|
Post by konstantinf on Sept 13, 2020 17:49:51 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Αλέξη, ελπίζω ν' αντέξουμε ...
|
|
|
Post by mikys2019 on Sept 13, 2020 18:57:10 GMT 2
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 13, 2020 20:53:25 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Μιχάλη! Χρήσιμες οι φωτογραφίες...
|
|
|
Post by gtziaf on Sept 13, 2020 22:49:10 GMT 2
Δυνατό το σώσιμο της εξάτμισης, Κωνσταντίνε. Ανοίγει την όρεξη για τη συνέχεια. Αυτό που θα σου πρότεινα να επανεξετάσεις είναι το ξεχωριστό βάψιμο των 2 μισών του κινητήρα ή μάλλον καλύτερα την αντιμετώπιση "αφού μου λένε οι οδηγίες να το βιδώσω, θα το βιδώσω", αν θέλουμε να το γενικεύσουμε. Η ένωση σε κάποια σημεία και υπό κάποιες γωνίες θα φαίνεται, ιδίως με τα 2 καπάκια ανοιχτά, το ίδιο και στο κάτω μέρος. Οπότε καλύτερα κόλλησε τον κινητήρα κι αν έτσι δεν γίνεται να μπουν τα πιστόνια, κράτησε τα στα spare, αφού είναι άχρηστα, ούτως η αλλιώς, για να πετύχεις ένα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα σε συναρμογή και βάψιμο. Τροφή για σκέψη με βάση την δική μου λογική. Έχεις βρει κάποια πηγή για τις δέστρες των συρματόσχοινων του αμαξώματος στην 1/12; Ξέρω ότι υπάρχουν στην 1/8, ίσως να τα δίνει και το κιτ, αλλά στην 1/12; Καλή συνέχεια
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 14, 2020 13:22:00 GMT 2
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις και τα καλά λόγια Γιώργο! Αυτό που θα σου πρότεινα να επανεξετάσεις είναι το ξεχωριστό βάψιμο των 2 μισών του κινητήρα ή μάλλον καλύτερα την αντιμετώπιση "αφού μου λένε οι οδηγίες να το βιδώσω, θα το βιδώσω", αν θέλουμε να το γενικεύσουμε. Η ένωση σε κάποια σημεία και υπό κάποιες γωνίες θα φαίνεται, ιδίως με τα 2 καπάκια ανοιχτά, το ίδιο και στο κάτω μέρος. Οπότε καλύτερα κόλλησε τον κινητήρα κι αν έτσι δεν γίνεται να μπουν τα πιστόνια, κράτησε τα στα spare, αφού είναι άχρηστα, ούτως η αλλιώς, για να πετύχεις ένα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα σε συναρμογή και βάψιμο. Το ξεχωριστό βάψιμο των δύο μισών επιβάλλεται όχι από τα πιστόνια και άλλα εντόσθια, αλλά από τα εξωτερικά υποσυστήματα (υπερσυμπιεστής, καρμπιρατέρ, αντλία, ηλεκτρολογικά) που στερεώνονται στα πλευρά του κινητήρα με βίδες από μέσα. Η χρήση βιδών αντί κόλλας επιβάλλεται από το βάρος αυτών των κομματιών (μερικά είναι από συμπαγή μπρούντζο) που και η πιο δυνατή κυανοακρυλική δεν θα άντεχε... Δεν πρόκειται εδώ περί "κολλήματος" στις οδηγίες - μετά από τόσες κατασκευές Classic έχω μάθει να ξεχωρίζω ποιες πρέπει να ακολουθηθούν οπωσδήποτε και ποιες όχι... Σε ό,τι αφορά τώρα στο αισθητικό μέρος του πράγματος, οι μόνες ενώσεις που θα δεν αποκλείεται να φαίνονται μετά την συναρμολόγηση είναι αυτές που έχω μαρκάρει στις φωτογραφίες (προς το πυρόφραγμα και το ψυγείο αντίστοιχα): Στο πάνω και το κάτω μέρος τα πάντα είναι σκεπασμένα από τις κεφαλές των κυλίνδρων και το καπάκι του κάρτερ αντίστοιχα: Θα δω μετά την συναρμολόγηση κατά πόσον θα χρειαστεί μερεμέτι στα εμφανή σημεία... Στη 1/8 όντως υπάρχουν, είναι σαν καρφάκια με κεφαλή κύβο με εγκάρσια τρύπα. Για την 1/12 δεν έχω δει ακόμα τίποτα σχετικό, ούτως ή άλλως τα aftermarket γι' αυτό το μοντέλο περιορίζονται στους τροχούς του FFP. Αν πάρει το μάτι σου κάτι άλλο (και όχι μόνο τις εν λόγω δέστρες), είμαι όλος αυτιά! Αλλιώς βλέπω να χρησιμοποιώ καρφίτσες!
|
|
|
Post by Diecast917k on Sept 14, 2020 23:05:53 GMT 2
Ευχαριστώ για την προθυμία σου Δημήτρη, αλλά μην βιαστείς... Κατ' αρχήν είδα με μια πιο ενδελεχή παρατήρηση ότι δεν είναι ακριβώς τομείς τόρου, αλλά πιο πεπλατυσμένα. Και δεύτερον, δεν αποφάσισα ακόμα αν θα κάνω τα τρία μοντέλα πανομοιότυπα ή παραπλήσια. Εκτός αυτού υπάρχει και η δυνατότητα να σκαναριστούν τρισδιάστατα και να μειωθεί το μέγεθος κατά ένα συντελεστή 1,5, έτσι δεν είναι; Το σκαναρισμα ειναι πονεμενη ιστορια, το αποτελεσμα δεν θα ειναι καλο αν δεν εχεις σωστο εργαλειο και δεν γνωριζω καποιον να εχει. Αλλα το να αλλαξεις μεγεθος, ναι γινεται! Καλη συνεχεια στην κατασκευη!
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 15, 2020 6:15:38 GMT 2
υπάρχει και η δυνατότητα να σκαναριστούν τρισδιάστατα Το σκαναρισμα ειναι πονεμενη ιστορια, το αποτελεσμα δεν θα ειναι καλο αν δεν εχεις σωστο εργαλειο και δεν γνωριζω καποιον να εχει. Εννοούσα επαγγελματίες που να σκανάρουν και να τυπώνουν. Σίγουρα υπάρχουν τέτοιες υπηρεσίες στην αγορά...
|
|
|
Post by gtziaf on Sept 15, 2020 8:46:03 GMT 2
Κωνσταντίνε, για τα προβλήματα που λες, στη Lancia χρησιμοποίησα μεταλλικούς πίρους και εποξική δύο συστατικών (αντί κυανοακρυλικής). Το ξέρω δεν είναι εύκολη διαδικασία αλλά προσωπικά πιστεύω ότι αξίζει τον όποιο κόπο, για χάρη της ρεαλιστικότατης που προσφέρει. Δεν αφορά προφανώς μόνο τον κινητήρα ή το συγκεκριμένο κιτ, αλλά όλα τα παρόμοια multimedia κιτ, στα οποία το φαινόμενο είναι πολύ σύνηθες. Καλημέρα και καλή συνέχεια
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 19, 2020 17:30:22 GMT 2
Καλησπέρα φίλοι μου! Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αφιερωμένη στα υποσυστήματα που περιβάλλουν τον κινητήρα. Έτσι από την δεξιά πλευρά ετοιμάστηκαν ο υπερσυμπιεστής με το καρμπιρατέρ και το φίλτρο αέρα, οι εισαγωγές και η αντλία νερού ψύξης:
Σκρατσιές εδώ ήταν η "δημιουργία" τσιμούχας στη φλάντζα του υπερσυμπιεστή, βάφοντας με Model Master 4675 το διάκενο,
η κατασκευή ενός συνδέσμου του καρμπιρατέρ με το κιβώτιο χρονισμού που φαίνεται στις φωτογραφίες αναφοράς, και η προσθήκη βαλβίδων εκτόνωσης στην έξοδο του υπερσυμπιεστή:
Από την αριστερή πλευρά βρίσκονται μίζα, δυναμό και κόρνα. Τίποτε το εξαιρετικό εδώ, οι σκρατσιές περιορίστηκαν στην προσθήκη καλωδιώσεων:
Στο επάνω μέρος (κεφαλές των κυλίνδρων) ξεκινήσαμε με την αντικατάσταση των πλαστικών βάσεων για τα μπουζί με μεταλλικά μπουζί της Model Motorcars. Οι πλαστικές βάσεις "ξυρίστηκαν" και ανοίχτηκαν οι απαραίτητες τρύπες:
Στη συνέχεια ασχολήθηκα με το πηνίο ανάφλεξης. Εδώ χρειάστηκε να παρθεί μια απόφαση, καθώς οι φωτογραφίες αναφοράς δείχνουν δύο εκδοχές: Μια με το πηνίο οριζόντιο και η άλλη με κατακόρυφο. Το κιτ της Pocher δίνει το πρώτο, ενώ της Italeri το δεύτερο.
Η πλάστιγγα έγειρε προς το δεύτερο το οποίο κατασκευάστηκε εκ του μηδενός. Για το σώμα χρησιμοποιήθηκε χρωμιωμένο σωληνάκι από κεραία, ενώ για όλα τα υπόλοιπα ροδέλες στυρενίου και βίδες, παξιμάδια και καλώδια από το spare box:
Απέφυγα έτσι να ξοδέψω τα 25 δολάρια (συν ταχυδρομικά και τελωνείο) που θέλει η Model Motorcars για το αντίστοιχο βελτιωτικό από ρητίνη:
© Paul Koo Με την ικανοποίηση αυτή ακούμπησα τα εργαλεία στον πάγκο και εύχομαι καλό ΣΚ σε όλους!
|
|
|
Post by ViL27 on Sept 19, 2020 20:24:59 GMT 2
Πολύ ωραίες οι εργασίες και οι σκρατσιες Κωνσταντίνε, ειδικά το πηνίο με την στροφιγγα!Κατά τα λοιπά νομίζω θα ταίριαζε και λίγο wash σε κάποια κομμάτια. Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by iliasbass on Sept 19, 2020 21:18:11 GMT 2
ωραια ιδεα το εν λογο εγχείρημα στις κουκλες! καλες κατασκευες!!!!
|
|
|
Post by mikys2019 on Sept 19, 2020 22:12:35 GMT 2
Αφωνος .....Kατασκευες ο Κωνσταντινος .... παρα πολυ ομορφα ολα ....και τελειες κατασκευες . Mου αρεσει παρα πολυ η λεπτομερεια που ειναι φοβερη κ το ποσο πολυ διαβασες για το αλφα ρομεο . Γιατι προτιμησες πολλαπλασιαστη καθετο κ οχι οριζοντιο και η ροδελα με τις τρυπες τι ρολο παιζει ξερεις ? (επειδη το δινει και η model motorcars )
|
|
|
Post by nektarios on Sept 19, 2020 23:29:30 GMT 2
Φίλε Κωνσταντίνε, άργησα να πάρω χαμπάρι το νέο πρότζεκτ... Πολλά συγχαρητήρια για την μεγάλη υπομονή που απαιτείται - και που αποδεδειγμένα διαθέτεις! - για την κατασκευή ενός τόσο απαιτητικού μοντέλου, και μάλιστα επί τρία! Η έναρξη κατασκευής προϊδεάζει ήδη για εντυπωσιακή κατασκευή, ενώ και η παρουσίαση είναι λεπτομερέστατη και σίγουρα πολύ χρήσιμη για όποιον ασχοληθεί στο μέλλον με το ίδιο εγχείρημα. Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 20, 2020 6:21:36 GMT 2
Σπύρο, Ηλία, Μιχάλη και Νεκτάριε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και τα καλά λόγια! # Σπύρο, ναι, θα γίνει ένα ελαφρύ wash στα ασημί κομμάτια - δεν τελειώσαμε ακόμη... # Μιχάλη, προτίμησα το κάθετο πηνίο γιατί με προκάλεσε η κατασκευή του και γιατί θα ήταν πιο δύσκολο να φτιάξω την αντίστοιχη κόκκινη κεφαλή του οριζόντιου στην 1/12... Η χρήση της ροδέλας με τις τρύπες μου είναι άγνωστη. Αν προσέξεις την φωτό αναφοράς, δεν είναι στρόφιγγα, αλλά ένα έλασμα με 8 τρύπες, δηλ. όσοι και οι κύλινδροι και τα μπουζοκαλώδια... Αλλά στα εργοστασιακά σχέδια της Alfa Romeo, δεν δείχνει καμιά αντίστοιχη συνδεσμολογία:
Μυστήριο...
|
|
|
Post by mikys2019 on Sept 20, 2020 10:03:58 GMT 2
Σπύρο, Ηλία, Μιχάλη και Νεκτάριε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και τα καλά λόγια! # Σπύρο, ναι, θα γίνει ένα ελαφρύ wash στα ασημί κομμάτια - δεν τελειώσαμε ακόμη... # Μιχάλη, προτίμησα το κάθετο πηνίο γιατί με προκάλεσε η κατασκευή του και γιατί θα ήταν πιο δύσκολο να φτιάξω την αντίστοιχη κόκκινη κεφαλή του οριζόντιου στην 1/12... Η χρήση της ροδέλας με τις τρύπες μου είναι άγνωστη. Αν προσέξεις την φωτό αναφοράς, δεν είναι στρόφιγγα, αλλά ένα έλασμα με 8 τρύπες, δηλ. όσοι και οι κύλινδροι και τα μπουζοκαλώδια... Αλλά στα εργοστασιακά σχέδια της Alfa Romeo, δεν δείχνει καμιά αντίστοιχη συνδεσμολογία:
Μυστήριο...
Καλημερα ....εισαι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ....το σχεδιο τις alfa romeo τις εποχης που το βρηκες ?? Η χρηση του πολλαπλασιαστη ειναι για να δινει ρευμα ενισχυμενο στον διανομεα (ντιστριμπιτερ) τωρα η ροδελα μονο ρυθμιση το ποσο ρευμα θα βγαζει .....μονο μπορει να ειναι . Εμενα παντος οπτικα για αντλια βενζινης μου μοιαζει .
|
|
|
Post by gtziaf on Sept 20, 2020 17:48:50 GMT 2
Πολύ καλό update, πραγματικά. Η δουλειά στον πολλαπλασιαστή εξαιρετική. Μου άρεσε και η ιδέα για τη δημιουργία της φλάντζας. Ενημερωτικά στη πρώτη φωτογραφία, ο πολλαπλασιαστής είναι πιο νέου τύπου, και λογικά μάλλον πρόκειται για ανακατασκευασμένο αυτοκίνητο. Καθάρισε λίγο καλύτερα το κομμάτι των εισαγωγών, και βάψε το πάλι.
|
|