|
Post by pkout on Oct 14, 2019 19:57:40 GMT 2
Παύλο, σόρρυ για την καθυστερημένη απάντηση μου, αλλά ο χρόνος μου είναι μηδενικός τελευταία. Ξεκινάω από τα φτερά. Κατά την γνώμη μου άφησε τα προς το παρόν, διόρθωσε το σπάσιμο και ασχολήσου ξανά μετά. Ούτως ή αλλιώς θα έχουν επηρεαστεί από την διαδικασία. Για το μασκάρισμα κάνε δοκιμές σε κάποιο κουτάλι. Από ότι κατάλαβα δουλεύεις με σπρέι, που δεν βοηθάει, οπότε προσπάθησε η φιάλη σου να είναι πάντα κάθετα στην ταινία. Για το σπάσιμο, καλύτερα να μην μασκάρεις γιατί θα δημιουργηθεί σκαλοπάτι. Αφού τελειώσεις το στοκάρισμα, αστάρωσε τοπικά (όσο μπορείς) και μετά με micromesh λείανε τόσο την στοκαρισμένη επιφάνεια όσο και τη διάχυση του ασταριού γύρω - γύρω. Πλύνε και επανέλαβε την ίδια διαδικασία με το χρώμα. Στο βερνίκι ψέκασε πρώτα την γύρω περιοχή για να έρθει όσο γίνεται "πρόσωπο" με το υπόλοιπο και μετά όλο το μοντέλο (1-2 χέρια). Εναλλακτικά, τρίψε όλο το μοντέλο να φύγει το βερνίκι όσο γίνεται, αστάρωσε το και βάψε από την αρχή. Αυτό μόνο στην περίπτωση που τα panel lines σου είναι αρκετά βαθειά για να αντέξουν την νέα διαδικασία. Μην πας να τα ξανα-βαθύνεις, πάνω από το χρώμα ή το αστάρι γιατί θα γίνουν χάλια (την έχω πατήσει εγώ και ξέρω ) Εγώ συνήθως εφαρμόζω το πρώτο, αν μου τύχει στραβή. Καλημέρα και καλή επιτυχία... Καλησπέρα Ζωρζ Θα σε συγχωρέσω αυτή τη φορά αλλά θα είναι η τελευταία Φυσικά αστειεύομαι, σε ευχαριστώ για τις προτάσεις σωσιματος. Στα του λαντροβερ, σκεφτόμουν μια παραλλαγή της πρώτης λύσης. Στη παρούσα φάση, έκτος των κακων σημείων, το υπόλοιπο αμάξωμα το έχω γυαλίσει μέχρι και τις αλοιφές της tamiya, μένει μια τελευταία αλοιφή και το κερωμα. Το κίτρινο που έριξα ειναι ματ, οπότε θεωρώ ότι επιπλέον αστάρι είναι πλεονασμός. Σκέφτομαι να μασκαρω και να περάσω πολύ απαλά χέρια χρώματος μέχρι να καλυφθούν όλες οι στραβές (το sand υπόστρωμα βοηθάει να μην χρειαστουν πολλά χέρια στα σημεία εκτός του σπασίματος). Στη συνέχεια να περάσω μικρομες για ελαφρύ κατεβασμα, να περασω 2 χέρια μερακληδικα 513 σε όλο το αμάξωμα και μετά τα γνωστά τριψιματα από την αρχη. Η απορία μου είναι να αν θα πιάσει το 513 πάνω σε γυαλισμενη επιφάνεια. Πιστεύεις ότι θα δουλέψει?? Δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο γράμμωση έχει απομείνει μετά από τόσα χέρια αστάρι χρώμα και βερνίκια. Καλό βράδυ σε όλους
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 14, 2019 21:15:15 GMT 2
Παύλο, σόρρυ για την καθυστερημένη απάντηση μου, αλλά ο χρόνος μου είναι μηδενικός τελευταία. Ξεκινάω από τα φτερά. Κατά την γνώμη μου άφησε τα προς το παρόν, διόρθωσε το σπάσιμο και ασχολήσου ξανά μετά. Ούτως ή αλλιώς θα έχουν επηρεαστεί από την διαδικασία. Για το μασκάρισμα κάνε δοκιμές σε κάποιο κουτάλι. Από ότι κατάλαβα δουλεύεις με σπρέι, που δεν βοηθάει, οπότε προσπάθησε η φιάλη σου να είναι πάντα κάθετα στην ταινία. Για το σπάσιμο, καλύτερα να μην μασκάρεις γιατί θα δημιουργηθεί σκαλοπάτι. Αφού τελειώσεις το στοκάρισμα, αστάρωσε τοπικά (όσο μπορείς) και μετά με micromesh λείανε τόσο την στοκαρισμένη επιφάνεια όσο και τη διάχυση του ασταριού γύρω - γύρω. Πλύνε και επανέλαβε την ίδια διαδικασία με το χρώμα. Στο βερνίκι ψέκασε πρώτα την γύρω περιοχή για να έρθει όσο γίνεται "πρόσωπο" με το υπόλοιπο και μετά όλο το μοντέλο (1-2 χέρια). Εναλλακτικά, τρίψε όλο το μοντέλο να φύγει το βερνίκι όσο γίνεται, αστάρωσε το και βάψε από την αρχή. Αυτό μόνο στην περίπτωση που τα panel lines σου είναι αρκετά βαθειά για να αντέξουν την νέα διαδικασία. Μην πας να τα ξανα-βαθύνεις, πάνω από το χρώμα ή το αστάρι γιατί θα γίνουν χάλια (την έχω πατήσει εγώ και ξέρω ) Εγώ συνήθως εφαρμόζω το πρώτο, αν μου τύχει στραβή. Καλημέρα και καλή επιτυχία... Καλησπέρα Ζωρζ Θα σε συγχωρέσω αυτή τη φορά αλλά θα είναι η τελευταία Φυσικά αστειεύομαι, σε ευχαριστώ για τις προτάσεις σωσιματος. Στα του λαντροβερ, σκεφτόμουν μια παραλλαγή της πρώτης λύσης. Στη παρούσα φάση, έκτος των κακων σημείων, το υπόλοιπο αμάξωμα το έχω γυαλίσει μέχρι και τις αλοιφές της tamiya, μένει μια τελευταία αλοιφή και το κερωμα. Το κίτρινο που έριξα ειναι ματ, οπότε θεωρώ ότι επιπλέον αστάρι είναι πλεονασμός. Σκέφτομαι να μασκαρω και να περάσω πολύ απαλά χέρια χρώματος μέχρι να καλυφθούν όλες οι στραβές (το sand υπόστρωμα βοηθάει να μην χρειαστουν πολλά χέρια στα σημεία εκτός του σπασίματος). Στη συνέχεια να περάσω μικρομες για ελαφρύ κατεβασμα, να περασω 2 χέρια μερακληδικα 513 σε όλο το αμάξωμα και μετά τα γνωστά τριψιματα από την αρχη. Η απορία μου είναι να αν θα πιάσει το 513 πάνω σε γυαλισμενη επιφάνεια. Πιστεύεις ότι θα δουλέψει?? Δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο γράμμωση έχει απομείνει μετά από τόσα χέρια αστάρι χρώμα και βερνίκια. Καλό βράδυ σε όλους Σε καμιά περίπτωση Παύλο. Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να καλύψεις με ματ ή γυαλιστερό ή μπορδοροδοκόκκινο χρώμα το στοκάρισμα, πόσο μάλλον με κίτρινο. Καταρχήν θα έχεις άλλη απόχρωση λόγω της διαφορετικής βάσης.
|
|
|
Post by nektarios on Oct 22, 2019 22:26:58 GMT 2
Παύλο, χαίρε! Είχα αρκετές μέρες να παρακολουθήσω το θέμα, και είχα μείνει εκεί που έγινε η "στραβή". Είναι πραγματικά πολύ κρίμα, αλλά φυσικά δεν θα μας πτοήσει! Ήδη βλέπω οτι έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό. Το βασικότερο κατά τη γνώμη μου είναι οτι δεν υπήρξαν απώλειες στη δουλειά τού σασί αλλά ούτε και ρωγμές στις κολλήσεις ανάμεσα στα πάνελ του σκάφους. Τα υπόλοιπα διορθώνονται σχετικά εύκολα. Αν και δεν ξέρω τι έχει μεσολαβήσει μετά τον διάλογό σου με τον Γιώργο, θα σου πρότεινα κι εγώ να ακολουθήσεις την πρώτη από τις μεθόδους που σου πρότεινε. Αυτό που αντιπροτείνεις δεν πιστεύω οτι θα έχει το αποτέλεσμα που περιμένεις, δοκίμασα πριν λίγες μέρες κάτι αντίστοιχο στο κίτρινο Spoon S2000 που φτιάχνω και δεν... Στην πρόταση του Γιώργου θα πρόσθετα μόνο το εξής, που πιστεύω οτι θα σε βοηθήσει στο να έχεις λιγότερο τρίψιμο: Αντί να κάνεις αστάρωμα και βάψιμο εντελώς "ελεύθερα" (που σημαίνει οτι θα έχεις μεγάλες επιφάνειες που θα πρέπει στη συνέχεια να τρίψεις λόγω των διαχύσεων), προτείνω να κάνεις μασκάρισμα αλλά χωρίς να ακουμπάει στο μοντέλο. Μπορεί να ακούγεται τελείως παλαβό, αλλά το έχω χρησιμοποιήσει για παραλλαγή αεροσκαφών και δούλεψε. Γίνεται ως εξής: "Μασκάρεις" όχι με ταινία μασκαρίσματος αλλά με απλό χαρτί ή με οποιοδήποτε άλλο υλικό, πίσω από το "μασκάρισμα" τοποθετείς κάτι με ύψος 3-4 χιλιοστά (π.χ. κομματάκια χοντρού χαρτονιού), ώστε μεταξύ μοντέλου και "μασκαρίσματος" να δημιουργηθεί το ανάλογο κενό. ΄Έτσι, όταν θα ψεκάσεις, θα δημιουργηθεί ένα "ελεγχόμενο overspray", το οποίο όμως θα είναι ελάχιστο σε σχέση με τη διάχυση που θα είχες αν ψέκαζες "ελεύθερα", και συγχρόνως θα αποφύγεις το ενοχλητικό - και αλλιώς αναπόφευκτο - "σκαλοπάτι". Δεν ξέρω αν βοηθάω ή αν απλώς σε ζάλισα με τη φλυαρία μου, σε κάθε περίπτωση εύχομαι καλή επιτυχία και καλά τελειώματα!
|
|
|
Post by pkout on Oct 23, 2019 20:46:45 GMT 2
Καλησπέρα κύριοι Ζωρζ, έτριψα όλο το αμάξωμα για να φύγει το βερνικι και έκανα ένα πέρασμα με το κίτρινο. Το σκάσιμο εξαφανίστηκε , αλλά το χρώμα δεν έστρωσε όπως ήθελα. Πιθαναλογω ότι οι επιφάνειες με τόσα περάσματα αστάρι, χρώμα κοκ δεν επανερχονται πλέον. Μάλλον πάμε για ολικό reset , πράγμα που δεν ήθελα με την καμία. Νεκ πολύ ενδιαφέρουσα η τεχνική σου και ομολογω ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να το σκεφτώ. Ελπίζω να είναι αχρείαστη στις κατασκευές μας, πάντως στην επομενη (σίγουρη ) στραβή θα τη δοκιμάσω. Το σκάσιμο στο φτερό είναι ράγισμα που ακολουθεί το σημειο ένωσης των πλαστικων. Σώσαμε το σκάσιμο, ρημαξαμε το βάψιμο!!!
|
|
|
Post by pkout on Apr 2, 2020 20:56:36 GMT 2
Καλησπέρα συνέγκλειστοι, Το λαντροβερ δεν γλύτωσε το ολικό reset και κολύμπησε για κανά τρίμηνο σε ισοπροπυλική. Αφού στέγνωσε για μερικές μέρες, άρχισα να τρίβω με χοντρό ντουκοχαρτο μέχρι να φτάσω στο πλαστικό. Από όλη τη διαδικασία, είχαμε τις σχετικές απώλειες (κυρίως τα πλαίσια των παραθύρων) αλλά κατά τα άλλα πήγε καλά.
Θα χρειαστεί πάλι λίγη δουλίτσα και ελπίζω να τα καταφέρω καλύτερα αυτή τη φορά. Δεν νομίζω να αντέξει άλλο ξεβαμμα, οπότε είναι τώρα ή ποτέ
|
|
|
Post by konstantinf on Apr 3, 2020 7:45:17 GMT 2
Χαρά στο κουράγιο σου Παύλο! Μια "κακή" ερώτηση από κάποιον εθισμένο στα "process optimization": Με δεδομένη την ως τώρα εμπειρία σου απ' αυτήν την κατασκευή, μια εξ αρχής κατασκευή του "διδύμου" του, δεν θα ήταν πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική από όλο το ξέβαμμα/ξαναβάψιμο; Όπως και να 'χει, καλή επιτυχία στην δεύτερη απόπειρα!
|
|
|
Post by gtziaf on Apr 3, 2020 9:32:54 GMT 2
Και μόνο ότι άντεξε το ξέβαμμα, Παύλο είναι για πολλά ρέσπεκτ της δουλειάς που έχει γίνει. Εγώ ίσως θα σκεφτόμουν να βγάλω αντίγραφα σε ρητίνη. Καλά βαψίματα και προσοχή
|
|
|
Post by pkout on Apr 3, 2020 21:52:29 GMT 2
Χαρά στο κουράγιο σου Παύλο! Μια "κακή" ερώτηση από κάποιον εθισμένο στα "process optimization": Με δεδομένη την ως τώρα εμπειρία σου απ' αυτήν την κατασκευή, μια εξ αρχής κατασκευή του "διδύμου" του, δεν θα ήταν πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική από όλο το ξέβαμμα/ξαναβάψιμο; Όπως και να 'χει, καλή επιτυχία στην δεύτερη απόπειρα! Ευχαριστώ Κωνσταντίνε Πιθανότατα να είχε καλύτερο αποτέλεσμα μια νέα κατασκευή, αλλά δεν ήθελα να το κάνω αυτό στον εαυτό μου τη στιγμή που το ξεβαμμα πήγε συμπαθητικά. Και μόνο ότι άντεξε το ξέβαμμα, Παύλο είναι για πολλά ρέσπεκτ της δουλειάς που έχει γίνει. Εγώ ίσως θα σκεφτόμουν να βγάλω αντίγραφα σε ρητίνη. Καλά βαψίματα και προσοχή Ευχαριστώ Ζωρζ Το σκέφτηκα για αντίγραφο ρητίνης, αλλά μου έχει κάτσει λίγο στραβά όσον αφορά τις προφυλάξεις που χρειάζεται η προετοιμασία της. Και λίγες φωτό από το εντελώς λιτό εσωτερικό με το οποίο δεν ασχολήθηκα καθόλου, πέραν του roll cage
Καλό βράδυ
|
|
|
Post by alex78 on Apr 4, 2020 12:15:18 GMT 2
Η υπομονή και επιμονή είναι αξιοθαύμαστες αρετές και στο τέλος είμαι σίγουρος ότι θα σε δικαιώσει το αποτέλεσμα!
|
|
|
Post by nektarios on Apr 4, 2020 13:51:39 GMT 2
Παύλε, το reset ήταν σίγουρα μια ψυχολογικά επώδυνη επιλογή, πιστεύω όμως οτι έχει το σημαντικό πλεονέκτημα να μπορείς να διορθώσεις την οποιαδήποτε ατέλεια, χωρίς να σκέφτεσαι οτι κάποια διόρθωση μπορεί να χαλάσει κάτι άλλο. Για το εσωτερικό, αν και γενικά κάνω κι εγώ το ίδιο (δηλαδή όσο πιο λιτό γίνεται), ωστόσο θα πρότεινα ένα περιορισμένης έκτασης wash στα καθίσματα ή ένα ελαφρύ ψέκασμα με smoke σε επιλεγμένα σημεία, ώστε να βελτιωθεί η αληθοφάνεια. Εμένα πάντως κι έτσι να το αφήσεις δεν θα με χαλάσει καθόλου! Καλή συνέχεια, και μακριά από κακοτοπιές!
|
|
|
Post by czt on Apr 29, 2020 10:48:31 GMT 2
θα συμφωνσηω με νεκταριο ειναι οντως επωδυθνο σιγα και σταθερα οσο για τη ρητινη μαζι σου συμφωνω!
|
|
|
Post by pkout on Jun 1, 2020 18:56:54 GMT 2
Άλεξ, Νεκ και Κωνσταντίνε ευχαριστώ για τον σχολιασμό. Η συμμετοχή μου στο "καραντιν" τζιμπι έμεινε στη δήλωση συμμετοχής, μιας και ο μοντελιστικος χρόνος αναλώθηκε στο λαντροβερ, το οποίο βλέπει βιτρίνα!!!
|
|
|
Post by alex78 on Jun 1, 2020 19:37:08 GMT 2
Η συμμετοχή μου στο "καραντιν" τζιμπι έμεινε στη δήλωση συμμετοχής, μιας και ο μοντελιστικος χρόνος αναλώθηκε στο λαντροβερ, το οποίο βλέπει βιτρίνα!!!
Παύλο η πρόθεση και η διάθεση μετράει φίλε, ευκαιρία να ρεφάρεις στο ''summer'' , εύγε για το Land, ανυπομονούμε....
|
|
|
Post by pkout on Jun 1, 2020 20:22:17 GMT 2
Καλησπέρα αγόρια Στο προηγούμενο update σημείωσα ότι το reset πήγε σχετικά καλά, η πραγματικότητα όμως ήταν λίγο διαφορετική. Το μπανιαρισμα στην ισοπροπυλική, εξαφάνισε σχεδόν όλα τα στοκαρισματα (ιδίως τον υγρό της gunze) και αποδυνάμωσε τις κολλήσεις της κυανοακρυλικης σε σημείο που η δεξιά μεριά έπαιζε επικίνδυνα. Προφανώς, σε ένα εμπορικό Κιτ όπου το αμάξωμα είναι ένα κομμάτι δεν θα υπήρχαν τέτοια προβλήματα, αλλά εδώ ήταν αρκετά για να με κάνουν να χάσω κάθε ενδιαφέρον για την κατασκευή, και το μόνο που θα με ικανοποιούσε ήταν να το δω ολοκληρωμένο στη βιτρίνα (ακόμα και κακοφτιαγμένο) Από την αρχή η λοιπόν η προετοιμασία με κόλλες και στόκους για να ασταρωσω. Δεν έγινε τόσο καλή δουλειά όπως πρίν, αλλά πραγματικά δεν με νοιάζει και τόσο. Για ψυχολογικούς λόγους, είπα να κάνω άλλες δύο προσθήκες στο αμάξωμα, έτσι άνοιξα 2 αεραγωγούς (?) και μια τρύπα για τον αναπνευστηρα. Φτάσαμε λοιπόν εδώ:
Στο προηγούμενο βάψιμο είχα ρίξει τόσο πολύ ασταρι, χρώμα και βερνίκι με αποτέλεσμα η σχάρα οροφής να μην κουμπώνει στις υδρορροές. Έτσι, αυτή τη φορά ήμουν φειδωλός για να αποφύγω ανάλογα προβλήματα. Λίγο sand για ασταρι, χρώμα και 513. Το γυάλισμα δεν ήταν ικανοποιητικό, αποτέλεσμα της γενικότερης ταλαιπωρίας και άρνησης, οπότε πέρασα ένα 3600 μικρομες, έκανα τις γραμμώσεις, έβαψα τους θόλους και σφραγισα με το σατινε topcoat της gunze, ως τελικό βερνίκι. Πάντως δεν με χαλάει αυτό που βλέπω, και ας μην γυαλίζει. Αρκετά σας κούρασα με την πολυλογια μου Καλή συνέχεια σε όλους
|
|
|
Post by pkout on Jun 1, 2020 20:26:15 GMT 2
Η συμμετοχή μου στο "καραντιν" τζιμπι έμεινε στη δήλωση συμμετοχής, μιας και ο μοντελιστικος χρόνος αναλώθηκε στο λαντροβερ, το οποίο βλέπει βιτρίνα!!!
Παύλο η πρόθεση και η διάθεση μετράει φίλε, ευκαιρία να ρεφάρεις στο ''summer'' , εύγε για το Land, ανυπομονούμε.... Να'σαι καλά Άλεξ, Δυστυχώς δεν παρακολούθησα από κοντά και τις υπέροχες δημιουργίες τόσο του τζιμπι όσο και εκτός τζιμπι
|
|
|
Post by czt on Jun 1, 2020 22:18:20 GMT 2
παυλο πολυ ωραιες οι εργασιες οταν κουραζει δυστυχως ενα κιτ η τελειωνει η πρεπει να περιμενει τη σειρα του ξανα! Παντως το αποτελεσμα μου αρεσε πολυ και τωρα καλη βιτρινα!!!
|
|