|
Post by konstantinf on Jan 28, 2021 16:15:10 GMT 2
Συστηματικός όπως πάντα! Και καινοτόμος... Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by Φάνης on Jan 28, 2021 18:49:54 GMT 2
Μιχάλη, Άλεξ, Κωνσταντίνε, σας ευχαριστώ. Χαχα, σας έπιασα αδιάβαστους Μιχάλη και Άλεξ! Το συγκεκριμένο το έχω ξανά δείξει και σε προηγούμενη κατασκευή (νομίζω στην GT40). Η λεπίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όταν την αναποδογυρίσεις - έχει διαφορετικό σχήμα πάνω-κάτω. Γενικά τo χρησιμοποιώ για να μεγαλώνω τα χωρίσματα για τα φωτα, ώστε να κάτσουν καλύτερα όταν χρειάζεται κατά την διάρκεια του ελέγχου των διαφόρων γυάλινων στο αμαξωμα! Σήμερα, τελικά βρήκα και μια άλλη χρησιμότητα του στην αφαίρεση δύσκολων ραφών, όταν δεν μπορείς να τρίψεις εύκολα! Μου άρεσε ιδιαίτερα γιατί δύσκολα τριβόταν εκεί (επίσης πολύ μαλακό το πλαστικό στα pillars και έτοιμο να σπάσει, οπότε και το σκριμπάρισμα αν χρειαστεί θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικό, χωρίς πίεση) και η δουλειά έγινε εύκολα και πολύ γρήγορα! Το συγκεκριμένο είναι της Gaia Notes (ναι αυτή με τις μπογιές και τα βερνίκια - εκεί στην Ιαπωνία έχουν άπειρα άγνωστα πράγματα στο υπόλοιπα κοινό, και το είδα σε μια κατασκευή ενός Γιαπωνέζου στο YouTube και το τσίμπησα γρήγορα από το eBay - πριν 2 χρόνια νομίζω!).
|
|
|
Post by alex78 on Jan 28, 2021 18:59:21 GMT 2
Και εγώ που νόμιζα ότι θα το βρισκα αύριο στο ''τρίγωνο''....
|
|
|
Post by mikys2019 on Jan 28, 2021 20:02:12 GMT 2
φανη ....κοβει πολυ καλα ? χαλαει ευκολα ? υπαρχουν ανταλακτικες η αλλα σχεδια ...? η χειρολαβη μου θυμηζει tamiya desing knife 74020
|
|
|
Post by Φάνης on Jan 29, 2021 15:15:40 GMT 2
Συνεχίσαμε και σήμερα την προεργασία του αμαξώματος και το test fit διαφόρων κομματιών. 1) Όπως είχα αναφέρει, πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά ποια κομμάτια θα πρέπει να κολληθούν εκ-των προτέρων στο αμάξωμα για να γλιτώσουμε φασαρία αργότερα με το κόλλημα. Εδώ, δύο από τα βασικά τμήματα που δίνει ξεχωριστά η BigT (το μπροστινό μέρος και αυτό για το πίσω παράθυρο), χρειάζονται όχι μόνο να κολληθούν αλλά και να στοκαριστούν-τριφτούν προσεκτικά αφού είναι ενιαία κομμάτια στο πραγματικό (έχω δει κατασκευές στο διαδύκτιο που το αμελούν και οι ενώσεις είναι εμφανείς!). 2) Στην αρχή μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι όταν κολληθεί το πλαίσιο για το πίσω τζαμί θα είχα δυσκολία να προσαρμόσω το τζάμι, αλλά μετά την δοκιμή νομίζω είναι μια χαρά και δεν υπάρχει πρόβλημα (θα βαφτεί και μαύρο το περίγραμμα του). Παρεμπιπτόντως, υπήρχαν 2 εξογκοματάκια στα πλαϊνά μέρη του τζαμιού που τα αφαίρεσα προσεκτικά γιατί ίσως να φαίνονται από το εσωτερικό (σκέφτομαι να αφήσω κάποιο - ίσως και τα δύο- παράθυρο ανοικτό). 3) Στην συνέχεια έλεγξα την προσαρμογή των χρωμιωμένων μερών στο αμάξωμα. Οι εγκοπές τους αφαιρέθηκαν προσεκτικά (και ήταν σε σημεία που δεν επηρεάζουν την εμφάνιση. Επίσης, δεν υπάρχουν ραφές! Κάθονται μια χαρά και δεν δείχνουν τόσο ψεύτικα.... Μέχρι να αποφασίσω αν θα τα ξαναβάψω (τουλάχιστον τον προφυλακτήρα κτλ) αφαίρεσα το έξτρα χρώμιο, αν τυχόν και αποφασίσω να τα χρησιμοποιήσω όπως είναι (για να κολλήσουν καλύτερα) και αποθηκεύτηκαν σε πλαστικά σακουλάκια για προστασία. 4) Ελέγχθηκε και το ενιαίο κομμάτι για το μπαμπριζ-πλαϊνά τζάμια. Κάθετε καλά, αλλά είναι πολύ χοντρό. Ακόμη δεν έχω ενσωματώσει στο εργαστήριο μου το home-made vacuum form κουτί (σύντομα θα γίνει και αυτό), οπότε θα χρησιμοποιηθεί όπως είναι (τουλάχιστον είναι πολύ διαυγές) - όπως είπα ίσως αφαιρεθούν τα πλαϊνά να αφήσω το ένα παράθυρο ανοικτό και το άλλο μισάνοιχτο. 5) Τέλος, ξεκίνησα το scribing. Θέλει αρκετή δουλειά γιατί τα panels είναι πολύ ρηχά και σε κάποια σημεία σχεδόν αμελητέα. Στην φωτό βλέπεται και την διαφορά στο καπό από ένα μέρος (δεξί) που έχει περαστεί μερικές φορές με το scriber και την διαφορά του με τα υπόλοιπα panels στο καπό. 6) Με την ευκαιρία, τα 2 σημεία που σημειώνω στον ουρανό δεν είναι ραφές αλλά φαίνονται σαν panels, τα οποία δεν είναι ξεκάθαρα στο πραγματικό από οσες φωτό έχω δει (παρατηρήστε προσεκτικά τις 2 φωτό από πραγματικά παρακάτω). Ο Γιώργος στην κατασκευή τα έχει εξαλείψει από ότι μπορώ να διακρίνω και αυτό σκέφτομαι να κάνω και εγώ. Αν ο Γιώργος θυμάται από την δική του κατασκευή ή όποιος άλλος νομίζει ας με ενημερώσει αν μπορεί. Ευχαριστώ πολύ Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by czt on Jan 29, 2021 15:24:30 GMT 2
Καλό ξεκίνημα Φανη πως έχασα την εισαγωγή μου ξέφυγε
|
|
|
Post by gtziaf on Jan 29, 2021 19:55:29 GMT 2
Σοβαρή προετοιμασία, Φάνη. Να αφήσεις τα παράθυρα ανοιχτά. Όταν κλείσει το εσωτερικό δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου με τα τζάμια του κιτ. Αν το έφτιαχνα ξανά, σίγουρα θα το έκανα. Στην οροφή υπάρχει ένα ανεπαίσθητο σκαλοπάτι στο πραγματικό που δεν φαίνεται πάρα σε πολύ κοντινές φωτογραφίες. Οπότε πρέπει να το τρίψεις, να έρθει στην κλίμακα. Δεν θα πολυφαίνεται μετά το βερνίκι αλλά έτσι γίνεται και στο πραγματικό. Αν είχα καλό κινητό όταν έβγαζα τις φωτογραφίες, όπως τώρα ίσως να φαινόταν λίγο καλύτερα.
|
|
|
Post by Φάνης on Jan 29, 2021 21:21:32 GMT 2
Ευχαριστώ Γιώργο. Συμφωνώ, θα αφήσω τα παράθυρα ανοικτά, ίσως βάλω κάποιο acetate για να δείχνουν κατεβασμένα σε διαφορετικά επίπεδα. Ευχαριστώ για την φωτό. Οκ, έτσι θα κάνω, όπως λες.
|
|
|
Post by Φάνης on Jan 29, 2021 21:28:09 GMT 2
Καλό ξεκίνημα Φανη πως έχασα την εισαγωγή μου ξέφυγε Ευχαριστώ Κωνσταντίνε! Μην το ξανακάνεις γιατί την άλλη φορά θα μπεις τιμωρία!
|
|
|
Post by kyriakos on Jan 29, 2021 23:01:48 GMT 2
Ωραίες οι εργασίες σου φίλε Φανή καλη συνέχεια εύχομαι!
|
|
|
Post by Sakis on Jan 29, 2021 23:37:25 GMT 2
Οι αγαπημένες μου εργασίες και όπως πάντα μεθοδικές. Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by czt on Jan 30, 2021 7:12:35 GMT 2
Γλίτωσα όρθιος με το ένα πόδι στο κίτρινο τοίχο
|
|
|
Post by Φάνης on Jan 30, 2021 15:18:49 GMT 2
Γλίτωσα όρθιος με το ένα πόδι στο κίτρινο τοίχο Ακριβώς!
|
|
|
Post by Φάνης on Jan 30, 2021 15:20:17 GMT 2
Κυριάκο, Σάκη, σας ευχαριστώ. Απαραίτητες οι εργασίες, ως συνήθως, για ένα καλύτερο τελικό αποτέλεσμα!
|
|
|
Post by Φάνης on Jan 30, 2021 16:04:09 GMT 2
Σήμερα ασχολήθηκα κυρίως με τα με τα 2 κομμάτια που έπρεπε να κολληθούν, να στοκαριστούν και να τριφτούν πάνω στο αμάξωμα. Ξεκίνησα με το μπροστινό κομμάτι, δεν είχε κάποια δυσκολία, κολλήθηκε εύκολα. Πρόσθεσα εσωτερικά 2 κομμάτια πλαστικού για να τονίσω τις πλαϊνές ενώσεις. Το ίδιο και το πίσω κομμάτι, κολήθηκε εύκολα, αφού πρώτα είχα καθαρίσει κάποια ejector pin marks που ίσως να φαίνονται με τα παράθυρα ανοικτά. Κολληθήκαν με την κόλλα της Tamiya, την think, αυτή με το άσπρο καπάκι. Πιέστηκαν οι ενώσεις αρκετά για να κολλήσουν καλά και το έξτρα πλαστικό να παίξει το ρόλο γεμίσματος των κενών. Επίσης, στο μπροστινό μέρος τόνισα τις ενώσεις και με Tamiya Easy Sanding CA. Αφού στέγνωσε καλά, τρίφτηκαν όλες οι ενώσεις προσεκτικά (ειδικά αυτό στο πίσω μέρος θέλει προσοχή και έχει και την δυσκολία του όπως μπορείτε να διακρίνετε από τις φωτό). Στην συνέχεια, για να εξαλείψω τυχόν κενά στις ενώσεις, περάστηκαν με 500 Mr Surfacer (αφού αραιώθηκε πρώτα με λίγο thinner) και ξανά τρίφτηκαν προσεκτικά, όταν είχε στεγνώσει ο υγρός στόκος. Επίσης έλεγξα πως θα προσαρμοστεί το σασί-μπανιέρα στο αμάξωμα μετά το κόλλημα του μπροστινού τμήματος. Οι οδηγίες λένε να μπει πρώτα το μπροστινό τμήμα (ανάποδα) και μετά να κουμπωθεί (εκτός και εάν τις κατάλαβα λάθος!) αλλά δεν δουλεύει αυτό. Το σωστό είναι να μπει πρώτα το πίσω μέρος (ανάποδα) και μετά να κουμπωθεί. Επίσης, καθάρισα τα ejector pin marks στο πίσω μέρος στο πυρόφραγμα γιατί με ανοικτό το κάλυμμα του κίνητρα θα φαίνονται, αν και μάλλον θα τοποθετήσω κάποια θερμική προστασία οπότε ίσως να μην χρειάζονταν. Παρόλα αυτά, ήταν πολύ γρήγορο το συγκεκριμένο καθάρισμα αφού τα ejector pin marks ήταν πολύ επιφανειακά και εξαφανίστηκαν αμέσως με 2-3 περάσματα με το sanding stick (320). Επίσης καθάρισα τα καθίσματα από τις ραφές. Η BigT δεν δίνει πλάτη για τα καθίσματα. Το κενό ψηλά στο πίσω μέρος των καθισμάτων, ακόμη και με την πλάτη των καθισμάτων κοντά στο πυρόφραγμα, διακρίνεται κάπως με τα παράθυρα ανοικτά, οπότε θα καλυφθεί με φύλλο πλαστικού! Τέλος, ασχολήθηκα με το κάλυμμα του κινητήρα. Εδώ τα ejector pin marks στο εσωτερικό τους ήταν πολύ βαθιά, και έπρεπε να στοκαριστούν-τριφτούν. Ισως και εδώ να μην χρειάζονταν, αν θα προσθέσω εσωτερικά κάποια επένδυση - θα πρέπει να βρώ κατάλληλες φωτογραφίες. Επίσης έτριψα λίγο τα πλαϊνά που πιάνει το κάλυμμα, γιατί ήθελε κάποια ελαφρά πίεση για να εφαρμόσει σωστά, ώστε να μην μου δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα αργότερα μετά το αστάρι-μπογιά-βερνίκι. Επίσης, αφαίρεσα το πλαστικό κομμάτι για την κεραία από το καπό - θα αντικατασταθεί στην πορεία με μεταλλική. Κράτησα όμως το κομμάτι (για καλό και για κακό!) και άνοιξα τρύπα για να θυμάμαι την σωστή θέση και για καλύτερη προσαρμογή της μεταλλικής! (´Οχι πολλές ερωτήσεις για το chisel! ) Νομίζω είμαι έτοιμος να περάσω τα πρώτα χέρια αστάρια στο αμάξωμα και στο κάλυμμα του κινητήρα να διορθώσω ατέλειες! Παρεμπίπτοντως, αν και έχω αναφέρει ότι το κιτ έχει σχετικά λίγα κομμάτια (δεν είναι και παράξενο αυτό αν σκεφτείς την φιλοσοφία του Colin Chapman!), χρειάζεται πολύ προεργασία-προγραμματισμό για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης, υπάρχουν πολλά μικρά κομμάτια (ειδικά στο σασί και στον κινητήρα) που θέλουν προσεκτικό καθάρισμα από τις ραφές. Έχω αρχίσει ήδη να καθαρίζω κάποια από αυτά. Δεν θα είναι μια γρήγορη κατασκευή, θα πάρει τον απαιτούμενο χρόνο και θα έχει την προσοχή που χρειάζεται (ούτως ή άλλως όλες οι κατασκευές μου είναι απελπιστικά αργές!) και θα τρέχει παράλληλα με την 179, την οποία θα ξεκινήσω αύριο και ελπίζω να έχω σύντομα το πρώτο της update! Καλό Σ/Κ!
|
|
|
Post by alex78 on Jan 31, 2021 13:08:31 GMT 2
Ιδιαίτερα μελετημένες κινήσεις και πολύ κατατοπιστική και επεξηγηματική παρουσίαση Φάνη, καλή συνέχεια.
|
|