|
Post by konstantinf on Dec 29, 2018 18:48:39 GMT 2
Καλησπέρα φίλοι μου και χρόνια πολλά! Την εβδομάδα που πέρασε αποπερατώθηκε το κύριο σώμα του κινητήρα. Μεταξύ των άλλων προστέθηκαν στην κύρια δέσμη καλωδίων τα καλώδια για τους αισθητήρες οξυγόνου των εξατμίσεων και το όλον περιτυλίχτηκε με μαύρη μονωτική ταινία (βλέπε λωρίδες χάρτινου λευκοπλάστ που στη συνέχεια βάφτηκαν με μαύρο ματ):
Τα εν λόγω πρόσθετα καλώδια ενώθηκαν με τους αισθητήρες με λεπτό θερμοσυστελλόμενο:
Και έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του κινητήρα, τον οποίο σας αφήνω να απολαύσετε (;;; ) απ' όλες τις οπτικές γωνίες:
Για όσους αναρωτιούνται τι έγινε με το αριστερό ημιαξόνιο, αυτό - για τοπολογικούς λόγους - θα προστεθεί αφού ο κινητήρας τοποθετηθεί μέσα στο πίσω πλαίσιο. Το οποίο πλαίσιο με παίδεψε δυο ολόκληρες μέρες για να το φέρω στα ίσα του με την καμπίνα και για να κόψω σπειρώματα σε καμιά εβδομηνταριά τρύπες που περιμένουν σιδερόβιδες. Εδώ δυο πρώτες εικόνες από το dry fit:
Περισσότερα επ' αυτού στο επόμενο. Στο αναμεταξύ, όλες μου τις ευχές για χαρούμενη Πρωτοχρονιά και το 2019 γεμάτο υγεία και χαρές!
|
|
|
Post by gtziaf on Dec 30, 2018 14:25:53 GMT 2
Πολύ καλή δουλειά Κωνσταντίνε και η καλωδίωση εξαιρετική. Καλή χρονιά
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 30, 2018 19:59:25 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ για την ενθάρρυνση Γιώργο. Καλή χρονιά και σε σένα, αποδοτική και με κάθε είδους ικανοποιήσεις!
|
|
|
Post by m@ster k@frer on Dec 30, 2018 20:31:42 GMT 2
Ωραίο το μοτεράκι και σε οικογενειακό μέγεθος μάλιστα. Περίπου όσο ένα μοντέλο στην 1/24..
Καλή συνέχρια Κωνσταντίνε
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 30, 2018 20:51:26 GMT 2
Να 'σαι καλά Αγάπιε! Όντως ο κινητήρας είναι κάτι μικρότερος από ένα Mercedes A160 και κάτι μεγαλύτερος από ένα Fiat 500 στην 1/24...
|
|
|
Post by Φάνης on Jan 1, 2019 22:56:21 GMT 2
Πολύ όμορφη δουλειά Κωνσταντίνε! Καλή Χρονιά
|
|
|
Post by konstantinf on Jan 2, 2019 11:42:03 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Φάνη, καλή χρονιά και σε σένα!
|
|
|
Post by alex78 on Jan 2, 2019 11:51:28 GMT 2
Ό κινητήρας είναι αυτό που λέμε ''μοντέλο απο μόνος του''.
Καλή & δημιουργική χρονιά εύχομαι Κωνσταντίνε!
|
|
|
Post by konstantinf on Jan 2, 2019 17:58:46 GMT 2
Να 'σαι καλά Αλέξη, ευχαριστώ πολύ! Όπως νομίζω έχω ξαναπεί, για μένα ο κινητήρας είναι ούτως ή άλλως το κεντρικό και πιο ενδιαφέρον τμήμα κάθε κατασκευής...
|
|
|
Post by konstantinf on Jan 5, 2019 12:49:20 GMT 2
Τα 'παμε κι αλλού, αλλά καθώς είναι το πρώτο μου update στο 2019, Καλή Χρονιά κι από 'δω! Ωραίο πράγμα οι αργίες κι οι διακοπές, ακόμα για για τους συνταξιούχους! Ξαφνικά υπάρχει περισσότερος καιρός διαθέσιμος, οπότε... επί το έργον: Το πίσω πλαίσιο που το είδατε ασημί στο προηγούμενο dry fit βάφτηκε πρόχειρα κόκκινο (απ' ό,τι δείχνουν φωτογραφίες από το εργοστάσιο, τα πλαίσια μπρος και πίσω βάφονται "από σπόντα" καθώς βάφεται το αμάξωμα - κι ό,τι πιάσει...). Μονταρίστηκε ο κινητήρας στο πλαίσιο και στη συνέχεια άρχισαν να συναρμολογούνται τα στοιχεία των διαφόρων συστημάτων με μπόλικες σκρατσιές (όπου βλέπετε τη λέξη "προστέθηκε" στα παρακάτω). Αρχή έκανε το ψυγείο λαδιού, στο οποίο προστέθηκε μια έξτρα πρόσβαση για την επιστροφή από το κάρτερ. Γι αυτό χρησιμοποιήθηκε ένα στοιχείο του στροφαλοφόρου της Rolls από το spare box. Στο σωλήνα που πάει στο ρεζερβουάρ λαδιού προστέθηκε θερμομόνωση από μεταλλικό πλέγμα:
Κατόπιν συναρμολογήθηκε το ρεζερβουάρ (μπρος από τον κινητήρα, πίσω από την καμπίνα) όπου προστέθηκε το σωληνάκι του αναπνευστήρα:
Στο σύστημα καυσίμου προστέθηκε το κιβώτιο φίλτρου ενεργού άνθρακα με τον διακόπτη πίεσης που κατασκευάστηκαν βάσει των εργοστασιακών διαγραμμάτων και φωτογραφιών αναφοράς με φύλλα πλαστικού και σωληνάκια αλουμινίου και πλαστικού:
Σειρά είχαν έπειτα οι πίσω αναρτήσεις (χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα), η αντιστρεπτική και το σύστημα φρένων. Στο τελευταίο, εκτός από τις σωληνώσεις προστέθηκαν ΡΕ δίσκοι της Tremonia πάνω στους πλαστικούς του κιτ, τάκοι από φύλλο μαύρου αφρώδους στις δαγκάνες των φρένων και "μοτεράκια" (από κομμάτια sprue) στις ηλεκτροκίνητες δαγκάνες του χειρόφρενου. Για την στερέωση των σωληνώσεων στο πλαίσιο κατασκευάστηκαν στηρίγματα από στοιχεία αλυσίδας και μήκη ορειχάλκου: Αυτά για σήμερα, συνέχεια από βδομάδα με το πάνω στέλεχος του πίσω πλαισίου και τα συστήματα εισαγωγής αέρα και ρεζερβουάρ λαδιού. Καλό Σαββατοκύριακο και καλή φώτιση!
|
|
|
Post by gtziaf on Jan 8, 2019 11:50:05 GMT 2
Πραγματικά πολύ καλό update. Θα προτιμούσα κεραμικούς δίσκους αλλά ΟΚ. Δες επίσης τα καλύμματα στις δαγκάνες, είναι λαστιχένια. Καλή συνέχεια
|
|
|
Post by konstantinf on Jan 8, 2019 16:59:40 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια Γιώργο! Σωστή η παρατήρηση για τα καλύμματα στις δαγκάνες, μου διέφυγε και επιδιορθώθηκε ήδη. Όσο για τους δίσκους, στις φωτό αναφοράς που βρήκα έδειχναν μεταλλικοί. Αν μου πείς τι χρώμα να χρησιμοποιήσω για να δείχνουν κεραμικοί, γίνεται - χαλάω εγώ χατίρια;
|
|
|
Post by nektarios on Jan 8, 2019 23:33:42 GMT 2
Αγαπητέ Κωνσταντίνε, καλή και ευλογημένη χρονιά και από μένα! Οι εξελίξεις στην κατασκευή σου είναι καταιγιστικές, εγώ ήμουν πρακτικά απών από το φόρουμ για περίπου 1 μήνα, κι έτσι έχω μείνει πολύ πίσω. Ωστόσο, η δουλειά σου εξακολουθεί να είναι εξαιρετική και σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια! Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by konstantinf on Jan 9, 2019 10:16:34 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές (αντεύχομαι...) και για τα καλά σου λόγια Νεκτάριε! Ελπίζω η απουσία σου να μην οφείλονταν σε σοβαρά προβλήματα... Να 'σαι καλά!
|
|
|
Post by nektarios on Jan 9, 2019 14:14:30 GMT 2
Όχι, φίλε, μην ανησυχείς! Η απουσία μου οφειλόταν σχεδόν αποκλειστικά στο απίστευτο "κόλλημα" που έχω φάει με τη νέα μου παλαβομάρα (Monster Unimog)! Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, ώστε έχω παρατήσει ακόμη και projects που απείχαν το πολύ μια εβδομάδα από την ολοκλήρωση! Όμως πίστεψέ με, αξίζει τον κόπο, γιατί από ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα (αμέτρητες ιδέες και αναθεωρήσεις τους, άφθονες δοκιμές και αρκετές ολοκληρωμένες σκρατσοπατέντες) φαίνεται οτι τελικά θα καταφέρω να φτιάξω αυτό που έχω κατά νου.
|
|
|
Post by konstantinf on Jan 12, 2019 13:48:29 GMT 2
Καλημέρα σε όλους! Το σημερινό update είναι μικρό σε σχέση με το προηγούμενο, κι αυτό διότι ο περισσότερος χρόνος καταναλώθηκε σε δουλειές προσαρμογής λόγω ατελειών του κιτ που φανερώθηκαν όταν πήγα να μοντάρω το σύστημα εισαγωγής αέρα. Ξεκίνησα γεμάτος ενθουσιασμό να φτιάξω φούσκες στις εξόδους των airboxes (που το κιτ τις δίνει λείες) με κρίκους από σύρμα ορειχάλκου βαμμένες στη συνέχεια με rubber black. Όταν όμως έκανα το πρώτο dry fit διαπίστωσα ότι ενώ η αριστερή έξοδος ερχόταν και εφάρμοζε μια χαρά στην αντίστοιχη εισαγωγή του κινητήρα, η δεξιά άφηνε ένα εμφανέστατο κενό κάπου 2 χιλ. Έπειτα από κάμποσες ώρες περισυλλογής και μετρήσεων ακριβείας αποδείχτηκε ότι όλος ο κινητήρας λοξεύει ελαφρά προς τα αριστερά σε σχέση με τον επιμήκη άξονα του σασί. Αιτία: λάθος χύτευση των οπών στο κάτω μέρος του πίσω πλαισίου, απ' όπου περνούν οι βίδες στερέωσης του κινητήρα στο πλαίσιο. Στο στάδιο αυτό, η μόνη λύση ήταν να μετατοπιστεί η μία τρύπα κατά 0,5-1 χιλ. προς τα πίσω, όπερ και έγινε με προσεκτικό φρεζάρισμα του μετάλλου... Το αποτέλεσμα, αν και όχι τέλειο, είναι ικανοποιητικό σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση: Πριν το μοντάρισμα κατασκευάστηκαν και προστέθηκαν οι σωληνώσεις κενού ανάμεσα στις δύο εξόδους των airboxes και που φαίνονται στη θέση τους στην τελευταία φωτό της προηγούμενης παραγράφου: Στη συνέχεια ετοιμάστηκε το ρεζερβουάρ νερού στο οποίο προστέθηκε καλωδίωση και οι σωλήνες αναπλήρωσης που οδηγούν στα ψυγεία στο μπροστινό μέρος. Προστέθηκαν επίσης σωληνώσεις καυσίμου που δεν δίνει το κιτ. Τέλος ετοιμάστηκαν τα καλώδια των πίσω φώτων και περάστηκαν σε θερμοσυστελλόμενο που βάφτηκε κόκκινο και στερεώθηκε στην εσοχή μιας από τις δοκούς του πλαισίου:
Πριν την συναρμολόγηση όλου του πίσω πλαισίου με την καμπίνα μονταρίστηκε το πίσω μέρος των εξατμίσεων με τον τεράστιο σιγαστήρα: Και ιδού το τελικό αποτέλεσμα των 2/3 του σκελετού: Στο στάδιο αυτό το σύνολο ζυγίζει αισίως 4 κιλά, πράγμα που δυσχεραίνει αφάνταστα τη δουλειά... Καλό αν και κρύο ΣΚ σε όλους! Ραντεβού σε μια βδομάδα με το μπροστινό πλαίσιο.
|
|