|
Post by konstantinf on May 13, 2018 11:38:42 GMT 2
Καλημέρα φίλοι μου! Για την επόμενη κατασκευή, άλμα τριπλούν στον χρόνο, στην κλίμακα και στο μέγεθος του οχήματος: Από την Mercedes 500 του 1935, των 5,5 μέτρων και των 5 λίτρων, στην 1:8, περνάμε στο Fiat 500F του 1968, των 3 μέτρων και του μισού λίτρου, στην 1:12. Αν προσθέσουμε και την αλλαγή κατασκευαστή του κιτ από την Pocher στην Italeri (με την οποία δεν είχα ασχοληθεί ποτέ έως τώρα…) το άλμα γίνεται τετραπλούν – ό,τι πρέπει για ένα τρελό καλοκαίρι! Το Fiatάκι (γνωστό και ως Bambina) είναι από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα της δεκαετίας του ’60. Στα 18 χρόνια της παραγωγής του, από το 1957 έως το 1975, κατασκευάστηκαν συνολικά 3,9 εκατομμύρια κομμάτια. Με 2,97 μέτρα μήκος και έναν κινητήρα των 0,479 κυβικών (στην πρώτη έκδοση) ήταν ένα φτηνό και πρακτικό μικρό αυτοκίνητο που θεωρείται ένα από τα πρώτα «αυτοκίνητα πόλης» που σχεδιάστηκαν εξαρχής επί τούτου.
Η έκδοση 500F με την οποία θα ασχοληθούμε, παρουσιάστηκε το 1965 διαδεχόμενη την 500D. Όπως και η 500D είχε τον βελτιωμένο δικύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα των 499 κυβικών που έβγαζε 17 ίππους, αλλά (μαζί με μια σειρά αισθητικών βελτιώσεων) είχε για πρώτη φορά πόρτες που άνοιγαν προς τα μπρος (δηλ. με τους μεντεσέδες στο μπροστινό φτερό) και όχι προς τα πίσω (τις λεγόμενες «πόρτες αυτοκτονίας»), καινούργιο πλαίσιο και μεγαλύτερο παρμπρίζ. Η παραγωγή του 500F διήρκεσε μέχρι το 1973 και ήταν το μοντέλο που πούλησε τα περισσότερα κομμάτια.
Το κιτ της Italeri τώρα είναι μια καινούργια παραγωγή (όχι Protar…) του 2017 με πλούσιο multi-media περιεχόμενο (συνολικά μέτρησα 335 κομμάτια): Τα πλαστικά δείχνουν πολύ καλή ποιότητα, άπειρη λεπτομέρεια, καθαρές γραμμώσεις και συνοδεύονται από ΡΕ (κυρίως για τα πατάκια!!!), ύφασμα για την οροφή, καλής ποιότητας χαλκομανίες, πλέγμα για το καπό της μηχανής, διάφορα καλώδια, ελατήρια και σωληνάκια. Στο τελειωμένο μοντέλο οι πόρτες και τα καπό μπρος και πίσω, οι αναρτήσεις και το τιμόνι είναι λειτουργικά (επιλογή δεξιοτίμονου / αριστεροτίμονου). Οι οδηγίες είναι λεπτομερείς και ξεκάθαρες (αν και ήδη στο πρώτο σκίτσο αντιστρέφει τις εργασίες για τιμόνι δεξιά / αριστερά – χρειάζεται προσοχή!), σε ένα καλαίσθητο βιβλιαράκι. Για τυχόν σκρατσιές (δεδομένης της λεπτομέρειας του κιτ μάλλον απίθανο) βρήκα στο διαδίκτυο original οδηγίες συντήρησης του 1969 με άπειρες φωτό αναφοράς – ασπρόμαυρες, αλλά δεν πειράζει… Περισσότερες λεπτομέρειες και η ποιότητα της εφαρμογής και η ευκολία της συναρμολόγησης θα φανούν στην πορεία.
Το πρώτο update σύντομα. Στο μεταξύ, δεδομένης της απειρίας μου με την Italeri, είμαι πρόθυμος δέκτης συμβουλών και υποδείξεων τυχόν συστηματικών προβλημάτων (ποιότητα πλαστικού, εφαρμογή…) στα κιτ αυτής της εταιρίας… Καλή Κυριακή!
|
|
|
Post by gtziaf on May 14, 2018 11:04:01 GMT 2
Πολύ ενδιαφέρον θέμα πραγματικά Κωνσταντίνε. Δεν έχω πειστεί για το κιτ της Ιταλέρι, οπότε η δουλειά σου ελπίζω να με βοηθήσει να αποφασίσω αν θα πάρω την επερχόμενη abarth έκδοση ή όχι, τελικά. Επειδή είναι καινούργιο καλούπι, δεν νομίζω να έχεις προβλήματα εφαρμογής και λοιπά, όχι τίποτα σοβαρό ελπίζω. Ποτέ δεν κατάλαβα βέβαια αυτό με τα PE πατάκια. Καλή επιτυχία
|
|
|
Post by freddieslotcars on May 14, 2018 11:27:42 GMT 2
Καλη αρχη και καλο τελιωμα.Εχω το 500 Ν ου '58 σε 1/1 και ειναι τελιος διαφορετικο απο το F.Βεβαια το εχω παρει και εγω το κιτ αυτο αρα περιμενω με αγωνια την σηνεχεια.
|
|
|
Post by konstantinf on May 14, 2018 12:53:18 GMT 2
Γιώργο, Φρέντη, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Δεν έχω πειστεί για το κιτ της Ιταλέρι, οπότε η δουλειά σου ελπίζω να με βοηθήσει να αποφασίσω αν θα πάρω την επερχόμενη abarth έκδοση ή όχι, τελικά. Η συνέχεια θα δείξει... Ήδη έχω ένα-δυό μικρά προβλήματα στο dry fit του κιβωτίου κατεύθυνσης...
|
|
|
Post by alex78 on May 14, 2018 13:58:42 GMT 2
Υπέροχο θέμα και γοητευτικό αυτοκίνητο Κωσταντίνε, καλή κατασκευή! Επειδή δεν μπορώ να διακρίνω, παρέχει μάσκες το κίτ? Αλήθεια γιατί ''πόρτες αυτοκτονίας''?
|
|
|
Post by konstantinf on May 14, 2018 14:46:35 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Αλέξη! Επειδή δεν μπορώ να διακρίνω, παρέχει μάσκες το κίτ? Αλήθεια γιατί ''πόρτες αυτοκτονίας''? Μάσκες, για ποιο σκοπό; Suicide doors: Προφανώς, επειδή άνοιγαν προς τα πίσω, μπορούσαν να ανοίξουν άθελα εν κινήσει, π.χ. από ένα τράνταγμα αν δεν ήταν καλά ασφαλισμένες, και τότε η αντίσταση του αέρα τις γύρναγε ανάποδα. Τι συνέβαινε μετά, εξαρτάτο από την ψυχραιμία του οδηγού. Αν π.χ. προσπαθούσε να την πιάσει για να την ξανακλείσει, το πιθανότερο είναι ότι θα τον έπαιρνε κι αυτόν ο αέρας και θα τον πέταγε έξω από το αυτοκίνητο. Αλλά και εν στάσει υπάρχουν κίνδυνοι: Αν ανοίξεις αυτή την πόρτα για να κατέβεις και κατεβάσεις το αριστερό πόδι, έτσι κι έρχεται αυτοκίνητο από πίσω και χτυπήσει την πόρτα, πάει και το πόδι... Το πλεονέκτημα αυτών των πορτών ήταν η ευκολία απο/επιβίβασης.
|
|
|
Post by alex78 on May 14, 2018 15:50:04 GMT 2
Έλα μου ντέ, αχρείαστες είναι τώρα που βλέπω καλύτερα το πραγματικό!
|
|
|
Post by freddieslotcars on May 14, 2018 17:35:32 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Αλέξη! Επειδή δεν μπορώ να διακρίνω, παρέχει μάσκες το κίτ? Αλήθεια γιατί ''πόρτες αυτοκτονίας''? Μάσκες, για ποιο σκοπό; Suicide doors: Προφανώς, επειδή άνοιγαν προς τα πίσω, μπορούσαν να ανοίξουν άθελα εν κινήσει, π.χ. από ένα τράνταγμα αν δεν ήταν καλά ασφαλισμένες, και τότε η αντίσταση του αέρα τις γύρναγε ανάποδα. Τι συνέβαινε μετά, εξαρτάτο από την ψυχραιμία του οδηγού. Αν π.χ. προσπαθούσε να την πιάσει για να την ξανακλείσει, το πιθανότερο είναι ότι θα τον έπαιρνε κι αυτόν ο αέρας και θα τον πέταγε έξω από το αυτοκίνητο. Αλλά και εν στάσει υπάρχουν κίνδυνοι: Αν ανοίξεις αυτή την πόρτα για να κατέβεις και κατεβάσεις το αριστερό πόδι, έτσι κι έρχεται αυτοκίνητο από πίσω και χτυπήσει την πόρτα, πάει και το πόδι... Το πλεονέκτημα αυτών των πορτών ήταν η ευκολία απο/επιβίβασης. Δεν ηξερα οτι τις ελεγαν ετσυ τις πορτες του N,D και Gartiniera...
|
|
|
Post by konstantinf on May 14, 2018 18:19:14 GMT 2
Το δικό σου είναι Φρέντη; Αν ναι, συγχαρητήρια, κουκλί το έχεις!...
|
|
|
Post by freddieslotcars on May 14, 2018 19:10:32 GMT 2
Το δικό σου είναι Φρέντη; Αν ναι, συγχαρητήρια, κουκλί το έχεις!... Ναι ευχαρηστω, ειναι 10 χρονια παλιοτερο απο το κιτ... Αλλα δεν ειναι απος το εβγαλε το εργοστασιο προς το παρον,αλλα ειναι μια μιζη απο την σειρα 500 θα ελεγα.Ελπιζω στο αμεσω μελλον να το κανω οπως του αρμωζει.
|
|
|
Post by Φάνης on May 14, 2018 20:07:59 GMT 2
Ωραίο θέμα Κωνσταντίνε. Καλή αρχή.
Το είχα δει στο μοντελιστικό μας μαγαζί εδώ πριν 4-5 μήνες, σκεφτόμουν να το αγοράσω αλλά τελικά έκανα πίσω. Ισως στο μέλλον.... Οπότε αναμένω τις εντυπώσεις σου και την πρόοδο σου στο συγκεκριμμένο!
|
|
|
Post by freddieslotcars on May 14, 2018 21:20:46 GMT 2
Ωραίο θέμα Κωνσταντίνε. Καλή αρχή. Το είχα δει στο μοντελιστικό μας μαγαζί εδώ πριν 4-5 μήνες, σκεφτόμουν να το αγοράσω αλλά τελικά έκανα πίσω. Ισως στο μέλλον.... Οπότε αναμένω τις εντυπώσεις σου και την πρόοδο σου στο συγκεκριμμένο! Το μελλον ειναι Abarth 595 & 695...
|
|
|
Post by konstantinf on May 15, 2018 6:24:41 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Φάνη! Οπότε αναμένω τις εντυπώσεις σου και την πρόοδο σου στο συγκεκριμμένο! Θα σας κρατάω ενήμερους με τα υπέρ και τα κατά...
|
|
|
Post by czt on May 15, 2018 8:49:36 GMT 2
καλη αρχη ωραιο θεμα διαφορετικο απο την κλασσικη θεματολογια που εχουμε συχνα.
|
|
|
Post by freddieslotcars on May 15, 2018 9:06:15 GMT 2
Απο χρωμα εχεις αποφασιση;Εχω χρωματολογιο γιατι δεν πρεπει να ηταν μονο τεσσερις αποχροσεις που δινει.
|
|
|
Post by konstantinf on May 15, 2018 11:05:57 GMT 2
Σχετικά με το χρώμα, κι επειδή πολλά κομμάτια πλην του αμαξώματος (π.χ. πυρόφραγμα, ταμπλό, ...) βάφονται στο ίδιο χρώμα με αυτό, πρέπει να αποφασίσω τώρα. Βασικά προσανατολίζομαι προς το θαλασσί-μπλέ. Δοκίμασα 3 διαφορετικά της Tamiya (AS-5, TS-23, TS-44 εξ αριστερών προς τα δεξιά) και περιμένω τη γνώμη σας, ιδίως του Φρέντη που είναι μάστορας στο 500ράκι. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
|
|