|
Post by Φάνης on Jan 31, 2021 10:02:16 GMT 2
From top to bottom: Lotus Europa Special, Alfa Romeo 179, Ferrari 555 F1!
|
|
|
Post by Φάνης on Jan 31, 2021 10:50:04 GMT 2
Ξεκίνησα σήμερα την προετοιμασία κάποιων κομματιών για το μονοκοκ, αναρτήσεις, κτλ. Ήθελα να σας δείξω απλώς την προσεκτική προετοιμασία και το αρκετό καθάρισμα που χρειάζονται τα περισσότερα κομμάτια (συν τυχόν αλλαγές-τροποποιήσεις σε κάποια από αυτά), λόγω παλαιότητας των καλουπιών της Protar. Πολλά είναι κρυφά, θέλει να κοιτάζεις τα κομμάτια (ειδικά αυτά στο γκρι πλαστικό) υπό γωνιές στο φως για να δεις βαθουλώματα-ατέλειες (υπάρχουν πολλές!). Οποτε εκτός από το καθάρισμα, υπάρχει αρκετό στοκαρισμα τρίψιμο! Εδω ένα μικρό δείγμα από ένα πρώτο απλό, αλλά προσεκτικό καθάρισμα (σε σύγκριση με πως είναι αρχικά). Οποτε, τα updates στο συγκεκριμμένο (και λόγω του μεγέθους αλλά και του όγκου των εργασιών που χρειάζεται, καθώς επίσης και του χρόνου που απαιτείτε για να παρουσιαστούν), δεν θα είναι οι συνηθισμένες λεπτομερείς περιγραφές όλης της διαδικασία (που συνήθως συνοδεύουν τις αναρτήσεις μου - κουραστικές ίσως για αρκετούς, χρήσιμες όμως θέλω να πιστεύω έστω και για λίγους!) αλλά όταν έχω κάποιο (σχεδόν) ολοκληρωμένο τμήμα που πιστεύω ότι είναι έτοιμο για παρουσίαση! Καλημέρα!
|
|
|
Post by konstantinf on Jan 31, 2021 12:23:35 GMT 2
Ωραίο και ενδιαφέρον ότι δουλεύουμε δύο Protar παράλληλα Φάνη. Το δικό μου, με εξαίρεση το φλας, μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει φοβερές ατέλειες καλουπώματος. Μάλιστα, αφού στοκάρισα κάποια pin marks, διαπίστωσα ότι τελικά θα ήταν εντελώς κρυμμένα. Ή ίσως τελικά δεν είμαι τόσο αυστηρός με τον εαυτό μου (και το κιτ) όσο εσύ... Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by alex78 on Jan 31, 2021 13:14:22 GMT 2
Συνέχισε έτσι Φάνη, δεν έχουμε την πολυτέλεια να βλέπουμε συχνά τέτοιου επιπέδου κατασκευές παρουσιασμένες τόσο καλά και αναλυτικά, καλή συνέχεια.
|
|
|
Post by Φάνης on Jan 31, 2021 18:17:12 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνε και Άλεξ, Κωνσταντίνε, και αυτό έχει πολύ flash, θα φανεί σε φωτό στην πορεία (αν και από τις προηγουμένες διακρίνεται σε κάποια σημεία). Ίσως είμαι και εγώ αρκετά σχολαστικός σε κάποια σημεία, αλλά ..... ο καθένας με τα βίτσια του που λένε! Πρώτα ασχολήθηκα με την πεταλιέρα. Καταρχήν είναι πολύ χοντρή, ένα εννιαίο κομμάτι, οπότε λείανα αρκετά το πάχος των πεταλιών. Από φωτό αναφοράς, αποφάσισα να τρυπήσω και να ανοίξω κάποια σημεία. Επίσης αποφάσισα μετά να τα ντύσω με αυτοκόλλητη αλουμινοταινία, και στην συνέχεια να τα περάσω με steel powder του Uschi και με black wash με το panel line accent color της Tamiya. Οι τρύπες θα μπορούσαν να ήταν κάπως καλύτερες ..... αλλά τα 0.4mm κινέζικα τρυπανάκια που χρησιμοποίησα δεν είναι και τα καλύτερα..... Το υπόλοιπο κομμάτι θα βαφτεί silver (LP-11). Ούτως ή άλλως ελάχιστα θα φαίνονται, ίσως και τίποτα στο τέλος.... αλλά όπως και να έχει αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο παραπάνω μαζί της! Εδώ, 2 φωτό από πλάι για να φανεί το λεπτότερο πάχος μετά την έξτρα δουλειά! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by konstantinf on Jan 31, 2021 18:28:20 GMT 2
Αν διακρίνω καλά, στην Alfa η πεταλιέρα δίνεται μονοκόμματη (βάση και πεντάλ) ενώ στο Renault σε 4 κομμάτια και αρθρωτή. Επίσης το πεντάλ του γκαζιού δίνεται με τρύπες... Άγνωστοι αι βουλαί του Provini... Γιατί στο ένα τα δίνει έτσι και στο άλλο αλλοιώς; Πάντως στο Renault με βγαλμένη την μύτη τα πεντάλ φαίνονται, όπως θα δείτε στο προσεχές update.
|
|
|
Post by Φάνης on Jan 31, 2021 18:52:25 GMT 2
Αν διακρίνω καλά, στην Alfa η πεταλιέρα δίνεται μονοκόμματη (βάση και πεντάλ) ενώ στο Renault σε 4 κομμάτια και αρθρωτή. Επίσης το πεντάλ του γκαζιού δίνεται με τρύπες... Άγνωστοι αι βουλαί του Provini... Γιατί στο ένα τα δίνει έτσι και στο άλλο αλλοιώς; Πάντως στο Renault με βγαλμένη την μύτη τα πεντάλ φαίνονται, όπως θα δείτε στο προσεχές update. Ναι, ένα εννιαίο κομμάτι είναι Κωνσταντίνε! Ποιος ξέρει, ίσως για να μας παιδεύουν κάποιες φορές! Όπως και να έχει, και εδώ με την μύτη βγαλμένη κάτι φαίνεται (βασικά το πίσω μέρος της) αλλά σκέφτομαι να την αφήσω κλειστή. Θα δω όμως στην πορεία πως θα φαίνεται ή πως θα κάθεται αν δεν την κολλήσω, και θα αποφασίσω ανάλογα. Παρεμπιπτόντως, τα συγκεκριμένα 3 δοχεία, μπροστά από την πεταλιέρα τι περιέχουν; Υγρά για τα φρένα, κτλ; Τα έχω καθαρίσει και θέλω να τα βάψω. Από φωτό αναφοράς, αλλά είναι ασημένια (μεταλλικά?), αλλά άσπρα (πλαστικά?) και άλλα διαφανή (γυάλινα?). Συνήθως με μαύρα ή γκρι καπάκια. Σκέφτομαι για άσπρα με μαύρα καπάκια. Εσείς τί λέτε; Ίσως και να τα αντικαταστήσω με κάτι άλλο ....θα δω.... Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by konstantinf on Jan 31, 2021 21:05:04 GMT 2
Στην Renault μπρος από την πεταλιέρα και έξω από το μονοκόκ είναι τα δοχεία των υγρών φρένων με σαφή σωλήνωση προς τα δισκόφρενα. Το κιτ τα δίνει λευκά (άσπρο πλαστικό δοχείο, όπως και στα περισσότερα μη αγωνιστικά) με μαύρα καπάκια, και έτσι τα άφησα.
|
|
|
Post by Φάνης on Feb 1, 2021 7:37:30 GMT 2
Στην Renault μπρος από την πεταλιέρα και έξω από το μονοκόκ είναι τα δοχεία των υγρών φρένων με σαφή σωλήνωση προς τα δισκόφρενα. Το κιτ τα δίνει λευκά (άσπρο πλαστικό δοχείο, όπως και στα περισσότερα μη αγωνιστικά) με μαύρα καπάκια, και έτσι τα άφησα. Ευχαριστώ Κωνσταντίνε, ναι και εδώ υπάρχουν όλες οι σωληνώσεις. Άσπρα με μαύρα καπάκια είναι και εμένα η επιλογή μου! Αλλά εγώ πρέπει να τα βάψω! Μαύρα σωληνάκια θα βάλεις σε αυτά τα σημεία ή κάτι άλλο? Ξέρεις τι διάμετρο περίπου πρέπει να έχουν; Καλημέρα και καλό μήνα!
|
|
|
Post by gtziaf on Feb 1, 2021 10:46:49 GMT 2
Φάνη, καλημέρα και καλό μήνα. Τα δοχεία είναι με τη σειρά από αριστερά όπως τα βλέπεις στη φώτο σου, πίσω φρένων, εμπρός φρένων και το μικρό του συμπλέκτη. Τα δοχεία συνδέονται στο master cylinder που έχει 2 εισόδους/εξόδους (το πίσω είναι είσοδος, το εμπρός έξοδος) και ένα έμβολο ενεργοποίησης που πηγαίνει στην πεταλιέρα. . Στις φόρμουλες τα δοχεία συνδέονται απευθείας πάνω στην είσοδο του MC. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να συνδέονται με χρήση σωλήνα υψηλής. Στην έξοδο του MC υπάρχει σωληνάκι που καταλήγει σε "Τ" και διακλαδώνεται στα εμπρός ή τα πίσω φρένα ανάλογα. Η διακλάδωση στα πίσω φρένα στα παλιά αγωνιστικά, ιδίως τα Ιταλικά, είναι πάνω στο κιβώτιο. Για τα εμπρός το σωληνάκι είναι πολύ μικρό και η διακλάδωση είναι στο εμπρός μέρος του μονοκό, κοντά στα δοχεία. Το σωληνάκι από την έξοδο του MC του συμπλέκτη πάει στο release του συμπλέκτη. Τα δοχεία συνήθως είναι διαφανή ή λευκά. Στην 179 είναι όμως μεταλλικά και έτσι πρέπει να βαφούν. Ελπίζω να βοήθησα λίγο. Είναι βασικό κύκλωμα που εύκολα μπαίνει σε όλα τα μοντέλα, ακόμη και στην 1/24 ή 1/43.
|
|
|
Post by Φάνης on Feb 1, 2021 21:37:32 GMT 2
Φάνη, καλημέρα και καλό μήνα. Τα δοχεία είναι με τη σειρά από αριστερά όπως τα βλέπεις στη φώτο σου, πίσω φρένων, εμπρός φρένων και το μικρό του συμπλέκτη. Ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Οι συμβουλές/υποδείξεις σου πολύτιμες όπως πάντα! Η Italeri δίνει τις σωληνώσεις, όπως βλέπεις στην φωτό (όπως την κοιτάμε), το αριστερό για τα μπροστινά φρένα και το μεσαίο για τα πίσω. To δεξί (άρα του συμπλέκτη) το στέλνει κάπου στο κινητήρα (είναι στο μικρό σχήμα στην αρχή της 27). Ακόμη δεν έχω βγάλει άκρη για το τελευταίο, θα πρέπει να συνδέσω πρώτα κάποια κομμάτια του κινητήρα για να καταλάβω που ακριβώς. Η σωλήνωση από τα υγρά των φρενών στην πεταλιέρα μέσω MC όμως δεν υπάρχει οπότε κάτι πρέπει να κάνω εδώ. Ευχαριστώ για την επεξήγηση. Πολύ χρήσιμη! Ως πρώτο 12αρι, δεν πρόκειται να το φορτώσω με πολλά aftermarket, αλλά θα περιοριστώ σε λίγα βασικά που σε κάποια σημεία πιστεύω θα το αναδείξουν περισσότερο ενώ σε κάποια αλλά σημεία, οποιαδήποτε βελτίωση θα γίνει με απλά υλικά πάγκου, αν πιστεύω ότι χρειάζεται. Σκοπός μου είναι να μάθω την δουλειά στις μεγάλες κλίμακες και με τα επόμενα 12αρια μοντέλα να αυξάνεται και η αληθοφάνεια όσο περισσότερο είναι εφικτό, μέσα στις ικανότητες μου. Επισης, θα βάψω τα δοχεία των υγρών μεταλλικά όπως είπες (σκέφτομαι κάποια υφή από τα διαφορά αλουμίνια της Alclad - ίσως dark or dull aluminium, θα δω). Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by Φάνης on Feb 5, 2021 18:21:20 GMT 2
Ταυτόχρονα με το αστάρωμα της Lotue Europa, συνέχισα την προεργασία στην 179, στο μονοκοκ και στην βάση του. Καταρχάς, τα κομμάτια που δίνει η Ιταλερι κολλημένα (εκτός από τα ψυγεία), δυσκολεύουν την προεργασία και τον καθαρισμό, και επειδή κάποια επίσης θέλουν βελτίωση, όπως ο πυροσβεστήρας, αποφάσισα να τα αφαιρέσω. Προς το παρόν άνοιξα τρύπες για την υποδοχή τους, και έβαλα μεταλλική στήριξη (από συνδετήρα) για να θυμάμαι που θα τοποθετηθούν. Επίσης δεν μου αρέσει που ο πάτος λείπει από αρκετά από αυτά, ακόμη και αν δύσκολα διακρίνεται το κενό, οπότε θα κολληθεί φύλο πλαστικού. Δεν έχω aftermarket πυροσβεστήρα με ή χωρίς την δέστρα του σε 1:12, οπότε θα πρέπει να σκρατσαρω κάτι, ελπίζω να είναι καλύτερο και να μην γίνει χειρότερο από ότι ήταν! Στις φωτό παρακάτω, βλέπεται την προεργασία που χρειάζεται από τα sink marks και από το cooling process του πλαστικού. Κάποιες χαρακιές δημιουργήθηκαν από την αφαίρεση των κομματιών με το πριονάκι αλλά και αυτά διορθώνονται. Ευτυχώς, είναι όλα σε σημεία μακρυά από τα rivets, οπότε με προσεκτικό τρίψιμο, προχωράμε. Όπως βλέπετε και στις φωτό (πολύ βοηθητικές πάντα) χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά πριν πέσουν τα πρώτα χέρια αστάρι! Στην μύτη του μονοκοκ λείπει ένα μικρό κομμάτι πλαστικού, σε σημείο ανάμεσα σε rivets, εκεί έβαλα λίγο green putty της squadron, και μόλις στεγνώσει θα τριφτεί. Ελπίζω και εδώ να μπορέσω να ριξω τα πρώτα χέρια αστάρι μέσα στο Σ/Κ! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by konstantinf on Feb 5, 2021 20:49:55 GMT 2
Ωραία προχωράει Φάνη, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι λεπτομέρειες είναι εδώ λιγότερο προσεγμένες από την RE20... (π.χ. κομμάτια χωρίς πάτο...). Επίσης, τι εννοείς "κολλημένα κομμάτια"; ΌΠως και να 'χει καλό κουράγιο και καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by Φάνης on Feb 5, 2021 22:19:38 GMT 2
Ωραία προχωράει Φάνη, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι λεπτομέρειες είναι εδώ λιγότερο προσεγμένες από την RE20... (π.χ. κομμάτια χωρίς πάτο...). Επίσης, τι εννοείς "κολλημένα κομμάτια"; ΌΠως και να 'χει καλό κουράγιο και καλή συνέχεια! Ευχαριστώ Κωνσταντίνε! Θα το χρειαστώ σίγουρα! Δεν βιάζομαι όμως, θα πάρει όσο χρόνο χρειαστεί! Λάθος έκφραση τα «κολλημένα κομμάτια». Εννοούσα αυτά που αφαίρεσα με το πριονάκι που ήταν ενσωματωμένα στην βάση του μονοκοκ.
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 11, 2021 9:53:33 GMT 2
Η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι για να ενημερώσω γιατί δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό update εκ μέρους μου σε αυτή την κατασκευή.... Δουλεύω όμως επάνω του ανελλιπώς, και τις τελευταίες 3-4 ήμερες απλώς καθαρίζω/βελτιώνω/στοκάρω/τρίβω σχεδόν κάθε ένα από τα κομμάτια, και ακόμη θέλει πολύ δουλειά..... Αν και η εφαρμογή είναι πράγματι πολύ καλή, η χύτευση είναι πολύ άσχημη (όπως έχετε δει και σε προηγούμενες φωτό ....άπειρα ejector pin marks, sink marks, flash, κοιλάδες, χαράδρες κτλ ). Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα ούτε μας πτοεί, απλά θα πάρει πάρα πολύ χρόνο μέχρι να πέσει το πρώτο χέρι αστάρι. Επίσης, σε κάποια σημεία δεν μπορώ να κάνω πρόοδο γιατί ήθελα να αντικαταστήσω κάποια τμήματα με aftermarket, αλλά για κακή μου τύχη, το δέμα από το Spotmodel, εδώ και σχεδόν 70 ημέρες, αγνοείται (τους έχω ενημερώσει, ψάχνουν να το εντοπίσουν αλλά ούτε μου στέλνουν αντικατάσταση μέχρι να τους ενημερώσει η ταχυδρομική εταιρία - άσε που αρκετά από αυτά που αγόρασα είναι ήδη out of stock και και κάποια out of production ... ) .... Οπότε, ακόμη και αν κάποιος αποφασίσει να το φτιάξει OOB, θέλει πολύ δουλειά μέχρι να προκύψει κάτι όμορφο .... Ανεβάζω και μερικές φωτό από τον πάγκο μου όπως είναι αυτήν την στιγμή (και κάποιες άλλες φωτό που δείχνει κομμάτια που έχουν αρχίσει να καθαρίζονται αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί). Επίσης, την διαφορά στο χείλος της τρομπέτας μετά από προσεκτική λείανση (και υπάρχουν 12 τέτοιες - V12 engine!). Επίσης βλέπεται τις διπλές δαγκάνεις στα μπροστινά δισκόφρενα! Καλημέρα και καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by konstantinf on Mar 11, 2021 11:28:48 GMT 2
Η δουλειά στην λεπτομέρεια θα αναδειχτεί στο τελικό αποτέλεσμα... Θα μπορούσες να δείξεις μια φωτογραφία από τα δισκόφρενα κάθετη προς τον άξονα; Είναι οι δίσκοι το ίδιο λεπτοί όσο της Renault; Καλή συνέχεια!
|
|