|
Post by gtziaf on Dec 19, 2021 23:08:57 GMT 2
Κώστα, πολλές φορές η κα Hiro αργεί να απαντήσει ή δεν απαντάει καθόλου και στέλνει το κομμάτι που λείπει, χωρίς άλλη ενημέρωση. Για την πρόοδο, θεωρώ ότι πρέπει να κόψεις ρυθμό. Ο κινητήρας έχει κενά στην εφαρμογή του, ιδίως στο κάρτερ, το ίδιο και ο υπερσυμπιεστής. Πόσα χίρο θα φτιάξεις, δώσε του την προσοχή που του αξίζει. Το κομμάτι αντικατάστασης, πολύ καλό παρεμπίπτοντος. Καλή εβδομάδα
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 20, 2021 8:21:53 GMT 2
Καλημέρα Γιώργο κι ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια! Το θέμα της ποιότητας της κατασκευής είναι σοβαρό και χρήζει μερικών εξηγήσεων: Κατ' αρχήν τα "κενά" στην εφαρμογή των διαφόρων κομματιών τα έχω δει κι εγώ, αλλά τα άφησα εμφανή για δυο λόγους. Πρώτον γιατί αντικατοπτρίζουν το επίπεδο της "γνωριμίας" μου με αυτό το είδος κιτ, που ακόμα δεν έχει γίνει στενή. Οι εμπειρίες κερδίζονται κομμάτι με κομμάτι (και ελπίζω στα περισσότερο εμφανή μέρη του τελειωμένου μοντέλου να μην υπάρχουν σοβαρές ατέλειες). Θα μπορούσα κάλλιστα να φωτογραφίσω τον κινητήρα έτσι, που η εφαρμογή σώματος με κάρτερ στο πίσω μέρος να μην φαίνεται, αλλά δεν το θέλησα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σ' αυτό το στάδιο της εξοικείωσης μου δεν τολμώ ακόμα πολύ να ασκήσω πίεση ή σκληρό τρίψιμο ή κόψιμο στα κομμάτια από φόβο μην τα καταστρέψω, οπότε προτιμώ να αφήσω τέτοιες ατέλειες, ιδίως αν είναι σε λιγότερο εμφανή μέρη.
Το πόσα Hiro θα φτιάξω είναι ένα ανοιχτό θέμα (κυρίως γιατί δεν ξέρω πόσος χρόνος μου μένει να μπορώ να μοντελάρω...). Αλλά και αναφορικά με το είδος του κιτ, προς το παρόν είμαι διχασμένος. Από τη μια είναι ενδιαφέρουσα η λεπτομέρεια που δίνεται, από την άλλη με ενοχλεί η έλλειψη λειτουργικότητας. Σ' αυτό το μοντέλο δεν στρίβουν καν οι μπροστινοί τροχοί... Οπότε, το αν θα υπάρξει δεύτερο θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσει αυτή η κατασκευή. Γενικά, νομίζω ότι το πλαστικό μου πάει καλύτερα από το συνδυασμό white metal - resin...
|
|
|
Post by gtziaf on Dec 20, 2021 9:14:39 GMT 2
Καλημέρα, Κωστή. Κατανοητή οι φόβοι και η μη εξοικείωση. Ενημερωτικά, σε κανένα χίρο δεν στρίβουν τα τιμόνια ή λειτουργούν οι αναρτήσεις. Αν θες τα φτιάχνεις εσύ, αφού όπως είπαμε αυτά κιτ είναι η βάση, και ο μοντελιστής προσθέτει ανάλογα με την εμπειρία και τα θέλω του.
|
|
|
Post by nektarios on Dec 24, 2021 23:42:08 GMT 2
Μπράβο στο καλό το παλληκάρι για το εξάρτημα αντικατάστασης! Προτείνω να το χρησιμοποιήσεις ακόμη κι αν η Χίρο σού στείλει τελικά το εξάρτημα. Επίσης, ο κινητήρας συνολικά μού άρεσε πολύ, αφού μάλιστα είναι και ο πρώτος τού είδους που κατασκευάζεις.. Καλή συνέχεια, φίλε, και καλά Χριστούγεννα!
|
|
|
Post by nasosampa on Dec 25, 2021 1:32:39 GMT 2
Κωνσταντίνε χρόννια πολλά! Πολύ ωραίο το from scratch κομμάτι αντικατάστασης καθώς και η μέχρι τώρα πρόοδος! Σχετικά με τα σχόλια περί εφαρμογής και μη έχοντας προσωπική εμπειρία σε τέτοιου είδους κιτ, μου φαίνεται λογικό να είναι δύσκολος ο χειρισμός νέων υλικών. Εγώ για παράδειγμα αντιμετωπίζω προβλήματα με την σωστή κόλληση στα πλαστικά κιτ εδώ και χρόνια και προσπαθώ κιτ με το κιτ να το εξελίξω. Ο Γιώργος προσεγγίζει το θέμα με πολύ σωστό τρόπο και βασισμένος στην εμπειρία του από αυτά τα κιτ (που από ότι έχω καταλάβει θέλλουν πολλές δοκιμές όσον αφορα στην εφαρμογή τους) και καταλαβαίνω απόλυτα την φιλική του τοποθέτηση. Πάντως αμφότεροι με έχετε βάλει στον πειρασμό να δοκιμάσω να καταπιαστώ με ένα Hiro εντός του 2022.
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 25, 2021 12:00:18 GMT 2
Νεκτάριε και Νάσο ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα ενθαρρυντικά λόγια! Ανήκοντας στην κατηγορία των θνητών μοντελιστών και όχι στους ημιθέους, δέχομαι με ευγνωμοσύνη (και εφαρμόζω στα όρια των δυνατοτήτων μου) τις παρατηρήσεις και συμβουλές του Γιώργου, και αγάλλεται η ψυχή μου με την μεγαλόψυχη παράβλεψη των ατελειών από τους peers μου .
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 25, 2021 19:50:49 GMT 2
Καλησπέρα και καλά Χριστούγεννα, πρωτίστως με υγεία, αλλά και κατά δύναμιν με άλλα καλούδια της ζωής! Στα πεπραγμένα της εβδομάδας τώρα που αφιερώθηκε στο πίσω μέρος του πλαισίου. Αφού τα δομικά στοιχεία (επιμήκεις και εγκάρσιες δοκοί) βάφτηκαν με TS-10, προστέθηκαν οι αλυσίδες μετάδοσης των φρένων και η βάνα στην σωλήνωση τροφοδοσίας (τα χάλκινα "σωληνάκια" είναι σε dry fit, θα τοποθετηθούν οριστικά όταν συνδεθούν και με τις απολήξεις τους, στο καρμπιρατέρ και στο ρεζερβουάρ αντίστοιχα):
Στη συνέχεια ετοιμάστηκε το κιβώτιο ταχυτήτων και προσαρμόστηκε πάνω σε δύο εγκάρσιες δοκούς:
Κατόπιν έγινε η συνολική συναρμολόγηση του πλαισίου και δοκιμάστηκε ξανά η θέση των καθισμάτων σε dry fit:
Σειρά πήρε έπειτα η πίσω ανάρτηση με ελατήρια (δίνονται σε λάμες στα φωτοχαραγμένα και βάφτηκαν με Metalcote Polished Steel της Humbrol), ημιαξόνια, αμορτισέρ και διαφορικό:
Τέλος προσαρμόστηκε η ανάρτηση στο πλαίσιο και δοκιμάστηκε άλλη μια φορά η εφαρμογή των καθισμάτων:
Αυτά για σήμερα, να έχετε όλοι μια καλή Κυριακή!
|
|
|
Post by Sakis on Dec 26, 2021 11:41:35 GMT 2
Υπέροχο αυτοκίνητο και εξαίρετη επιλογή Κωνσταντίνε. Έχοντας συνηθίσει στους χρόνους του Γιώργου νομίζω ότι βιάζεσαι λίγο. Οι ακμές των κύριων κομματιών του κινητήρα ήθελαν, κατά τη γνώμη μου, πιο προσεκτικό καθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για τις συναρμογές που έχει ειπωθεί ήδη. Βέβαια πολύ όμορφες οι προσθήκες σου σε διάφορες λεπτομέρειες του κινητήρα.
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 26, 2021 13:47:11 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Σάκη και χρόνια πολλά! Η βιασύνη (ή το ανάλογό της, η ταχύτητα κατασκευής) είναι για μένα ένα δευτερογενές μέγεθος. Το πρωτογενές είναι ο διαθέσιμος χρόνος... Ο Γιώργος, ως εργαζόμενο νιάτο, έχει πιθανότατα το 1/3 διαθέσιμου χρόνου απ' ότι έχει ένας αργόσχολος συνταξιούχος. Τα όποια σφάλματα και ατέλειες είναι εμφανή σ' αυτήν την κατασκευή είναι κατά τη γνώμη μου λιγότερο αποτέλεσμα βιασύνης, και περισσότερο της έλλειψης εξοικείωσής μου μ' αυτό το είδος κιτ. Εξ άλλου ατέλειες - εμφανείς και μη - υπάρχουν σε όλες μου τις μέχρι τώρα κατασκευές και δεν νομίζω ότι θ' αλλάξει κάτι στο μέλλον...
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 31, 2021 9:30:44 GMT 2
Καλημέρα σε όλους!
Την εβδομάδα που πέρασε ασχολήθηκα με το μπροστινό τμήμα του πλαισίου. Πριν τη συναρμολόγησή του συμπληρώθηκε η κατασκευή του ψυγείου. Αφού γυαλίστηκε με micromesh και αλοιφες, γεμίστηκε το εσωτερικό του με σκληρό μαύρο αφρολέξ:
Στη συνέχεια προστέθηκαν το μπρος και πίσω πλέγμα και ετοιμάστηκε το πλέγμα προστασίας με τον αγωνιστικό αριθμό:
Αφού βάφτηκαν οι δοκοί του πλαισίου, συναρμολογήθηκαν με τον κινητήρα και το ψυγείο , το σύνολο ενώθηκε με το πίσω κομμάτι του πλαισίου και τοποθετήθηκαν οι σωληνώσεις ψύξης και τα μπουζοκαλώδια:
Και ιδού η εικόνα του συνόλου σ' αυτό το στάδιο:
Τέλος, κάποια στιγμή, έγινε και η επένδυση των καθισμάτων με το αυτόλλητο "δέρμα" που δίνει το κιτ:
Με τον καινούργιο χρόνο θα ασχοληθώ με την μπροστινή ανάρτηση και ίσως με το σύνολο πυρόφραγμα-ταμπλό. Στο μεταξύ εύχομαι από καρδιάς σε όλους Καλή Πρωτοχρονιά και ευτυχισμένο το 2022 χωρίς έγνοιες και εγκλεισμούς, με υγεία, αισιοδοξία και αγάπη! Να είστε όλοι καλά!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 31, 2021 11:29:44 GMT 2
Καλημέρα Κωνσταντίνε, Βλέπω μοντελάρεις ασταμάτητα, ακόμη και την τελευταία ημέρα του χρόνου! Αρχισε να παίρνει μορφή πλαίσιο. Προσωπικά θεωρώ ότι το ψυγείο θέλει αρκετή δουλειά ακόμη, και δεν πρέπει να μείνει σε αυτήν την μορφή. Βλέπεις και εσύ όλες τις τρύπες στο μέταλλο (pitted metal) και το απλό γυάλισμα δεν λύνει το πρόβλημα. Θέλει πολύ τρίψιμο (wet) με διαφορά grit (800, 1000, 1200, 1500, 2000, ….) μέχρι να λυθεί το πρόβλημα και μετά έρχεται το γυάλισμα. Θα υπάρχει και σε αλλά μεταλλικά μέρη αυτό το πρόβλημα, και πράγματι θέλει πολύ τρίψιμο πριν το γυάλισμα. Βέβαια, εσυ αποφασίζεις πως θα προχωρήσεις με το pitted metal, αλλά σίγουρα αν το αφήσεις έτσι χτυπάει πάρα πολύ άσχημα (προσωπική μου άποψη). Καλή χρονιά!
|
|
|
Post by mikys2019 on Dec 31, 2021 11:30:06 GMT 2
Κωστα μου Χρονια Πολλα κ καλα με υπεροχα μοντελα απο τα χερια σου . Ειλικρινα προχωρας υπεροχα κ εκανες το Hiro να φαινεται στα ματια μου οχι απιαστο ονειρο . Σε ευχαριστω ...
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 31, 2021 11:55:35 GMT 2
Φάνη και Μιχάλη, ευχαριστώ πολύ και αντεύχομαι! Η ιστορία με το pitted metal είναι γνωστή και σύνηθες φαινόμενο σε χυτά κομμάτια, ειδικά από μαλακά μέταλλα. Δυστυχώς, δεν είναι φαινόμενο επιφάνειας αλλά βάθους και οφείλεται στον εγκλεισμό μικροσκοπικών θυλάκων αέρα μέσα στην ρευστή μάζα κατά την χύτευση. Αυτό σημαίνει ότι τρίβοντας μπορεί κανείς να εξαλείψει μεν τις ορατές κοιλότητες, αλλά δεν αποκλείεται να έρθουν έτσι στην επιφάνεια καινούργιες που βρίσκονταν πιο βαθιά. Φυσικά, μπορεί κανείς να είναι τυχερός και να μην εμφανιστούν, αλλά το ρίσκο υπάρχει. Βασικά, η σωστή αντιμετώπιση είναι το στοκάρισμα της επιφάνειας, αλλά έτσι (με το αναγκαίο βάψιμο μετά) χάνεται η φυσική γυαλάδα του μετάλλου...
Ούτως ή άλλως, αυτό είναι το πρώτο μου Hiro (δεν ξέρω αν θα ακολουθήσουν άλλα) και μαζεύω εμπειρίες τόσο από την ιδιαιτερότητα των υλικών, όσο και από τα αναπόφευκτα λάθη μου. Να είστε καλά!
|
|
|
Post by kyriakos on Dec 31, 2021 15:37:21 GMT 2
Πολύ ωραίες εργασίες με μεράκι όπως πάντα φίλε Κωσταντίνε μπράβο σου καλή συνέχεια εύχομαι κ καλή χρονιά να έχουμε!
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 31, 2021 17:38:36 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Κυριάκο, να 'σαι καλά και καλή χρονιά και σε σένα!
|
|
|
Post by gtziaf on Jan 1, 2022 9:42:11 GMT 2
Καλημέρα και Καλή Χρονιά, Κώστα. Μου άρεσε η προσθήκη του υλικού στο ψυγείο. Πραγματικά καλή ιδέα. Πολύ δυνατό και το κάθισμα.
|
|