry Birkin. Κέρδισε τις 24 Ώρες του Le Mans το 1931 (Howe-Birkin), το 1932 (Chinetti-Sommer), το 1933 (Nuvolari-Sommer) και το 1934 (Chinetti-Etancelin). Το μοντέλο 8C 2300 Le Mans που εκτίθεται στο Μουσείο της Alfa Romeo αγοράστηκε το 1931 από τον Sir Henry Birkin για χρήση σε αγώνες, αλλά δεν είναι αυτό με το οποίο οι Birkin και Howe νίκησαν στο Le Mans του 1931.
Η ιδέα είναι να φτιάξω τα μοντέλα πανομοιότυπα – ωστόσο τα κιτ δεν βοηθάνε: Η Italeri δίνει το μοντέλο της ως Grand Prix, η Pocher και η Bburago ως σπορ. Οι διαφορές αφορούν στην ύπαρξη ή μη φτερών στους τροχούς, φαναριών, στον αριθμό (1 ή 2) των παρμπρίζ και του φινιρίσματος τους, στον διάκοσμο και σε άλλες μικρολεπτομέρειες. Αν ακολουθήσω πιστά την αρχική ιδέα και καθώς δεν υπάρχουν φανάρια και φτερά ως βελτιωτικά στην 1/12, θα πρέπει να καταλήξω στην πιο λιτή εκδοχή (Grand Prix) χάνοντας έτσι κάποια όμορφα στοιχεία. Θα ήθελα επ’ αυτού την γνώμη σας.
Για τις κατασκευές αυτές θα ανοίξω συνολικά 3 threads, ένα για κάθε μοντέλο, που θα ενημερώνονται εναλλάξ. Η παράλληλη αυτή κατασκευή θα επιτρέψει την μεταφορά - στο μέτρο του δυνατού - περισσότερων λεπτομερειών από τις μεγαλύτερες κλίμακες στις μικρότερες. Αυτή εδώ η εισαγωγή ωστόσο γίνεται άπαξ, εδώ στο μοντέλο της Pocher, για να μην επαναλαμβανόμαστε. Σε επόμενα updates θα γίνει εν συντομία η περιγραφή του κάθε κιτ ξεχωριστά στο αντίστοιχο thread, για σήμερα ιδού μόνο οι φωτογραφίες των τριών κουτιών:
|
|
|
Post by Φάνης on Sept 8, 2020 8:27:31 GMT 2
Καλημέρα Κωνσταντίνε, πολύ ενδιαφέρον thread με τις παράλληλες κατασκευές! Προσωπικά, δεν θα έφτιαχνα το ίδιο, πανομοιότυπο, μοντέλο σε όλες τις κλίμακες (νομίζω θα με κούραζε) αλλά η διαφορετικότητα τους θα μου έδινε κουράγιο για τις παράλληλες κατασκευές. Με άλλα λόγια, θα έφτιαχνα ακριβώς τις εκδοχές που υπάρχουν σε κάθε κλίμακα. Επίσης, η διαφορετικότητα, «γεμίζει» ομορφότερα πιστεύω την βιτρίνα μας! Φυσικά εσύ αποφασίζεις τι ακριβώς θέλεις! Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by ViL27 on Sept 8, 2020 8:58:07 GMT 2
Πολύ μεγάλο και το εγχείρημα και η πρόκληση Κωνσταντίνε!καλή αρχή, καλά αποτελέσματα και καλή απόλαυση! Καλημερα
|
|
|
Post by mikys2019 on Sept 8, 2020 10:42:15 GMT 2
Κωστα μου καλη αρχη στο επι τρια ενχειρημα σου ....δυο δυσκολα μοντελα δεν θα σε κουρασουν ? Εαν δεις το 1/5 εχει φτερα κ μασπιε ενσωματωμενα ....αυτο ποιο μοντελο ειναι ? Καλα για την εισαγωγη δεν μιλαω ....ΤΕΛΕΙΑ οπως συνηθως . Σε ευχαριστω πολυ ...που εγω θα γραψω ελαχιστα .
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 8, 2020 11:06:01 GMT 2
Φάνη, Σπύρο και Μιχάλη, ευχαριστώ πολύ για την θερμή υποδοχή! Με άλλα λόγια, θα έφτιαχνα ακριβώς τις εκδοχές που υπάρχουν σε κάθε κλίμακα. Επίσης, η διαφορετικότητα, «γεμίζει» ομορφότερα πιστεύω την βιτρίνα μας! Θα δούμε, έχουμε καιρό Φάνη... Ούτως ή άλλως οι εμφανείς διαφορές είναι στο αμάξωμα και μέχρι να φτάσουμε εκεί, ίσως έχει βγάλει ο FFP φανάρια και φτερά στην 1/12! δυο δυσκολα μοντελα δεν θα σε κουρασουν ? Δεν είναι δύο τα δύσκολα, είναι 3, καθώς και το 1/18 θα πρέπει πρώτα να διαλυθεί (και δεν έχω την παραμικρή εμπειρία επ' αυτού - ίσως ο Δημήτρης-diecast μπορέσει να βοηθήσει με συμβουλές...). Αν τα έβαζα σε σειρά αυξανόμενης δυσκολίας, θα έλεγα Pocher --> Bburago --> Italeri. Θα έλεγα ότι είναι η πολιτική εκδοχή του Mille Miglia (χωρίς το τρίτο μεσαίο φανάρι).
|
|
|
Post by Φάνης on Sept 8, 2020 11:23:18 GMT 2
Κωνσταντίνε, ναι ίσως ο Fernando βγάλει κάποια έξτρα στην 1:12 στην πορεία. Πριν μερικές ημέρες παρέλαβα τις ζάντες του για την 1:12. Όμορφες δείχνουν από κοντά! Παρεμπιπτόντως, κοιταξα το Burago σε διαφορά site να δω τις λεπτομέρειες του, μου φάνηκε πολύ ψεύτικο.... Επίσης, οι ζάντες του μου φαίνονται εκτός κλίμακας, εσύ που το έχεις από κοντά πως το βλέπεις γενικά. Είδα ότι έχει και την Spyder....
|
|
|
Post by mikys2019 on Sept 8, 2020 11:39:14 GMT 2
Παιδια τωρα επειδη δεν βασανιζομαστε αρκετα ....θα ασχοληθουμε και με Bburago να το διαλυουμε και να το εξελισουμε .....ωραια Κωστα ακου ....περνεις σφυρι τρυπανι κ αρχιζεις .....
|
|
|
Post by mikys2019 on Sept 8, 2020 11:43:47 GMT 2
Κωστα τωρα το θυμηθηκα ο tremonia βγαζει για 1/18 burago
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 8, 2020 12:08:12 GMT 2
Κωστα τωρα το θυμηθηκα ο tremonia βγαζει για 1/18 burago Μόνο για Ferrari και Lamborghini...
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 8, 2020 12:15:20 GMT 2
Κωνσταντίνε, ναι ίσως ο Fernando βγάλει κάποια έξτρα στην 1:12 στην πορεία. Πριν μερικές ημέρες παρέλαβα τις ζάντες του για την 1:12. Όμορφες δείχνουν από κοντά! Παρεμπιπτόντως, κοιταξα το Burago σε διαφορά site να δω τις λεπτομέρειες του, μου φάνηκε πολύ ψεύτικο.... Επίσης, οι ζάντες του μου φαίνονται εκτός κλίμακας, εσύ που το έχεις από κοντά πως το βλέπεις γενικά. Είδα ότι έχει και την Spyder.... Όντως, όμορφες είναι οι ζάντες του... Έχουν λίγο φλας στη ρητίνη, αλλά διορθώνεται.
Τώρα σε ό,τι αφορά στο Bburago, αυτή είναι ακριβώς η ιδέα του όλου πρότζεκτ: Να αναδείξω τα όρια (τα δικά μου, εννοείται) στην προσέγγιση της πραγματικότητας σε κάθε κλίμακα. Και γι' αυτό θέλω να δω κατά πόσον είναι δυνατή η βελτίωση ενός μικρού diecast. Παράδειγμα: Οι βραχίονες στήριξης των φτερών στο Bburago είναι θεόχοντροι. Πόσο μπορώ να τους λεπτύνω; (ευτυχώς αυτοί είναι από πλαστικό και όχι από μέταλλο). Πιθανώς θα χρειαστώ και ένα δεύτερο κομμάτι, γιατί όλο και κάτι θα σπάσει ανεπανόρθωτα στο πρώτο...
|
|
|
Post by Φάνης on Sept 8, 2020 13:19:38 GMT 2
Τώρα σε ό,τι αφορά στο Bburago, αυτή είναι ακριβώς η ιδέα του όλου πρότζεκτ: Να αναδείξω τα όρια (τα δικά μου, εννοείται) στην προσέγγιση της πραγματικότητας σε κάθε κλίμακα. Και γι' αυτό θέλω να δω κατά πόσον είναι δυνατή η βελτίωση ενός μικρού diecast. Παράδειγμα: Οι βραχίονες στήριξης των φτερών στο Bburago είναι θεόχοντροι. Πόσο μπορώ να τους λεπτύνω; (ευτυχώς αυτοί είναι από πλαστικό και όχι από μέταλλο). Πιθανώς θα χρειαστώ και ένα δεύτερο κομμάτι, γιατί όλο και κάτι θα σπάσει ανεπανόρθωτα στο πρώτο...
Υπάρχουν βιντεάκια στο youtube Κωνσταντίνε, που δείχνουν βελτιώσεις σε diecast κομμάτια. Ακόμη και σε κλίμακα 1:64! Ξεβίδωμα, αφαίρεση χρώματος, τρίψιμο, αστάρωμα και ότι μπορείς να φανταστείς ότι θα χρειαστείς να κάνεις. Δηλαδή, από την στιγμή που θα αποσυναρμολογηθεί, είναι σαν να ξεκινάς ένα μεταλλικό μοντέλο σε 1:18. Νομίζω, όπως ανέφερε και ο Μιχάλης, υπάρχει βελτιωτικό από Tremonia, οπότε το παιχνίδι χοντραίνει! Να πω την αλήθεια, με ιντριγκάρει λίγο!
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 8, 2020 16:13:14 GMT 2
Παίδες, αν το δείτε εσείς το οποιοδήποτε βελτιωτικό στην 1/18 ή στην 1/12, είμαι όλος αυτιά!
|
|
|
Post by mikys2019 on Sept 8, 2020 16:13:35 GMT 2
Φανη μου εχει δικιο ο Κωστας .....για αλφα ρομεο τιποτα δεν βγαζει .
|
|
|
Post by gtziaf on Sept 9, 2020 8:11:29 GMT 2
Καλημέρα, Κωνσταντίνε και καλή επιτυχία. Εξαιρετικό θέμα και όμορφη ιδέα της παράλληλης κατασκευής. Όπως σου είπε και ο Φάνης δεν νομίζω ότι πρέπει να περιοριστείς σε απολύτως όμοιες εκδόσεις του αυτοκινήτου. Η σύγκρισή θα γίνει έτσι και αλλιώς είτε έχει φτερά ή φώτα, είτε όχι. Εξάλλου, νομίζω ότι είναι αμαρτία να χάσεις την ευκαιρία να φτιάξεις την ομορφότερη, για μένα, έκδοση της 8C (αυτή με τα φτεράκια), όπως τη δίνει η pocher.
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 9, 2020 10:31:44 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια Γιώργο! Αυτή είναι η μία πλευρά - προς το παρόν δεν εγκαταλείπω την ελπίδα πως μέχρι να φτάσω μέχρι εκεί, μπορεί να υπάρχουν τα απαραίτητα βελτιωτικά για την 1/12. Έχω ήδη κάνει μια κρούση στον Fernando αλλά δεν αντέδρασε - μέχρι τώρα...
|
|
|
Post by Φάνης on Sept 9, 2020 13:21:04 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια Γιώργο! Αυτή είναι η μία πλευρά - προς το παρόν δεν εγκαταλείπω την ελπίδα πως μέχρι να φτάσω μέχρι εκεί, μπορεί να υπάρχουν τα απαραίτητα βελτιωτικά για την 1/12. Έχω ήδη κάνει μια κρούση στον Fernando αλλά δεν αντέδρασε - μέχρι τώρα... Είναι κάποιες τέτοιες στιγμές που σκέφτομαι πόσο χρήσιμο είναι ένας mini τόρνος στο hobby μας (ζηλεύω πραγματικά άλλους μοντελιστές που ξέρουν να τον χρησιμοποιούν!) - κάτι που πολύ θα ήθελα να έχω (αυτό δεν είναι πρόβλημα) και φυσικά, το σημαντικότερο, να ξέρω να τον χρησιμοποιώ (φυσικά με εξάσκηση μαθαίνεις και βελτιώνεσαι)! Έχω πολλές φορές σκεφτεί να πάω σε κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια εδώ στην Κύπρο σχετικά με το θέμα (σε κανονικό τόρνο φυσικά) αλλά δυστυχώς δεν έχω χρόνο.... Ίσως το επόμενο σχολικό έτος, που θα έχει τελειώσει το Λύκειο η μεγάλη μου κόρη και θα έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο....
|
|