|
Post by konstantinf on Aug 22, 2020 6:51:00 GMT 2
Πεντακάθαρη δουλειά Φάνη... Μπράβο και καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by Φάνης on Aug 22, 2020 12:05:29 GMT 2
Ευχαριστώ Κωνσταντίνε! Ελπίζω και η συνέχεια να είναι ανάλογη!
|
|
|
Post by alex78 on Aug 23, 2020 10:11:47 GMT 2
Ωραία καθαρή & νοικοκυρεμένη δουλειά, καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by czt on Aug 23, 2020 10:30:57 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Φανη. Δυστυχώς Θεσσαλονίκη βαγιεχο δύσκολα έως καθοκου καλύτερα βρίσκουμε άρα θα γίνει σε παραγγελία όπως βλέπω .
|
|
|
Post by Φάνης on Aug 23, 2020 10:43:40 GMT 2
Ωραία καθαρή & νοικοκυρεμένη δουλειά, καλή συνέχεια! Ευχαριστώ πολύ Άλεξ!
|
|
|
Post by Φάνης on Aug 23, 2020 10:45:14 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Φανη. Δυστυχώς Θεσσαλονίκη βαγιεχο δύσκολα έως καθοκου καλύτερα βρίσκουμε άρα θα γίνει σε παραγγελία όπως βλέπω . Τι να πούμε και εμείς εδώ στην Λευκωσία φίλε! Με μικρές εξαιρέσεις, όλα από εξωτερικό τα αγοράζουμε!
|
|
|
Post by czt on Aug 23, 2020 11:58:15 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Φανη. Δυστυχώς Θεσσαλονίκη βαγιεχο δύσκολα έως καθοκου καλύτερα βρίσκουμε άρα θα γίνει σε παραγγελία όπως βλέπω . Τι να πούμε και εμείς εδώ στην Λευκωσία φίλε! Με μικρές εξαιρέσεις, όλα από εξωτερικό τα αγοράζουμε! Παω πασο που λενε ! Παντα υπαρχει το χειροτερο αλλα υπαρχει και το καλυτερο
|
|
|
Post by Φάνης on Aug 23, 2020 11:59:31 GMT 2
Εχθές το απόγευμα και σήμερα το πρωί ασχολήθηκα με τα κομμάτια που θα βαφτούν με το βασικό χρώμα (mica blue). Καθαρίστηκαν προσεκτικά οι ενώσεις από τα πλαίσια και κολληθήκαν-στοκαριστηκαν τρίφτηκαν τα κομμάτια που πρέπει να εξαλειφθούν οι ραφές. Μένουν να ασταρωθούν να ελέγξουμε ατέλειες και να διορθωθούν. Επίσης τσέκαρα με την εφαρμογή κάποιων κομματιών και των τζαμιών - όπως πάντα η BigT έχει κάνει πολύ καλή δουλεια! Πριν προχωρήσω πρέπει να αποφασίσω ποιο κάθισμα να διαλέξω, γιατί αν διαλέξω το μονό (αριστερή φωτό), θα βαφτεί ξεχωριστά μαύρο, διαφορετικά το άλλο, θα πρέπει μα κολληθεί το κυρίως μέρος και να βαφτεί στο βασικό χρώμα και το υπόλοιπο ξεχωριστά μαύρο. Έχετε κάποια προτίμηση; Αφού δεν έχω κάποιο aftermarket για το κιτ (δεν ξέρω καν αν υπάρχει κάτι για το συγκεκριμμενο) όπως ανέφερα θα φτιαχτεί από το κουτί. Παρόλα αυτά, κοιτάζοντας προσεκτικά τα fairings, το cowling και τα fenders έχω αρχίσει να σκέφτομαι να αντικαταστήσω κάποια ανάγλυφα με μεταλλικές βίδες και κάποια να σκεπαστούν από πάνω με PE. Για παράδειγμα, στο cowling, μετρώντας τις ανάγλυφες βίδες, είδα οτι ταιριάζουν τα παρακάτω rivets από Top Studio (μοιάζουν με αυτές στην φωτό) και στο φτερό μάλλον θα τοποθετηθούν από πάνω κατάλληλα PE Δεν έχω όμως μεταλλικές βίδες για τα fairings (η διάμετρος στο κεφάλι είναι 0.9-1.0mm) και επίσης δεν ξέρω ποιο είδος βίδας είναι κατάλληλη εδώ. Αν έχει κανείς να μου προτείνει κάτι, θα μου ήταν πολύ βοηθητικό . Φυσικά αυτό θα καθυστερήσει την κατασκευή και αναλόγως αν μπορώ να βρω κατάλληλες μεταλλικές βίδες για τα fairings θα προχωρήσω με τις αλλαγές ή όχι! Καλή συνέχεια και καλή εβδομάδα!
|
|
|
Post by Φάνης on Aug 23, 2020 17:50:49 GMT 2
|
|
|
Post by gtziaf on Aug 24, 2020 7:43:57 GMT 2
Φάνη, καλημέρα. Μια χαρά προχωράει. Για τις βίδες, μπορείς να δοκιμάσεις αν σου κάνουν σε διάσταση οι Μ1 (1,8 διάμετρος) τις οποίες μπορείς να βρεις στο εμπόριο και φυσικά τα κινέζικα μαγαζιά. Εναλλακτικά, μπορείς να βάλεις κεφαλές από PE αν έχεις με Phillips Head ή κάποιες από το σετ της Top Studio, αν δεν σε πειράζει να μην είναι ίδιες. Από αυτά που έχω δει, γενικά οι μηχανόβιοι τις αντικαθιστούν με άλεν, οπότε το σετ που έχεις σε καλύπτει. Αλλιώς περιμένεις .
|
|
|
Post by Φάνης on Aug 24, 2020 12:07:02 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο, Έχω από τις κινεζικές βίδες (αν θυμάσαι σε είχα ρωτήσει και μου είχες δώσει λινκ και αγόρασα). Για την κεντρική στα fairings η 1.8mm ταιριάζει (το είχα ελέγξει) αλλά δείχνει άσχημη γιατί ο σταυρος είναι τεράστιος! Θα το σκεφτώ, ίσως τελικά εκεί θα πάω με PE κεφαλή Allen όπως λες, αν δεν βρω όμορφη Phillips βίδα! Για τις άλλες, τις μικρές Phillips βίδες στα fairings, 1mm, παρήγγειλα ήδη το σετάκι της Τ2Μ που ανέφερα παραπάνω (ούτως ή άλλως ήταν να βάλω παραγγελία για κάποια άλλα, οπότε απλώς τις πρόσθεσα, είναι φθηνές) από BNA, την ταχυδρόμησαν σήμερα και περιμένω! Έβαλα και ένα σετακι με όμορφες κεφαλές Phillips PE, επίσης από την T2M, αλλά η μεγαλύτερη είναι 1.4mm! Θα δω, ίσως είναι οκ για την κεντρική στα fairings! Με την ευκαιρία, κάτι για μοντελιστική συζήτηση: Η αντικατάσταση γενικά με κεφαλές από PE είναι μια χαρά όταν αυτές στο πραγματικό έχουν πλατύ κεφάλι, όταν όμως για παράδειγμα έχουν round-head τι πιστεύεις; Ξέρω μιλάμε για κλίμακα 1:12, αλλά πάντα υπάρχει μια διαφορά.... Tις πιέζουμε λίγο στο κέντρο να πάρουν την round μορφή που πρέπει; Αλλά πάλι, από το τίποτα, θα μου πεις, καλύτερα οι κεφαλές PE όπως και να είναι!
|
|
|
Post by czt on Aug 25, 2020 0:35:41 GMT 2
Παρά πολύ ωραίες οι εργασίες Φανη! Στο ερώτημα για τη σένα προτιμο τη πρώτη έκδοση . Οι βίδες είναι η λεπτομέρεια που θα δώσει την ιδιαίτερη νότα στο κιτ!
|
|
|
Post by gtziaf on Aug 25, 2020 8:45:57 GMT 2
Με την ευκαιρία, κάτι για μοντελιστική συζήτηση: Η αντικατάσταση γενικά με κεφαλές από PE είναι μια χαρά όταν αυτές στο πραγματικό έχουν πλατύ κεφάλι, όταν όμως για παράδειγμα έχουν round-head τι πιστεύεις; Ξέρω μιλάμε για κλίμακα 1:12, αλλά πάντα υπάρχει μια διαφορά.... Tις πιέζουμε λίγο στο κέντρο να πάρουν την round μορφή που πρέπει; Αλλά πάλι, από το τίποτα, θα μου πεις, καλύτερα οι κεφαλές PE όπως και να είναι! Φάνη, σε όλες αυτές τις κουβέντες το κόστος και η ευκολία χρήσης - καθαρότητα τοποθέτησης είναι πάντα οι πρώτοι παράγοντες, από τους οποίους εξαρτάται πως πορευόμαστε. Για round-head rivets ανάλογα με την περίσταση χρησιμοποιώ rivets ρητίνης, μετάλλου (MFH), τα solder balls και σε κάποιες περιπτώσεις τις αλουμινένιες. Θα επικαλεστώ το παράδειγμα απ΄ το σασί της Lancia, για να αναλύσω λίγο την λογική μου. Εκεί αν βγάλεις το θέμα κόστος, έπρεπε να ανοίξω 500 τρύπες σε σκληρή ρητίνη ή μέταλλο αν έβαζα καρφωτά ρητινένια ή αλουμινένια rivet. Αν το αποφάσιζα, οι εργασίες το πιθανότερο θα ήταν ακόμη στο 2 ποστ και εγώ θα είχα σιχαθεί τη ζωή μου από τον χαμένο χρόνο και τα σπασμένα τρυπάνακια. Εναλλακτικά, μπορούσα να βάλω πεπλατυσμένες κεφαλές, που όμως δεν θα ήταν ρεαλιστικό κι όχι τόσο φθηνό, τελικά. Έτσι πήγα στα solder balls, που ήταν τελικά η πιο γρήγορη, εύκολη και οικονομική λύση. Βγαίνοντας από το σασί και πηγαίνοντας στο αμάξωμα, τα solder balls δεν είναι καλή λύση οπότε εκεί επένδυσα σε κάτι καλύτερο και ακριβότερο, που θα έδινε επιπλέον πόντους στον κόπο που είχα κάνει. Πάμε τώρα στην περίπτωση σου. Για μένα η ποιο προφανή λύση, οικονομική και εύκολη στη είναι να μπουν πεπλατυσμένες κεφαλές. Πόσο μάλλον αν είναι κοντά στην πραγματικότητα, αυτού που θέλουμε να αναπαραστήσουμε. Η διαφορά ακόμη και στην 1/12 είναι αρκούντως μικρή. Επίσης αυτό το " Tις πιέζουμε λίγο στο κέντρο να πάρουν την round μορφή που πρέπει" δεν ξέρω αν γίνεται, και εντάξει αν είναι 3-4 το δοκιμάζεις. Αν πρέπει να βάλεις 50 άστο, καλύτερα να πάμε να κλειστούμε στο ψυχιατρείο οικειοθελώς. Αλλά, εκεί έχει ένα αλλά... Αν αφορούσε ένα μοντέλο που το φτιάχνω 10 μήνες ή μου αρέσει πολύ σαν θέμα, ή θεωρώ ότι μπορώ να κάνω εξαιρετική δουλειά πάνω του, ναι εκεί θα επενδύσω να αγοράσω από την T2m ή την Top Studio ή την RB motion. Ιδίως αν με 1-2 σακουλάκια μπορώ να βγάλω περισσότερα μοντέλα. Νομίζω, καταλαβαίνεις που το πάω και το σκεπτικό μου. Αλλά, ο καθένας αντιμετωπίζει τον μοντελισμό διαφορετικά, οπότε οι επιλογές μας πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις, την ιδιοσυγκρασία και φυσικά την εμπειρία μας. Καλημέρα
|
|
|
Post by Φάνης on Aug 25, 2020 14:41:26 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο για την λεπτομερή απάντηση και τον χρόνο σου! Όλες αυτές οι συζητήσεις/απόψεις/συμβουλές είναι πολύ χρήσιμες όχι μόνο για μένα αλλά και για πολλούς άλλους πιστεύω. Σίγουρα κάθε κατασκευή πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά, οπότε και οι επιλογές μας πρέπει να προσαρμόζονται αναλόγως. Σχετικά με την συγκεκριμμένη κατασκευή, δεν είχα σκοπό να ξεφύγω από το ΟΟΒ (αν και σε κάθε κατασκευή μου πάντα κάτι προσπαθώ να βελτιώσω), αλλά βλέποντας ότι οι ανάγλυφες βίδες (που λέει ο λόγος, εξογκοματάκια θα έλεγα καλύτερα) της Tamiya σε κάποια σημεία βγάζουν μάτι, είπα να τα βελτιώσω λίγο είτε με κεφαλές PE είτε με μεταλλικές βίδες. Μιλάμε για πολύ λίγες μεταλλικές βίδες, που ούτε κοστίζουν πολύ κι όπως είπες και εσύ ένα σακουλάκι με 20 βίδες μπορεί να σου βγάλει 2-3 μοντέλα. Ας ελπίσουμε να φθάσουν σύντομα!
|
|
|
Post by Φάνης on Aug 25, 2020 14:44:42 GMT 2
Παρά πολύ ωραίες οι εργασίες Φανη! Στο ερώτημα για τη σένα προτιμο τη πρώτη έκδοση . Οι βίδες είναι η λεπτομέρεια που θα δώσει την ιδιαίτερη νότα στο κιτ! Ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνε! Και εγώ την 1η επιλογή προτιμώ. Ούτως ή άλλως το μοντέλο θα βαφτεί με mica blue, άρα το black matte μονό κάθισμα δένει οπτικά καλύτερα πιστεύω!
|
|
|
Post by Φάνης on Apr 11, 2021 14:30:55 GMT 2
Έχοντας την ατυχία με το δέμα από το spotmodel, που μαζί με τα aftermarkets για τα 12αρια (που θα χρησιμοποιούσα και στην Alfa Romeo 179) είχα και κάποια πράγματα για 20/24αρια (που θα χρησιμοποιούσα και στο dashboard της Lotus Europa), έβγαλα ακόμη ένα μοντέλο από το ντουλάπι με τα ανολοκλήρωτα και θα προσπαθήσω να το ολοκληρώσω, αν όλα πάνε καλά, μέσα στο επόμενο διάστημα. 1) Πρώτα ασχολήθηκα με τα ελαστικά - αφαιρέθηκαν οι ραφές και ενσωματώθηκαν στις ζάντες (οι οποίες είχαν βαφτεί στην αρχή της κατασκευής), αφού βάφτηκε και το καπάκι της βαλβίδας. Θα ολοκληρωθούν, όταν βαφτούν και τα δισκόφρενα, που θέλουν προσεκτικό μασκάρισμα. 2) Στην συνέχεια, αποχρωμίωσα τα χρωμιωμένα μέρη, και αφού καθάρισα τα κομμάτια αυτά και διάφορα αλλά, ενσωμάτωσα, στόκαρα και έτριψα τα χταπόδια στην εξάτμιση (επίσης, λέπτυνα την απόληξη της εξάτμισης). Δείχνει αρκετά εντυπωσιακή πάντως! Μετά, τα αστάρωσα και θα τα κοιταξω προσεκτικά για διορθώσεις πριν προχωρήσω στο βάψιμο. Χρειάζεται προσεκτικό μασκάρισμα, ιδιαίτερα στα πηρούνια, και σε κάποια άλλα τμήματα. 3) Κατόπιν, ασχολήθηκα κυρίως με τα fairings, έτριψα τις ανάγλυφες βίδες, να χαμηλώσουν λίγο, σε κάποια θα μπουν PE από πάνω, σε αλλά θα ανοιχτούν τρύπες και θα περαστούν μεταλλικές βίδες. Επίσης καθάρισα το εσωτερικό τους από τα ejector pin marks, απλά τρίβοντας προσεκτικά με χαρτολίμες, χωρίς να χρειαστεί να στοκάρω. Τεστάρα και την ένωση κάποιων τμημάτων - η BigT άψογη, όπως μας έχει συνηθίσει/κακομάθει!
|
|