|
Post by konstantinf on Sept 20, 2020 18:19:32 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Καθάρισε λίγο καλύτερα το κομμάτι των εισαγωγών, και βάψε το πάλι. Ναι, το είδα κι εγώ, θα γίνει...
|
|
|
Post by alex78 on Sept 21, 2020 15:11:45 GMT 2
Πολλή και απαιτητική δουλειά Κωνσταντίνε, θα συμφωνήσω με τον Σπύρο πέρι washes αν και ξέρω ότι διαφωνείς, καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by czt on Sept 22, 2020 7:12:24 GMT 2
Αγαπητέ συνονόματε δυστυχώς λόγω απουσίας από το διαδίκτυο είχε σαν αποτέλεσμα να μην λάβω γνώση το φανταστικό project το οποίο έχει ξεκινήσει εύχομαι καλή αρχή και θα ενημερώνομαι μέσον των αρκετών post που έχετε κάνει ήδη μέχρι τώρα. Καλή συνέχεια
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 22, 2020 11:28:57 GMT 2
Αλέξη, Κωνσταντίνε, ευχαριστώ πολύ, να 'στε καλά! Τα wash (ελαφρά) έγιναν ήδη εκεί που έπρεπε (στις αυλακώσεις του συστήματος εισαγωγής). Θα τα δείτε στο επόμενο update.
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 26, 2020 19:19:18 GMT 2
Καλησπέρα σε όλους! Την εβδομάδα που πέρασε συνεχίσαμε με τις κεφαλές των κυλίνδρων. Σημειώθηκαν οι θέσεις των εκκέντρων πάνω στον εκκεντροφόρο (πρέπει να βρίσκονται στο ύψος των οπών για τα μπουζί) και τοποθετήθηκαν τα έκκεντρα:
Το dry fit των καπακιών έδειξε ότι χάσκουν στο κέντρο.
Αντί να λιμάρω ή να διορθώνω με το θερμοπίστολο, αποφάσισα (μιας και θα αντικαθιστούσα ούτως ή άλλως τα καλουπωμένα τυφλά παξιμάδια των καπακιών με επινικελωμένα μεταλλικά της Prime Miniatures) στο κέντρο να τους δώσω λειτουργικότητα χρησιμοποιώντας τα για στερέωση πάνω σε πακτωμένα σπειρώματα (όλα Μ1). Τα καπάκια βάφτηκαν με AK True Metal Aluminum έπειτα από σύγκριση με το Humbrol Metalcote Polished Aluminum.
Ιδού και το τελικό αποτέλεσμα: Ετοιμάστηκαν επίσης τα μπουζοκαλώδια που φεύγουν από το ντιστριμπιτέρ, χρησιμοποιώντας απομίμηση των καλωδίων της εποχής από την Model Motorcars και θερμοσυστελλόμενο για τα βύσματα. Ετοιμάστηκε επίσης ο σωλήνας διανομής των μπουζοκαλωδίων:
Περιμένοντας κάποια καλούδια που είναι καθ' οδόν επέστρεψα στο κύριο σώμα του κινητήρα. Πρώτα βιδώθηκαν από μέσα τα περιφερειακά συστήματα:
Εδώ μια μικρή παρέκκλιση με λίγη θεωρία: Όπως έχω προαναφέρει, οι βίδες των 1,6 mm (τύπου ξυλόβιδας) πρέπει να κόψουν οι ίδιες σπείρωμα καθώς βιδώνονται. Όμως οι υπάρχουσες οπές είναι στην πλειονότητα τους πολύ στενές ή/και ρηχές και το πλαστικό σκληρό, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να σπάει η μισοχωμένη βίδα ή το πλαστικό. Προς αποφυγή τέτοιων ατυχημάτων συστηματικά μετράω πρώτα το βάθος της οπής και αν δεν είναι αρκετό το βαθαίνω περισσότερο με τρυπάνι 1,4 mm ή (αν η τρύπα κινδυνεύει να είναι διαμπερής) κονταίνω αντίστοιχα την βίδα. Στη συνέχεια κόβω σπείρωμα μέσα στην τρύπα με κολαούζο 1,6 mm (οι βίδες δεν είναι μετρικές, αλλά δεν πειράζει). Άρα στα εργαλεία του Pocherιστή πρέπει να υπάρχουν τρυπάνια 0,8 και 1,4 mm (το πρώτο για σκρατσιές με σπείρωμα Μ1, όπως με τα τυφλά παξιμάδια) και κολαούζα Μ1, Μ1,6 και Μ2. Τέλος της θεωρίας. Στη συνέχεια μπήκαν τα εντόσθια: έμβολα, διωστήρες, στροφαλοφόρος, χιτώνια:
Τα δύο ημίση βιδώθηκαν, οι ενώσεις στοκαρίστηκαν και καθώς η ένωση στο πίσω μέρος δεν έλεγε να κλείσει τοποθετήθηκε εγκάρσια σπείρωμα που με δύο παξιμάδια εκατέρωθεν ανάγκασε τα δύο μισά να συναντηθούν. Και μια άποψη των εντοσθίων από κάτω (γιατι δεν θα τα ξαναδείτε):
Τέλος βάφτηκαν οι εξαγωγές, πρώτα με Gun Metal της Humbrol ( που δίνει μια ελαφρά σαγρέ επιφάνεια) και μετά περάστηκαν μέσα από ένα νέφος Metallic Black επίσης της Humbrol: Αυτά για σήμερα, καλή Κυριακή!
|
|
|
Post by gtziaf on Sept 27, 2020 17:55:36 GMT 2
Τα εντόσθια, δεν μου κάθονται με τίποτα. Πολύ δουλειά για το τίποτα. Αλλά, ότι ευχαριστεί τον καθένα. Τι καλούδια περιμένεις; Θα δούμε και hardcore πραμάτεια (τα φύλλα σούστας για παράδειγμα); Καλή συνέχεια
|
|
|
Post by ViL27 on Sept 27, 2020 20:51:35 GMT 2
Φαίνονται δεν φαίνονται τα εντόσθια,αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι αν το ευχαριστιεται ο μοντελιστης! Όπως και να χει πολύ περιποιημενες και όμορφες εργασίες Κωνσταντίνε. Έχεις γνώσεις μηχανολογίας?
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 27, 2020 21:11:10 GMT 2
Γιώργο, Σπύρο, σας ευχαριστώ πολύ!
# Γιώργο, δεν μπορεί να λατρεύεις το κοκορέτσι και να μην σου αρέσουν τα εντόσθια! Και στο κοκορέτσι, μόνο τα έντερα βλέπεις. Τα καλούδια που περιμένω περιλαμβάνουν ένα σύνδεσμο ρύθμισης του ντιστριμπιτέρ με το κιβώτιο χρονισμού - αυτό το χρειάζομαι τώρα για να τελειώνω με τον κινητήρα. Τις λάμες για τα ελατήρια δεν τις παράγγειλα, είναι πανάκριβες και δεν προσφέρουν πολλά πράγματα μιας και θα βαφτούν...
# Σπύρο συμφωνώ - άμα θέλει η νύφη κι ο γαμπρός, τύφλα να 'χει η πεθερά κι ο πεθερός. Εμένα τα εντόσθια μου αρέσουν, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς το καπάκι του κάρτερ βγαίνει εύκολα, μπορεί κανείς να δει την κίνηση των εμβόλων και στο τελειωμένο μοντέλο. Ναι, πριν από μισό αιώνα σπούδασα μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος...
|
|
|
Post by czt on Sept 28, 2020 10:21:31 GMT 2
Συνονοματε πολυ ωραιο και με τις πληροφοριες που δινεις γινεται ολο και πιο ενδιαφερον λες και για τα κοκορετσια και γινεται ακομα πιο ωραιο!!! Στο μελλον θελω να γινω και εγω κατοχος του κιτ και ολες οι εξτρα πληροφοριες ειναι πολυ σημαντικες
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 28, 2020 11:26:44 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνε! Στο μελλον θελω να γινω και εγω κατοχος του κιτ και ολες οι εξτρα πληροφοριες ειναι πολυ σημαντικες Θα πρέπει να βιαστείς όμως, γιατί τα άφτιαχτα κιτ (σε καλή κατάσταση, χωρίς κομμάτια να λείπουν) όλο και λιγοστεύουν...
|
|
|
Post by mikys2019 on Sept 28, 2020 12:51:36 GMT 2
Kαλημερα Kωστα ....το πας τελεια Mπραβο Tο συγκεκριμενο μοντελο δεν εχει σωλήνα διανομής των μπουζοκαλωδίων που το ειδες κ το εφτιαξες ? αυτο ειναι για αλλα μοντελα κ οχι αγωνιστικο . Tα μπουζονια M1 πως τα πακτωσες στο πλαστικο ? μηπως εχει φοβο να κανει ζημια εαν τα τραβηξει προς τα πανω Οσο για τις λαμαρινοβιδες το σπειρωμα τους δεν εχει καμμια σχεση με μετρικο σπειρωμα κ δεν βοηθας καθολου . εαν θες λιγη βοηθεια η λαδι κοπης η λιγο wd40 κ σιγα σιγα βιδωνεις ,θα εκανε καλο κ λιγο θερμοπιστολο . Λες ..... Ετοιμάστηκαν επίσης τα μπουζοκαλώδια που φεύγουν από το ντιστριμπιτέρ, χρησιμοποιώντας απομίμηση των καλωδίων της εποχής από την Model Motorcars και θερμοσυστελλόμενο για τα βύσματα. Απο οτι εχω δει κ ξερω εχεις παρει μπουζι ...το μπουζοκαλωδιο εκεινη την εποχη ηταν καλωδιο βιδωμενο με παξιμαδι πανω στο μπουζι και δεν υπηρχε η λεγομενη πιπα στο μπουζι .Εκτος εαν αυτα τα ακρα πανε στο ντιστριμπιτερ και ειναι σωστα . το κουτι σου μεσα ειχε κατι μεταλικες φωλιτσες για το ντιστριμπιτερ ?
η φωτο ειναι για να δεις αυτο που εφτιαξες απο το μηδεν και ειναι τελειο .
|
|
|
Post by mikys2019 on Sept 28, 2020 13:06:13 GMT 2
Οσο για τα φυλλα σουστας συμφωνω οτι ειναι πανακριβα κ μαλλον μπορουμε να τα κανουμε πολυ φτηνα εαν καταφερουμε να φτιαξουμε το πρωτο φυλο που εχει τα γυρισματα τα υπολοιπα μπουρουμε να τα κανουμε με φυλλο πλαστικο ρωταω φιλο σιδερα και θα σου πω . η τελεια βοηθεια ειναι εδω . www.modelmotorcars.com/instructions-alfa-leaf-springs/
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 28, 2020 17:06:27 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια Μιχάλη. Στα σημεία που αναφέρεις
1. Ο σωλήνας διανομής των μπουζοκαλωδίων φαίνεται σχεδόν σε όλες τις φωτογραφίες αναφοράς που έχω, π.χ. εδώ:
Και ποιος είπε ότι θα κάνω την αγωνιστική εκδοχή;;;
2. Στην πρώτη από τις παραπάνω φωτογραφίες φαίνεται πολύ καθαρά και η συνδεσμολογία των μπουζοκαλωδίων. Όντως στην πλευρά των μπουζί το καλώδιο συγκρατείται με παξιμάδι (αλλά υπάρχει και ένα μαύρο κομμάτι μονωτικού στην άκρη), στην πλευρά του διανομέα όμως υπάρχουν βύσματα. Νομίζω ότι με την μέθοδο που εφάρμοσα, αυτά αποδίδονται πολύ καλά. Το κουτί του κιτ περιείχε όντως τις φωλίτσες που αναφέρεις, αυτές χρησιμοποιήθηκαν για να φορμαριστούν τα βύσματα (δες τις φωτογραφίες στην ανάρτηση της εβδομάδας.
3. Για την πάκτωση των μπουζονιών έκανα το εξής: Πρώτα βίδωσα ένα κομμάτι σπείρωμα σε ένα τυφλό παξιμάδι, μετά βίδωσα το σύνολο στην τρύπα που είχα ανοίξει στο πλαστικό όπου είχα στάξει μια σταγόνα κυανοακρυλική, κι όταν στέγνωσε η κόλλα ξεβίδωσα το τυφλό παξιμάδι. Σημειωτέον ότι από την έξω μεριά δεν χρησιμοποίησα σπείρωμα αλλά μπουλονάκι Μ1 καθώς το πλαστικό δεν έχει αρκετό βάθος για πάκτωση σ' εκείνο το σημείο:
Όσο για την χρησιμότητα του μετρικού κολαούζου Μ1,6, το έχω χρησιμοποιήσει άπειρες φορές και δουλεύει... Οι "λιπαντικές" μέθοδοι προϋποθέτουν μακροχρόνια συμβατότητα του λιπαντικού με το πλαστικό που δεν την ξέρουμε. Η δεύτερη καλύτερη μέθοδος (που προτείνει ο Paul Koo) είναι η μέθοδος του λιωσίματος: βιδώνουμε την βίδα όσο παίρνει χωρίς ζόρι και μετά ακουμπάμε τη μύτη από ένα κολλητήρι στην κεφαλή πιέζοντας προς τα μέσα και σε μερικά δευτερόλεπτα η βίδα αρχίζει να βυθίζεται μέσα στο λιωμένο πλαστικό. Λίγα λεπτά μετά, το πλαστικό έχει ξαναπήξει γύρω από την βίδα δημιουργώντας σπείρωμα. Η μέθοδος είναι εξαιρετική αλλά έχει το μειονέκτημα ότι το καυτό κολλητήρι μπορεί να γλιστρήσει πάνω στην βίδα και να ακουμπήσει στο γύρω πλαστικό .
4. Για τις σούστες μην μπαίνεις στον κόπο. Αυτές που δίνει το κιτ είναι ό,τι πρέπει (και καθαρά χαραγμένες). Το μοντέλο στο τέλος δεν είναι βαρύ (σε σχέση π.χ. με τη Mercedes, το Volvo ή την Bugatti που έχουν πολύ σιδερικό πάνω τους) και οι σούστες δεν χρειάζονται μεταλλική ενίσχυση.
|
|
|
Post by mikys2019 on Sept 28, 2020 19:43:31 GMT 2
Εαν καταφερω να φτιαξω σε ενδιαφερει να κανω κ ενα σετ για σενα ? Το φωτοχαραγμενο ειναι 1,5 δεκατο του χιλιοστου εαν βρω λαμαρινα 1,5 η 2 δεκατα ειναι παρα πολυ ευκολο να γινει την αλλη εβδομαδα θα σου εχω νεα . πολυ εξυπνη η ιδεα βιδα απο κατω .. Μιλησα τωρα με τον φιλο μου του ειπα τι θελουμε να κανουμε κ θα παω αυριο το πρωι να μου δωσει 1/2 χιλιοστο λαμαρινα μου ειπε γυρναει για πλακα . οποτε λιγο υπομονη τα αυτοκολητα κολλησαν με την κολλα τους στο καπακι η ηθελαν βοηθεια ?
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 29, 2020 8:45:24 GMT 2
Εαν καταφερω να φτιαξω σε ενδιαφερει να κανω κ ενα σετ για σενα ? Αν φτιάξεις, φτιάξε 3 - σίγουρα θα θέλει και ο Φάνης. Στα δικά μου παχύμετρα το πάχος των φωτοχαραγμένων της Tremonia είναι 0,2 χιλ. Με 9 ελάσματα, αυτό μας δίνει ένα συνολικό πάχος 1,8 χιλ. Το πάχος της σούστας του κιτ είναι ωστόσο 6,6 χιλ., πράγμα που δίνει πάχος κάθε ελάσματος 0,7 χιλ.! Κάτι δεν πάει καλά με τα φωτοχαραγμένα. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι κοπή της λαμαρίνας με λέιζερ... Όχι βέβαια! χρειάστηκε Contacta...
|
|
|
Post by mikys2019 on Sept 29, 2020 10:03:43 GMT 2
Κωστα δεν με καταλαβες τι θελω να φτιαξω . Μονο η σουστα που εχει τα γυρισματα θα ειναι μεταλικη οι υπολοιπες απο φυλο πλαστικο κ τις κανουμε οτι παχος θελουμε
|
|