|
Post by konstantinf on Jul 31, 2021 15:51:32 GMT 2
Πρέπει να είναι η πέμπτη φορά που αναφέρομαι στο αγαπημένο μου ρητό, γι' αυτό και δεν το μεταφράζω: De gustibus et coloribus non est disputandum!
|
|
|
Post by konstantinf on Aug 1, 2021 9:13:30 GMT 2
Καλημέρα φίλοι μου και καλό μήνα! Την εβδομάδα που πέρασε συνεχίστηκαν οι εργασίες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Κατ' άρχήν ετοιμάστηκαν το ταμπλό και η κονσόλα. Το μεσαίο τμήμα του ταμπλό και οι λαβές των ταχυτήτων και του χειρόφρενου πήραν όψη γυαλισμένου ξύλου με την γνωστή μέθοδο (μπεζ υπόστρωμα, καφέ και μαύρο στεγνό πινέλο, "βερνίκωμα" με διαφανές πορτοκαλί ή/και κίτρινο): Τελειωμένα αυτά δείχνουν έτσι:
Στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν τα χοντροκομμένα πεντάλ που δίνει το κιτ με ΡΕ της Tremonia:
Και έπειτα ήρθε η ώρα να προστεθεί το ταμπλό με το τιμόνι πάνω στο σασί. Προς τούτο χρειάζεται πριν το μοντάρισμα να ενωθούν οι άξονες που έρχονται από το κιβώτιο διεύθυνσης και το τιμόνι μέσω ενός σωλήνα από σκληρό πλαστικό, όπου οι δύο μεταλλικές ράβδοι χώνονται με σφυροκόπημα!!!
Όπερ και εγένετο, χωρίς να σπάσει το πλαστικό σωληνάκι... Η χαρά ωστόσο κράτησε μέχρι να τοποθετηθούν τα κομμάτια πάνω στο σασί, οπότε διαπιστώθηκε ότι το τιμόνι εξείχε κατά 7 mm από την βάση του : Αφού έβρισα χυδαία τον εαυτό μου που εμπιστεύθηκε τις οδηγίες χωρίς ένα dry fit πριν πιάσω το σφυρί στα χέρια μου, κι αφού πάλεψα σκληρά με την ιδέα να το αφήσω ως έχει και να ισχυριστώ ότι ο οδηγός είχε κοντά χέρια και τράβηξε το τιμόνι στο μάξιμουμ της δυνατής προσαρμογής, αποφάσισα να βάλω το όλο σύστημα στο χειρουργείο. Ο πλαστικός σύνδεσμος των δύο ράβδων αφαιρέθηκε με τον ταχυτροχό και αντικαταστάθηκε με μπρούτζινο σωληνάκι (ευτυχώς είχα στο στοκ μου ένα με εσωτερική διάμετρο ίση με την εξωτερική των ράβδων) στο οποίο οι ράβδοι κολλήθηκαν με CA:
Έτσι, και με την προσθήκη των μπροστινών καθισμάτων και της κονσόλας ολοκληρώθηκε το σαλόνι:
Σειρά πήραν κατόπιν οι μπροστινές αναρτήσεις. Αφού ολοκληρώθηκαν τα αμορτισέρ (εξίσου υποτυπώδη με τα πίσω) με τους δίσκους των φρένων...
... καταπιάστηκα με τις δαγκάνες. Όπου διαπίστωσα ότι παρόλο που δίνουν αρκετή λεπτομέρεια, δεν δίνουν σωστά την συμμετρία αριστερά-δεξιά (σε ότι αφορά στο σωληνάκι που συνδέεται με την γέφυρα και αυτό που μένει βουλωμένο). Ξανά εγχείρηση λοιπόν για να έρθουν στα ίσα τους, προσθήκη των γεφυρών, βάψιμο και ιδού το αποτέλεσμα:
Πριν προχωρήσω στην προσθήκη των σωλήνων των φρένων χρειάζομαι βοήθεια. Στο διαδίκτυο βρίσκω φωτογραφίες με δύο ειδών σωλήνες: Με μεταλλικό πλέγμα ή πλαστικούς με σπιράλ προστασία:
Ξέρει κανείς ποιο είναι το σωστό; Υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμπρόσθιους και οπίσθιους τροχούς; Καλού-κακού δοκίμασα μια ιδιοκατασκευή της εκδοχής με το σπιράλ, οπότε είμαι προετοιμασμένος για όλα (1η προσπάθεια επάνω, 2η κάτω):
Να έχετε μια καλή Κυριακή και να ΄στε όλοι καλά!
|
|
|
Post by alex78 on Aug 1, 2021 11:12:07 GMT 2
Πολύ εύστοχες οι προσθήκες/τροποποιήσεις σου Κωνσταντίνε και ιδιαίτερα η απομίμηση του ξύλου πολλή όμορφη. Το τιμόνι δεν έχει το θυρεό της εταιρείας?
|
|
|
Post by konstantinf on Aug 1, 2021 19:47:58 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Αλέξη, να 'σαι καλά! Το τιμόνι δεν έχει το θυρεό της εταιρείας? Σωστή παρατήρηση, η απάντηση είναι όχι (πιθανόν για λόγους ευκολίας, μιας και σε άλλα σημεία το σήμα της Porsche φαίνεται). Αλλά δεν λείπει μόνο το σήμα, λείπει και η οριζόντια γραμμή και η λέξη AIRBAG: Δυστυχώς, οι σκρατσικές μου ικανότητες δεν φτάνουν να κάνω εγχάρακτα...
|
|
|
Post by nektarios on Aug 2, 2021 21:07:58 GMT 2
Οι "ξύλινες" επιφάνειες είναι πολύ επιτυχημένες, ενώ επίσης μου άρεσε το βάψιμο των δαγκάνων των φρένων καθώς και η πατέντα με το μπρούτζινο σωληνάκι. Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by konstantinf on Aug 3, 2021 5:44:18 GMT 2
Καλωσύνη σου Νεκτάριε, ευχαριστώ πολύ!
|
|
faethonas
Kart Driver
Κυριάκος Παπαδέας
|
Post by faethonas on Aug 8, 2021 8:15:14 GMT 2
|
|
|
Post by konstantinf on Aug 8, 2021 10:44:17 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις Κυριάκο, να 'σαι καλά!
|
|
|
Post by konstantinf on Aug 8, 2021 11:16:29 GMT 2
Καλημέρα φίλοι μου! Μετά την περάτωση του εσωτερικού καταπιάστηκα με το καθαυτό αμάξωμα. Δύο χαρακτηριστικά: 1) Πολλά κομμάτια του δίνονται χωριστά: Εμπρόσθια φτερά, πόρτες, μπρος και πίσω ποδιές, καπό κινητήρα, καθρεφτάκια και πόμολα - πράγμα που διευκολύνει αφάνταστα τον χειρισμό τους κατά το βάψιμο, δεν απαιτεί σκριμπάρισμα και δεν παρουσιάζει ανωμαλίες και ακμές κατά το γυάλισμα. 2) Η ποιότητα της επιφάνειας είναι από τις καλύτερες που έχω συναντήσει - αρκεί να προσέξει κανείς την αποφυγή γρατζουνισμάτων κατά τον χειρισμό. Σε πρώτη φάση έγινε ένα συνολικό dry fit (δεν χρειάζονται κολλητικές ταινίες, καθώς όλα τα κομμάτια είναι βιδωτά) που δεν έδειξε κάποια ατέλεια. Οι πόρτες (την πιθανότητα κακής εφαρμογής τους είχε επισημάνει ο Γιώργος στην πρώτη μου ανάρτηση αυτής της κατασκευής) έρχονται καλά στη θέση τους και υπάρχει η δυνατότητα μικρών διορθώσεων επεμβαίνοντας στην κλίση των μεντεσέδων:
Στην μπροστινή ποδιά αφαιρέθηκε το καλουπωμένο πλέγμα της μάσκας και θα αντικατασταθεί από φωτοχαραγμένο που βάφτηκε μαύρο:
Κατόπιν ασχολήθηκα με τα διαφανή που έρχονται σε ένα ενιαίο κομμάτι εκτός από τα τζάμια των θυρών. Το κιτ δίνει αυτοκόλλητο μαύρο βινύλιο για τα λάστιχα των τζαμιών που αποδείχτηκε άχρηστο (δύσχρηστο και σε λάθος μέγεθος). Αντ' αυτού έγινε προσεκτικό μασκάρισμα και βάψιμο με μαύρο ματ. Στο εσωτερικό της οροφής προστέθηκε αυτοκόλλητο γκρι βελούδο:
Σειρά πήραν κατόπιν τα εσωτερικά των θυρών. Τίποτα αξιοσημείωτο εδώ εκτός από την προσθήκη των κουμπιών για τα ηλεκτρικά παράθυρα και τον χειρισμό των εξωτερικών καθρεφτών:
Στη συνέχεια αποσυναρμολογήθηκαν τα διάφορα κομμάτια και παίρνουν σιγά-σιγά σειρά για βάψιμο. Το οποίο ξεκίνησε με τα εξωτερικά των θυρών. Πάνω σε γκρι αστάρι Humbrol έπεσε ροζ undercoat Tamiya.
Αυτό θα συνεχιστεί με τα υπόλοιπα κομμάτια την επόμενη βδομάδα πριν πέσει το πρώτο χέρι χρώμα. Να έχετε όλοι μια καλή Κυριακή, να προσέχετε τις φωτιές και να 'στε καλά!
|
|
|
Post by nektarios on Aug 9, 2021 23:16:39 GMT 2
Πολύ προσεγμένα τα περιγράμματα των παραθύρων, ενώ μου άρεσε ιδιαίτερα η αντικατάσταση του πλέγματος της μάσκας! Πώς άδειασες τη μάσκα; Καλή συνέχεια με τα βαψίματα!
|
|
|
Post by konstantinf on Aug 10, 2021 7:11:33 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Νεκτάριε, να 'σαι καλά! Η μάσκα αδειάστηκε τρίβοντας από την πίσω μεριά με γυαλόχαρτο μέχρι να εξαφανιστεί ο πάτος. Επίπονη δουλειά, αλλά ασφαλής σε ό,τι αφορά στο μεσαίο οριζόντιο στέλεχος της μάσκας. Οφείλω να πω ότι η ιδέα δεν είναι δική μου, αλλά προτείνεται στις οδηγίες των ΡΕ της Tremonia.
|
|
|
Post by nektarios on Aug 10, 2021 11:27:26 GMT 2
Δεν θα ήταν άραγε πιο εύκολο (αλλά και λιγότερο ριψοκίνδυνο) να το άδειαζες με το scriber, από τη μπροστινή πλευρά;
|
|
|
Post by konstantinf on Aug 10, 2021 12:26:49 GMT 2
Δεν νομίζω, γιατί από μπροστά τα ρομβάκια του πλέγματος εξέχουν και το scriber θα έκανε πηδηματάκια εμποδίζοντας ένα ομαλό σύρσιμο. Το μεσαίο στέλεχος που έλεγα είναι πολύ λεπτό και εύκαμπτο, οπότε δουλειές από εμπρός θα το απειλούσαν σε περίπτωση στραβοτιμονιάς. Από πίσω έτριψα μέχρι να εξαφανιστεί ο πάτος και όταν εμφανίστηκαν τα ρομβάκια, κόπηκαν (πάντα από πίσω) με τον κόφτη.
|
|
|
Post by Φάνης on Aug 10, 2021 16:37:35 GMT 2
Απλώς να προσθέσω και εγώ ότι ο τρόπος που αφαίρεσε ο Κωνσταντίνος το πλέγμα της μάσκας είναι κατά την γνώμη μου ο ενδεδειγμένος και ο πιο ασφαλής. Έχει επίσης αναφερθεί/εφαρμοσθεί και σε άλλες κατασκευές στο παρελθόν. Η ιδέα είναι ακριβώς αυτή που περιέγραψε ο Κωνσταντίνος στην παραπάνω απάντηση: τρίβουμε από πίσω μέχρι να εμφανιστούν τα πλαστικά ρομβάκια τα οποία μετά αφαιρούνται πολύ εύκολα με ένα κοφτακι ή το x-acto. Στη συνέχεια, μετά από προσεκτικό τρίψιμο στο εσωτερικό αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι εφαρμόσουμε το νέο πλέγμα! Μια χαρά προχωράει Κωνσταντίνε, και το μασκάρισμα στα διαφανή μέρη απέδωσε. Καλή συνέχεια με το βάψιμο.
|
|
|
Post by gtziaf on Aug 11, 2021 8:56:04 GMT 2
Εγώ το κενό στις πόρτες το βλέπω, δεν είναι τραγικό αλλά υπάρχει. Αλλά μόνο εσύ μπορείς να το μετρήσεις και να δεις πόσο ανεκτό είναι με την αναγωγή στην κλίμακα. ΥΓ. Είναι λίγο απογοητευτικό να ρωτάμε κάτι, έστω με προσωπικό μνμ και μετά να το παρουσιάζουμε, χρησιμοποιώντας μάλιστα την ορολογία που μας δόθηκε, χωρίς καμιά αναφορά στην πηγή. Καλημέρα
|
|
|
Post by konstantinf on Aug 11, 2021 9:53:34 GMT 2
Η πηγή για την ορθή χρήση του undercoat πάνω από το γκρι αστάρι ήταν ο Γιώργος, τον οποίο και ευχαριστώ!
|
|