|
Post by Φάνης on Feb 7, 2022 14:23:23 GMT 2
Με την ευκαιρία, ποια μπουλονάκια αγόρασες; τα resin ή τα μεταλλικά; Σωστά! Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by konstantinf on Feb 12, 2022 11:38:34 GMT 2
Καλημέρα φίλοι μου! Αργά, αλλά σταθερά προχωράμε... Την εβδομάδα που πέρασε γυαλίστηκε το επάνω μέρος του αμαξώματος και προστέθηκαν διάφορα εξαρτήματα: Το καθρεφτάκι, η στεφάνη του ρεζερβουάρ και η δερμάτινη καλύπτρα του χειρόφρενου:
Κατόπιν προστέθηκαν οι χαλκομανίες στην ουρά και ετοιμάστηκαν οι ιμάντες του καπό:
Στους ιμάντες προστέθηκε ένα παξιμάδι στο κάτω μέρος και αντικαταστάθηκε η δερμάτινη θηλιά που προβλέπει το κιτ με μεταλλική, ώστε οι ιμάντες να μπορούν να λύνονται. Στη συνέχεια φορέθηκε το αμάξωμα πάνω στο σασί και δέθηκε με την ποδιά:
Το δέσιμο ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία (δουλειά με δύο λαβίδες) όπου νομίζω ότι με βοήθησε η εμπειρία από το δέσιμο των σχοινιών στα ιστιοφόρα που έφτιαχνα στα νιάτα μου. Αυτά για σήμερα, να είστε όλοι καλά και να έχετε ένα καλό Σαββατοκύριακο! ΥΓ. Στα μισά της εβδομάδας είχα και ένα ατύχημα - κατά τρόπο που δεν πήρα είδηση έσπασε το δεξί μπροστινό ταμπούρο από τον άξονα. Ευτυχώς, ακολουθώντας τις εισαγωγικές συμβουλές του Γιώργου είχα προμηθευτεί εποξική κόλλα για μέταλλα και μετά από 24 ώρας το ταμπούρο ήταν ξανά στη θέση του (ίσως και πιο στερεό από πριν).
|
|
|
Post by alex78 on Feb 12, 2022 12:58:26 GMT 2
Εντυπωσιάζει με την υπέροχη λεπτομέρεια του Κωνσταντίνε. Κάποιες αβαρίες που διακρίνονται στο χρώμα στην 3η φωτό, είναι πλέον αντιμετωπίσιμες?
|
|
|
Post by konstantinf on Feb 12, 2022 14:24:40 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Αλέξη! Ατέλειες αυτού του είδους υπάρχουν και σε άλλα σημεία. Θα διορθωθούν όλες με ρετουσάρισμα όταν τελειώσουν όλες οι εργασίες που απαιτούν χειρισμούς του αμαξώματος.
|
|
|
Post by ViL27 on Feb 12, 2022 15:31:43 GMT 2
Ωραίες οι εργασίες Κωνσταντίνε,πολύ απαιτητικό πρέπει να ήταν το δέσιμο αλλά τα κατάφερες εξαιρετικά
|
|
|
Post by gtziaf on Feb 12, 2022 17:45:21 GMT 2
Πήρε σχήμα, Κώστα. Ομορφιά! Ήθελε το κατιτίς του, σε προσοχή, στην εφαρμογή των τμημάτων του αμαξώματος, αλλά είναι μια ωραία κατασκευή. Μου άρεσαν εξαιρετικά οι δέστρες. Το σύρμα στις συνδέσεις είναι .2 ή .3; Σε συνέχεια, αυτό που σου έγραψα για τις βίδες στην προηγούμενη ενημέρωση (μάλλον δεν το είδες ), η απαλοιφή κάποιων βιδών βοηθάει και στο να μην στρεσάρονται τα κομμάτια και ως συνέπεια προκαλούνται αμυχές στο φινίρισμα.
|
|
|
Post by konstantinf on Feb 12, 2022 18:44:25 GMT 2
Σπύρο και Γιώργο σας ευχαριστώ πολύ! Φυσικά και δεν είναι το καλύτερο μοντέλο που έχω φτιάξει - αλλά ήταν και το πρώτο του είδους... Υπήρξε ωστόσο πολύτιμο, μιας κει έμαθα ένα σωρό πράγματα που σκοπεύω να εκθέσω αναλυτικότερα στα τελειωμένα όταν με το καλό φτάσω εκεί (και νομίζω πως τελικά μέσα στο κουτί του δεν θα δείχνει και τόσο άσχημο...). Το σύρμα στις δέστρες είναι 0,22 χιλ. Όσο για τις βίδες, το τι μπορεί/πρέπει να παραλειφθεί είναι θέμα εμπειρίας. Ήδη παρέλειψα κάποιους πίρους ευθυγράμμισης που όχι μόνο δεν προσέφεραν τίποτα, αλλά εμπόδιζαν μια καλή συναρμογή.
|
|
|
Post by Φάνης on Feb 16, 2022 12:00:21 GMT 2
Μια χαρά προχωράει Κωνσταντίνε. Είναι το 1ο σου Χιρο, οπότε αποκτάς εμπειρίες, ελπίζω όχι το τελευταίο, αλλά εσύ θα μας πεις στο τέλος της κατασκευής. Ίσως τα μεταλλικά μέρη στους ιμάντες του καπό να ήθελαν προσεκτικότερο καθάρισμα γιατί στις φωτό κάποιες ραφές είναι ακόμη εμφανείς. Καλή ολοκλήρωση!
|
|
|
Post by konstantinf on Feb 16, 2022 19:54:56 GMT 2
Έχεις μάτι γερακιού Φάνη! Έχει ραφές στο μίσχο, αλλά έχει και υπολείμματα από τη σύνδεση με το πλαίσιο των φωτοχαραγμένων σε μερικές αγκράφες. Ομολογώ ότι κάποια στιγμή είχα βαρεθεί... Αλλά υποθέτω ότι και κανείς δεν θα το πλησιάσει με μεγεθυντικό φακό! Να 'σαι καλά!
|
|
|
Post by Φάνης on Feb 18, 2022 23:19:18 GMT 2
Έχεις μάτι γερακιού Φάνη! Έχει ραφές στο μίσχο, αλλά έχει και υπολείμματα από τη σύνδεση με το πλαίσιο των φωτοχαραγμένων σε μερικές αγκράφες. Ομολογώ ότι κάποια στιγμή είχα βαρεθεί... Αλλά υποθέτω ότι και κανείς δεν θα το πλησιάσει με μεγεθυντικό φακό! Να 'σαι καλά! Μακάρι να είχα Κωνσταντίνε! Εδώ που φθάσαμε, χωρίς optivisor δεν μπορούμε να μοντελάρουμε σε 1:24 και μικρότερες κλίμακες! Ας είναι καλά φυσικά και οι φωτό που βοηθούν να δούμε/διορθώσουμε (όσο μπορούμε) κάποιες λεπτομέρειες που με γυμνό μάτι πολύ δύσκολα φαίνονται. Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by konstantinf on Feb 19, 2022 19:05:52 GMT 2
Καλησπέρα φίλοι μου. Προτελευταίο update, αν δεν πάει κάτι στραβά την τελευταία στιγμή... Αφού παρέλαβα τα έξτρα μπουλονάκια για τις ζάντες (τα σωστά για να ταιρίαζουν με τα μεταλλικά του κιτ είναι 0,9 mm), βάφτηκαν, ανοίχτηκαν οι τρύπες (0,95 mm) και ολοκληρώθηκαν οι τροχοί: Επίσης περάστηκαν οι καλωδιώσεις των φρένων δεξιά και αριστερά και οι αντίστοιχοι λεβιέδες, φορέθηκε το τιμόνι, η μάσκα προστασίας του ψυγείου και η μεγάλη χαλκομανία με το νούμερο στην ουρά:
Απομένει να φορεθούν οι τροχοί, να κολληθούν οι χαλκομανίες στα φύλλα του καπό και να προστεθεί το συναρμολογημένο καπό στο αμάξωμα. Να έχετε όλοι ένα καλό Σαββατοκύριακο!
|
|
|
Post by Φάνης on Feb 19, 2022 21:34:00 GMT 2
Καλή ολοκλήρωση Κωνσταντίνε! Σίγουρα γέμισαν και ομόρφυναν οι ζάντες με τα έξτρα (και οικονομικά) μπουλονάκια! Δεν είμαι φαν των χαλκομανιών χωρίς βερνίκι-τρίψιμο (γιατί το έξτρα film είναι αφύσικο ακόμη και σε μεγάλες κλίμακες), αλλά στις φωτό το 18 στην ουρά δείχνει όμορφο! Το 18 με την μάσκα μπροστά ίσως μπορεί να διορθωθεί σε κάποια σημεία με λεπτό πινελάκι. Κάτι για την συζήτηση : Κοιτάζοντας προσεκτικά τις ζάντες, η χύτευση του white metal της Hiro δεν είναι καθόλου καλή (πολλά σκασίματα και ίσως κάποια σπασίματα από ότι βλέπω). Το είδαμε και σε αλλά κομμάτια στο συγκεκριμμένο κιτ. Δεν ξέρω πως είναι και στα αλλά, σύγχρονα μοντέλα της, αλλά με τέτοια χύτευση (η οποία δεν διορθώνεται για παράδειγμα μόνο με τρίψιμο), πιστεύω είναι μονόδρομος το στοκάρισμα/βάψιμο και η εγκατάλειψη του γυμνού/γυαλισμένου μετάλλου. Εσένα ποια είναι η γνώμη σου;
|
|
|
Post by mikys2019 on Feb 19, 2022 22:03:51 GMT 2
Κάτι για γενική συζήτηση : Κοιτάζοντας προσεκτικά τις ζάντες, η χύτευση του white metal της Hiro δεν είναι καθόλου καλή (πολλά σκασίματα και ίσως κάποια σπασίματα από ότι βλέπω). Το είδαμε και σε αλλά κομμάτια στο συγκεκριμμένο κιτ. Δεν ξέρω πως είναι και στα αλλά, σύγχρονα μοντέλα της, αλλά με τέτοια χύτευση (η οποία δεν διορθώνεται για παράδειγμα μόνο με τρίψιμο), πιστεύω είναι μονόδρομος το στοκάρισμα/βάψιμο και η εγκατάλειψη του γυμνού/γυαλισμένου μετάλλου. Εσένα ποια είναι η γνώμη σου; Φανη καλησπερα ....απο τα λεγομενα σου καταλαβαινω οτι δεν εχεις πολλες σχεσεις με χυτευση σε μεταλλα κ καλουπια . Οταν λιωνουν ενα υλικο (αλουμινιο η κραμα αλουμινιου ) παντα εχεις σκουπιδια τα οποια και να τα καθαρισεις κατα ενα τροπο παντα θα υπαρχει κατι μεσα που το αποτελεσμα ειναι να εχεις φυσαλιδες αερα (λακουβες) κρακ η ανομοιογενεια υλικων . Τωρα για πιο καλη χυτευση θελει καλα καθαρα καλουπια με πολλα αεριστικα κ φυσικα υποπιεση κ εννοειται πολυ καθαρη πρωτη υλη . Εαν θες ενα μοντελο με υλικα μεταλικα σαν το hiro καθαρα κ τελεια στην εφαρμογη θα πρεπει κ οι δυο πλευρες να πληρωσουν αδρα κ ετσι το μοντελο τις hiro θα φτασει να εχει μινιμουμ τιμη 2000 ευρω κ εαν θα ειναι ετσι . Μην ξεχνας κατι βασικο για την σημερινη ζωη ....ολα αυτα τα μικροαντικειμενα γινονται χειροποιητα κ στο εξωτερικο (ο γνωστης αμοιβεται παρα πολυ ακριβα )
|
|
|
Post by mikys2019 on Feb 19, 2022 22:08:23 GMT 2
Κωστα μου ενα τεραστιο μπραβο γιατι τελειωσες σε χρονο ρεκορ σε ενα νεο ειδος κ αντικειμενο για σενα με απιστευτα αποτελεσματα . Περιμενω να το θαυμασω ολοκληρο .....
|
|
|
Post by Φάνης on Feb 19, 2022 22:19:29 GMT 2
Κάτι για γενική συζήτηση : Κοιτάζοντας προσεκτικά τις ζάντες, η χύτευση του white metal της Hiro δεν είναι καθόλου καλή (πολλά σκασίματα και ίσως κάποια σπασίματα από ότι βλέπω). Το είδαμε και σε αλλά κομμάτια στο συγκεκριμμένο κιτ. Δεν ξέρω πως είναι και στα αλλά, σύγχρονα μοντέλα της, αλλά με τέτοια χύτευση (η οποία δεν διορθώνεται για παράδειγμα μόνο με τρίψιμο), πιστεύω είναι μονόδρομος το στοκάρισμα/βάψιμο και η εγκατάλειψη του γυμνού/γυαλισμένου μετάλλου. Εσένα ποια είναι η γνώμη σου; Φανη καλησπερα ....απο τα λεγομενα σου καταλαβαινω οτι δεν εχεις πολλες σχεσεις με χυτευση σε μεταλλα κ καλουπια . Οταν λιωνουν ενα υλικο (αλουμινιο η κραμα αλουμινιου ) παντα εχεις σκουπιδια τα οποια και να τα καθαρισεις κατα ενα τροπο παντα θα υπαρχει κατι μεσα που το αποτελεσμα ειναι να εχεις φυσαλιδες αερα (λακουβες) κρακ η ανομοιογενεια υλικων . Τωρα για πιο καλη χυτευση θελει καλα καθαρα καλουπια με πολλα αεριστικα κ φυσικα υποπιεση κ εννοειται πολυ καθαρη πρωτη υλη . Εαν θες ενα μοντελο με υλικα μεταλικα σαν το hiro καθαρα κ τελεια στην εφαρμογη θα πρεπει κ οι δυο πλευρες να πληρωσουν αδρα κ ετσι το μοντελο τις hiro θα φτασει να εχει μινιμουμ τιμη 2000 ευρω κ εαν θα ειναι ετσι . Μην ξεχνας κατι βασικο για την σημερινη ζωη ....ολα αυτα τα μικροαντικειμενα γινονται χειροποιητα κ στο εξωτερικο (ο γνωστης αμοιβεται παρα πολυ ακριβα ) Καλησπέρα Μιχάλη, Ίσως να μην έχω πολλές γνώσεις για χύτευση μετάλλων (αν και μικρός είχα δουλέψει κάποια καλοκαίρια σε εργοστάσιο χύτευσης/παραγωγής ροδέλων αλουμινίου στα Οινόφυτα για χαρτζιλίκι), αλλά με ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα που προσπαθούμε να επιτύχουμε σε ένα μοντέλο ώστε να δείχνει όσο περισσότερο άψογο γίνεται. Η ερώτηση μου στον Κωνσταντίνο ήταν συγκεκριμμένη ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης και όχι όσο όσο αναφορά την χύτευση κάθε αυτή. Αν εσύ έχεις φτιάξει μεταλλικό μοντέλο θα ήθελα να ξέρω πως αντιμετώπισες το συγκεκριμμένο πρόβλημα για να επιτύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα - δεν με πολύ ενδιαφέρει η φιλολογική συζήτηση γύρω από την χύτευση (την έχω δει στην πράξη όπως σου είπα - ο πατέρας μου δούλευε για 20 χρόνια στο συγκεκριμμένο εργοστάσιο!) αφού δεν δίνει απάντηση στο ερώτημα μου! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by konstantinf on Feb 20, 2022 7:47:17 GMT 2
Φάνη και Μιχάλη, ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!
Σε ό,τι αφορά στο 18 της μάσκας, ας μην ξεχνάμε ότι ζωγραφίζονταν τότε με στένσιλ στο χέρι, και επομένως ατέλειες (τόσο στο περίγραμμα όσο και στην ομοιογένεια) ήταν αναμενόμενες. Το ίδιο συνέβη και εδώ, όπου μικροδιορθώσεις με πινελάκι έχουν ήδη γίνει - όσο έπαιρνε...
Όπως είχα περιγράψει και σε προηγούμενη ανάρτηση, ατέλειες χύτευσης είναι αναμενόμενες, και αν δεν βάψεις δεν εξαφανίζονται. Οι οδηγίες έλεγαν "γυάλισμα" για το έξω μέρος των ζαντών και "βάψιμο" για το εσωτερικό. Όντως, στο εσωτερικό που βάφτηκε, τέτοιες ατέλειες δεν φαίνονται - αλλά το αποτέλεσμα για τα μάτια μου είναι αισθητικά κατώτερο. Και δυο λόγια πάνω στην έννοια του "άψογου". Για μένα ένα πετυχημένο μοντέλο έχει όσο λιγότερα λάθη του μοντελιστή γίνεται, αλλά ατέλειες του κιτ ή των υλικών που είναι αναπόσπαστες από την "ταυτότητα" του κιτ, δεν με ενοχλούν. Θα ήταν σαν να αφαιρούσα τις χαρακτηριστικές βίδες των Pocher Classic...
|
|