|
Post by Φάνης on Dec 10, 2021 12:15:23 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Έχεις μια ικανότητα να βρίσκεις τις κατάλληλες φωτό! Σε ευχαριστώ και πάλι! Καλημέρα!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 14, 2021 12:54:56 GMT 2
Μικρή ενημέρωση (σε κάτι που μου πήρε αρκετό χρόνο χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί .…). Θεώρησα καλύτερα να δείξω την διαδικασία σε βήματα (με τα όποια προβλήματα συνάντησα/αντιμετώπισα), ελπίζοντας στο τέλος σε επιτυχή ολοκλήρωση και ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα….Οψόμεθα… Επί του προκειμένου λοιπόν, τις τελευταίες 2-3 ημέρες ξεκίνησα την διαδικσία αλλαγής ακτίνων στην Dream 50. Πρώτη μου φορά φυσικά, χωρίς εμπειρία, και σε μια μοτοσυκλέτα (μοτόρα στην Κυπριακή καθομιλουμένη!) που είναι από την φύση της αρκετά μικρή σε διαστάσεις (οπότε και οι τροχοί σε 1/12 κλίμακα). Ο αρχικός στόχος ήταν να τοποθετηθούν και θηλές μαζί με τις ακτίνες. Αφού πήρα τις κατάλληλες μετρήσεις, έχοντας αποφασίσει να χρησιμοποιήσω το jig που είχα φτιάξει/βελτιώσει τις τελευταίες ημέρες (ούτε το στεφάνι ούτε η πλήμνη μετακινούνται μετά την αφαίρεση/τοποθέτηση τους - το μικρό κενό που διακρίνεται στην φωτό μεταξύ πίρου και πλήμνης είναι παραπλανητικό, αφού η διάμετρος εσωτερικά από κάτω είναι μικρότερη και ο πίρος εφαρμόζει τέλεια), πήρα φωτό, σημείωσα ποιες ακτίνες τοποθετούνται από πάνω και ποιες από κάτω, σε κάθε πλευρά, και άφησα την βαλβίδα για να έχω σημειίο αναφοράς, ώστε να μην μπερδευτώ με το μοτίβο. Η προσπάθεια ξεκίνησε με τον πίσω τροχό. Αφού αφαίρεσα σταδιακά (και προσεκτικά) την πλήμνη, ανοίγοντας ταυτόχρονα τρύπες στο στεφάνι με 0.7mm (από την μέσα μεριά, αφού είχα δυσκολία να κεντράρω εξωτερικά), στην κατεύθυνση που έπρεπε (δεν ήταν πολύ εύκολο γιατί δεν υπήρχε πολύς χώρος), την καθάρισα από τα υπολλειματα και άνοιξα τις τρύπες, με 0.4 mm τρυπανάκι. Στην συνέχεια τοποθέτησα μικρά κομάτια 0.4-0.6mm aluminium tubes της Albion Alloys στο στεφάνι και ύστερα στοκαρίστηκαν-τρίφτηκαν τα κενά (λογω ότι πολλές τρύπες πέφτουν στο χώρισμα των 2 μισών που ενώθηκαν, και με την προσθήκη των πίρων, σε κάποια σημεία άνοιξε η στεφάνι, οπότε έπρεπε να ξανά κολληθεί, να πιαστεί με μανταλάκια, και να στεγνώσει για τουλάχιστον 12 ώρες, πριν ξαναρχίσω τις εργασίες πάνω της!). Παρόλο που οι θηλές είχαν μικροδιαφορές στο μήκος τους, άρχισα να τοποθετώ δοκιμάστηκα τις ακτίνες (αυτές από την κάτω μεριά) να δω πως θα κάθονται ώστε αν όλα είναι καλά να βάψω τον τροχό και την πλήμνη πριν την τοποθέτηση των ακτίνων (χρησιμοποίησα insect pins, περίπου 0.30mm διάμετρο). Εκεί ειδα το πρόβλημα. Λόγω του πάχους/μήκους της θηλής (ίσως και και σε μικροατέλειες όταν άνοιγα τις τρύπες) κάποιες από τις ακτίνες δεν μπορούσαν να ευθυγραμμιστούν σωστά - ακόμη χειρότερα όταν δοκίμασα κάποιες από τις επάνω, οι από κάτω ακτίνες πίεζαν τις από πάνω και υπήρχε πρόβλημα. Το άφησα στην άκρη και μετά από λίγο πήγα στην τελική εξέταση του μαθήματος μου. Κατά την διάρκεια της εξέτασης (πως περνούν 3 ώρες …) σκέφτηκα να ξανά προσπαθήσω αφαιρώντας της θηλές. Γνώριζα ότι αυτό θα αφήσει μεγαλύτερες τρύπες στην υποδοχή, από την άλλη θα μου δώσει την ευελιξία να ευθυγραμμιστούν καλύτερα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα έπρεπε να στοκαριστούν τα κενά στις τρύπες και να βαφτούν μετά την τοποθέτηση τους. Οπότε δεν είχα να χάσω κάτι και ξεκίνησα σήμερα. Με αρκετή προσπάθεια, τοποθετήθηκαν όλες οι ακτίνες στην μια πλευρά (18 ακτίνες, 9 από κάτω και 9 από επάνω, ξεκινώντας με την τοποθέτηση των από κάτω). Και εδώ η σύγκριση με το αρχικό.
Σε κάθε βήμα, οι ακτίνες είχαν κολληθεί στις τρύπες της πλήμνης με CA και kicker για να μην μετακινούνται. Στο τέλος, αφού ελέγξαμε την συμμετρία, οι ακτίνες κολλήθηκαν και περιφερειακά - όταν στέγνωσε η CA, οι ακτίνες κόπηκαν εκεί που εξείχαν περιμετρικά και ο τροχός αφαιρέθηκαν προσεκτικά από το jig. Στην συνέχεια, επίσης με προσεκτικές κινήσεις, ο τροχός τοποθετήθηκε από την ανάποδη πλευρά στο διπλανό jig για να επαναληφθεί η διαδικασία (ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τις τρύπες από αυτή την πλευρά). Πριν ξεκινήσω τις ακτίνες σε αυτή την πλευρά,, πρώτα θα στοκαριστούν προσεκτικά (με εποξικο στόκο) οι κάτω τρύπες που έχουν ήδη τοποθετηθεί οι ακτίνες και θα τριφτούν ελαφρά (αφού τώρα είναι πιο σταθερό το όλο τμήμα πάνω στο jig). Όταν τελειώσει το τρίψιμο, ο τροχός θα τοποθετηθεί στην σωστή θέση, ώστε να υπάρξει ευθυγράμμιση με τις μπλε γραμμές που έχουν σημειωθεί.
Βλέπετε ότι μια τρύπα στην πλήμνη έχει ανοίξει και κολλήθηκε ένα μικρό κομμάτι πλαστικό - θα τριφτεί μέχρι να έρθει στην μορφή που θέλω - όταν περάσει η ακτίνα και κολληθεί με CA/Kicker θα ξανά τριφτεί ελαφρά. Ελπιζω στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσω τον πίσω τροχό (χωρίς πρόβλημα) και να τριφτεί/βαφτεί ώστε να έχω κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα. (Ότι χρώμα πέσει στις ακτίνες θα καθαριστεί προσεκτικά με thinner). Αν αυτό συμβεί, και έχοντας αποκτήσει κάποια μικρή εμπειρία με την μέχρι τώρα διαδικασία, λογικά θα μου είναι ευκολότερη (?) η διαδικασία στο μπροστινό τροχό (και με μικρότερες τρύπες αφού δεν θα βάλω θηλές εξαρχής, όποτε ίσως να μην χρειαστεί να στοκάρω/τρίψω). Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by gtziaf on Dec 14, 2021 21:16:02 GMT 2
Ωραίος, Φάνη Γιατί δεν βάζεις, μικρά μεταλλικά tubes στις βάσεις των ακτίνων, αντί να κλείσεις τις τρύπες με εποξικό. Επίσης, μην ξεχάσεις να αλλάξεις τις βαλβίδες. Πλέον δείχνουν εντελώς εκτός κλίμακος και κλίματος. Πάμε για τη 2η!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 14, 2021 22:12:23 GMT 2
Ευχαριστώ Γιώργο. Ναι το έχω στα υπόψιν για την βαλβίδα. Θα δω αν αυτές της top studio 1/12 ταιριάζουν, αλλιώς θα δω τι θα κάνω. Επειδή έχουν όλα κολληθεί, για να μπορέσει να μεταφερθεί από το ένα jig στο άλλο (και για ευθυγράμμιση), δεν μπορεί τώρα να περαστεί κάτι στην βάση των ακτίνων. Ίσως θα έπρεπε να το είχα κάνει εξαρχής, μαζί με την ακτίνα να υπήρχε περασμένη και η θηλή και μετά να έμπαινε στην τρύπα αφού είχε περαστεί ήδη η ακτίνα. Αν και το είχα σκεφτεί, δεν το έπραξα, επειδή φοβήθηκα ότι μπορεί σε κάποια τρύπα να υπάρξει κάποιο πρόβλημα και να μην μπορεί να ευθυγραμμιστεί, όποτε δεν θα μπορούσα να συνεχίσω. Σίγουρα όμως το έχω στα υπόψιν και σε κάποια άλλη κατασκευή, ελπίζω να το δοκιμάσω και να το βελτιώσω. Πρωταρχικός μου σκοπός στο συγκεκριμμένο, στο στάδιο που έχω φτάσει, είναι να ολοκληρωσω και τους 2 τροχούς (το ελπίζω δηλαδή), ακόμη και χωρίς θηλές, απλά στοκαροντας τα κενά. Θα είμαι αρκετά ευχαριστημένος για 1η προσπάθεια και θα μπορέσω να ολοκληρωσω της Dream 50. Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by mikys2019 on Dec 15, 2021 21:26:47 GMT 2
Φανης ο Απιθανος ....Ευγε για τα παντα . Η μονη παρατηρηση η μαμα ακτινες μου φαινονται πολυ χοντρες κ οι δικες σου πιο λεπτες απο τις κανονικες .(παντα στο δικο μου ματι )
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 15, 2021 22:02:00 GMT 2
Φανης ο Απιθανος ....Ευγε για τα παντα . Η μονη παρατηρηση η μαμα ακτινες μου φαινονται πολυ χοντρες κ οι δικες σου πιο λεπτες απο τις κανονικες .(παντα στο δικο μου ματι ) Ευχαριστώ Μιχάλη. Ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά μέχρι την ολοκλήρωση. Τι εννοείς μαμά ακτίνες, του πραγματικού ή αυτού που βλέπεις στο κιτ, γιατί αυτές είναι τελείως εκτός κλίμακας, όπως σε όλα τα πλαστικά κιτ. Δεν ξέρω τις ακριβείς διαστάσεις στο 1:1, αν και το έψαξα, αλλά μικροδιαφορές θα υπάρχουν - οι επόμενες μεγαλύτερες που είχα είχαν πρόβλημα στις τρύπες της πλήμνης, οι οποίες τρύπες ήταν στο όριο και λογικά κάποιες θα έσπαγαν. Παραθέτω μια φωτό από το πραγματικό. Νομίζω είμαι αρκετά κοντά σε αυτό, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by mikys2019 on Dec 16, 2021 0:45:20 GMT 2
Μαμα ακτινα εννοω αυτην του κιτ . Μην ξεχνας οτι εχεις φτιαξει την μια μερια μονο κ με την αλλη μερια μαζι θα γεμισει καπως το κενο πιο πολυ
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 16, 2021 7:56:29 GMT 2
Μαμα ακτινα εννοω αυτην του κιτ . Μην ξεχνας οτι εχεις φτιαξει την μια μερια μονο κ με την αλλη μερια μαζι θα γεμισει καπως το κενο πιο πολυ Λογικά ναι. Καλημέρα!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 18, 2021 14:31:09 GMT 2
Αυτή λογικά είναι η προτελευταία ενημέρωση πριν την ολοκλήρωση (ελπίζω δηλαδή, μην το ματιάσουμε!) του πίσω τροχού. (Η διαδικασία αλλαγής στον μπροστινό τροχό φυσικά δεν θα παρουσιαστεί, αφού είναι η ίδια με τον πίσω τροχό.) 1. Καταρχάς, καθάρισα το ελαστικό από την ράφη που υπήρχε και έτριψα ελαφρά όλο το ελαστικό. Στην αριστερή φωτό, στα αριστερά αυτό χωρίς τρίψιμο/αφαίρεση ραφής, και στα δεξιά αυτό μετά το τρίψιμο/αφαίρεση ραφής. Τα ελαστικά έχουν ωραία ανάγλυφη λεπτομέρεια όπως φαίνεται στην δεξιά φωτό. 2. Στην συνέχεια, αφού πρώτα στοκαρίστηκαν οι 18 τρύπες στις οποίες είχαν περαστεί οι ακτίνες, τοποθετήθηκε η στεφάνι στην σωστή θέση της στο πάνω-δεξιά jig (ώστε να υπάρχει ευθυγράμμιση με τις μπλε γραμμές) και περάστηκαν οι νέες 18 ακτίνες, με την ίδια ακριβώς διαδικασία όπως είχα κάνει στη άλλη πλευρά, στο κάτω-αριστερά jig. Με πράσινο είχε σημειωθεί η θέση της βαλβίδας, η οποία στην συνέχεια αφαιρέθηκε. 3. Κατόπιν, όταν στέγνωσε η CA/kicker, κόπηκαν τα κομμάτια των insect pins εκεί που εξείχαν περιμετρικά, στοκαρίστηκαν και οι νέες 18 τρύπες με εποξικό στόκο (οι 18 της άλλης πλευράς, όπως ανέφερα παραπάνω, είχαν ήδη στοκαριστεί πριν περαστούν οι 18 από αυτήν την πλευρά), και ο τροχός ενσωματώθηκε προσεκτικά πάνω στο ελαστικό να δούμε πως κάθεται. Μένει να ανοιχτεί τρύπα με 0.6mm (από την εξωτερική μεριά) για να τοποθετηθεί (μετά το βάψιμο) η μεταλλική βαλβίδα 1/12 της Top Studio (η Small που έχει), αφού πιστεύω ότι ταιριάζει στην κλίμακα (από ότι μπορώ να καταλάβω από τις διαστάσεις και το σχήμα της - δεν έχω σε στοκ, αλλά θα παραγγείλω κάποια στιγμή). 4. Τέλος, αφαιρέθηκε προσεκτικά ο τροχός από το ελαστικό, για να βαφτεί, αφού τριφτεί σε κάποια σημεία, ελέγχοντας επίσης τυχόν ατέλειες. Παρεμπίπτοντος, τα κεφαλάκια από τα insect pins, κάποια από αυτά, όπως σε άλλες κατασκευές μου, μπορούν να (και θα) χρησιμοποιηθούν σαν λεβγιέδες σε 1:24. 5. Εδώ μια σύγκριση με τον άλλο τροχό και φωτό με το 1:1. Ανεξαρτήτως αν οι μεταλλικές ακτίνες που χρησιμοποίησα είναι λεπτότερες ή όχι από το 1:1, πρωταρχικός μου σκοπός στην συγκεκριμμένη κατασκευή ήταν να μάθω (αποκτήσω εμπειρία σχετικά με) την διαδικασία αλλαγής των ακτίνων και, γιατί όχι, να την βελτιώσω σε επόμενη κατασκευή, ενσωματώνοντας επίσης και θηλές (λογικά το επόμενο θύμα/πειραματόζωο θα είναι σε μεγαλύτερη κλίμακα, μάλλον ένα από τα 1:8 της Heller, ίσως η Yamaha TY 125). Καλό απόγευμα!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 20, 2021 11:34:42 GMT 2
Ο πίσω τροχός βάφτηκε (με το aluminium της Zero, αφού πρώτα ασταρώθηκε με το 1500 Mr Surfacer (black), και τα 2 αραιωμένα με laquer thinner) και ενσωματώθηκε στο ελαστικό. Μένει να περαστεί η μεταλλική βαλβίδα της Top Studio, όταν κάποια στιγμή προμηθευτώ. Έχουν βαφτεί και οι ακτίνες, οι οποίες απέκτησαν λίγο παραπάνω όγκο, θα αποφασίσω αν θα αφαιρέσω το χρώμα με laquer thinner ή όχι. Όταν ενσωματωθεί στον σκελετό και με την προσθήκη της αλυσίδας/αναρτήσεων θα δέσει σίγουρα καλύτερα. Ανάμεικτα συναισθήματα. Από την μια, όχι απόλυτα ικανοποιημένος με το συνολικό αποτελέσματα, όχι όσον αφορά τον τρόπο που αποφάσισα να εργαστώ (αφαιρώντας ολόκληρη την πλήμνη, χρησιμοποιώντας το jig) αφού ήθελα να περάσω και θηλές και να βάψω πριν την ενσωμάτωση των ακτίνων, αλλά λόγω κάποιων λαθών (τα οποία όμως νομίζω δικαιολογούνται λόγω της απειρίας μου στην συγκεκριμμένη εργασία), και λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τροχού-πλήμνης, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Από την άλλη, αρκετά ικανοποιημένος που δεν (πτοήθηκα) φοβήθηκα (από) την συγκεκριμμένη εργασία αλλά κατάφερα να ολοκληρώσω και τις 36 ακτίνες και τον τροχό συνολικά (με την πλήμνη απόλυτα κεντραρισμένη πιστεύω - που ήταν ένα από τα στοιχήματα του jig) το οποίο μου δίνει το κουράγιο να προσπαθήσω την αντικατάσταση των ακτίνων και σε άλλες κατασκευές (όχι κατ’ ανάγκη με την χρησιμοποίηση ανάλογου jig) ώστε να ελαχιστοποίησω τα λάθη μου, να ενσωματώσω τις θηλές, και γενικά να έχω ένα ομορφότερο/πιστότερο συνολικό αποτέλεσμα. Παρεμπίπτοντος, αυτή είναι λογικά η προτελευταία ενημέρωση στη συγκκριμμένη κατασκευή. Η επόμενη, και τελευταία πιστεύω, ενημέρωση θα είναι με την συναρμολόγηση της Honda Dream 50, όταν ολοκληρώσω και τον μπροστινό τροχό, αφού σχεδόν όλα τα κομμάτια που έχουν απομείνει έχουν ολοκληρωθεί/βαφτεί εκτός, αν θυμάμαι καλά, του swingarm και του side stand (τα οποία χρίζουν κάποιες μικροβελτιώσεις). Καλή εβδομάδα!
|
|
|
Post by gtziaf on Dec 20, 2021 19:49:38 GMT 2
Μια χαρά είναι, Φάνη τι το σκέφτεσαι... Και βαμμένες, είναι σούπερ. Πολλά μπράβο για το εγχείρημα και καλή ολοκλήρωση
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 20, 2021 20:22:17 GMT 2
Μια χαρά είναι, Φάνη τι το σκέφτεσαι... Και βαμμένες, είναι σούπερ. Πολλά μπράβο για το εγχείρημα και καλή ολοκλήρωση Ευχαριστώ φίλε! Σε ευχαριστώ για την βοήθεια/συμπαράσταση/κριτική για συνεχή βελτίωση στις κατασκευές μου! Το εκτιμώ ιδιαίτερα! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by mikys2019 on Dec 20, 2021 22:27:10 GMT 2
Υπεροχη δουλεια Φανη ....Αξιος, συνεχεια τωρα στην alfa τις italeri που πηρες το κολλαει
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 21, 2021 6:34:12 GMT 2
Υπεροχη δουλεια Φανη ....Αξιος, συνεχεια τωρα στην alfa τις italeri που πηρες το κολλαει Ευχαριστώ Μιχάλη για την ενθάρρυνση! Σίγουρα όμως υπάρχει αρκετός χώρος για βελτίωση! ‘Οσον αφορά την Alfa, το έχω στα υπόψιν, αν και για την Monza έχω τις 4 aftermarket ακτινωτές του Fernando Pinto. Ίσως όμως το επιχειρήσω στην Roadster (4+ρεζέρβα ) … Οψόμεθα …. αλλά πρώτα χρειάζεται εξάσκηση σε μερικές μηχανές ακόμη να βελτιωθώ. Καλημέρα!
|
|
|
Post by nektarios on Dec 24, 2021 23:51:07 GMT 2
|
|
|
Post by nasosampa on Dec 25, 2021 1:52:41 GMT 2
Εξαιρετικός Φάνη, υπόδειγμα υπομονής και ακρίβειας!
|
|