|
Post by nektarios on Dec 1, 2020 15:44:52 GMT 2
Σάκη, εξαιρετική η πρωτοβουλία σου (την οποία εγώ μόλις τώρα.. ανακάλυψα)! Χρήσιμες τεχνικές, εύκολα εφαρμόσιμες, και με πολύ απλή και κατανοητή περιγραφή! Σίγουρα θα βοηθήσουν τους περισσότερους από εμάς... Καλή συνέχεια, την οποία θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον!
|
|
|
Post by Sakis on Dec 7, 2020 12:34:38 GMT 2
Thanks Νεκ. Προσπαθώ να παρουσιάσω tips προς διευκόλυνση και αποφυγή ατυχημάτων, καθώς και πράγματα που έχω αποκομίσει ή προσαρμόσει από άλλους στα δικά μου γούστα σύμφωνα με τις δικές μου θεωρίες. Το αυτοκίνητο περάστηκε ξανά με κίτρινο χρώμα σε δεύτερο χρόνο. Το κίτρινο είναι χρώμα χαμηλής καλυπτικότητας που απαιτεί πολλά χέρια προκειμένου να φωτίσει και να είναι ομοιογενές. Στο δικό μου είχε αρκετά σημεία που δεν καλύφθηκαν, με αποτέλεσμα να βαφτούν τοπικά και μετά να ομογενοποιηθεί το σύνολο από πάνω. Περάστηκε περί τα 15 χέρια. Κάποτε με ρώτησαν πως γίνεται τόσα πολλά χωρίς να μπουκώσουν οι λεπτομέρειες. Το μυστικό είναι η μεγάλη αραίωση, περίπου 3 μέρη διαλυτικό και 1 χρώμα. Η θεωρία πίσω από αυτό είναι ότι η μεγάλη περιεκτικότητα σε διαλυτικό βοηθάει το χρώμα να στεγνώσει καλύτερα καθώς το διαλυτικό είναι ο αποκλειστικός πτητικός παράγοντας στο μίγμα. Εν αντιθέσει με κάποιους που πιστεύουν ότι τόσο αραιό θα τρέξει, οφείλω να πω ότι αντίστοιχα προσαρμόζεται η πίεση, η δέσμη και η απόσταση ψεκασμού. Ο λόγος ανάμιξης δεν πρέπει υποχρεωτικά να είναι ίδιος. Ο καθένας το προσαρμόζει στο χέρι του. Το μόνο που προσπαθώ να πω είναι η θεωρία μου ότι το pigment του χρώματος κάθεται πολύ καλύτερα, ομοιόμορφα και με καλύτερο έλεγχο. Συν ότι ο αερογράφος απολαμβάνει να ψεκάζει συνεχόμενα χωρίς να μπουκώνει. Το βάψιμο ξεκινάει από τις ακμές, τελειώματα προφυλακτήρων, θόλους, υπερυψωμένα σημεία (όπου το χρώμα έχει την τάση να γλιστράει και να φεύγει αφήνοντας την ακμή εκνευριστικά άβαφη). Όταν τονιστούν ικανοποιητικά, ξεκινάμε να γεμίζουμε τις επιφάνειες. Στο τέλος ψεκάζουμε το μοντέλο ως σύνολο. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως το ψέκασμα ξεκινάει εκτός μοντέλου και τελειώνει πάλι έξω από αυτό. Έτσι πετυχαίνουμε ομοιόμορφη κάλυψη χωρίς τον κίνδυνο φτυσίματος πάνω στο μοντέλο κατά το πάτημα της σκανδάλης του αερογράφου/spray καθώς και τον κίνδυνο τρεξίματος αν σταματήσουμε πάνω σε αυτό. Επέλεξα να γίνουν μικρές χαριτωμενιές με κίτρινο και στο εσωτερικό. Εν προκειμένω θα χρειαστούν πολλά μασκαρίσματα καθώς η μπανιέρα έρχεται ενιαία. Πως λοιπόν θα πετύχουμε το τέλειο μασκάρισμα: Δυστυχώς σπάνια γίνεται και καταλήγουμε να περνάει χρώμα πάνω στο άλλο. Εδώ έρχεται η χημεία και οι τύποι των χρωμάτων. Τα τρία βασικά είναι lacquer (πχ. Mr. Color), enamel (πχ. Humbrol) και water colors (πχ. Vallejo), με το πρώτο να είναι το πιο δυνατό και με τη σειρά να είναι φθίνουσα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα υπάρχει τριχρωμία (κίτρινο, γκρι, μαύρο) στο εσωτερικό. Αν προγραμματίσουμε το πρώτο χρώμα να είναι lacquer, αυτό σημαίνει ότι αν το δεύτερο είναι πχ. enamel και ξεφύγει θα μπορεί να καθαριστεί με νοτισμένη μπατονέτα πάνω από το κίτρινο χωρίς να το επηρεάσει. Μελετώντας ένα πλάνο βαψίματος σύμφωνα με τις χημικές συστάσεις μπορούμε πολύ εύκολα να διορθώσουμε κάθε ατέλεια απροβλημάτιστα και γρήγορα γλιτώνοντας χρόνο και ξενέρωμα. Θα το δούμε στην πράξη όταν το επιτρέψει ο καιρός. Στο ταμπλώ θα μπορούσα άνετα να βάψω με ελεύθερο χέρι το μαύρο σε enamel ή water color και να καθαρίσω το κίτρινο με την ησυχία μου. Φανταστείτε πόσες εφαρμογές μπορεί να έχει αυτή η προσέγγιση (λάστιχα παραθύρων, λεπτομέρειες πάνω στο αμάξωμα κλπ.) όπου μπορούν να καθαριστούν απροβλημάτιστα. Αυτά τα λίγα προς το παρόν!
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 7, 2020 13:50:32 GMT 2
Τα περί βαψίματος διδακτορικού επιπέδου (και χρησιμότατα)! Και το αποτέλεσμα αντίστοιχο της ειδημοσύνης του διδάκτορος! Καή συνέχεια Σάκη!
|
|
|
Post by Diecast917k on Dec 7, 2020 15:01:44 GMT 2
μπορει τα 15 χερια να ακουγονται υπερβολικα αλλα αυτο που με συγκλονισε ηταν το βαψιμο των υπερηψωμενων σημειων για να μην γλιστρησει το χρωμα!!!! Μου εχει συμβει με μαυρο(!) και δεν ηξερα πως να το διορθωσω (νομιζα οτι το ασταρι θα επρεπε να ειναι σκουρο γκρι ή οτι πρεπει να ριξω πιο βαρυ χερι και αλλα που δεν ειχαν αποτελεσμα) αλλα τωρα νομιζω το πιασα!
|
|
|
Post by czt on Dec 7, 2020 16:35:19 GMT 2
|
|
|
Post by alex78 on Dec 7, 2020 18:28:45 GMT 2
Μπράβο Σάκη, επιτέλους διαβάζουμε ένα κατασκευαστικό γραμμένο με απλό τρόπο , ευκολονόητο λόγο, γεμάτο βασικές πρακτικές του χόμπι μας, αποτελώντας ένα πραγματικό ''εγχειρίδιο'' μοντελισμού για όλους εμάς, αρχάριους και μη.
|
|
|
Post by kyriakos on Dec 7, 2020 20:29:56 GMT 2
Σακη πολυ ωραια η παρουσιαση κ τα tips ολα αυτα ειναι πολυ χρησιμα κ ειναι ωραια να τα βλεπουμε,ευχομαι καλη συνεχεια
|
|
|
Post by gtziaf on Dec 7, 2020 20:48:51 GMT 2
Μόνος του θα γραφτεί φέτος ο Καζαμίας... Άκου 15 χέρια Τόσα ρίχνω σε όλα τα 24άρια που φτιάχνω σε έναν χρόνο.
|
|
pnspanas
GP3 Driver
Παναγιωτης
|
Post by pnspanas on Dec 7, 2020 20:55:54 GMT 2
Σακη στην τεχνικη βαψιματος που περιγραφεις πιο πανω, συμφωνω απολυτα !! Ειναι κυριολεκτικα ο ιδιος τροπος που βαφω, νομιζω οτι ειναι απο τους πιο σωστους και απλους τροπους για να αποφυγεις το orange peel, και να στρωσεις την μπογια ομοιομορφα πανω στο μοντελο. Σε διαφορες συζητησεις με φιλους, εχω αναφερει οτι χρησιμοποιω περισσοτερο διαλυτικο απ'οτι μπογια (ειδικα στα λακερ) και μου εκφραζουν την αντιθεση τους, ομως εγω επιμενω στην τεχνικη μου ! Δεν λεω οτι δικαιωνομαι βεβαια, αλλα χαιρομαι που βρισκω και αλλον μοντελιστη που συμμεριζεται το ιδιο σκεπτικο ! Βεβαια αν με ρωταγε καποιος να το περιγραψω, ειναι σιγουρο οτι δεν θα μπορουσα με τιποτα να φτασω στην δικη σου αναλυτικη και ευκολονοητη περιγραφη!
|
|
|
Post by ViL27 on Dec 8, 2020 1:34:43 GMT 2
Ωραίος Σακη η αλήθεια είναι ότι μου πέσανε τα μαλλιά μόλις διάβασα 15 χερια Τι διαλυτικό χρησιμοποιείς και σε τι πίεση ψεκασες?
|
|
|
Post by Sakis on Dec 8, 2020 18:13:07 GMT 2
Περισσότερο χαίρομαι που τα πράγματα ήταν κατανοητά και βοηθούν παρά τα μπράβο. Είναι ζητήματα που δεν μπορούμε να αναφέρουμε σε κάθε μας κατασκευή και περιοριζόμαστε σε περιγραφές τύπου 3 dry και 2 wet χέρια, οπότε θεωρώ ότι είναι μια τροφή για σκέψη και επουδενί ευαγγέλιο προς αυστηρή τήρηση. Πολύ θα ήθελα να ακούσω και σίγουρα θα χαιρόμουν αν μάθαινα ότι κάποιος πήρε τη βασική ιδέα, ένιωσε τη θεωρία πίσω από αυτό και την προσάρμοσε στο στυλ του. Εννοείται πως κάθε τύπος χρώματος απαιτεί άλλη προσέγγιση και φυσικά πειραματισμό ανάλογα με την περίσταση. Αυτή είναι η χαρά του χόμπι μας το οποίο πέρα από χέρι απαιτεί και αντίληψη. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τα σχόλια, σίγουρα μου δίνει δύναμη να ασχοληθώ περαιτέρω με την παρουσίαση. Σπύρο δεν έχω κοιτάξει ποτέ τον μετρητή όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, φυσάω στο χέρι μου και νιώθω που είναι η σωστή πίεση, ποτέ δεν κοίταξα bar ή psi. Χρησιμοποιώ lacquer thinner της Tamiya γενικά και Mr. Color Levelling Thinner τόσο στα χρώματα του αμαξώματος όσο και στο 2Κ της Zero. Έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ το δικό της. Σύντομα θα έχεις pm διαμαντάκι.
|
|
|
Post by Sakis on Dec 9, 2020 16:48:04 GMT 2
Σήμερα η μέρα ήταν αρκετά υποσχόμενη για βερνίκωμα. Χαλαρή συννεφιά, άπνοια. Λέω "άντε σήκω". Όλα καλά μέχρι που στο τέλος αρχίζει να φυσάει και μου πέταξε κάτι περίεργα στο βερνίκι. Με αυτά που ξεστόμισα έχω σίγουρα τραπέζι ρεζερβέ κάπου στον 3ο με 4ο κύκλο της κόλασης του Δάντη. Ελπίζω με το τρίψιμο να εξαφανιστούν. Στα τεχνικά: Το βερνίκι που χρησιμοποιήθηκε είναι το 2Κ της Zero. Το διαλυτικό της τριλογίας το έχω ακυρώσει προ πολλού και χρησιμοποιώ το Levelling Thinner της Mr. Color. Όπως λέει και το όνομά του, στεγνώνει κατά τι πιο αργά, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ομαλοποιηθεί το στρώμα. Η αναλογία τηρείται ευλαβικά (100 μέρη βερνίκι, 50 μέρη σκληρυντής) ενώ το διαλυτικό στο 40% (από 10%-30%). Τα πρώτα χέρια είναι διερευνητικά. Ίσα να γίνει η επιφάνεια ματ. Το χτίσιμο και γυάλισμα έρχεται σιγά σιγά. Όταν αρχίσει να γυαλίζει θα φαίνεται με υπερβολικό orange peel. Μην αγχώνεστε και επουδενί μη επιμείνετε προσπαθώντας να το καταπολεμήσετε. Δώστε του χρόνο και συνήθως θα το βλέπετε σταδιακά να "ανοίγει" και η αντανάκλαση να ισιώνει (τουλάχιστον στην περίπτωση του Levelling Thinner). Στα τελευταία χέρια (ως αιρετικός) ρίχνω λίγο ακόμα thinner απευθείας στον αερογράφο. Ο σκοπός είναι να απαλύνουν τα τελευταία στρώματα, να αποφύγω τα μπουκώματα και να βοηθήσω την επιφάνεια να στρώσει. Για τον ίδιο λόγο, μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, ψεκάζω σκέτο thinner 2 απαλά χέρια από απόσταση. Το αποτέλεσμα που δίνει αξίζει μια προσπάθεια και βελτιώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η τεχνική αυτή αποκρυπτογραφήθηκε στη διάρκεια μιας κρεατοφαγίας με τον Γιώργο, όταν αναρωτιώμασταν τι είναι αυτό το άχρωμο υγρό που έριχναν οι Ιάπωνες αμέσως μόλις τελείωναν με το βερνίκι. Σύμφωνα με τις οδηγίες, το βερνίκι στεγνώνει ακόμα και σε 24 ώρες, όμως είναι προτιμότερο να μείνει 5 μέρες απείραχτο ώστε να τρίβεται καλύτερα. Ουδείς τέλειος και όπως βλέπετε η μία πλευρά έχει αρκετά έντονο orange peel λόγω της βιασύνης να αποφύγω κι άλλα σκουπιδάκια από τον αέρα. Εδώ θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά στο τρίψιμο. Έως τότε happy modelling!
|
|
|
Post by alex78 on Dec 9, 2020 17:04:25 GMT 2
Ο κύβος ερρίφθη...μιάς και είναι στην μόδα τελευταία προτείνω να οριστεί τηλεκπαίδευση 3 φορές την βδομάδα την ίδια ώρα με εισηγητή τον Reventon μπάς και ξεστραβωθούμε λίγο...
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 9, 2020 17:25:38 GMT 2
Πολύ όμορφα Σάκη, Όπως θα έχεις καταλάβεις, και από τις κατασκευές μου, είμαι και εγώ της παρέας, «ψεκάζω πολλά και αραιωμένα χέρια». Τα πόσα χέρια από αυτά θα χρειαστούν φυσικά έχει να κάνει με το opacity του εκάστοτε χρώματος. Το κίτρινο ειδικά θέλει πάρα πολλά, οπότε τα 10+ αναφέρεις δεν με παραξενεύουν! Μεγάλο άγχος να ψεκάζεις βερνίκι και να αναρωτιέσαι κάθε φορά τι θα μου πέσει ή έχει πέσει πάνω στην επιφάνεια! Και ειδικά στο 2Κ, που αν δεν το προλάβεις και καλυφτεί μεταξύ στρωμάτων τότε ....όσο και να τρίβεις δύσκολα .....Ειδικά σε κόκκινα και κίτρινα χρώματα, που δεν βοηθούν καθόλου - ότι πέσει επάνω τους φως φανάρι που λένε! Στην τελευταία φωτό σου φαίνεται έντονο το orange peel - ακόμη λογικά θέλει χρόνο να ομαλοποιηθεί η επιφάνεια. Πάντως όπως και να έχει, ένα καλό τρίψιμο-γυάλισμα (με διαφορά grits και πολλή προσοχή) θα σου αποφέρει ένα πανέμορφο αποτέλεσμα σε αυτό το όμορφο χρώμα (εμένα προσωπικά, όπως έχω αναφέρει αρκετές φορές, το κίτρινο είναι από τα αγαπημένα μου χρώματα σε αυτοκίνητα)! Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by ViL27 on Dec 9, 2020 19:50:45 GMT 2
Ωραίος Σακη!Θα περιμένω να δω πως θα εξελιχθεί το στέγνωμα και το τρίψιμο,στο 513 που χρησιμοποιώ εγώ η τελευταία φωτογραφία θα ήταν ίσως ένδειξη ότι θα χρειαστεί και 2ος κύκλος Βερνίκιου για καλύτερη επιφάνεια για τρίψιμο.Στο 2k ωστόσο δεν είμαι καλός γνώστης οπότε θα περιμένω με πολύ ενδιαφερον να δω πως θα εξελιχθεί η συνέχεια!
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 10, 2020 7:24:46 GMT 2
Εντυπωσιακό το πόσο καλά φαίνονται οι γραμμώσεις κάτω από τόσα χέρια βερνίκι... Άψογη δουλειά! Και το orange peel στα αριστερά μάλλον το έφτιαξες επίτηδες για να μην σε ματιάσουμε... Καλή συνέχεια!
|
|