|
Post by konstantinf on Nov 28, 2021 9:24:46 GMT 2
Καλημέρα φίλοι μου! Επιστροφή στα τετράτροχα για την κύρια κατασκευή του χειμώνα. Αντικείμενο ενασχόλησης (με το πρέπον δέος) θα είναι η Bugatti 35C της Hiro: Το μοντέλο αυτό θα ανήκει σε μια σειρά αγωνιστικών αυτοκινήτων στην 1/12 που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και των αγώνων ταχύτητας. Ξεκινώντας από το Fiat Mefistofele και περιλαμβάνοντας και την Bentley Blower που έφτιαξα στο λεμανίτικο GB του 2019, θα καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της περιόδου του μεσοπολέμου. Καθώς έχω αναφέρει την ιστορία της Bugatti στην κατασκευή της 50Τ το 2019, περιορίζομαι εδώ στα σχετικά με το συγκεκριμένο μοντέλο. Ο τύπος 35 (Τ35) ήταν το πιο επιτυχημένο από τα αγωνιστικά μοντέλα Bugatti. Η εκδοχή του τοξωτού ψυγείου Bugatti που είχε εξελιχθεί από το πιο «μνημειώδες» της Bugatti Type 13 Brescia, επρόκειτο να γίνει αυτή με την οποία είναι πιο γνωστή η μάρκα, αν και ακόμη και στις τάξεις των διαφόρων T35 υπήρχαν παραλλαγές στο θέμα αυτό.
Η T35 ήταν εκπληκτικά επιτυχημένη, κερδίζοντας πάνω από 1.000 αγώνες στην εποχή της. Πήρε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Grand Prix το 1926, αφού κέρδισε 351 αγώνες και έσπασε 47 ρεκόρ τα δύο προηγούμενα χρόνια. Στο απόγειό τους, οι Τ35 είχαν κατά μέσο όρο 14 νίκες σε αγώνες την εβδομάδα. Μια Τ35 κέρδιζε το Targa Florio για πέντε συνεχόμενα χρόνια, από το 1925 έως το 1929.
Το αρχικό μοντέλο, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Grand Prix της Λυών στις 3 Αυγούστου 1924, χρησιμοποιούσε μια εξέλιξη του τριβάλβιδου οκτακύλινδρου ευθύγραμμου κινητήρα 2,0 L (1991 cc/121 in³) με εκκεντροφόρο επί κεφαλής που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην T29. Η διάμετρος ήταν 60 mm και η διαδρομή 88 mm όπως σε πολλά προηγούμενα μοντέλα Bugaττi. Απ’ αυτό το μοντέλο παράχθηκαν ενενήντα έξι κομμάτια.
Αυτός ο εξελιγμένος κινητήρας είχε πέντε έδρανα με ένα ασυνήθιστο σύστημα από ρουλεμάν. Αυτό επέτρεπε στον κινητήρα να ανεβάζει στροφές στις 6.000 σ.α.λ. και να παράγει αξιόπιστα 90 ίππους (67 kW). Χρησιμοποιήθηκαν άκαμπτοι άξονες με ημιελλειπτικά ελατήρια εμπρός και πίσω και σχεδιάστηκαν ταμπούρα στον πίσω άξονα που λειτουργούσαν με καλώδια. Οι ζάντες αλουμινίου ήταν μια καινοτομία, όπως και ο κοίλος μπροστινός άξονας για μειωμένο βάρος του γυμνού πλαισίου. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό της T35 που επρόκειτο να γίνει σήμα κατατεθέν της Bugatti ήταν να περνούν τα ελατήρια διαμέσου του μπροστινού άξονα αντί απλώς να τα βιδώνουν μεταξύ τους όπως γινόταν στα προηγούμενα μοντέλα της.
Οι διαστάσεις του μοντέλου ήταν: Μήκος 3680 mm, πλάτος 1320 mm, μεταξόνιο 2400 mm, μετατρόχιο 1200 mm και βάρος 750 kg. Ο τύπος 35C που θα μας απασχολήσει εδώ διέθετε υπερσυμπιεστή Roots, παρά την απέχθεια του Ettore Bugatti προς την μη ατμοσφαιρική λειτουργία. Η απόδοση ήταν σχεδόν 128 hp (95 kW) με ένα μόνο καρμπυρατέρ Zenith. Οι T35C, που παράχθηκαν συνολικά σε 50 κομμάτια, κέρδισαν πολλούς αγώνες: Το 1927 το Targa Florio με οδηγό τον Emilio Materassi, το 1928 τα GP Γαλλίας και Μαρόκου με τους William Gover-Williams και Edward Meyer αντίστοιχα, το 1929 το GP Γερμανίας με τον Louis Chiron και το Targa Florio με τον Albert Divo και το 1930 τα GP Βελγίου και Γαλλίας με τους Louis Chiron και Philippe Étancelin αντίστοιχα. Το κιτ της Hiro υποτίθεται ότι επιτρέπει την κατασκευή τριών παραλλαγών, των αυτοκινήτων των William Gover-Williams και René Dreyfus που κέρδισαν τα GP του Μονακό το 1929 και 1930 αντίστοιχα και του Louis Chiron που τερμάτισε δεύτερος στο Μονακό το 1930. Ωστόσο, η Wikipedia λέει ότι οι Williams και Dreyfus στους συγκεκριμένους αγώνες οδηγούσαν μια 35Β, δηλ. την εκδοχή με υπερσυμπιεσμένο κινητήρα 2,3 λίτρων που έδινε 138 ίππους. Έτσι αποφάσισα εξ αρχής ότι θα φτιάξω την εργοστασιακή 35C που οδήγησε ο Chiron, καθώς είναι και ο οδηγός που συνέδεσε όσο λίγοι το όνομα του με την Bugatti μέχρι σήμερα.
Το κιτ έρχεται στην τυπική φύρδην-μίγδην συσκευασία της Hiro και αποτελείται από 525 κομμάτια, εκ των οποίων 16 από ρητίνη, 4 τορνευτά, τα υπόλοιπα 505 από λευκό μέταλλο. Σ’ αυτά προστίθενται φωτοχαραγμένα, αυτοκόλλητα, λάστιχα, σωληνάκια, καλώδια και βίδες.
Έπειτα από πολύτιμες πληροφορίες που πήρα από τον admin σχετικά με την ταυτοποίηση, ταξινόμηση και καθαρισμό των κομματιών, καθώς και για τα απαραίτητα εργαλεία, κόλλες και αστάρια, ξεκίνησα αδειάζοντας τα σακουλάκια πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια, συγκρίνοντάς τα με τις φωτογραφίες που δίνει το site της MFH και τοποθετώντας τα σε αριθμημένα κουτάκια.
Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, διαπίστωσα ότι ένα κομμάτι (Μ25) υπήρχε διπλό στη συσκευασία, ενώ αντίθετα ένα άλλο (Μ22) λείπει. Έγραψα αμέσως ένα σχετικό μήνυμα στην MFH και η (θετική) απάντηση ήρθε από την Kyoko Hiro (σύζυγος; κόρη; νύφη; ) σε δύο μέρες. Αυτά τα λίγα για εισαγωγή, από βδομάδα μπαίνουμε στο ψητό. Να είστε όλοι καλά!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 28, 2021 11:02:35 GMT 2
Καλή αρχή και καλή επιτυχία Κωνσταντίνε! Η 1η σου MFH κατασκευή! Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Η Kyoko είναι η σύζυγος! Μαζί με την αντικατάσταση του κομματιού θα λάβεις μια χειρόγραφη ευχαριστήρια επιστολή και ένα….origami! Καλημέρα!
|
|
|
Post by konstantinf on Nov 28, 2021 14:06:00 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Φάνη, να 'σαι καλά!
|
|
|
Post by mikys2019 on Nov 28, 2021 14:12:17 GMT 2
Καλημερα γιατρε ....επιτελους η κουκλα στον παγκο σου . Υπομονη..... εχεις Επιμονη..... εχεις Φαντασια.....εχεις Οραση........αριστη Το κουπι στο χερι κ γρηγορα στα ανοιχτα . Περιμενω ανυπομονα την κριτικη σου για τα HIRO
|
|
|
Post by konstantinf on Nov 28, 2021 17:21:14 GMT 2
Να 'σαι καλά Μιχάλη! Όντως καλή όραση χρειάζεται, αλλά η φαντασία - τουλάχιστον γι' αυτήν την πρώτη επαφή με το είδος - θα μείνει μακριά. Και η κριτική θα αργήσει ακόμα, πρέπει να προχωρήσω αρκετά για να έχω σαφέστερη εικόνα. Εξ άλλου, άλλοι είναι πιο ειδήμονες από μένα πάνω στο θέμα αυτό...
|
|
|
Post by alex78 on Nov 28, 2021 17:45:02 GMT 2
Καλή επιτυχία στο άκρως ενδιαφέρον πόνημά σου Κωνσταντίνε!
Επειδή δεν διακρίνεται καθαρά, ποιό Ts θα χρησιμοποιήσεις?
|
|
|
Post by konstantinf on Nov 28, 2021 18:16:34 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Αλέξη! Σκοπεύω να χρησιμοποιήσω το TS-10 (French Blue).
|
|
pnspanas
GP3 Driver
Παναγιωτης
|
Post by pnspanas on Nov 28, 2021 20:56:52 GMT 2
ΠΩ ΠΩ Κωνσταντινε την εβλεπα και μου ετρεχαν τα σαλια !! Αλλα λογω της τιμης της... Ελεγα μπας και μου την φερει ο αι βασιλης αλλα μολις μου ειπαν οτι δεν υπαρχει, απογοητευτικα πληρως.... Εδω που τα λεμε ενα μοντελο στην 1/20 δεν μπορω να τελειωσω !! Που πας ρε κατακαημενε παναγιωτηηηηη το ξερει η μανουλα σου ? Να την χαρεις !!
|
|
|
Post by konstantinf on Nov 28, 2021 21:57:08 GMT 2
Να 'σαι καλά Παναγιώτη! Το αν θα την χαρώ ή αν θα σιχτιρίσω θα φανεί στο τέλος...
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 29, 2021 9:53:09 GMT 2
Καλημέρα και καλή επιτυχία, Κώστα. Εμείς τα είπαμε και τηλεφωνικά, οπότε δεν χρειάζεται να μάθεις με τον σκληρό τρόπο κάποια βασικά πράγματα, που πολλοί συνάδελφοι (κι εγώ στα πρώτα μου multimedia ) την πατάνε/με. Αλλά αυτό δεν φτάνει, παρόλο που το κιτ θεωρείτε από τα "καλά" της MFH σε εφαρμογές, δεν παύει να θέλει προσοχή και υπομονή. Όπως και ο Παναγιώτης, το κιτ είναι μέσα στους στόχους μου για το μέλλον, οπότε θα το παρακολουθώ με ενδιαφέρον. Τέλος, όπως σου είπα και στο τηλέφωνο, είμαι στη διάθεση συ για ότι χρειαστείς.
|
|
|
Post by konstantinf on Nov 29, 2021 11:42:55 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο, τόσο για τις ευχές όσο και για τις πολύτιμες πρώτες συμβουλές! Ήδη αντιμετώπισα κάτι που δεν είχα ξανασυναντήσει, δηλ. το ότι οι υποδοχές των πίρων ευθυγράμμισης των κομματιών δεν δίνονται ως οπές διαμπερείς ή επαρκούς βάθους αλλά ως ενδείξεις του σημείου που πρέπει να ανοιχτεί ή να εκβαθυνθεί με τρυπάνι. Για να είμαι από την σίγουρη μεριά, τις ανοίγω με τρυπανάκι 0,5 mm και μετά, αν χρειαστεί διευρύνω στην αναγκαία διάμετρο. Ευτυχώς, το μέταλλο είναι σχετικά μαλακό και η εφαρμογή - μέχρι τούδε - πολύ καλή.
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 29, 2021 19:23:06 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο, τόσο για τις ευχές όσο και για τις πολύτιμες πρώτες συμβουλές! Ήδη αντιμετώπισα κάτι που δεν είχα ξανασυναντήσει, δηλ. το ότι οι υποδοχές των πίρων ευθυγράμμισης των κομματιών δεν δίνονται ως οπές διαμπερείς ή επαρκούς βάθους αλλά ως ενδείξεις του σημείου που πρέπει να ανοιχτεί ή να εκβαθυνθεί με τρυπάνι. Για να είμαι από την σίγουρη μεριά, τις ανοίγω με τρυπανάκι 0,5 mm και μετά, αν χρειαστεί διευρύνω στην αναγκαία διάμετρο. Ευτυχώς, το μέταλλο είναι σχετικά μαλακό και η εφαρμογή - μέχρι τούδε - πολύ καλή. Ναι, είναι κάτι που το έχω γράψει πολές φορές, στις περιγράφες μου για τις απαιτήσεις ενός κιτ της Hiro. Σκέψου, ότι στα παλιότερα τους κιτ, δεν υπήρχε ούτε το σημάδι. Προσοχή, όμως, μερικές φορές τα σημάδια, δεν είναι σωστά, οπότε χρειάζεται ένας έλεγχος, όσο αυτό είναι εφικτό, πριν τρυπήσεις. Καλή επιτυχία και πάλι.
|
|
|
Post by ViL27 on Dec 4, 2021 5:47:10 GMT 2
Καλή επιτυχία Κωνσταντίνε!! Αναμενόμενο κάποια στιγμή να έπιανες κάποιο Χιρο στην 1/12,επιτέλους ήρθε η ώρα!
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 4, 2021 9:01:18 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Σπύρο! Κανονικά το κουτί θα έπρεπε να γράφει επάνω: ΠΡΟΣΟΧΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΘΙΣΜΟ. Αρχίζω και καταλαβαίνω τον Τζιαφά...
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 4, 2021 14:08:25 GMT 2
Καλησπέρα σε όλους! Την βδομάδα που πέρασε πήρα μια βαθιά ανάσα και βούτηξα στα βαθιά. Βασικά ασχολήθηκα με το dry fit, το οποίο αυτομάτως περιλαμβάνει εξοικείωση με τις ιδιαιτερότητες αυτού του είδους κιτ και τις αναγκαίες τεχνικές, και εν μέρει καθάρισμα και ίσιασμα διαφόρων κομματιών και, φυσικά, άνοιγμα τρυπών. Πολλών τρυπών... Οι πρώτες εντυπώσεις: Γενικά πολύ προσεγμένη εφαρμογή, πράγμα που προϋποθέτει πολύ καλή χύτευση. Σχεδόν μηδενικό φλας, ελάχιστες mold lines (κυρίως στα συμπαγή κυλινδρικά κομμάτια) που αφαιρούνται εύκολα με χαρτόλιμα. Φοβερό επίπεδο λεπτομέρειας αλλά σχεδόν παντελής έλλειψη λειτουργικότητας (τα κινητά μέρη είναι μόνο οι τροχοί και το καπό του κινητήρα, δεν μπόρεσα να διαπιστώσω ακόμα αν το σύστημα διεύθυνσης είναι λειτουργικό). Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή, που το πρώτο μου Hiro δεν έχει κινούμενα πορτοπαράθυρα! Αλλά ας περάσω στα πραχθέντα.
Ακολουθώντας τις οδηγίες ξεκίνησα από τον κινητήρα. No problems...
Συναρμολογήθηκε ο υπερσυμπιεστής Roots. No problems.
Συναρμολογήθηκε το μπροστινό μέρος του σασί με την βάση του κινητήρα και δοκιμάστηκε το σύνολο:
Συναρμολογήθηκε και το πίσω μέρος του σασί με τις εγκάρσιες δοκούς δοκιμάστηκε πρόχειρα με την ποδιά και ενώθηκε με το μπρος:
Ούτε εδώ βλέπω εμφανές πρόβλημα, αλλά οι δοκιμές θα συνεχιστούν από βδομάδα με την προσθήκη της πίσω ανάρτησης που δένει με την ποδιά. Τα περιφερειακά του κινητήρα δοκιμάστηκαν και δείχνουν καλή εφαρμογή, όπως φαίνεται και στο παράδειγμα του υπερσυμπιεστή. Για να ξεφύγω λιγάκι από την μονοτονία του dry fit, έκανα και μερικές ακόμα δουλίτσες που θα χρησιμεύσουν αργότερα. Έτσι γυάλισα το περίβλημα του ψυγείου με σφουγγαράκια 3Μ (θα ακολουθήσουν τα micromesh και οι αλοιφές) με ωραίο αποτέλεσμα. Ερώτηση: Επειδή μετά το γυάλισμα σκοπεύω να το αφήσω ως έχει, υπάρχει κίνδυνος να μαυρίσει το μέταλλο με τον καιρό; Χρειάζεται κάποια προστασία;
Επίσης ετοίμασα τα μπουζί με τα μπουζοκαλώδια. Το κιτ δίνει ένα κομμάτι σύρμα σε ωραίο παλαιωμένο κίτρινο διαμέτρου 0,8 mm. Επειδή η άκρη του μπουζί δεν έχει τόσο περιθώριο γα τρύπα 0,8 mm, το καλώδιο γυμνώθηκε σε μήκος 1 mm από την πλευρά του μπουζί, και η τρύπα ανοίχτηκε για την ψυχή του σύρματος που έχει διάμετρο 0,5 mm. Κατά τα άλλα οι φωτογραφίες δεν χρειάζονται σχόλια:
Αυτά για σήμερα, να έχετε όλοι ένα καλό Σαββατοκύριακο!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 4, 2021 14:39:41 GMT 2
Από dry fit άλλο τίποτα στα κιτ της Χιρο Κωνσταντίνε! Όσον αφορά το γυαλισμένο μέταλλο, λογικά αν θα το αφήσει έτσι (πολλοί το προτιμούν) με τον καιρό θα αρχίζει να μαυρίζει. Δεν έχω εμπειρία οπότε δεν μπορώ να σου πω αν πρέπει να το περάσεις κάτι από πάνω. Άλλοι προτιμούν να τα βάφουν με μεταλλικά χρώματα από ότι έχω δει. Παρεμπιπτόντως, τα white metal κομμάτια θα τα γυαλίσεις με το χέρι ή έχεις κάποιο tumbler για αυτή την δουλειά; Καλή συνέχεια!
|
|