|
Post by mikys2019 on Sept 9, 2020 14:50:24 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια Γιώργο! Αυτή είναι η μία πλευρά - προς το παρόν δεν εγκαταλείπω την ελπίδα πως μέχρι να φτάσω μέχρι εκεί, μπορεί να υπάρχουν τα απαραίτητα βελτιωτικά για την 1/12. Έχω ήδη κάνει μια κρούση στον Fernando αλλά δεν αντέδρασε - μέχρι τώρα... Είναι κάποιες τέτοιες στιγμές που σκέφτομαι πόσο χρήσιμο είναι ένας mini τόρνος στο hobby μας (ζηλεύω πραγματικά άλλους μοντελιστές που ξέρουν να τον χρησιμοποιούν!) - κάτι που πολύ θα ήθελα να έχω (αυτό δεν είναι πρόβλημα) και φυσικά, το σημαντικότερο, να ξέρω να τον χρησιμοποιώ (φυσικά με εξάσκηση μαθαίνεις και βελτιώνεσαι)! Έχω πολλές φορές σκεφτεί να πάω σε κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια εδώ στην Κύπρο σχετικά με το θέμα (σε κανονικό τόρνο φυσικά) αλλά δυστυχώς δεν έχω χρόνο.... Ίσως το επόμενο σχολικό έτος, που θα έχει τελειώσει το Λύκειο η μεγάλη μου κόρη και θα έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο.... Φανη...μες στο μυαλο μου εισαι .....υπεροχο εργαλειο και με μερικα σεμιναρια κ 500-600 ευρω ....(κολλητο φιλο τον Γιωργο Χαλαση ) μπορουμε να κανουμε φανταστικα πραγματα ....
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 9, 2020 16:41:25 GMT 2
Εγώ, που έχω χρησιμοποιήσει τόρνο - κάποτε παλιά, πολύ παλιά - δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα με βοηθούσε να φτιάξω "στο χέρι" ένα τομέα τόρου (όπως είναι τα φτερά "μοτοσυκλέτας" περι ων ο λόγος εδώ). Θα χρειάζονταν τόρνος συνδεδεμένος με CAD-CAM. Οπότε χρησιμότερος μου φαίνεται ένας εκτυπωτής 3D...
|
|
|
Post by Φάνης on Sept 9, 2020 17:18:39 GMT 2
Εγώ, που έχω χρησιμοποιήσει τόρνο - κάποτε παλιά, πολύ παλιά - δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα με βοηθούσε να φτιάξω "στο χέρι" ένα τομέα τόρου (όπως είναι τα φτερά "μοτοσυκλέτας" περι ων ο λόγος εδώ). Θα χρειάζονταν τόρνος συνδεδεμένος με CAD-CAM. Οπότε χρησιμότερος μου φαίνεται ένας εκτυπωτής 3D... Συμφωνώ Κωνσταντίνε, δεν το έγραψα, αλλά σίγουρα χρειάζεσαι τόρνο ή φρέζα CNC, ειδικά για περίπλοκα και στην κλίμακα που δουλεύουμε, πόσο μάλλον στις μικρότερες κλίμακες (1:43) για ακρίβεια που επίσης με ενδιαφέρουν. Τα οποία, και με τα ανάλογα εργαλεία που πρέπει να έχεις, κοστίζουν πάρα-πάρα πολύ..... Ο 3D εκτυπωτής, σίγουρα πολύ χρήσιμος, αλλά προσωπικά με ενδιαφέρουν να μάθω να δουλεύω με αλουμίνιο και non-ferrous metals για αυτό ανέφερα τον τόρνο.....
|
|
|
Post by mikys2019 on Sept 9, 2020 19:48:15 GMT 2
|
|
|
Post by Diecast917k on Sept 10, 2020 13:32:10 GMT 2
Πολυ ενδιαφερουσες κατασκευες βλεπω στο μελλον! Εμενα προσωπικα μου αρεσει η ιδεα ενος πανομοιοτυπου μοντελου σε πολλες κλιμακες, ειναι κατι που κι εγω θα ηθελα να πετυχω με καποια άλλα μοντελα αλλά προς το παρον δεν υπαρχουν καν στην μια ή την αλλη κλιμακα. Επειδη εχω μια εμπειρια με τα Diecast, θα πω οτι σιγουρα το πιο σημαντικο ειναι να προσεξεις να μην σπασεις τα διαφανη οταν θα κομματιαζεται το μοντελο (αν και στο συγκεκριμενο ειναι ευκολο να τα φτιαξεις, μην πω και καλυτερα απτα αυθεντικα ). Χρησιμο εργαλειο στην αποσυναρμολογηση ειναι ο debonder που διαλυει την κυανοακρυλικη,γιατι καποιες φορες κολλανε παραξενα σημεια απο το εργοαστασιο και τρεχεις! Πιστευω ομως οτι αυτο το μοντελο πρεπει να ειναι σχετικα ευκολο στην αποσυναρμολογηση, κυριως για κρυμμενες βιδες πρεπει να ψαχνει κανεις, ειτε κατω απο τις ροδες ειτε στις γριλιες. Επισης, οι ροδες μπορουν να ξεκουμπωσουν απτη θεση τους με λιγη προσοχη, οχι παντα, αλλα ειναι πιθανο. Μια φωτογραφια απο το κατω μερος θα βοηθουσε !! Τελος, χωρις να θελω να κανω διαφημιση, στο παρακατω site εχει καποιες 8C σε μικροτερες κλιμακες : ck-modelcars.de/en/l/t-suche/a-18/?s=alfa+romeo+8c
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 11, 2020 7:00:27 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες Δημήτρη! Θα επανέλθω δριμύτερος όταν αρχίσω να ασχολούμαι με αυτό. Σχετικά με τα πανομοιότυπα μοντέλα, αυτό που λείπει είναι τα φτερά και τα φανάρια στην 1/12. Για τα φτερά θα χρειαζόταν να φτιαχτεί ένας τόρος στον 3D-εκτυπωτή. Νομίζεις ότι αυτό είναι εφικτό; Τον CK-modelcars τον ξέρω, έχω ψωνίσει απ' εκεί. Δυστυχώς αυτά που έχει σε 1/43 είναι η εκδοχή Mille Miglia και όχι Monza...
|
|
|
Post by alex78 on Sept 11, 2020 19:36:06 GMT 2
Καλή επιτυχία στο φιλόδοξο και απαιτητικό εγχείρημα, αν και μας έχεις δώσει τα διαπιστευτήρια σου στα δύσκολα πολλάκις!
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 11, 2020 22:05:30 GMT 2
Ευχαριστώ για τις ευχές Αλέξη, θα χρειαστούν... Και ως γνωστόν πίσω έχει η αχλάδα την ουρά και τα διαπιστευτήρια δεν σε σώζουν...
|
|
|
Post by Diecast917k on Sept 12, 2020 0:49:11 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες Δημήτρη! Θα επανέλθω δριμύτερος όταν αρχίσω να ασχολούμαι με αυτό. Σχετικά με τα πανομοιότυπα μοντέλα, αυτό που λείπει είναι τα φτερά και τα φανάρια στην 1/12. Για τα φτερά θα χρειαζόταν να φτιαχτεί ένας τόρος στον 3D-εκτυπωτή. Νομίζεις ότι αυτό είναι εφικτό; Μπορει να γινει, αν ειναι θα ψαξω για καποιο ετοιμο 3δ αρχειο ωστε να μην χρειαστει να το φτιαξω, το μονο που ειναι καπως δυσκολο ειναι να πετυχει το μεγεθος γιατι τα 3δ αρχεια εχουν ο,τι να ναι διαστασεις καμια φορα. Αλλα και παλι ειναι σχετικα ευκολα σχηματα να σχεδιαστουν απ΄το μηδεν!
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 12, 2020 9:46:03 GMT 2
Ευχαριστώ για την προθυμία σου Δημήτρη, αλλά μην βιαστείς... Κατ' αρχήν είδα με μια πιο ενδελεχή παρατήρηση ότι δεν είναι ακριβώς τομείς τόρου, αλλά πιο πεπλατυσμένα. Και δεύτερον, δεν αποφάσισα ακόμα αν θα κάνω τα τρία μοντέλα πανομοιότυπα ή παραπλήσια. Εκτός αυτού υπάρχει και η δυνατότητα να σκαναριστούν τρισδιάστατα και να μειωθεί το μέγεθος κατά ένα συντελεστή 1,5, έτσι δεν είναι;
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 12, 2020 17:21:17 GMT 2
Καλησπέρα φίλοι μου! Ξεκινάμε λοιπόν σιγά-σιγά την τριπλή κατασκευή αρχίζοντας με την πιο μεγάλη... Το κιτ της Pocher αγοράστηκε πριν κάμποσο καιρό σε πολύ λογική τιμή στην Αγγλία. Πρόκειται για ένα ανοιγμένο κουτί που το προτίμησα έναντι ενός σφραγισμένου που ήταν διαθέσιμο από τον ίδιο πωλητή για δυο λόγους: α) ήταν σημαντικά φτηνότερο και β) ο πωλητής είχε ελέγξει την πληρότητα του κιτ και τυχόν σπασμένα κομμάτια και εγγυόταν για την ποιότητα του περιεχομένου συμπληρώνοντας τυχόν ελλείψεις και αντικαθιστώντας ελαττωματικά κομμάτια. Το κιτ ωστόσο, αν και φτιαγμένο στην Ιταλία, ανήκει εμφανώς στο τέλος της παραγωγής καθώς εμφανίζει πολύ φλας και pin marks (σε σχέση με το αντίστοιχο Spider που είχα φτιάξει το 2014). Τα κομμάτια είναι γενικά ψαθυρά (εύθραυστα), κάτι σύνηθες σε κιτ της σειράς Classic, και χρειάζονται προσοχή στην αφαίρεση από τα sprues και στο βίδωμα (περί αυτού περισσότερα αργότερα). Καθώς υπάρχουν μερικοί φίλοι μοντελιστές που παίζουν με την ιδέα να ξεκινήσουν το πρώτο τους Pocher προσεχώς, θα δώσω στην πορεία αυτής της κατασκευής και μερικές συμβουλές που πηγάζουν από τις μέχρι τώρα (εν μέρει πικρές) εμπειρίες μου. Η πρώτη απ' αυτές: Πριν ξεκινήσουμε οτιδήποτε, τακτοποιούμε απαραίτητα τα σακουλάκια με μεταλλικά κομμάτια που βρίσκονται στα χαρτόνια των καλυμμάτων του κουτιού σε αριθμημένες θήκες για να μην ψάχνουμε ματαίως αργότερα...
Μετά απ' αυτό περνάμε στην καθαυτό κατασκευή, ξεκινώντας, ως συνήθως από τον κινητήρα. Δεν άντεξα να μην συγκρίνω (σε dry fit) τις δύο κλίμακες, και η διαφορά είναι σημαντική:
Στη συνέχεια διαμορφώθηκαν τα κομμάτια των "εντοσθίων" (στροφαλοφόρος, μπιέλες και έμβολα) και παρόλο που τίποτα απ' αυτά δεν θα φαίνεται, οι στρόφαλοι και οι διωστήρες βάφτηκαν με το αγαπημένο μου Metalcote Polished Steel Humbrol και τα έμβολα με TS-29, ενώ σε μια κρίση μοντελιστικού μαζοχισμού τονίστηκαν τα ελατήρια τους με ασημί μαρκαδοράκι Sharpie:
Σειρά είχαν κατόπιν τα υποσυστήματα που είναι προσαρμοσμένα στις εξωτερικές πλευρές του κινητήρα. Στην δεξιά πλευρά βρίσκονται καρμπιρατέρ και εισαγωγές, υπερσυμπιεστής και αντλία νερού. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια εδώ τα λαστιχένια ρακόρ σύνδεσης των σωλήνων ψύξης. Το κιτ δίνει γι' αυτό το σκοπό ένα κομμάτι κεραμιδί λαστιχένιο σωλήνα που κάποτε ήταν εύκαμπτος, τώρα όμως έχει κοκαλώσει και σπάει αμέσως. Ευτυχώς είχα στο spare box έναν τέτοιο σωλήνα που είχε αντέξει το πέρασμα του χρόνου και μπόρεσα να τον χρησιμοποιήσω:
Το θέμα ωστόσο δεν είναι αυτό. Σε όλες τις διαθέσιμες φωτογραφίες αναφοράς, αυτά τα ρακόρ είναι μαύρα. Οι φωτογραφίες όμως αυτές είναι από συντηρημένα και αναπαλαιωμένα αυτοκίνητα, και καθώς τέτοιοι κοκκινωποί σωλήνες δεν υπάρχουν σήμερα στην αγορά, χρησιμοποιήθηκαν μαύροι. Το ερώτημα είναι: τι χρώμα είχαν τα ρακόρ το 1931; Κι αν δεν ήταν κόκκινα, γιατί η Pocher δίνει κόκκινο σωληνάκι; Αν κάποιος έχει μια (τεκμηριωμένη) απάντηση, έχουμε καιρό μέχρι να κολληθούν τα ρακόρ μόνιμα στη θέση τους. Στην αριστερή πλευρά του κινητήρα έχουμε τις εξαγωγές και τα ηλεκτρικά συστήματα. Οι εξαγωγές ήταν ελαφρά στραβές από τη μάνα τους, οπότε χρειάστηκε να επιδιορθωθούν με μια σειρά περάσματα πάνω από το θερμοπίστολο με ταυτόχρονη στρέψη: Αυτά τα λίγα για σήμερα, καλό Σαββατοκύριακο!
|
|
|
Post by ViL27 on Sept 12, 2020 18:02:57 GMT 2
Ωραιος και επεξηγηματικος και με προσοχή στη λεπτομέρεια Κωνσταντίνε, θα σε παρακολουθώ στενά όπως παντα από την αρχή που μπήκα στο φόρουμ😉εύχομαι μια απροβληματιστη κατασκευη(μάλλον απίθανο!)
|
|
|
Post by mikys2019 on Sept 12, 2020 18:32:43 GMT 2
Οπως παντα φοβερος στην παρουσιαση και στις οδηγιες προς φιλους . Κωστα νομιζω μαυρος ηταν ο σωληνας γιατι εκεινη την εποχη τα πλαστικολαστιχα υλικα ηταν στα σπαργανα. Θα βαλεις καθολου βαζελινη μεσα στα πιστονια ? θα στοκαρεις το μοτερ ? θα βαφτουν τα παντα ? Κολιεδες θα μπουνε παντου ? Για να σου πω και μια αληθεια στεναχωρεθηκα που τωρα καταλαβα οτι μαλλον κοκκινη (bright) alfa romeo δεν πρεπει να υπηρχε ποτε και μαλλον η italeri εχει το σωστο χρωμα .
|
|
|
Post by mikys2019 on Sept 13, 2020 10:38:49 GMT 2
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 13, 2020 11:04:59 GMT 2
Σπύρο και Μιχάλη ευχαριστώ πολύ! Κωστα νομιζω μαυρος ηταν ο σωληνας γιατι εκεινη την εποχη τα πλαστικολαστιχα υλικα ηταν στα σπαργανα. Δεν μιλάμε για πλαστικολάστιχα, μιλάμε για καουτσούκ. Και εκείνη την εποχή, πολλοί σωλήνες ήταν κεραμιδοκόκκινοι ή πορτοκαλί. Θυμάμαι παιδί τέτοιους σωλήνες σπίτι μου για χρήση "ιατρική"... Σήμερα όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί με σιλικόνη. Όχι βέβαια, δεν χρειάζεται. Αφ' ενός υπάρχει αρκετό παιχνίδι ανάμεσα σε έμβολα και χιτώνια, αφ' ετέρου στο τέλος δεν θα κινούνται... Πού να το στοκάρω; 90% της ένωσης των δύο τμημάτων (αριστερό και δεξί) θα καλυφθεί και δεν θα φαίνεται, αφ' ετέρου ο κινητήρας θα βαφτεί πριν ενωθούν τα δύο κομμάτια καθώς τα διάφορα υποσυστήματα που ανέφερα συναρμολογούνται πάνω στο σώμα του κινητήρα με βίδες από μέσα. Και ναι, θα βαφτούν τα πάντα. Ναι, όπου γίνεται από φωτοχαραγμένα της Tremonia, αλλιώς λουριδίτσες αυτοκόλλητο αλουμίνιο. Καθώς δεν υπήρχαν έγχρωμες φωτογραφίες το 1931 ή ήταν στα σπάργανα και η απόδοση των χρωμάτων ήταν ό,τι λάχει, κανείς δεν ξέρει ποιο κόκκινο ακριβώς χρησιμοποιήθηκε. Εγώ θα τα κάνω όλα κόκκινα με Tamiya bright red (που έχω και τρεις φιάλες αχρησιμοποίητες στο στοκ) ή με italian red.
|
|
|
Post by alex78 on Sept 13, 2020 17:20:52 GMT 2
Υποδειγματική οργάνωση και εξαιρετικές οι πρώτες εργασίες, πάμε δυνατά!
|
|