|
Post by gtziaf on Sept 18, 2018 16:41:18 GMT 2
Κωνσταντίνε, ο "αντιαθλητικός", όπως τον αποκαλούσαν, Ρέγκα δυστυχώς μας άφησε το '15. (...) Αν σου άρεσε ο συγκεκριμένο πιλότος, θα χαρούμε να δούμε ένα τέτοιο πρότζεκτ από σένα. Το ξέρω ότι απεδήμησε - εννοούσα ότι δεν σκοτώθηκε στην πίστα, απλά έμεινε παραπληγικός. Και δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, απλά ήταν Ελβετός και καθώς την εποχή που έτρεχε ήμουν στην Ελβετία, κάπως μου κόλλησε. Όσο για να ασχοληθώ με F1, ξεχάστε το... Θέλει τεχνικές γνώσεις που δεν τις έχω και θα είναι κρίμα για το κιτ! Ήμουν σίγουρος ότι το ήξερες. Το ανέφερα σαν πληροφορία για κάποιον όχι εξοικειωμένο με την ιστορία της F1. Πάντως, οι παλιές φόρμουλες ακολουθούν πολύ κλασσικές μηχανολογικές λύσεις. Άσε που τα κιτ της Tamiya περιέχουν περισσότερα από τη βασική καλωδίωση, οπότε και τις οδηγίες να ακολουθήσεις, μια χαρά θα είσαι. Όπως και να έχει, δεν συμφωνώ με την άποψη ότι πρέπει να γνωρίζει κάποιος μηχανολογικά για να φτιάξει μια φόρμουλα ή ένα μοντέλο γενικά. Για παράδειγμα εγώ είμαι στούρνος στη μηχανολογία και συνήθως δεν ξέρω που παν τα τέσσερα. Με λίγο μελέτη αποκτάς μια εξοικείωση. Εξάλλου, είναι μέσα στις ομορφιές του χόμπι, επ' ευκαιρίας μιας κατασκευής, να μελετήσεις πως φτιάχτηκε ή δουλεύει το πραγματικό.
|
|
|
Post by gtziaf on Sept 18, 2018 16:49:25 GMT 2
Όπως και να έχει, ΑΓΑΠΑΜΕ Ronnie... ΥΓ. Η κοπελίτσα στη φώτο είναι η εγγονή
|
|
|
Post by Φάνης on Sept 18, 2018 17:18:09 GMT 2
Όπως και να έχει, ΑΓΑΠΑΜΕ Ronnie... ΥΓ. Η κοπελίτσα στη φώτο είναι η εγγονή Πάντα! Καταπληκτική φωτό!
|
|
|
Post by gtziaf on Sept 26, 2018 22:02:57 GMT 2
Δυστυχώς η πρώτη ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών, έπρεπε να καθυστερήσει, αφού η προηγούμενη εβδομάδα ήταν εντελώς κενή μοντελιστικά. Το ευτύχημα είναι ότι οι εργασίες ξεκίνησαν, οπότε η πρόοδος ακολουθεί. Ξεκίνησα με τα βασικά τμήματα που αποτελούν το αμάξωμα, όπου κολλήθηκαν κάποιες επιμέρους λεπτομέρειες που τα αποτελούν. Μπορεί να είναι Τamiya αλλά απαιτείται αρκετός στόκος. Για τα σημάδια του καλουπιού στο εσωτερικό των κομματιών, αποφάσισα να μην τα στοκάρω, αλλά να τα εξαφανίσω μόνο με τρίψιμο. Με αυτό τον τρόπο λέπτυνε το πλαστικό, αφού στις φόρμουλες, τα διάφορα πάνελ είναι αρκετά λεπτά. Στις φούστες, σκρίμπαρα το κινούμενο μέρος, για να ξεχωρίζει από το σώμα. Εναλλακτικά, υπάρχει το αντίστοιχό σετ της e-jan, άλλα αυτή η λύση είναι πιο απλή και οικονομική Το κάλυμμα του κόκπιτ, συγκρατείτε στο μονοκότ, με pins και αντίστοιχες τρύπες. Αυτές δεν είναι ρεαλιστική λύση, ιδίως αφού το συγκεκριμένο κομμάτι θέλω να μπορεί να παρουσιαστεί ανοιχτό ή κλειστό. Οπότε, με χρήση μικρών μαγνητών, πέτυχα μια σταθερή ένωση. Η κατασκευή αψηφά τους νόμους της βαρύτητας, ακόμα και όταν το μονοκότ γυρίσει ανάποδα. Την περισσότερη δουλειά στην προετοιμασία θέλει το κυρίως αμάξωμα. Αν θέλετε ένα full open αποτέλεσμα, το πίσω μέρος (εκεί που πιάνει η πίσω αεροτομή) θα πρέπει να κοπεί και τα δύο sidepods να εκτεθούν ξεχωριστά, όπως γινόταν στο πραγματικό. Εγώ προσανατολίζομαι να τα τοποθετήσω κανονικά στο σασί και να αφαιρώ τα επάνω καλύμματα (κόκπιτ και μοτέρ). Οπότε δεν τα έκοψα. Πολύ προσοχή να μην ξεχειλίσει κόλλα τόσα στις εξαγωγές αέρα, όσο και στα μικρά τριγωνικά καλύμματα (αμφότερα δίνονται σε ξεχωριστά τμήματα από την tamiya), στο πίσω μέρος, αφού υπάρχουν διακριτά panel lines στο πραγματικό. Επίσης, δεν τοποθετήθηκαν οι διαμορφωτές, στο πάνω μέρος των εξαγωγών των ψυγείων, για να έχω καλύτερη πρόσβαση στο βάψιμο, το βερνίκωμα και το γυάλισμα. Θα τοποθετηθούν, αφού ολοκληρωθεί το φινίρισμα του αμαξώματος. Τέλος, η πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή της black lady, αποδεικνύει το καλό (αλλά όχι άψογο) engineering, των Ιαπώνων. Αυτά για τη ώρα. Καλό βράδυ
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 28, 2018 7:55:44 GMT 2
Εξαιρετική, συστηματική και διδακτικότατα δοσμένη προεργασία που μας άνοιξε την όρεξη για τα επόμενα στάδια. Η ιδέα με τα μαγνητάκια καινοτόμα (για μένα τουλάχιστον...). Πού τα βρίσκει κανείς;;; Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by Φάνης on Sept 28, 2018 15:17:15 GMT 2
|
|
|
Post by gtziaf on Sept 29, 2018 18:11:59 GMT 2
Κωνσταντίνε, όπως είπε Φάνης στους Κινέζους του ebay, έχει άπειρες επιλογές. Αυτοί που χρησιμοποίησα εγώ δεν είναι διαμέτρου 1Χ1 αλλά οι μεγαλύτεροι 1Χ2. Φάνη, γενικά τα Tamiya, έχουν πολλά σημάδια καλουπιού. Χρησιμοποιούν πολλά σημεία συγκράτησης, στα καλούπια χύτευσης, για να εξασφαλίσουν την μακροζωία των καλουπιών και την μη στρέβλωση των κομματιών (άρα την άριστη εφαρμογή). Βέβαια οι τεχνολογίες καλουπαρίσματος έχουν εξελιχθεί, αλλά η Big T παραμένει πιστή στο παραδοσιακό της "μοντέλο". Ευχαριστώ για τον σχολιασμό
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 29, 2018 19:52:57 GMT 2
Φάνη, Γιώργο, ευχαριστώ για την πληροφορία!
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 8, 2018 20:55:10 GMT 2
Μπορεί τη μερίδα του λέοντος, στο χρόνο μας να την τρώει η δεύτερη 512Μ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται πρόοδος στην 79. Συνεχίζοντας την προετοιμασία των κομματιών για το αστάρωμα, χαράχτηκαν τα rivets της πίσω αεροτομής που απουσιάζουν από το κιτ. Για τα end plates αυτής, η Tamiya τα δίνει στο βελτιωτικό σε φωτοχαραγμένα, τα οποία είναι εξαιρετικά λεπτά (αποτελούνται από 2 κομμάτια το καθένα). Εγώ προετοίμασα και τα πλαστικά, ανοίγοντας τρύπες για τη ρύθμιση της κλίσης και λεπταίνοντας τα, μετά από εξαντλητικό τρίψιμο. Θα χρησιμοποιηθούν αυτά που δείχνουν καλύτερα στο τέλος. Ανάλογα, κολλήθηκαν τα end plates του μπροστά σπόιλερ. Εδώ διάλεξα τα πλαστικά, αφού τα φωτοχαραγμένα δεν έδιναν οδηγούς για τη θέση τους, οπότε η συμμετρία δεν ήταν εξασφαλισμένη. Ανάλογα με την πίσω, χαράχτηκαν τα rivets που λείπουν. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με το μονοκότ. Το βελτιωτικό της Hiro, δίνει τα πλαϊνά σε PE, με κάποια εγχάρακτα rivets, τα οποία συνέχισα στο πλαστικό κομμάτι της Τamiya, με βάση φώτο της πραγματικής. Αυτά τα λίγο αντιεμπορικά για σήμερα. Στο επόμενο θα ασταρωθεί, βαφεί και βερνικωθεί το αμάξωμα. Αν μέχρι την επόμενη Δευτέρα, στη νέα ενημέρωση, έχουν μπει και χαλκομανίες, ακόμη καλύτερα. Καλή εβδομάδα και να έχετε ένα ευχάριστο βράδυ
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 9, 2018 6:49:59 GMT 2
Αντιεμπορικά μεν, εντυπωσιακά και διδακτικότατα δε! Μένω ενεός... Ο χάρακας/οδηγός που χρησιμοποίησες για τις αποστάσεις τι είναι και πώς αποκτάται; Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 9, 2018 15:59:01 GMT 2
Ο χάρακας είναι μέρος του template set της dreammodel. Ευχαριστώ για τον σχολιασμό Κωνσταντίνε
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 9, 2018 17:43:22 GMT 2
Κι εγώ ευχαριστώ για την πληροφορία!
|
|
|
Post by nektarios on Oct 15, 2018 21:47:56 GMT 2
Πολύ ωραία δουλειά, με άφθονο τρίψιμο αλλά με αποτέλεσμα που σε αποζημιώνει! Ο χάρακας με εντυπωσίασε! Τι άλλο θα σκεφτούν!... Καλή συνέχεια, φίλε!
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 16, 2018 17:16:41 GMT 2
Νεκ, υπάρχει πολύ εργαλείο εκεί έξω. Μερικά πραγματικά είναι πολύ χρήσιμα. Ευχαριστώ για το σχόλιο
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 16, 2018 21:19:34 GMT 2
Ήταν προγραμματισμένο για χτες, αλλά το postimage δεν συνεργάστηκε, οπότε το ανεβάζω σήμερα. Αφού διορθώθηκαν οι ατέλειες του στοκαρίσματος και λέπτυναν λίγο ακόμη, όπου έπαιρνε δηλαδή, τα διάφορα κομμάτια του αμαξώματος, ψεκάστηκε το τελευταίο χέρι αστάρι. Η Black lady σε αποχρώσεις του γκρι... Στη συνέχεια έγινε decant το Ts-14 και ψεκάστηκε με τον αερογράφο, αφού δεν έχω μείνει από το ευχαριστημένος από το χρώμα της ZP για τις Lotus. Ακολούθησαν ένα mist κι ένα wet χέρια βερνίκι, για να προετοιμαστεί η επιφάνεια, για τις χαλκομανίες. Οι οποίες στις JPS lotus είναι μια πικραμένη ιστορία, με τις χρυσαφιές λωρίδες να καλύπτουν όλο το αμάξωμα. Χρησιμοποιήθηκαν κατά βάση οι χαλκομανίες του κιτ και επιπλέον τα λογότυπα της goodyear και της john player, από το σετ της tabu. Τα σήματα της tamiya έχουν πολύ χοντρό φιλμ, το οποίο βοηθάει στη ευθυγράμμιση των λωρίδων, αλλά θα μας ζορίσει στο κατέβασμα τους, μετά τα βερνίκια. Επίσης, κάτι που δεν έχω ξανασυναντήσει, ήταν η λιπαρότητα και η μπίχλα που άφηναν στο μοντέλο. Μπορεί βέβαια για αυτό να φταίει, ότι αντιδρούσαν με τα ισχυρά βελτιωτικά της mr. Hobby που χρησιμοποιώ. Όπως και να έχει η δουλειά μοιράστηκε σε 3 βράδια και εν τέλει είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, σίγουρα καλύτερα από τις προηγούμενες, άλλα όχι 100%. Αυτά για σήμερα. θα ακολουθήσει βερνίκωμα και τρίψιμο, πριν πάμε στα μηχανικά μέρη. Τους χαιρετισμούς μου
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 17, 2018 8:55:13 GMT 2
Πολύ όμορφη γίνεται Γιώργο! Δεν βλέπω με γυμνό μάτι διαφορά από την 1:8 που είχες φτιάξει... Οι καμπύλες στις χαλκομανίες για τις χρυσές γραμμές είναι προετοιμασμένες από την Tamiya (ρωτάει ο παθός...); Καλή και ευχάριστη συνέχεια!
|
|