|
Post by Φάνης on Mar 11, 2021 13:25:48 GMT 2
Η δουλειά στην λεπτομέρεια θα αναδειχτεί στο τελικό αποτέλεσμα... Θα μπορούσες να δείξεις μια φωτογραφία από τα δισκόφρενα κάθετη προς τον άξονα; Είναι οι δίσκοι το ίδιο λεπτοί όσο της Renault; Καλή συνέχεια! Ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνε! Το ελπίζω και εγώ! Ναι, είναι πολύ λεπτά, και αν δεν τα χειριστείς προσεκτικά θα σπάσουν. Βάζω και μια φωτό από τα πίσω δισκόφρενα που ακόμη δεν έχουν καθαριστεί/μονταριστεί για να ελεγχθούν. Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by konstantinf on Mar 11, 2021 14:36:38 GMT 2
ΟΚ, είναι της ίδιας κοπής - Protar είναι και τα δύο... Αυτό σίγουρα είναι ένα από τα καλά του κιτ.
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 14, 2021 14:41:31 GMT 2
Συνέχεια στα μη-ενδιαφέροντα updates - Συνέχεια στο καθάρισμα κομματιών! Τίποτε το ενδιαφέρον, αλλά προτιμώ να ανεβάσω τις φωτό εδώ για να γνωρίζει, οποίος αποφασίσει να το φτιαξει, κάποια σημεία που πρέπει να προσέξει. 1) Καταρχάς, έχουμε αρκετά ejector pin marks και raised marks στην βάση και στα καλύμματα (αρκετά σε δύσκολα σημεία). Επειδή τα τελευταία μπορούν να αφαιρεθούν, όλες οι ατέλειες πρέπει να διορθώνουν μέσα-έξω, τουλάχιστον όπως εγώ το βλέπω. Αυτά στην βάση και σε ένα από τα καλύμματα αφαιρέθηκαν σχετικά εύκολα με το καινούργιο Proxxon Pen Sander PS13 που πρόσθεσα πρόσφατα στην εργαλειοθήκη μου, αλλά στο άλλο κάλυμμα αφαιρέθηκαν μετά από προσεκτικό/επίπονο/χρονοβόρο τρίψιμο με χαρτολίμες, αφού δεν υπήρχε πολύς χωρίς για το Proxxon (που θα προκαλούσε επίσης ζημιά σε άλλα σημεία). Είναι σχεδόν οκ, αλλά θα περαστούν όλα τα σημεία με υγρό στόκο και θα ξανά τριφτούν για να εξαλειφθούν οποιοδήποτε προβληματικά σημεία. Φυσικά, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός αφού υπάρχουν κενά-ραφές ανάμεσα στα χωρίσματα και αρκετά sink marks στα πλάγια και στο πάνω μέρος! Αυτά θέλουν στοκαρισμα με εποξικο ή CA, καλό τρίψιμο, ασταρωμα, ξανά τρίψιμο και τούμπαλιν, μέχρι να πάρουμε μια τέλεια επιφάνεια για το βάψιμο! 2) Όταν κουραζόμουν από το παραπάνω τρίψιμο, δούλευα στην λείανση των χειλών στις τρομπέτες (που είχα δείξει παραπάνω, ακόμη δεν έχω λεπτύνει και τις 12, μένουν ακόμη 4!) και στα πίσω break ducts, που δείχνουν πολύ καλύτερα αλλά ακόμη θέλουν δουλειά, και γύρω-γύρω, για να έχω ομοιόμορφη επιφάνεια πριν το αστάρωμα-βάψιμο. Επίσης μια φωτό με τα αρκετά μικρό-κομμάτια που έχω καθαρίσει μέχρι τώρα αλλά δεν έχω ακόμη τελειώσει! 3) Τέλος, μετά από πολλά dry fit και φωτό αναφοράς, πρέπει να αλλάξω τον τρόπο συναρμολόγησης (παρακάμπτοντας τις οδηγίες της Italeri) και να δω πως θα ενώσω/κολλήσω τα 2 κομμάτια στο μονοκοκ (πριν το αστάρωμα-βάψιμο), γιατί υπάρχει ένα σχετικό κενό όταν ενωθούν, που δεν υπάρχει στο πραγματικό, οπότε θα πρέπει να αλλάξω και τον τρόπο που πιάνουν οι μπροστινές αναρτήσεις και να έχω περάσει ήδη κάποια καλώδια, ειδικά αυτά που θα συνδεθούν με τον πίνακα οργάνων και βγαίνουν στην μεριά του κινητήρα, πριν το καπάκωμα των 2 κομματιών! Αυτά όμως θα τα δούμε καλύτερα (με φωτό) σε κάποια από τις επόμενες ενημερώσεις!
Καλή συνέχεια!
|
|
pnspanas
GP3 Driver
Παναγιωτης
|
Post by pnspanas on Mar 14, 2021 16:01:04 GMT 2
Πολυ δουλεια Φανη, Καλο κουραγιο!!
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 14, 2021 16:48:58 GMT 2
Πολυ δουλεια Φανη, Καλο κουραγιο!! Ευχαριστώ πολύ Παναγιώτη! Σίγουρα θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να μπορέσω να αρχίσω να βάφω-μοντάρω! Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι έχω 2 κιτ, και ήθελα να τα ξεκινήσω ταυτόχρονα (179 και 179C), ευτυχώς για καλή μου τύχη δεν το έπραξα! Όχι ότι δεν θέλω να φτιάξω την 179C κάποια στιγμή, αλλά δεν νομίζω να είχα το κουράγιο για διπλές εργασίες στο συγκεκριμμένο! Στο μέλλον όμως, δεν θα είναι πρόβλημα να το ξεκινήσω μόνο του, θέλω να πιστεύω, αφού θα έχω και την εμπειρία της 179!
|
|
|
Post by konstantinf on Mar 14, 2021 17:39:53 GMT 2
Μπόλικη δουλειά Φάνη... Ξεκινάς με την προϋπόθεση, ότι όταν αφαιρεθούν τα καλύμματα, ο αφαιρών θα τα κοιτάξει κι από κάτω να δει αν δεν έχουν pin marks... (πλάκα κάνω). Αλήθεια, τι χρώμα θα τα βάψεις από κάτω; Καλή συνέχεια!
Ειρήσθω εν παρόδω, έχω την εντύπωση ότι σ' αυτό το GB μόνο οι δυο μας κάνουμε κάτι και μόνο οι δυο μας αλληλοσχολιαζόμαστε...
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 14, 2021 18:04:39 GMT 2
Μπόλικη δουλειά Φάνη... Ξεκινάς με την προϋπόθεση, ότι όταν αφαιρεθούν τα καλύμματα, ο αφαιρών θα τα κοιτάξει κι από κάτω να δει αν δεν έχουν pin marks... (πλάκα κάνω). Αλήθεια, τι χρώμα θα τα βάψεις από κάτω; Καλή συνέχεια!
Ειρήσθω εν παρόδω, έχω την εντύπωση ότι σ' αυτό το GB μόνο οι δυο μας κάνουμε κάτι και μόνο οι δυο μας αλληλοσχολιαζόμαστε... Ευχαριστώ Κωνσταντίνε! Πάντως, ακόμη και αν κάποιος δεν μπει σε αυτήν την διαδικασία (που δεν το συνιστώ), αρκετά από αυτά στο κάτω μέρος του καλύμματος των ψυγείων φαίνονται ακόμη και αν δεν τα αναποδογυρίσεις διότι είναι raised marks και με την κλίση που έχουν τα χωρίσματα είναι ευδιάκριτα ακόμη και με τα καλύμματα στην θέση τους! Τα καλύμματα θα τα βαψω εσωτερικά matte black από ότι έχω δει, η βάση εσωτερικά κάτι σε αλουμίνιο και θα μπει θερμική προστασία στην περιοχή του κινητήρα (είτε τσιγαρόχαρτο είτε αυτό που έχω το αυτοκόλλητο της MFH). Σχετικα με το GB, να μην ξεχνάμε ότι ο Σπύρος έχει ήδη τερματίσει εδώ και πολύ καιρό και ο Νεκτάριοs έχει κάνει αρκετή πρόοδο οπότε λογικά θα τερματίσει και αυτός όπως και εσύ φυσικά. Δυστυχώς ο Σάκης είχε τα γνωστά προβλήματα οπότε και δεν μπορεί να συνεχίσει την F310b. Ξέρω ότι και ο Γιώργος δουλεύει πάνω στην P34 και κάποια στιγμή λογικά θα ανεβάσει την πρόοδο του. Εγώ μπορεί να αφιερώνω χρόνο στην 179, αλλά όπως αντιλαμβάνεσαι δεν πρόκειται να τερματίσω στο deadline, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα την ολοκληρώσω (ελπίζω μέχρι τον Σεπτέμβριο!). Ας ελπίσουμε και τα αλλά παιδιά που έχουν δηλώσει συμμετοχή να παρακινηθούν και να ανεβάσουν την πρόοδο τους!
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 15, 2021 11:31:15 GMT 2
|
|
|
Post by gtziaf on Mar 18, 2021 11:28:12 GMT 2
Φάνη, καλημέρα. Δυνατή πρόοδος αλλά ακόμη πιο σημαντική η αναγνώριση και επισήμανση των προβλημάτων του κιτ, και η επέμβαση στα σημεία που απαιτείται βελτίωση. Είναι το βήμα που ξεχωρίζει τα καλοκατασκευασμένα μοντέλα από τα κορυφαία. Πάμε στο θέμα των αναρτήσεων και τι χρειάζεται να κάνεις για να μπορείς να τις τοποθετήσεις αφού κολλήσεις τα δύο μισά του σασί. Αρχικά λοιπόν κόβεις τα αρσενικά των ενώσεων και στο σημείο της κοπής ανοίγεις μια διαμπερή τρύπα από άκρη σε άκρη στο ψαλίδι. Από εκεί θα περνάει ένα μεταλλικό rod (το τοποθετείς αφού συγκρατήσεις με το χέρι το ψαλίδι στη θέση του, στο σημείο ένωσης με την μπανιέρα) που θα ασφαλίζει την ανάρτηση. Το rod θα περάσει από την τρύπα στο σασί, θα διαπεράσει το ψαλίδι και και ασφαλίσει στη δεύτερη αντιδιαμετρική τρύπα του σασί. Θα δείξω κάτι ανάλογο στο επόμενο τεστ φιτ της Mclaren, την Κυριακή. Εδώ είμαστε να το συζητήσουμε περαιτέρω. Καλημέρα
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 18, 2021 14:55:56 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Ας ελπίσουμε στο τέλος να βγει κάτι όμορφο! Σίγουρα, η όλη προετοιμασία/διορθώσεις που απαιτείται/απαιτούνται, όχι μόνο στο συγκεκριμμένο, αλλά σχεδόν σε κάθε μοντέλο, είναι αυτό που δίνει πράγματι το κάτι παραπάνω στο τέλος, όπως πολλές φορές έχεις επισημάνει, και που πρέπει να επιδιώκουμε με την συνεχή βελτίωση μας. Επίσης, όπως σου είχα αναφέρει σε προσωπική συζήτηση, όσες κατασκευές της 179 έχω δει στο διαδίκτυο αμελούν πολλά από αυτά τα σημεία, με αποκορύφωμα το μη-στοκάρισμα των ενώσεων στα 2 μισά που μπαίνουν τα ψαλίδια και που στο τέλος κάνουν το μοντέλο να φαίνεται πράγματι ψεύτικο, όσο όμορφη δουλειά και εάν έχει γίνει στο finish! Όπως είχα γράψει είχα σκεφτεί ήδη μια λύση (δεν την είχα αναφέρει γιατί περίμενα να προχωρήσει πρώτα η κατασκευή) για το συγκεκριμένο πρόβλημα στα ψαλίδια όταν αποφάσισα να αγνοήσω τις οδηγίες της Italeri και προχωρήσω με την ένωση των κομματιών, η οποία δεν διαφέρει πολύ από την δική σου. Θα έκοβα τα αρσενικά των ενώσεων που σημάδεψες με πράσινο, και θα άνοιγα τρύπες σε αυτά τα 2 σημεία. Αφού είχα κολλησει τα 2 μισά του μονοκοκ, στοκάρει-τρίψει-βάψει, θα κρατούσα τα 2 ψαλίδια στην σωστή θέση, με τις αναρτήσεις τοποθετημένες, και θα βίδωνα τις 2 βίδες στις ενώσεις, περνώντας τις εξωτερικά από τις 2 τρύπες. Ακόμη δεν έχω κολλήσει τίποτα, ούτε έχω κάνει κάποια τροποποίηση γιατί θέλω πρώτα να ολοκληρώσω την λέπτυνση των panels και να αποφασίσω τις τελικές τροποποιήσεις που θέλω να κάνω σχετικά με τις βίδες που κρατούν τα καλύμματα στις θέσεις τους και δεν μου αρέσουν (αν θα τις αντικαταστήσω με μαγνήτες ή τελικά μείνει ανοικτό, χωρίς τα καλλύματα, οπότε απλώς αφαιρέσω/στοκάρω/τρίψω τα συγκεκριμμένα σημεία). Οπότε θα δω τελικά τι βολεύει καλύτερα με τα ψαλίδια και θα προχωρήσω. Εδώ είμαστε να τα συζητάμε, να κάνουμε την πρόοδό μας, και ελπίζω στο τέλος αυτό το WIP να βοηθήσει οποιονδήποτε θα ήθελε στο μέλλον να φτιάξει την συγκεκριμμένη 179. Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 25, 2021 15:55:34 GMT 2
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 25, 2021 15:57:52 GMT 2
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 25, 2021 16:01:40 GMT 2
3) Μετά από αρκετή σκέψη και συζητήσεις με τον Γιώργο, αποφάσισα να έχω το μπροστινό μέρος κλειστό και να αφήσω το κάλυμμα του κινητήρα ανοικτό. Οι μαγνήτες βοηθούν να ευθυγραμμιστεί το μπροστινό μέρος, αλλά λόγω ότι το κάλυμμα είναι ζαβό, θα κολληθούν (μετά το βάψιμο/γυάλισμα) τα κομμάτια προσεκτικά για να κάθονται στην θέση τους όσο καλύτερα γίνετε. Όμως, επειδή τα πλαϊνά καπάκια πιάνονται με βίδες και αφήνουν εμφανές κενό στα σημεία αυτά - που δεν υπάρχει στο πραγματικό - αντικατέστησα τις βίδες με πείρους και κάλυψα τα κενό μπροστά με εποξικο στόκο, αφήνοντας από πίσω κατάλληλο χώρο ώστε να πιαστούν στους πείρους (εσωτερικά, προστέθηκαν μαγνήτες για την ευθυγράμμιση με το κάλυμμα). Όταν τα πλαϊνά τοποθετηθούν στην θέση τους, θα κολληθούν από μέσα στα σημεία εκείνα που θα πιάσουν οι πείροι με λίγη εποξική κόλλα για να σταθεροποιηθούν ακόμη περισσότερο, ώστε μετά να προσαρμοστεί/κολληθεί από πάνω το μπροστινό κάλυμμα. Ίσως κολλήσω και το ρύγχος, θα το σκεφτώ και θα αποφασίσω αργότερα. Τα τοποθέτησα προσωρινά με ταινία μασκαρίσματος, αφού πρώτα έκανα αρκετές δοκιμές/τρίψιμο έτσι ώστε οι ενώσεις να είναι όσο περισσότερο ομοιόμορφες γίνεται - ελπίζω, μετά το κόλλημα, να έχω ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα!
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 25, 2021 16:08:15 GMT 2
4) Μένει φυσικά το κάλυμμα του κινητήρα, το οποίο θα μπορεί να αφαιρεθεί. Όμως δεν έχει το σωστό σχήμα όπως είδαμε παραπάνω στο 2). Όταν είναι κλειστό, θα μπορέσω νομίζω να το κάνω να εφαρμόζει σχετικά σωστά με το μπροστινό κάλυμμα και κάποιους μαγνήτες στο πίσω μέρος, αλλά όταν το αφαιρώ θα υπάρχει πρόβλημα με το σχήμα του - ακόμη δεν έχω καταλήξει στην οριστική λύση εδώ, αλλά έχω κάποια ιδέα, θα το δούμε στην πορεία ... Παρόλα αυτά, συνέχισα με την λέπτυνση και άλλων τμημάτων (το ένα πλαϊνό το έχω λεπτύνει αρκετά, θα λεπτύνει και άλλο, και φαίνεται στην φωτό η διαφορά με το αρχικό κομμάτι) και άνοιξα τις τρύπες στα ψαλίδια για να μπορέσουν να προσαρμοστούν μετά με πείρους όπως είδαμε προηγουμένως, αφού θα κολληθούν τα 2 τμήματα στο μονοκοκ. Ανεβάζω και κάποιες φωτό για να δείτε τα προβλήματα με τα sink marks και σε χρωμιωμένα μέρη (ούτως ή άλλως δεν θα κρατούσα το χρώμιο) οπότε ένας επιπλέον λόγος γιατί προχωράω αρκετά αργά αφού πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός με κάθε κομμάτι, ιδιαίτερα αυτά που είναι ... φως φανάρι (δεν αρκεί μόνο ένα καλό καθάρισμα)! Καλό βράδυ, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες/εορτάζουσας και ότι καλύτερο για την Ελλάδα μας!
|
|
|
Post by konstantinf on Mar 27, 2021 18:08:57 GMT 2
Τεράστιο update Φάνη και ξεκάθαρος ο προβληματισμός σου. Εγώ δεν είχα τέτοιες έγνοιες, αφενός γιατί είχα αποφασίσει εξ αρχής ότι θα το κάνω όσο πιο ΟΟΒ γίνεται (εξ ου και η διατήρηση των βιδών) και αφ' ετέρου διότι το κιτ της Renault δεν παρουσίασε καθόλου προβλήματα συναρμογής, κενών, στραβωμάτων κλπ. Προφανώς αυτό έγκειται και στο ότι δεν υπάρχουν εκεί τόσα μονοκόμματα κομμάτια, αλλά υποπτεύομαι και μια μεγάλη απόκλιση στην ποιότητα από κιτ σε κιτ της Protar (ή της Italeri; ) Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by gtziaf on Mar 28, 2021 11:08:23 GMT 2
Φάνη, νομίζω είναι καλύτερη λύση να κλείσεις το εμπρός μέρος, ώστε να μειωθεί λίγο η πολυπλοκότητα και να έχεις ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα. Μου άρεσε ο τρόπος που αντιμετώπισες και αντιμετωπίζεις την διαδικασία. Πολλά συγχαρητήρια
|
|