|
Post by Φάνης on Oct 28, 2021 14:35:12 GMT 2
Το 1962, η Honda κατέπληξε τον κόσμο των αγώνων παρουσιάζοντας το πρώτο της 50cc, το RC110. Ένα εμπορικά διαθέσιμο μοντέλο της RC110 παρουσιάστηκε επίσης την ίδια εποχή με το όνομα C110 Sports Cub και οι εγχώριες πωλήσεις του ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1962. Ο μονοκύλινδρος RC110 διέθετε έναν εκκεντροφόρο άξονα υψηλής τεχνολογίας με γρανάζια, DOHC και τέσσερις βαλβίδες. Αυτή η εκπληκτική μικρή μοτοσυκλέτα έφτανε τα 14000 rpm (έβγαζε 9.5 bhp) και χρησιμοποιούσε κιβώτιο 5 ταχυτήτων. Μια δεύτερη αγωνιστική έκδοση, με την ονομασία RC111, στόχευε ειδικά στους αγώνες στο Isle of Man. Έφτανε τα 16.000 rpm και μπορούσε να πλησιάσει τα 90 mph. Η Honda Dream 50 (επίσης γνωστή ως AC15) παρήχθη από τη Honda το 1997 ως επετειακή έκδοση. Ήταν βασισμένη στην πρώτη μοτοσυκλέτα GP 50cc της Honda, την RC110 του 1962, θυμίζοντας την πρώιμη αγωνιστική ιστορία της Honda και το όνειρο που είχε ο κύριος Soichiro Honda για διεθνή ανταγωνισμό!
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 28, 2021 14:36:58 GMT 2
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 28, 2021 14:40:51 GMT 2
Αν και δεν το αναφέρει στις οδηγίες, το κιτ περιέχει νομίζω κομμάτια για να φτιαχτεί (με λίγη προσπάθεια) τόσο η αγωνιστική όσο και η δρόμου μοτοσυκλέτα. Σε αυτή την κατασκευή, θα ασχοληθούμε με αυτή του δρόμου. Δυστυχώς τα σιρίτια στο ντεπόζιτο δεν δίνονται στις χαλκομανίες, αλλά ούτως ή άλλως είχα στο μυαλό μου να διαφοροποιηθώ από τον κλασσικό χρωματισμό (όπως είναι και στο box art), και σκέφτομαι (δεν έχω καταλήξει ακόμη) κάτι σαν την ακόλουθη φωτό.
Μου αρέσει και η μαύρη, με το αγωνιστικό στύλ, αλλά ίσως στο μέλλον!
Θα ξεκινήσω λογικά (εκτός απροόπτου) μόλις τελειώσω το βερνίκι στην Lotus Europa, με τον καθαρισμό των κομματιών και πλάνων αλλαγών/βελτιώσεων που θέλω να κάνω, μέχρι να στεγνώσει το βερνίκι της yzf-r1 για να γυαλιστεί. Καλό απόγευμα!
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 28, 2021 18:15:07 GMT 2
Ωραίο θέμα Φάνη, με πολύ χώρο διαθέσιμο για πειραματισμούς. Ότι πρέπει για να κάνει παρέα στην Rc166 της Tamiya. ΥΓ. Το σκέφτεσαι να αλλάξεις τις ακτίνες;
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 28, 2021 18:29:04 GMT 2
Ωραίο θέμα Φάνη, με πολύ χώρο διαθέσιμο για πειραματισμούς. Ότι πρέπει για να κάνει παρέα στην Rc166 της Tamiya. ΥΓ. Το σκέφτεσαι να αλλάξεις τις ακτίνες; Ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Ναι, αυτός ήταν και ο αρχικός στόχος που το αγόρασα (εκτός ότι μου αρέσει ιδιαίτερα σαν θέμα) να πειραματιστώ με τις ακτίνες σε 12αρι, ακόμη και αν στο συγκεκριμμένο οι ζάντες είναι μικρές! θα βάλω τα βήματα της διαδικασίας στις ενημερώσεις - είδα διάφορους τρόπους στο διαδύκτιο/YouTube, αλλά τείνω στο να φτιάξω κάποιο jig ώστε να μπορέσω να αφαιρέσω/προσθέσω τις πλήμνες για να στοκάρω/βάψω την ένωση εσωτερικά μετά την συγκόλληση των 2 κομματιών για τις ζάντες (αρκετοί δεν το λαμβάνουν υπόψιν τους, ακόμη και σε μεγαλύτερες κλίμακες) και μετά να ενσωματώσω σωστά τις ακτίνες. Τώρα αν θα επιτύχει το εγχείρημα …. Οψόμεθα! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 29, 2021 8:02:02 GMT 2
Δύσκολο εγχείρημα ξεκινάς Φάνη με τις ακτίνες, οπότε ολόθερμα: Καλή επιτυχία!
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 29, 2021 19:14:48 GMT 2
Δύσκολο εγχείρημα ξεκινάς Φάνη με τις ακτίνες, οπότε ολόθερμα: Καλή επιτυχία! Ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνε! Καλό βροαδυ!
|
|
|
Post by alex78 on Oct 30, 2021 18:01:13 GMT 2
Πολύ όμορφο και ενδιαφέρον θέμα Φάνη! Το έχω και εγώ στοκ και δεν σου κρύβω πως στην καραντίνα πάνω το σκεφτόμουν να το ανοίξω στο SaH, όμως τελευταία στιγμή....δίστασα. Πάντως όπως συνηθίζει η Aoshima στα μηχανάκια της δίνει πολύ πράγμα και είναι χορταστικότατα. Καλή επιτυχία και από εμένα.
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 30, 2021 19:02:10 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Άλεξ!
Ξεκίνησα σήμερα σιγά-σιγά τον καθαρισμό των κομματιών και κάποια αλλαγές/βελτιώσεις που σκεφτομαι.
Ελπίζω σύντομα να έχω την 1η ενημέρωση!
Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 31, 2021 14:32:30 GMT 2
Καλησπέρα σε όλους, Αν και είχα αποφασίσει σήμερα να τρίψω-γυαλίσω την yzf-r1, αποφάσισα να τα αφήσω τα κομμάτια κανα 2 ημέρες ακόμη να στεγνώσουν καλά (μαζί με την Lotus Europa που και αυτή βερνικώθηκε με EX-03 την Παρασκευή το απόγευμα) και συνέχισα να δουλεύω πάνω στην Dream 50, την οποία ξεκίνησα εχθές το απόγευμα. Το κιτ της Aoshima έχει πραγματική πολύ καλή λεπτομέρεια (κοιτάξτε για παράδειγμα τα bolts στην αλυσίδα) με πολλά μικρά κομματάκια (τα οποίο η Tamiya θα τα έδινε συνήθως ενσωματωμένα ως ανάγλυφα, όχι ότι αυτό είναι καλό!), τα οποία ανεβάζουν τον βαθμό δυσκολίας, όχι τόσο ως προς την συναρμολόγηση αλλά κυρίως στον καθαρισμό τους - δυσκολεύεσαι να τα πιάσεις και ανά πάσα στιγμή μπορούν να εκτοξευθούν στο άπειρο. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχω χάσει κάποιο! Κάποια από αυτά στις φωτό παρακάτω. Στα της κατασκευής τώρα. 1. Ξεκίνησα με τον σκελετό και το swing arm. Καταρχάς τα κομμάτια, αν και με καλή λεπτομέρεια, θέλουν προσεκτικό καθάρισμα από ραφές και στοκαρίσματα στα pin marks. Επίσης, υπάρχει και flash σε κάποια κομμάτια ιδιαίτερα στα πολύ μικρά! Ο σκελετός και το swing arm θα κολληθούν μετά το καθάρισμα, και θα στοκαριστούν-τριφτούν οι ενώσεις και τα pin marks. Έχω ελέγξει ότι ο κινητήρας μπορεί να τοποθετηθεί μετά την ένωση των κομματιών του σκελετού. Η ένωση του πάνω στον σκελετό, δίνεται με 2 πλαστικά bolts και όχι με βίδα (όπως η Tamiya), οποτε θα δω αν μπορώ να βρω ανάλογα μεταλλικά να τα αντικαταστήσω διαφορετικά θα βαψω αυτά μεταλλικά. 2. Στην σέλα αφαίρεσα τα ανάγλυφα bolts και άνοιξα τρύπες. Στην αρχή δοκίμασα τα πιο μικρά κεφαλάκια από καρφίτσες που είχα (αριστερά) αλλά δεν μου άρεσε αφού εξείχαν αρκετά. Δοκίμασα αλλά μεταλλικά που έχω, μου άρεσαν κάποια rivets της Tameo Kits που έχω (δεξιά), και αν δεν βρω κάποια μικρότερα που να μου αρέσουν περισσότερο θα τα χρησιμοποιήσω (νομίζω είναι ικανοποιητικά). 3. Το κιτ δίνει 3 βίδες, 1 για το τιμόνι και 2 για τις ρόδες. Οι 2 βίδες για τις ρόδες θα αλλαχθούν με μεταλλικά tubes και στα άκρα θα τοποθετηθούν κάποια (μεταλλικά ή βαμμένα resin) bolts. Ξεκίνησα με τον πίσω τροχό και δοκίμασα προσεκτικά τα κομμάτια μέχρι να δω το μήκος του χάλκινου σωλήνα που χρειάζομαι - βρήκα στο spare box κάποιον που ταιριάζει και έκοψα καταλληλο κομμάτι μετά τον έλεγχο για το μήκος που χρειάζεται. Στο δάκτυλο επάνω φαίνεται και η Philips βίδα που δίνει το κιτ αλλά δεν θα χρησιμοποιηθεί (αν και προσωπικά την θεωρώ καλύτερη από αυτές της Tamiya, στο σχεδιο του σταυρού, δεν παύει να είναι εκτός κλίμακας και γενικά χαλάει την όλη εικόνα).
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 31, 2021 14:55:13 GMT 2
4. Το καλώδιο που δίνεται στο κιτ είναι ακριβώς της ίδιας διάστασης με αυτό της Tamiya, δηλαδή αρκετά εκτός κλίμακας. Οπότε όλες οι υποδοχές θα αφαιρεθούν. Άρχισα να ανοίγω και τρύπες για να αντικατασταθούν με insect pins, ώστε να αντικατασταθούν με καλώδια μικρότερης διατομή (στην φωτό βλέπετε το καλώδιο που δίνει το κιτ και αυτό που θα χρησιμοποιήσω). Επίσης, ο κινητήρας έχει έναν ενσωματωμένο βραχίονα για να πάει η ντίζα του συμπλέκτη, όπου οι οδηγίες δείχνουν τη σύνδεση. Τρύπησα το στήριγμα και εβαλα ένα κομμάτι από insect pin μέχρι τη μανέτα του συμπλέκτη, και επίσης δοκίμασα το καλώδιο μικρότερης διατομής που βρήκα. 5. Το κιτ δίνει κομμάτια για να προσαρμοσθεί 1 ή 2 εξατμίσεις. Εξαρχής, είχα αποφασίσει να πάω με 2 εξατμίσεις (από φωτό αναφοράς). Θα αποχρωμιωθούν, θα καθαριστούν οι ραφές, θα στοκαριστούν/τριφτούν και θα ξαναβαφτούν (mat black). 6. Το ντεπόζιτο δίνεται σε 3 κομμάτια. Το κιτ προτείνει να βαφτούν ξεχωριστά και να κολληθούν στο τέλος. Το κεντρικό κομμάτι σωστά είναι λίγο υπερυψωμένο αλλά υπάρχει αρκετό κενό στις ενώσεις του στο πλάι (βλέπεις μέσα από αυτό), και για να αποφύγουμε και τα δράματα με την κόλλα, τα 3 κομμάτια θα κολληθούν, θα στοκαριστούν, και το κεντρικό κομμάτι θα βαφτεί στο τέλος μετά το γυάλισμα στο ντεπόζιτο (ίσως δυσκολευτώ λίγο) αφού μαρκαριστεί προσεκτικά. 7. Τέλος, όλα τα χρωμιωμένα μέρη θα αποχρωμιωθούν. Το κιτ δίνει και ένα πλαίσιο με ασημένια μέρη, τα οποία είναι αρκετά προσεγμένα, και αν κάποιος αφαιρέσει τις ενώσεις (κρύβονται) προσεκτικά (το έκανα στο καθαρισμό μου) μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Αν και μπαίνω σε πειρασμό να χρησιμοποιήσω κάποια από αυτά (όπως το κάλυμμα στην αλυσίδα), μάλλον θα τα ξαναβάψω - κάποια θα βαφτούν σε άλλες αποχρώσεις. Επίσης, τα δισκόφρενα είναι ήδη τρυπημένα (μπραβο Aoshima) αν και χάνουν λίγο στο κυκλικό σχήμα τους- θα δω αν μπορώ να τα διορθώσω κάπως με ελαφρό τρίψιμο περιμετρικά... Μετά την αποχρωμίωση (κάνουν ήδη μπάνιο), θα συνεχίσω με αστάρωμα-βάψιμο-συναρμολόγηση. Βάζω και μια φωτό από τα πηρούνια για να δείξω τα pin marks που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Αυτά όμως στην επόμενη ενημέρωση! Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα!
|
|
|
Post by alex78 on Oct 31, 2021 15:19:02 GMT 2
Φάνη κοιτάω με άλλο μάτι πλέον το κιτ και ήδη βγήκε από την ντουλάπα μου για εξέταση. Είσαι ο φάρος και η πυξίδα μου μαζί για να τολμήσω να το πιάσω σύντομα ελπίζω....
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 31, 2021 18:46:16 GMT 2
Φάνη κοιτάω με άλλο μάτι πλέον το κιτ και ήδη βγήκε από την ντουλάπα μου για εξέταση. Είσαι ο φάρος και η πυξίδα μου μαζί για να τολμήσω να το πιάσω σύντομα ελπίζω.... Καλησπέρα Άλεξ, Μακάρι τα βήματα της κατασκευής μου να σου είναι βοηθητικά. Όπως ανέφερα, το κιτ έχει πολύ καλή λεπτομέρεια (καλύτερη από πολλές 1/12 μοτοσικλέτες της Tamiya), και επίσης δείχνει να έχει καλή εφαρμογή με όσα έχω τεστάρει μέχρι τώρα. Μπορεί να πάρεις όμορφο αποτέλεσμα OOB, χωρίς να μπεις στην διαδικασία αλλαγών/βελτιώσεων, όμως θέλει προσεκτικό καθάρισμα, στοκάρισμα, και συγκέντρωση να μην χαθούν τα πολύ μικρά κομμάτια, ειδικά στην διαδικασία καθάρισματος. Απλώς, το συγκεκριμμένο είναι το πειραματόζωο μου για κάποιες έξτρα δουλειές που θέλω να μάθω/βάλω στην φαρέτρα μου, όπως η αντικατάσταση κάποιων βιδών με μεταλλικούς σωλήνες και κυρίως η αντικατασταση των ακτίνων με μεταλλικές ώστε να μπορώ να το εφαρμόσω και σε άλλες 12αρες, αλλά και σε μεγαλύτερες κλίμακες. Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 31, 2021 19:07:35 GMT 2
Ωραίες δουλειές Φάνη, αξίζουν την προσοχή που δίνεις. Μιας και ρίχνεσαι στην αντικατάσταση των καλωδίων, κοίταξε λίγο τους ακροδέκτες... Αξίζει ίσως να πειραματιστείς με hand made από πεπιεσμένο σωληνάκι αλουμινίου. Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 31, 2021 19:33:57 GMT 2
Ωραίες δουλειές Φάνη, αξίζουν την προσοχή που δίνεις. Μιας και ρίχνεσαι στην αντικατάσταση των καλωδίων, κοίταξε λίγο τους ακροδέκτες... Αξίζει ίσως να πειραματιστείς με hand made από πεπιεσμένο σωληνάκι αλουμινίου. Καλή συνέχεια! Ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνε! Ναι, το έχω ήδη στα υπόψιν κάτι να προσθέσω εκεί, οπότε θα δω τι μπορώ να κάνω. Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 2, 2021 21:13:14 GMT 2
Καλησπέρα σε όλους, 1. Αποχρωμιώθηκαν όλα τα κομμάτια εκτός από 2 μικρούς κυκλικούς δίσκους του cylinder head και μια μικρή χοάνη του carburetor. Η χλωρίνη δούλεψε αμέσως και σε 15 λεπτά είχε φύγει όλο το χρώμιο. Όπως αναμενόταν, τα πιρούνια και οι εξατμίσεις ήταν καλυμμένες από κάτω με βερνίκι, αρκετά παχύ στρώμα. 2 ημέρες κάνουν μπάνιο σε ισοπροπανόλη (99% ισοπροπυλική αλκοόλη) και ακόμη δεν έχει φύγει όλο το βερνίκι! Επίσης έχουν άσχημες ραφές και pin marks που θέλουν προσεκτικό καθάρισμα-στοκάρισμα-τρίψιμο. Προσπάθησα να τρίψω ελαφρά να διώξω το βερνίκι που έχει μείνει αλλά βοηθήθηκα μην χαλάσω το κυκλικό σχήμα τους και τα ξανά έβαλα για μπάνιο….. 2. Ξεκίνησα την συναρμολόγηση των υπολοίπων κομματιών που αποχρωμιώθηκαν, αφού καθαρίστηκαν προσεκτικά. Engine block και cylinder head αποτελούνται από 3 κομμάτια (αυτά που θα βαφτούν στο ίδιο χρώμα) και είναι έτοιμα για ασταρωμα-βάψιμο. 3. Συναρμολόγησα και το stand. Πρώτα καθάρισα προσεκτικά τα κομμάτια από τις πολλές ραφές Τα 2 κομμάτια πιάνουν με 2 μικρες εγκοπές, αλλά όταν τα ένωσα ένιωθαν φτερό στον άνεμο…. Οπότε άνοιξα τρύπες και εφάρμοσα brass rod (ειχα αγοράσει ένα assortment set της K&S την τελευταία φορά που είχα πάει Αμερική, το οποίο μου είναι πάντα χρήσιμο σε τέτοιες μικροδουλειές), για να είναι πιο σταθερό. Στην συνέχεια, στοκαρίστηκαν-τρίφτηκαν οι ενώσεις και είναι έτοιμο για αστάρωμα, να διορθώσω ατέλειες στις ενώσεις, και κατόπιν βάψιμο.
4. Το μπροστινό φτερό αποτελείται από 2 κομμάτια, κολληθήκαν-στοκαρίστηκαν-τρίφτηκαν (θέλει πολύ προσοχή, αργές-ελαφρές κινήσεις, γιατί είναι πολύ λεπτά και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσουν). Το ντεπόζιτο, όπως είχα δείξει αποτελείται από 3 κομμάτια, κολληθήκαν-στοκαρίστηκαν-τρίφτηκαν (στην ένωση μπροστά, ενσωμάτωσα και ένα μικρό κομμάτι πλαστικού, γιατί το κενό ήταν μεγάλο).
|
|