|
Post by konstantinf on Mar 16, 2021 9:15:53 GMT 2
Πολύ μεράκι αδερφέ μου... Τα καλύμματα των ηλεκτρονικών θα ανοίγουν όπως στο 1:1; Γιατί δεν είδα θέση για μεντεσέδες στο κάτω μέρος... Και οι οδηγίες της Hiro δίνουν τις λεπτομέρειες σε 1:1 (ως προς το μοντέλο) ώστε να μπορείς να βγάλεις πατρόν από 'κει; Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by gtziaf on Mar 16, 2021 9:58:15 GMT 2
Καλημέρα Κώστα κι ευχαριστώ για την στήριξη. Τα καλύμματα των ηλεκτρονικών θα αφαιρούνται και η στήριξη τους θα γίνεται με μαγνήτες και rivets,. Οι μεντεσέδες είναι μεταγενέστερη προσθήκη και δεν υπήρχαν στα αγωνιστικά, όταν "έτρεχαν" αφού δεν υπάρχει χώρος στα πιτ για να ανοίγουν με αυτόν τον τρόπο. Δεν γνωρίζω γιατί τους πρόσθεσαν στο αυτοκίνητο. Ναι, η Hiro δίνει κάποια πράγματα σε 1-1 για να βγει πατρόν.
|
|
|
Post by gtziaf on Mar 21, 2021 18:58:17 GMT 2
Καλησπέρα στην ομάδα. Με το παρόν ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της κατασκευής, που αφορούσε δοκιμαστικές εφαρμογές και κάποιες βελτιώσεις στην πιστότητα του κιτ. Αρχικά, όλα τα κομμάτια ξεμονταρίστηκαν και τα κύρια τμήματα του σασί καθαρίστηκαν πιο προσεκτικά. Ακολούθησε το σταδιακό επανα-μοντάρισμα, μόνο που αυτή τη φορά, περιελάμβανε και κάποια κρίσιμα μηχανικά. Έτσι συναρμολογήθηκε η εμπρός ανάρτηση με τη βοήθεια ταινίας μασκαρίσματος, παταφίξ και καρφιτσών. Πιο πριν τα κομμάτια καθαρίστηκαν σαν να ήταν έτοιμα να βαφτούν. Στην πραγματικότητα όμως θα τα περάσω άλλη μια φορά από το τάμπλερ, πριν τη διαδικασία βαφής. Εκτός από τις δοκιμές, συνεχίστηκαν και οι βελτιώσεις. Αυτές αφορούσαν 2 φτεράκια που υπάρχουν πίσω απ΄ τους εμπρός τροχούς κι αναπαραστάθηκαν με φύλλο αλουμινίου. Επίσης, άνοιξα την εισαγωγή αέρα στο ρύγχος. Αναγκαστικά οι εργασίες έγιναν στο μπαλκόνι με χρήση μάσκας, αφού η όλη φάση έμοιαζε με σκηνές απ΄το scarface. Πηγαίνοντας προς τα πίσω, συναρμολογήθηκε το κιβώτιο και η πίσω ανάρτηση. Εδώ τα δύο μισά κολλήθηκαν και τα υπόλοιπα τμήματα στερεώθηκαν με τους προαναφερόμενους τρόπους. Παράλληλα, ανοίχτηκαν οι τρύπες στους σωλήνες ψύξης των φρένων (εδώ είχαμε το σίκουελ του scarface) καθώς και στις βάσεις τους.
|
|
|
Post by gtziaf on Mar 21, 2021 19:20:06 GMT 2
Όπως έγινε και με το κιβώτιο, τα κύρια μέρη του κινητήρα κολλήθηκαν, και αντικαταστάθηκαν 2 μεταλλικές βέργες στο κάτω μέρος, με brass. Στη συνέχεια το μοτέρ, ενώθηκε με το κιβώτιο με χρήση γενναίας ποσότητας παταφίξ. Η εισαγωγή του συνόλου στο χώρο του κινητήρα επιφύλασσε κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις, ολίγον αναμενόμενες. Αρχικά, η σύνθεση δεν άντεξε και κατέρρευσε, με συνέπεια να χρειαστεί να την μοντάρω ξανά, πιο προσεκτικά αυτή τη φορά. Το 2ο και πιο σημαντικό, είναι ότι η βάση του διαχύτη που κάθονται όλα τα παραπάνω, λύγιζε από το βάρος, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη να σταθεροποιείται στο πίσω μέρος του αυτοκίνητο σε κάποιο σημείο με το σασί. Αφού αποκαταστάθηκε η αστοχία με χρήση μεταλλικών πίρων, κινητήρας - κιβώτιο τοποθετήθηκαν στο διαμέρισμα τους. Πέρα από τις δοκιμές, αυτών καθ' αυτών των μηχανικών μερών, η όλη διαδικασία στήθηκε με τελικό σκοπό να δοκιμαστούν οι τροχοί. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με αντίστοιχες κατασκευές μου στο παρελθόν, γνωρίζουν ότι η θέση, το ύψος και η ευθυγράμμιση, δεν είναι διασφαλισμένα κι ενίοτε χρειάζονται δραστικές επεμβάσεις. Ευτυχώς εδώ αυτές περιορίστηκαν στα αναμενόμενα, με μικροδιορθώσεις. Έτσι το σύνολο στάθηκε στις ρόδες του και στη συνέχεια αφού τοποθετήθηκαν τα υπόλοιπα μέρη του αμαξώματος, οι τροχοί ξαναμπήκαν για να ελεγχθούν και ως προς αυτά. Αφού το κοίταξα 2-3 λεπτά, τα πάντα από - συναρμολογήθηκαν και ξαναμπήκαν στα κουτιά τους. Πλέον μπορούν να ξεκινήσουν τα βαψίματα ώστε σε λίγους (ή περισσότερους ) μήνες να μπορέσει να ξαναστηθεί, στα χρώματα της αλλά με κόλλα αυτή τη φορά Καλή και δημιουργική εβδομάδα
|
|
|
Post by konstantinf on Mar 21, 2021 19:28:28 GMT 2
Μπόλικη δουλειά Γιώργο, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε σ' αυτήν τη φάση είναι τα φτεράκια πίσω από τους τροχούς: α) πώς πήρες το πατρόν, β) πώς λύγισες την λεπτή φάσα στο πίσω μέρος, κρατώντας επίπεδο το οριζόντιο κομμάτι και γ) με τι τα κόλλησες πάνω στην ρητίνη για να 'σαι σίγουρος ότι θ' αντέξουν όλους τους επερχόμενους χειρισμούς... Καλή (εξ ίσου εντυπωσιακή) συνέχεια!
|
|
|
Post by mikys2019 on Mar 21, 2021 19:34:03 GMT 2
Απιστευτη εφαρμογη για ενα σιγουρο αποτελεσμα ....χαρας το κουραγιο σου κ την επιμονη σου .μπραβο Γιωργο τελειωμενο ποσο λες να εχει βαρος ? κ σε παρακαλω οποτε μπορεις πες μας γνωμη για το τάμπλερ . Τους δισκους αμπραγιαζ αφου δεν φαινονται γιατι στους δινει ?
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 21, 2021 21:32:16 GMT 2
Μπράβο Γιώργο! Υπέροχα! Βλέποντας το να κάθεται μια χαρά στους τροχούς μετά όλη αυτήν την προετοιμασία είναι στιγμή μοναδική! Σεμινάριο για το πως πρέπει να αντιμετωπίζει ο μοντελιστής ένα MFH ή οποιαδήποτε multimedia kit (ανεξάρτητου κλίμακας) πριν αρχίσει να ασταρώνει-βάφει κομμάτια! Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!
|
|
|
Post by gtziaf on Mar 22, 2021 9:29:14 GMT 2
Καλημέρα κι ευχαριστώ για τον σχολιασμό. Κώστα, τα φτεράκια λύγισαν με τη βοήθεια του PE bender που χρησιμοποιώ για τα φωτοχαραγμένα. Δεν έχω κάποιο ακριβό, αλλά ένα σχετικά χοντροκομμένο ελληνικής κατασκευής, που το πήρα σε κάποια έκθεση. Το ότι είναι χοντροκομμένο βοηθάει σε τέτοιες εργασίες. Το πατρόν έγινε με φύλλο πλαστικού που διαμορφώθηκε στις διαστάσεις και το σχήμα που ήθελα. Τέλος, τα φτερά δεν είναι κολλημένα αλλά στερεωμένα με διπλής. Θα κολληθούν, προς το τέλος της κατασκευής. Φάνη, όντως είναι μια σημαντική στιγμή, ιδίως αν αναλογιστείς την προσοχή που απαιτείται για να στηθεί όλα αυτό το πράγμα, στην ουσία χωρίς μόνιμες κολλήσεις. Τώρα για την διαδικασία, εκτός από τα multimedia, είναι χρήσιμη και σε αρκετά πλαστικά, όπως διαπίστωσες από την ενασχόληση σου με την 179 της protar.
|
|
|
Post by gtziaf on Mar 22, 2021 9:37:35 GMT 2
Μιχάλη, το αποτέλεσμα φυσικά και δεν είναι σίγουρο, ιδίως σε ένα τόσο απαιτητικό και περίεργο κιτ. Το βάρος δεν μπορώ να το ξέρω, λίγο κάτω από 2 κιλά πιθανόν. Οι δίσκοι του αμπραγιάζ φαίνονται από το κάτω μέρος του κινητήρα αν δεν τοποθετηθεί το κάλυμμα του διάχυτη. Από, την άλλη εσύ που είσαι ποχεράκιας, δεν πρέπει να σε ξενίζει, ακόμη και αν δεν φαινόταν. Για το τάμπλερ έχω ξαναγράψει. Το παραθέτω αυτούσιο, αφού τίποτα δεν άλλαξε στην τότε κρίση μου: Το tumbler στα ελληνικά ονομάζεται μαγνητικό μπουράτο. Στον κάδο του ρίχνουμε τα μεταλλικά κομμάτια μαζί με γυαλιστικό υγρό και μικρά λειαντικά καρφάκια. Με τη βοήθεια του μαγνητισμού και τις περιστροφής, τα μεταλλικά κομμάτια γυαλίζονται και λειαίνονται. Αυτά γενικά. Ειδικότερα στον μοντελισμό τα κομμάτια που είναι φτιαγμένα από λευκό μέταλλο κουβαλάνε μια μπίχλα από τη διαδικασία καλουπαρίσματος η οποία πρέπει να απομακρυνθεί, όσο αυτό είναι δυνατό. Επίσης, συνήθως, η επιφάνεια τους είναι πολύ στιλπνή. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να καθαριστούν ένα - ένα με μεταλλική βούρτσα χειρός, συρματάκια ή τον ταχυτροχό. Το tumbler κάνει αυτή τη δουλειά, μαζικά. Προσοχή, όμως. Δεν καθαρίζει τα σημάδια από το καλούπι, αυτά πρέπει να γίνουν με λίμα. Επίσης, αν θες π.χ. μια αεροτομή ή ένα πλαίσιο να το παρουσιάσεις στο μοντέλο σου, ως γυμνό γυαλισμένο μέταλλο, χωρίς βάψιμο, το στίλβωμα απ΄το tumbler δεν αρκεί. Θέλει χειροκίνητη εργασία γυαλίσματος. Γενικά είναι μια πολυτέλεια, που έχει αντίκρισμα μόνο αν φτιάχνεις πολλά multimedia κιτ. Από την άλλη στοιχίζει τα μισά από ένα 24άρι χιρο κιτ (περίπου όσο ένα 43αρι) ή αλλιώς τρία πλαστικά, οπότε από αυτή την οπτική αξίζει το κόπο η επένδυση. Κιτ έχουμε πολλά, χρήσιμα εργαλεία, έχουμε; Κλείνω με την προσωπική μου εμπειρία. Δεν σου κρύβω ότι ήμουν κάθετα αντίθετος με τη χρήση του, πριν το αγοράσω. Πλέον, το θεωρώ την καλύτερη επένδυση που έχω κάνει. Ο λόγος είναι ότι για να καθαρίσω χειροκίνητα τα κομμάτια ενός hiro, χρειαζόμουν 15-20 μέρες, κλεισμένος στο εργαστήριο (η μάκα από το μέταλλο είναι βλαβερή, οπότε όλη η οικογένεια έπρεπε να είναι σε απόσταση). Και το να βρεις αυτόν τον χρόνο σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο ή καλύτερα να το πω είναι χρόνος που στερείς από την οικογένεια σου. Με το tumbler, παίζω με τον πιτσιρικά και σε 1 - 2 απογεύματα έχω τελειώσει. Για να γίνει αυτό στερήθηκα ένα χίρο κιτ, που μπορεί να ήταν σε κάποια ντουλάπα και να μην το έφτιαχνα ποτέ. Κλάι μάιν δηλαδή. Για αυτό δεν το έχω μετανιώσει καθόλου. Φυσικά ξαναλέω, όλα αυτά ισχύουν αν φτιάχνεις αρκετά κιτ με μέταλλα τον χρόνο. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Ευχαριστώ για τον σχολιασμό και την πάσα να σχολιάσω ένα "ειδικό" ζήτημα, στο χώρο του μοντελισμού. Καλημέρα
|
|
|
Post by kyriakos on Mar 22, 2021 19:18:39 GMT 2
Έρωτας ....καλή συνέχεια φίλε μου!
|
|
|
Post by gtziaf on Mar 24, 2021 9:12:03 GMT 2
Έρωτας ....καλή συνέχεια φίλε μου! Καλημέρα, Κυριάκο. Να είσαι καλά
|
|
|
Post by gtziaf on Mar 28, 2021 19:42:02 GMT 2
Καλησπέρα, κύριοι... Η κατασκευή της GTR πέρασε πλέον από το στάδιο της προετοιμασίας στο καθαρό κατασκευαστικό. Η αρχή έγινε με τη μπανιέρα (μονοκό), στην οποία πάνω "κουμπώνουν" 'όλα τα τμήματα του αυτοκινήτου. Ξεκίνησα τις εργασίες με την αναπαράσταση του φιλέτου στα πάνελ του πατώματος, που απουσιάζει από το casting του κιτ. Σαν οδηγό χρησιμοποίησα το template για τα κάρμπον δίνει το κιτ και λεπτές λωρίδες evergreen (το οποίο είναι πολύ της μόδας ελέω Σουέζ ). Στη συνέχεια βάφτηκαν με τη μέθοδο της σήτας και προστέθηκαν ρίβετς, σε ασύμμετρες θέσεις, όπως στο πραγματικό. Ακολούθησε το βάψιμο του σασί με μαύρο αστάρι (Chaos της citadel), το οποίο είναι αρκετά semi, για να υποδεχθεί απευθείας τις CF χαλκομανίες που πήραν σειρά. Όπως καταλαβαίνετε το ντύσιμο όλης της μπανιέρας, αλλά και των πίσω φτερών, ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία. Το σφράγισμα έγινε με μία μίξη από μαύρο και γυαλιστερό βερνίκι, υπερβολικά αραιωμένα με levelling thinner. Δυστυχώς οι φώτο (πιθανόν λόγω μαύρου υπόβαθρου και φεγγίσματος από τη λάμπα)δεν το αποτυπώνουν. Σε κάποια σημεία χρησιμοποιήθηκε διαφορετικό CF πάττερν, για να αναπαρασταθεί, όσο αυτό είναι εφικτό με τις διαθέσιμε χαλκομανίες, η F1 GTR που κέρδισε το le mans του '95. Με χρυσό αυτοκόλλητο της ΚΑ και την αντιπυρρική της χίρο, κάλυψα το κομμάτι που αναπαριστά την δεξαμενή καυσίμου και αποτελεί τη βάση του μοτέρ. Κολλήθηκαν τα ρίβετς, όπου ελεγε η φώτο αναφοράς, και το σύνολο νομιμοποιήθηκε με πολύ αραιωμένο burnt iron. Με το ίδιο μείγμα ψεκάστηκαν οι μέσα επιφάνειες στα φτερά. Στο τέλος η βάση του μοτέρ κολλήθηκε στο μονοκό και ακολούθησαν τα φιλέτα με τα οποία ξεκίνησε το update. Και κάπου εδώ ολοκληρώνεται το πρώτο έγχρωμο update της κατασκευής. Να έχετε μια δημιουργική εβδομάδα
|
|
|
Post by kyriakos on Mar 28, 2021 21:11:42 GMT 2
Αρχίζει κ παίρνει ζωή το θηρίο Γιώργο πολύ ωραίες η εργασίες σου φίλε μπράβο!
|
|
|
Post by mikys2019 on Mar 28, 2021 21:15:31 GMT 2
Τρομερη αξια στην λεπτομερεια .....Μπραβο γιωργο ....
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 28, 2021 21:56:31 GMT 2
Πολύ όμορφα Γιώργο, άρχισε να μπαίνει το νερό στο αυλάκι που λένε! 1) Τι εννοείς με μίξη μαύρου και γυαλιστερού βερνικιού; Αντιλαμβάνομαι, εννοείς μίξη μαύρο χρώμα και gloss βερνίκι, ίδιας σύστασης. Θυμάσαι την αναλογία, πριν την αραίωση με το leveling thinner; 2) Τα rivets που χρησιμοποίησες από το γνωστό σετάκι πάνω στο χρυσό μου φαίνονται αρκετά μικρότερα σε σχέση με αυτά όπως φαίνονται στο πραγματικό. Μάλλον είναι οι ροδέλες μεγαλύτερες στο πραγματικό από ότι αντιλαμβάνομαι. Ίσως και να κάνω λάθος, αλλά δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία αυτή η διαφορά, απλώς το μάτι μου πήγε εκεί! Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!
|
|
|
Post by konstantinf on Mar 29, 2021 6:07:38 GMT 2
Εντυπωσιακή προσέγγιση (κατά τα ειωθότα...). Μικρή ενστασούλα (τόση δα): Το πάχος των φιλέτων στα πάνελς, δείχνει μεγαλύτερο απ' ό,τι στις φωτό αναφοράς. Καλή συνέχεια!
|
|