celkay
Kart Driver
Χρήστος
|
Post by celkay on Oct 27, 2023 20:03:06 GMT 2
Φοβερά ρεαλιστικό το μέταλλο Γιώργο, οι λεπτομέρειες με βίδες, παξιμάδια και άλλα χρώματα σίγουρα προσθέτει.
Για τα μέταλλα χρησιμοποιείς gloss μαύρο + Alclad ή κάτι άλλο;
Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 28, 2023 7:42:58 GMT 2
Πολύ όμορφο Γιώργο. Η παλαίωση και οι έξτρα βίδες/συγκολλήσεις κάνουν την διαφορά πράγματι. Σχετικά με τις PE συγκολλήσεις έχω ένα ενδοιασμό όμως, όχι εδώ συγκεκριμένα, αλλά γενικά, ειδικά όταν υπάρχουν σε πολλά σημεία. Το πρόβλημα είναι ότι όλες είναι ίδιες και αυτό για εμένα είναι μη-ρεαλιστικό αφού οι συγκολλήσεις γενικά διαφέρουν σε πάχος, μέγεθος και σχήμα. Αυτός ήταν και ο λόγος που στον σκελετό (και σε άλλα τμήματα) των μηχανών τις συγκολλήσεις συνήθως τις κάνω με εποξικό στόκο και μια κατάλληλα διαμορφωμένη υποδερμική βελόνα, μια διαδικασία πάρα πολύ κουραστική, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα νομίζω δείχνει πιο ρεαλιστικό από τις PE συγκολλήσεις. scalewheels-gr.com/thread/3367/mini-toolΦυσικά σε κάποια σημεία δεν υπάρχει πρόβλημα να χρησιμοποιηθούν (και θα χρησιμοποιήσω) PE συγκολλήσεις αλλά συνολικά νομίζω δημιουργούν κάτι το αφύσικο, ειδικά όταν είναι σε μέρη με κοινή θέα. Εσύ τι πιστεύεις; Καλημέρα και καλό Σ/Κ.
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 28, 2023 8:29:15 GMT 2
Φανταστική δουλειά Γιώργο! Τα σχόλια περιττεύουν...
Α, και ένα σχόλιο σχετικά με τις συγκολλήσεις: Από τότε που τη δουλειά την έχουν αναλάβει ρομπότ, οι γραμμές είναι κάτι παραπάνω από ομοιόμορφες. Οπότε, don't worry...
Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 28, 2023 9:24:18 GMT 2
Χρήστο, Φάνη, Κώστα, ευχαριστώ για τον σχολιασμό και τη στήριξη. Χρήστο, το αλουμίνιο το ψέκασα, στην προκειμένη περίπτωση απευθείας πάνω στο αρχικό γκρι αστάρι για μέταλλα - ρητίνες της Mr color. Στο 95% των περιπτώσεων το ψεκάζω πάνω από μαύρο αστάρι, απλά εδώ δεν βόλευε λόγω ακολουθίας μασκαρίσματος (δεν ήθελα να ρίξω ένα επιπλέον χέρι χρώμα). Παρά πολύ σπάνια επίσης, χρησιμοποιώ γυαλιστερό μαύρο ως υπόστρωμα, εκτός αν πρέπει να να αναπαραστήσω κάτι polished ή χρώμιο φυσικά. Η προσπάθεια για ρεαλιστικότητα, στην περίπτωση της 037 τουλάχιστον, περιελάμβανε αρχικά ψέκασμα με 2-3 διαφορετικές αποχρώσεις αλουμινίου κατά το βασικό βάψιμο, σκάσεις με τον αερογράφο στις ενώσεις με το πλαίσιο και τις ακμές και τέλος πέρασμα με λάδια. Φάνη, τα weld lines με προβληματίζουν και μένα, και φυσικά θυμάμαι την τεχνική που μας είχες δείξει και την έχω εφαρμόσει κι εγώ. Αρχικά να αναφέρω ότι είναι η διαδικασία του detailing που αντιπαθώ, ιδίως στα white metal της MFH όπου ούτε ο εποξικός πιάνει εύκολα, ούτε τα ΡΕ weld lines είναι εύκολο να κολληθούν με CA. Οπότε η λύση του εποξικού απορρίφθηκε, ως χρονοβόρα και μη πρακτική (δεν ήθελα να φάω 1 βδομάδα να βάζω γραμμούλες). Επιπρόσθετα κοιτώντας τις φωτογραφίες της πραγματικής, οι συγκολλήσεις έχουν μια σχετική ομοιομορφία, οπότε περιορίστηκα στο να χρησιμοποιήσω διαφορετικού πάχους PE ανά περίπτωση, κι όχι διαφορετικού τύπου, παρόλο που είχα στο στοκ. Όπως και να έχει με τη χρήση της κόλλας και το τρίψιμο μετά την τοποθέτηση τους, η αρχική ομοιομορφία τους διαταράσσετε. Σίγουρα, όμως είναι ένας από τους τομείς που ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο στο μέλλον. Απλά δεν ξέρω αν η πλήρης και σωστή αναπαράσταση τους μπορεί να γίνει σε λογικό χρονικό πλαίσιο, ώστε να μην βαρεθώ και το μοντέλο μείνει WIP. Θα το δω πάντως, οπότε ευχαριστώ για την παρότρυνση. Κώστα, μάλλον την 037, δεν την έφτιαξαν ρομπότ, αλλά όπως και να έχει ο σχολιασμός είναι ευπρόσδεκτος και χαίρομαι να ακούω διαφορετικές οπτικές. Αλλιώς θα είχα μείνει στο επίπεδο των μοντέλων που έφτιαχνα πριν 10 χρόνια. Καλημέρα και Χρόνια πολλά.
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 3, 2023 20:55:33 GMT 2
Μετά από μια γεμάτη μοντελιστικά κι όχι μόνο εβδομάδα, εκτός από την ολοκλήρωση της F8, προχώρησα και την 037. Αυτή τη φορά, ασχολήθηκα με τα περιφερειακά του κινητήρα, που πρέπει να κολληθούν στο πίσω υποπλαίσιο πριν το ίδιο το μοτέρ. Αρχικά έπιασα το δοχείο λαδιού, στο οποίο έγιναν αρκετές τροποποιήσεις. Προστέθηκε ένας σωλήνας με αναμονή που απουσίαζε, weld lines, το κολάρο συγκράτησης του κι έναν μετρητή στάθμης. Στο τέλος με φύλλου αλουμινίου κόλλησα την αντιπυρική προστασία, που διέκρινα σε φωτογραφίες της πραγματικής, πιθανόν γιατί το δοχείο βρίσκεται πολύ κοντά στα χταπόδια της εξάτμισης. Ακολούθησε το βάψιμο ενός δοχείου συλλογής υγρών, το οποίο βρίσκεται στα αριστερά του πλαισίου. Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αναπαράσταση του, φαίνονται στις φωτογραφίες. Οι σωληνώσεις που καταλήγουν στο δοχείο αυτό, θα προστεθούν, αφού τοποθετηθεί ο κινητήρας. Μένοντας στα αριστερά του πλαισίου, στο πραγματικό κατοικοεδρεύουν τα ηλεκτρονικά με τον πολλαπλασιαστή και τα φίλτρα καυσίμου. Η hiro για κάποιο λόγο τα αγνόησε (γενικά το σύστημα καυσίμου και η MFH δεν είναι φίλοι), αλλά ο πολλαπλασιαστής; Τέλος πάντων, φτιάχτηκαν από το μηδέν με τις βάσεις τους την καλωδίωση και τις αναμονές τους. Οι σωληνώσεις θα συνδεθούν όταν τοποθετηθούν οι δεξαμενές ενώ η σύνδεση της καλωδίωσης θα περιμένει το μοτέρ. Αυτά για σήμερα. Να έχετε ένα όμορφο ΣΚ.
|
|
|
Post by ViL27 on Nov 4, 2023 8:06:51 GMT 2
6 χρωματα μόνο για το "δοχείο συλλογής υγρών".Είσαι θεουλης!Τις reference photos για τα μηχανικά μέρη τις ψάχνεις απλά στο διαδικτυο η έχεις προμηθευτεί κάποιο βιβλίο/cd?Καλημερα και καλό ΣΚ
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 4, 2023 9:37:08 GMT 2
Καλημέρα, Σπύρο και ευχαριστώ για τον σχολιασμό. Το δοχείο βασικά ήταν πρόβα για τα υπόλοιπα fiberglass τμήματα του αυτοκινήτου, οπότε φωτογράφησα τα χρώματα περισσότερο για να θυμάμαι τι έκανα αφού θα τα ξαναχρησιμοποιήσω σε 2-3 μήνες πάλι. Γενικά, παίζω με τις αποχρώσεις και τα διάφορα επίπεδα χρώματος, αν και σπάνια αυτά διακρίνονται στις φωτογραφίες. Δια ζώσης προφανώς είναι αλλιώς. Τις reference photos για τα μηχανικά μέρη τις ψάχνεις απλά στο διαδικτυο η έχεις προμηθευτεί κάποιο βιβλίο/cd? Γενικά, η συλλογή του φωτογραφικού υλικού είναι βασικό και χρονοβόρο στάδιο της κατασκευής. Στην περίπτωση της 037 υπάρχει πολύ υλικό, αλλά από την άλλη κάθε αυτοκίνητο ήταν διαφορετικό από το επόμενο με πολλές και ποικίλες διαμορφώσεις, ενώ η περισσότερες φωτογραφίες αφορούν evo II, αφού καλώς ή κακώς οι early μετατράπηκαν σε κάποια φάση της ζωής τους. Υπάρχουν και αρκετές ρέπλικες φυσικά, που περιπλέκουν την αναζήτηση - αξιολόγηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχα πάρει και το βιβλίο της Komakai (έχει άπειρες φωτογραφίες μέσα), το οποίο βοηθάει αλλά δεν ήταν απαραίτητο ιδίως για αυτοκίνητο του 1983 που φτιάχνω εγώ. Όπως και να έχει, σου δείχνω την οργάνωση των αρχείων που με βοηθάει στο να επικεντρώνομαι στο τμήμα του αυτοκινήτου, που χρειάζομαι κάθε φορά.
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 4, 2023 12:07:41 GMT 2
Ωραία τα βαψίματα και οι έξτρα λεπτομέρειες στα δοχεία Γιώργο! Τα resin connectors είναι από το καινούργιο σετ της Hiro? Επίσης, το κόκκινο χρώμα στα ρακορ είναι clear red? Ίσως σε κάποια σημεία στα άκρα να θέλει λίγο γέμισμα, εκτός και αν δεν φαίνονται καλά στις φωτό. Καλό μεσημέρι!
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 5, 2023 11:30:37 GMT 2
Ευχαριστώ για τον σχολιασμό, Φάνη. Οι κονέκτορες στην εξαγωγή του συστήματος των φίλτρων είναι όντως οι νέοι της MFH, οι υπόλοιποι είναι οι κλασσικοί μεταλλικοί της εταιρείας. Τα χρώματα ναι είναι clear red και blue. Αυτό που βλέπεις είναι μάλλον η αντανάκλαση του στεγνού πινέλου. Στην ακριβώς από επάνω φώτο, φαίνεται ότι δεν χρειάζεται κάτι το βάψιμο τους. Καλημέρα
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 5, 2023 12:50:11 GMT 2
Τα χρώματα ναι είναι clear red και blue. Αυτό που βλέπεις είναι μάλλον η αντανάκλαση του στεγνού πινέλου. Ευχαριστώ για την διευκρίνιση Γιώργο! Αλήθεια, με τι χρώμα έκανες στεγνό πινέλο σε clear red και clear blue? Καλό μεσημέρι!
|
|
|
Post by nasosampa on Nov 6, 2023 10:58:01 GMT 2
Καλή εβδομάδα,
Καλά δεν έχω λόγια... Εδώ μιλάμε για workshop! Όσον αφορά την αρχειοθέτηση των φωτογραφιών, νόμιζα πως ήταν μόνο δικός μου ψυχαναγκασμός η οργάνωση τους :-)
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 6, 2023 21:19:04 GMT 2
Νάσο, ευχαριστώ για τον σχολιασμό. Αλήθεια, με τι χρώμα έκανες στεγνό πινέλο σε clear red και clear blue? Με αλουμίνιο και τιτάνιο. Καλή εβδομάδα, Όσον αφορά την αρχειοθέτηση των φωτογραφιών, νόμιζα πως ήταν μόνο δικός μου ψυχαναγκασμός η οργάνωση τους :-) Η οργάνωση των αρχείων είναι άχαστη συνταγή επαγγελματικής και μοντελιστικής ευημερίας. Με έχει ξελασπώσει πολλάκις. Καλό βράδυ.
|
|
|
Post by czt on Nov 9, 2023 11:38:05 GMT 2
Τα ματια μου βλεπουν πολυ ωραια πραγματα! 36 χρωματα να χρειαζοταν να εβαζες Γιωργο θα το εκανες για αυτο το φανταστικο αποτελεσμα! Νεκταριε παμε να παιξουμε με υπερ ατου! Απλα μπραβο Γιωργο !
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 9, 2023 20:21:16 GMT 2
Να είσαι καλά Κωστή, ευχαριστώ για τον σχολιασμό.
|
|
|
Post by kyriakos on Nov 9, 2023 22:52:05 GMT 2
Πολύ ωραίες εργασίες μπράβο φίλε μου υψηλού επιπέδου οπως πάντα..
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 9, 2023 22:55:23 GMT 2
Να είσαι καλά, Κυριάκο, ευχαριστώ. Να περιμένουμε την επιστροφή σου στον πάγκο; Καλό βράδυ
|
|