|
Post by gtziaf on Jan 25, 2021 18:38:12 GMT 2
McLaren F1Το 1992 ήταν μια ιστορική χρονιά για την αυτοκίνηση, καθώς η McLaren παρουσίασε το πρώτο της αυτοκίνητο δρόμου, το οποίο έμελλε να είναι ένα από τα καλύτερα supercars, όλων των εποχών. Το αυτοκίνητο βαφτίστηκε F1 για να υποδηλώνει την τεχνογνωσία της εταιρείας στη Formula 1 και να συμβολίζει «το απόλυτο αυτοκίνητο παραγωγής». Πατέρας του αυτοκινήτου, ήταν ο πολύς Γκόρντον Μάρεϊ, τεχνικός διευθυντής της εταιρίας και σχεδιαστής ορισμένων από τα πλέον πετυχημένα μονοθέσια της F1. Ο Μάρεϊ επέβλεψε κάθε φάση του σχεδιασμού και της παραγωγής του και επέβαλλε τις βασικές αρχές της νοοτροπίας του, δηλαδή χαμηλό βάρος, μικρές εξωτερικές διαστάσεις και ισχυρός ατμοσφαιρικός κινητήρας, χωρίς κανένα σύστημα υπερπλήρωσης. Το όραμα του συμπεριελάμβανε την τριθέσια διάταξη με τη θέση του οδηγού, τοποθετημένη στο κέντρο, που έγινε το κύριο χαρακτηριστικό του αυτοκινήτου Μηχανικά το αυτοκίνητο κινούταν από τον V12 των 6.1 λίτρων της BMW που σε συνδυασμό με το 6άρι κιβώτιο έδιναν τελική 372 km/h με τον κόφτη ενεργοποιημένο (386,7 χωρίς αυτόν). Το βάρος δεν ξεπερνούσε τα 1.140 κιλά, τιμή που κατεβάζει την αναλογία κιλών ανά ίππο στο 1.9! Η F1 δεν διέθετε κανενός είδους ηλεκτρονικό βοήθημα, ούτε καν ABS ή έστω υποβοήθηση στα φρένα και στο σύστημα διεύθυνσης. Τέλος, ήταν το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματινο αυτοφερόμενο πλαίσιο, ενώ γενικά η κατασκευή βασιζόταν σε απολύτως εξωτικά υλικά, όπως κέβλαρ, ανθρακόνημα, τιτάνιο, μαγνήσιο και χρυσό! Συνολικά κατασκευάστηκαν 71 αυτοκίνητα δρόμου και 7 πρωτότυπα. Αλλά, μια τέτοια βάση δεν μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτη στους αγώνες, και η McLaren έφτιαξε και 28 αγωνιστικά, τα οποία έγραψαν τη δική τους ιστορία. McLaren F1 GTRΑν και η εταιρεία δεν είχε εξελίξει την F1 ως αγωνιστικό αυτοκίνητο, τελικώς κατασκεύασε και μια βελτιωμένη έκδοση, την McLaren F1 GTR η οποία στα χέρια ιδιωτικών ομάδων «έτρεξε» στο BPR Global GT Series, στο FIA GT, στο Japan Grand Touring Championship, στο British GT και φυσικά στις 24 ώρες του Le Mans. Οι αγωνιστικές δραστηριότητες του αυτοκινήτου ξεκίνησαν το 1995 και ολοκληρώθηκαν το 2005. Η GTR σε σχέση με το αυτοκίνητο δρόμου διακρινόταν για το ευμέγεθες πίσω σπόιλερ, την απουσία κάθε πολυτέλειας στο εσωτερικό, το αγωνιστικό cage, τις επιπλέον εισαγωγές – εξαγωγές αέρα και τα κεραμικά δισκόφρενα. Ο κινητήρας και το κιβώτιο παρέμειναν ως είχαν, με τον πρώτο να περιορίζεται στους 600 ίππους, με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς.
|
|
|
Post by gtziaf on Jan 25, 2021 18:40:39 GMT 2
Chassis #01R Tο 1995 και μόλις δύο μήνες πριν την πρώτη συμμετοχή της F1 στον 24ωρο αγώνα του Le Mans, η McLaren δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Motokazu Sayama, o οποίος ήταν ιδιοκτήτης της κλινικής Ueno στην Ιαπωνία και ένθερμος λάτρης της βρετανικής εταιρίας. Ο Sayama ήθελε να σπονσοράρει - συμμετέχει ένα από τα έξι αγωνιστικά που θα έτρεχαν στο Le Mans το 1995, αλλά η απάντηση που πήρε από την McLaren ήταν αρνητική, καθώς όλα ήταν πουλημένα. Ο Sayama, όμως, δεν δεχόταν το “όχι” ως απάντηση, γι’ αυτό και ζήτησε από την εταιρία να προετοιμάσει αγωνιστικά μια άλλη F1 GTR, ώστε να τρέξει στον αγώνα. Όλα αυτά, λιγότερο από δύο μήνες πριν την έναρξη του. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε άλλο αυτοκίνητο, καθώς όλες οι F1 GTR που ήταν έτοιμες θα έτρεχαν στον αγώνα. Το μόνο αυτοκίνητο που υπήρχε, ήταν το πρωτότυπο δοκιμών της F1, που χρησιμοποίησε η McLaren για την εξέλιξη του, με αριθμό πλαισίου #01R. H McLaren δέχτηκε να την μετατρέψει, αλλά έβαλε έναν όρο. Αν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κερδίσει τον αγώνα, η εταιρία θα κρατήσει την κατοχή του, ενώ αν πάρει οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός της 1ης, ο Sayama θα την πάρει στην κατοχή του, δωρεάν. Η κατασκευή του αυτοκινήτου ολοκληρώθηκε και η Kokusai Kaihatsu Racing ήταν έτοιμη για τον αγώνα, μόλις έξι εβδομάδες πριν την εκκίνηση. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. 1995 Le Mans 24hΟ κλασικός 24ωρος αγώνας Le Mans το 1995 έγινε στις 17 - 18 Ιουνίου και χαρακτηρίστηκε από δύο πράγματα. Την βροχή που έπεφτε ακατάπαυστα για 17 ώρες και τη νίκη της McLaren… Παρότι η McLaren ήταν πολύ γρήγορη, σίγουρα δεν είχε τον ρυθμό των πρωτοτύπων, όπως της Courage-Porsche, που ήταν το φαβορί. Στις κατατακτήριες η ταχύτερη McLaren ήταν 9η, πίσω από τρεις Ferrari F40, που αγωνιζόταν στην ίδια κατηγορία (Gt1). Αλλά εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει το le Mans, που θα έλεγε και ο Τάκαρος. Λίγο μετά την εκκίνηση και πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα, ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση που διήρκησε όλη τη νύχτα. Έτσι η διαφορά ταχύτητας από τα πρωτότυπα εξανεμίστηκε και την ώρα που αυτά είχαν προβλήματα ή ατυχήματα, ο Lehto έδινε μια εξαιρετική παράσταση μέσα στη βροχερή νύχτα. Ανάλογη επίδοση είχε όμως και ο Andy Wallace, με την κίτρινη, στα χρώματα της Harrods, F1, που απολάμβανε την πρωτοπορία του αγώνα, έχοντας απαλλαγεί από την αδελφή West, με την οποία εναλλασσόταν στην πρώτη θέση, μέχρι η τελευταία να ξεκινήσει να καθυστερεί στα πιτ, με σωρεία προβλημάτων. Η Courage είχε φτάσει στην τρίτη θέση μετά το ατύχημα που είχε ο Andretti, ντουμπλάροντας μια Porsche GT2, που τον καθυστέρησε για περισσότερο από 6 γύρους. Με μόλις 2 ώρες να απομένουν η Harrods Mclaren F1 μπήκε στα πιτ με προβλήματα στο κιβώτιο, παραδίδοντας την πρωτοπορία σε αυτή της Ueno Clinic και στον Dalmas που είχε πάρει τη σκυτάλη, από τον Lehto. Με την πίστα στεγνή πλέον ο Andretti, κατάπινε τη διαφορά από τις Mclaren, με το πρωτότυπο της Courage, προσπερνώντας μάλιστα την κίτρινη F1 στη πίστα για τη 2η θέση, αλλά κάπου εκεί ξέμεινε από χρόνο. Το πέσιμο της καρό σημαίας βρήκε την #59 McLaren F1 GTR, της κατηγορίας GT1, που οδηγούσαν οι J.J. Lehto, Yannick Dalmas και Masanori Sekiya να περνάει πρώτη τη γραμμή του τερματισμού. Ήταν η πρώτη νίκη Φιλανδού και Ιάπωνα οδηγού. Ήταν επίσης η πρώτη νίκη της McLaren στην πρώτη της προσπάθεια. Ένα πολύ ωραίο, αν και παλιό ντοκιμαντέρ για την εξέλιξη της F1 και τη νίκη στο Le Mans ακολουθεί:
|
|
|
Post by gtziaf on Jan 25, 2021 18:46:41 GMT 2
Το κιτ της MFH.Μια από τις τελευταίες κυκλοφορίες (Νοέμβριος του ‘20) της Hiro, είχε θέμα την McLaren F1 GTR που κέρδισε το Le Mans του 1995. Ακολουθώντας τα πρότυπα των τελευταίων κυκλοφοριών, το κιτ περιέχει μεγάλο αριθμό κομματιών ρητίνης (σε σχέση με το παρελθόν), αρκετά μεταλλικά, 2 καρτέλες φωτοχαραγμένα, pre-printed λάστιχα, 4 εκπληκτικές turned aluminum ζάντες και τα διάφορα κοκοκοψόνια, ως συνήθως. Εκτός από τις χαλκομανίες δίνεται ένα Α5 φύλλο heat shield αυτοκόλλητου, ένα πατρόν για κάποια κάρμπον στη μπανιέρα και το airbox κι ένα, επίσης Α5, φύλλο κάρμπον. Το τελευταίο δεν φτάνει ούτε για τα μισά από τα πατρόν που δίνονται και αποτελεί περίπου το 1/10 των συνολικών απαιτήσεων, σε CF decals, του κιτ. Αντ’ αυτού δίνεται ένας κατάλογος με τις aftermarket επιλογές της εταιρείας. Διάλεξε και πάρε τι θέλεις, αλλά τα πληρώνεις έξτρα. Επίσης, δεν δίνεται καθόλου φύλλο χρυσού, το οποίο χρησιμοποιείται ως αντιπυρική προστασία σε διάφορα τμήματα του αυτοκινήτου. Στα αρνητικά πρέπει να προστεθούν οι λάθος δίσκοι των φρένων, αφού στο Le Mans χρησιμοποιήθηκαν κεραμικοί κι όχι οι απλοί των sprint race, που δίνονται στο κιτ. Τα περιεχόμενα του κιτ, έχουν κάπως έτσι: Κλείνοντας, τα άπειρα κομμάτια που συνθέτουν το αμάξωμα είναι μια πρόκληση από μόνη της και οι προς τα επάνω ανοιγόμενες πόρτες άλλη μία. Αν αυτά συνδυαστούν με το άσχημο engineering του kit και φυσικά με την ανάγκη να καλυφθούν, σχεδόν τα πάντα με κάρμπον, μέσα έξω, και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στα εν λόγω κομμάτια (π.χ. μεγαλύτερο πάχος, πιο ευαίσθητη επιφάνεια, κλπ), αποκαλύπτουν πόσο απαιτητικό θα είναι το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Και κάπως έτσι, άλλη μια περιπέτεια ξεκινάει. Ας την απολαύσουμε…
|
|
|
Post by konstantinf on Jan 25, 2021 18:57:42 GMT 2
Αν αυτό το λες απόλαυση, υπάρχει και επιστημονικός όρος στην ψυχολογία: Αρχίζει από μαζ... και τελειώνει σε ...ισμός! Συναρπαστικό αυτοκίνητο, συναρπαστική ιστορία και επιβλητικό κιτ. Εμείς πάντως θα το απολαύσουμε μαζί σου, και χωρίς ιδρώτα και σταυροπαναγίες. Καλή επιτυχία, Γιώργο!
|
|
|
Post by Diecast917k on Jan 25, 2021 19:42:28 GMT 2
Καλη αρχη σε αυτη την περιπετεια!! Επειδη ετυχε να πετυχω το wip την ωρα που ετοιμαζοταν εκατσα και ειδα ολο το βιντεο απο το ντοκιμαντερ και πραγματικα αξιζε! Λιγο ακυρο αλλα εντυπωση μου κανε οτι ετρεξαν και F40 στον αγωνα του Le Mans, νομζα οτι απλα ειχαν ετοιμαστει να τρεξουν αλλα τελικα δεν το καναν, πρεπει να το ψαξω λιγο. Στα του αυτοκινητου, αυτο και η F40 ειναι απο τα αγαπημενα μου εκεινης της εποχης και θα παρακολουθω με μεγαλο ενθουσιασμο. Οσο για το κιτ αναρωτιεμαι ειναι οσο ανοιγομενο ειναι και το πραγματικο;; Βλεπω οτι δινει πολλα ξεχωριστα κομματια αλλα δεν ξερω αν ειναι να κολληθουν ή να ανοιγουν.
|
|
|
Post by Φάνης on Jan 25, 2021 20:10:24 GMT 2
Καλή αρχή και καλή επιτυχία σε ένα ακόμη (πιο απαιτητικό) 12αρι Γιώργο!
|
|
|
Post by ViL27 on Jan 25, 2021 20:12:13 GMT 2
Μας εφτιαξες βραδιατικο... Τρομερο προτζεκτ,η αγωνιστικη(και μαλιστα νικιτρια του LM) εκδοση του πιο αρτιου ισως Supercar ολων των εποχων... Το λατρευω αυτο το αμαξι δεν εχω κατι αλλο να πω
|
|
|
Post by kyriakos on Jan 25, 2021 20:29:08 GMT 2
Τώρα μάλιστα αυτό είναι πρότζεκτ αγαπημενο μου αμάξι ανυπομονώ για κάθε ποστ καλή αρχή Γιώργο!!
|
|
|
Post by mikys2019 on Jan 25, 2021 21:05:30 GMT 2
Γιωργο για μια αλλη φορα πηγες το ενδιαφερον μας στα υψη ....τελεια εισαγωγη κ μην φωναζεις σου αρεσουν τα πολυ δυσκολα . Περιμενω ενα ακομα φανταστικο μοντελο απο τα χερια σου . Φανταζομαι ποσο θα χαμογελας που την εχεις στον παγκο σου .
|
|
|
Post by Sakis on Jan 25, 2021 21:22:38 GMT 2
Όσο λατρεύω τον Gordon Murray τόσο και περισσότερο τη φιλοσοφία του όπως αποτυπώθηκε στην F1 και στην τωρινή Τ50. Αγαπημένο αυτοκίνητο και έχοντας συζητήσει και τηλεφωνικά δεν νομίζω να έπιανα κάποια McLaren F1 από MFH οπότε ίσως η μοναδική μου αποτύπωση να είναι αυτή της Fujimi. Οπότε θα σε έχω για οδηγό σκεπτόμενος αν θα την φτιάξω τελείως ανοιγόμενη ή κλειστή και κατά πόσο αξίζει. Τα ξαναλέμε!
|
|
|
Post by gtziaf on Jan 25, 2021 21:54:50 GMT 2
Ευχαριστώ για την υποδοχή. Χαίρομαι πραγματικά που σας αρέσει το θέμα. Ελπίζω η κατασκευή να είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα. @Κωνσταντίνε, μπορείς να το πεις μοντελιστική πρόκληση, πιο κομψά @Δημήτρη, η F40 έτρεξαν στο le Mans το '95 και το '96. Το '95 ο καλύτερος τερματισμός ήταν η 12ή θέση της "Pilot". Κάποια στιγμή θεωρώ ότι η Hiro θα κυκλοοφορήσει σε 1/12 την αγωνιστική. Ελπίζω περισσότερο. Τα πάντα δίνονται ανοιχτά, όπως το πραγματικό. Full detail στο 100%. @Φάνη και Beta ήταν πολύ δύσκολη, αλλά εδώ νομίζω οι απαιτήσεις είναι αυξημένες. Επίσης είναι εντελώς διαφορετικού προσανατολισμού από τα τελευταία μου ρετρο-θέματα. @Σπύρο, Κυριακό, Σάκη κι εγώ είμαι φαν της αγωνιστικής κυριώς. Από τις εποχές που της έβλεπα στο eurosport, στο πάλε ποτέ BPR series. Αν έχετε χρόνο δείτε το βιντεάκι. Δεν είναι στην ανάλυση των σημερινών στάνταρ, αλλά είναι γεμάτο περιεχόμενο. Αξίζει την μία ώρα. @Μιχάλη, αν θα βγει φανταστικό κανείς δεν το ξέρει. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις επόμενες. Ξεκινάμε απ΄το μηδέν, με ένα βουνό μπροστά.
|
|
|
Post by Φάνης on Jan 25, 2021 22:22:04 GMT 2
@Φάνη και Beta ήταν πολύ δύσκολη, αλλά εδώ νομίζω οι απαιτήσεις είναι αυξημένες. Επίσης είναι εντελώς διαφορετικού προσανατολισμού από τα τελευταία μου ρετρο-θέματα. Εγώ πάντως προτιμώ τα ρετρό θέματα φίλε! Συμφωνώ, και η Beta είχε την δυσκολία της, αλλά μόνο και μόνο ο ένας τόνος CF decals που έχεις να βάλεις εδώ, νομίζω στα μάτια μου είναι πολύ πιο απαιτητικό! Όπως και να έχει, σίγουρα θα απολαύσουμε το WIP και θα μάθουμε και κάποια καινούργια πραγματάκια!
|
|
|
Post by gtziaf on Jan 25, 2021 22:44:10 GMT 2
αλλά μόνο και μόνο ο ένας τόνος CF decals που έχεις να βάλεις εδώ, νομίζω στα μάτια μου είναι πολύ πιο απαιτητικό! Φάνη, πραγματικά το CF-ing μοιάζει το μικρότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο με το κιτ, θα τα δείτε σύντομα. Στη Beta έκλαιγα (από τα γέλια ή το σοκ) στη πρώτη δοκιμαστική. Εδώ έβαλα ποτάκι, από το πρώτο κομμάτι... Μέχρι να ευθυγραμμιστούν 30-40 κομμάτι ρητίνη, για την πρώτη φάση, τα επόμενα updates θα ξεκινάν με χικ...
|
|
|
Post by nektarios on Jan 26, 2021 0:49:53 GMT 2
Ω ρε τι έχουν να δουν πάλι τα μάτια μας!!! Πράματα και θάματα! Εννοείται ασφαλώς οτι εγώ θα περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ανοιγόμενες πόρτες! Καλή αρχή φίλε και καλά κουράγια!
|
|
|
Post by mikys2019 on Jan 26, 2021 2:01:55 GMT 2
Γιωργο μου εμεις επενδυουμε στα ομολογα Τζιαφας ......και τα εχουμε κ οδηγο .
|
|
|
Post by mikys2019 on Jan 26, 2021 2:04:30 GMT 2
Επειδη δεν εχω δει ποτε hiro θα ηθελα να σε ρωτησω .....με τοσα κομματια οι οδηγιες ειναι κατατοπιστικες ? και ευκολοδιαβαστες ?
|
|