|
Post by Φάνης on Nov 4, 2019 19:48:51 GMT 2
Πολύ όμορφο Γιώργο! Μου αρέσει ιδιαίτερα! Ανεξαρτήτως αν ένα βερνίκι στεγνώσει καλά και φαίνεται ωραίο στο μάτι, η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν συγκρίνετε με τίποτα με ένα καλογυαλισμένο μοντέλο! (Ακόμη περισσότερο στα πολιτικά αυτοκίνητα που πρέπει να δώσουμε και κάποιο βάθος...) Καλή συνέχεια και καλή εβδομάδα! Χαχα, είσαι το καλό αγγελάκι... Τζιαφάαααα γυάλιζε τα μοντέλα σου Αρχικά, το βάθος που λέμε δεν γίνεται με το γυάλισμα αλλά το βάψιμο - βερνίκωμα. Στη συνέχεια βέβαια το αναδεικνύουμε το γυάλισμα. Γενικά, θα συμφωνήσω και μέχρι πριν 1-2 χρόνια θα ήμουν απόλυτος. Πλέον, έχοντας εξερευνήσει πιθανές και απίθανες λύσεις, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι αν ακολουθηθεί μια σωστή σταδιακή εφαρμογή με ενδιάμεσα τριψίματα με 4000- 6000 μπορείς το τελικό χέρι να μην το γυαλίσεις (ίσως μια αλοιφή κι ένα wax) και το αποτέλεσμα να είναι εφάμιλλο ή και καλύτερο. Εξάλλου, όπως φαντάζεσαι δεν θα ρίσκαρα τη δουλειά σε ένα μοντέλο που δούλευα 2 χρόνια, όπως π.χ. η fleron αν το αποτέλεσμα δεν θα ήταν αντίστοιχο. Εκτός από την 33, δεν έχω γυαλίσει πλήρως τις 2 BMW (εκτός από την οροφή της M6 που τη γυάλισμα για να κατεβάσω το μέλωμα), την 43άρα 312PB και κάποια ακόμη που δεν θυμάμαι. Προφανώς, αν ρίξεις 5 χέρια βερνίκι, μάλλον δεν θα έχεις το αποτέλεσμα που πρέπει, είναι λογικό. Χρειάζεται εμπειρία και λίγο τύχη. Στην προκειμένη περίπτωση, το σφάλμα ήταν καθαρά δικό μου. Ευχαριστώ για τον σχολιασμό Δεν διαφωνώ με αυτά που λες Γιώργο για το βάθος, μου το είχες αναφέρει και παλιά σε σχόλιο στην Mazda MX-5 νομίζω, και το έχω κρατήσει και το εφαρμόζω. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι όλα τα στάδια βερνίκι-τρίψιμο--βερνίκι-τρίψιμο-γυάλισμα θα δίνει καλύτερο τελικό αποτέλεσμα από το να μην τρίψεις-γιαλύσεις στο τέλος. Φυσικά έχεις περισσότερη εμπειρία από εμένα οπότε δεν έχω λόγο να διαφωνήσω. Για μένα το τρίψιμο-γυάλισμα στο τέλος είναι μια διαδικασία ηρεμίας, όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο, παρόλο του κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η διαδικασία! Παρεμπιπτόντως, στο συγκεκριμμένο, είχες τρίψει καθόλου ενδιάμεσα ή απλώς έριξες τα λίγα χέρια βερνίκι αλλά το αποτέλεσμα δεν σε ικανοποίησε οπότε αποφάσισες να τρίψεις-γυαλίζεις το τελικό χέρι βερνίκι;
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 4, 2019 21:00:18 GMT 2
Αυτό είναι το σωστό, Φάνη. Εξάλλου καλό είναι ο αυτοκινητάς να ξέρει να βάφει και να γυαλίζει σωστά. Αν σε ηρεμεί κιόλας, ακόμη καλύτερα. Εγώ τώρα είμαι ιδιαίτερη περίπτωση (περιπτωσάρα βασικά ) κι έχοντάς φτιάξει καμιά 100στη μοντέλα τα τελευταία 10 χρόνια, το ψάχνω και λίγο διαφορετικά, έτσι για να ανανεώνω τη σχέση μου με το χόμπι Οπότε δοκιμάζω πράγματα, για να ξεφύγω από τα καθιερωμένα ή βάζω, αλλά φυσικά δεν βγαίνουν πάντα. Φυσικά δεν υπάρχει σωστό και λάθος, όπως λέει και ο Μήτσος παραπάνω. Σίγουρα η εμπειρία βοηθάει μερικές φορές, αλλά δεν είναι και εγγύηση. Το σίγουρο είναι η ότι η εξέλιξη περνάει μέσα από τις δοκιμές και τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Π.χ. αν δεν υπήρχαν αυτές θα γυαλίζαμε ακόμη με αλοιφές τις ταμίγια, όχι με μεγκουάιρ. Παρεμπιπτόντως, στο συγκεκριμμένο, είχες τρίψει καθόλου ενδιάμεσα ή απλώς έριξες τα λίγα χέρια βερνίκι αλλά το αποτέλεσμα δεν σε ικανοποίησε οπότε αποφάσισες να τρίψεις-γυαλίζεις το τελικό χέρι βερνίκι; Όχι, απευθείας τα έριξα. Αυτό ήθελα να αποφύγω, να μην γυαλίσω. Αλλά βγήκε περισσότερο μελωμένο από ότι ήθελα και δεν έδινε την εικόνα που ήθελα να δείχνει το μοντέλο μου, όταν σχεδίαζα την κατασκευή. Οπότε υποχρεωτικά γυάλισα και ξαναέβαψα ένα - ένα τα ριβετάκια.
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 7, 2019 16:00:41 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο για τον χρόνο και τις απαντήσεις σου. Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 7, 2019 19:16:07 GMT 2
Φάνη να είσαι καλά, για αυτό έχουμε το φόρουμ. Αλλά παίρνω πάσα για τη συνέχεια, ώστε να σας δείξω την πρόοδο που έχει γίνει στην 312. Αρχικά, κολλήθηκε το κινητήρας στο ρολ μπαρ με οδηγό τους πίρους (αντί για βίδες) που είχα προσθέσει σε προηγούμενο στάδιο. Η δουλειά αυτή είναι η σημαντικότερη, ίσως, στο μοντέλο καθώς πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ένωση θα μπορεί να κρατήσει το διόλου ευκαταφρόνητο βάρος του κινητήρα, κιβωτίου, εξατμίσεων και ότι ο κινητήρας δεν θα είναι έκκεντρος Σε μια τέτοια περίπτωση όλα τα κομμάτια του πίσω μέρους, που στηρίζονται σε αυτόν θα είναι στραβά. Σε αυτή τη φάση συνδέθηκαν και οι σωληνώσεις από τα δοχεία που βρίσκονται επάνω στο ρολ μπαρ, με τα περιφερειακά του μοτέρ. Στη συνέχεια έφτιαξα τον πίνακα οργάνων και πρόσθεσα τη καλωδίωση που ξεκινάει απ΄ αυτόν, και τον κόλλησα στο μονοκότ. Στο κάθισμα έγινε pre-shading με μαύρο αστάρι και στη συνέχεια βάφτηκε με rubber black. Οι ζώνες είναι της πλάκας, δύο σημείων αφού η χρήση του ξεκίνησε στο τέλος της σεζόν μετά τα πολλά ατυχήματα που προηγήθηκαν. Γενικά στους περισσότερους αγώνες του '67 οι 312, έτρεχαν χωρίς καθόλου ζώνες ασφαλείας. Με την τοποθέτηση του καθίσματος στο σασί, την προσθήκη της βάσης και του λεβιέ ταχυτήτων, ολοκληρώνεται η σημερινή ενημέρωση. Τα λέμε σε λίγες μέρες
|
|
|
Post by Sakis on Nov 7, 2019 20:04:52 GMT 2
Ωραία, και τι θέλεις να πούμε τώρα δηλαδή; Να, έχει μια βρωμίτσα το cutting mat σου. Ευχαριστήθηκες;
Ειλικρινά όσο μοντελάρω τόσο περισσότερο αντιλαμβάνομαι το επίπεδο σου (κι ό,τι κατάλαβες κατάλαβες)...
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 8, 2019 12:22:26 GMT 2
Συμφωνώ και επαυξάνω Σάκη! Χάρμα οφθαλμών! Γιώργο, που βγάζεις άκρη με τόσα καλώδια; Με την ευκαιρία, οι οδηγίες της χιρο είχαν καθόλου υποδείξεις για κάποιες καλωδιώσεις;
|
|
paparadiation
GP3 Driver
paparadiation
Δημήτρης Μαυροειδής
|
Post by paparadiation on Nov 8, 2019 16:54:20 GMT 2
Εντυπωσιακο
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 9, 2019 18:37:50 GMT 2
Ευχαριστώ παίδες... Ειλικρινά όσο μοντελάρω τόσο περισσότερο αντιλαμβάνομαι το επίπεδο σου (κι ό,τι κατάλαβες κατάλαβες)... Είναι μέχρι να φτάσεις μοντελάρεις πάρα πολύ και να λες, ποίος Τζιαφάς. Πέρα απ΄την πλάκα με συγκινείς τσακάλι. Είπαμε πρώτα από όλα να προσπαθούμε να έχουμε επίπεδο ως άνθρωποι, όλα τα άλλα είναι τριτεύοντα. Εντυπωσιακο Να είσαι καλά Μήτσο... ΥΓ. Ξέρω ότι δεν διαβάζεις το σχόλιο γιατί είσαι Omonoia, με τη σημαία της rebellion! Συμφωνώ και επαυξάνω Σάκη! Χάρμα οφθαλμών! Γιώργο, που βγάζεις άκρη με τόσα καλώδια; Με την ευκαιρία, οι οδηγίες της χιρο είχαν καθόλου υποδείξεις για κάποιες καλωδιώσεις; Δεν βγάζω τα κρύβω, όπου βρω, εκτός από 2-3 που ξέρω που πάνε Γενικά η χίρο και η καλωδίωση δεν είναι φίλοι. Σπάνια δίνονται οδηγίες για αυτά και πάντα για τα πολύ βασικά. Στην προκειμένη περίπτωση, που είναι η εξαίρεση, προτείνεται να μπουν 3 καλώδια στα 3 βασικά όργανα (κανονικά πρέπει να μπουν 2 σε κάθε βασικό όργανο) αλλά και για αυτά δεν αναφέρεται πουθενά που καταλήγουν. Ευχαριστώ και πάλι
|
|
|
Post by alex78 on Nov 13, 2019 22:18:47 GMT 2
Εκπληκτικό αποτέλεσμα Γιώργο!! Επί τη ευκαιρία δώσε αν θέλεις μια επεξήγηση του όρου ''pre shading'' να το περάσω στην ενότητα.....
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 15, 2019 9:55:18 GMT 2
Εκπληκτικό αποτέλεσμα Γιώργο!! Επί τη ευκαιρία δώσε αν θέλεις μια επεξήγηση του όρου ''pre shading'' να το περάσω στην ενότητα..... Ευχαριστώ Άλεξ. Ναι, θα το προσθέσω μαζί με κάποια άλλα που έχω κατά νου. Μόλις λασκάρω λίγο θα μπει υλικό...
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 20, 2019 12:45:56 GMT 2
Προσπαθώ να το ανεβάσω το συγκεκριμένο update περίπου δύο εβδομάδες και πάλι σήμερα που επιτέλους τα καταφέρνω γίνεται στο πόδι. Σε λίγο θα χρειάζεται ραδιοχρονολόγηση για τις ενημερώσει μου. Τέλος πάντων, πάμε να δούμε τι έχουμε για σήμερα... Ξεκινάω, με κάτι που έχω ξανα-αναφέρει τόσο στο φόρουμ όσο και σε κατ' ιδίαν συζητήσεις και αφορά την "ομογενοποίηση" των ετεροκλήτων κομματιών - υλικών που αποτελούν τα κιτ. Σωληνάκια, μεταλλικές ράβδοι, βίδες, φωτοχαραγμένα, turned aluminium κλπ είναι πολύ όμορφα, αλλά μοιάζουν ετερόκλητα όταν μπουν πάνω στο μοντέλο. To wash και τα στεγνά πινέλα βοηθάνε, αλλά σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι αρκετά. Έτσι εφαρμόζω μια παραλλαγή του postshading, στη συγκεκριμένη περίπτωση με πολύ αραιωμένο burnt iron, για να δέσω τα υλικά και τα χρώματα. Φυσικά με πολύ λεπτή δέση και χαμηλή πίεση. Το αποτέλεσμα, όσο φαίνεται είναι στη 2η και 3η φώτο και είναι πιο εμφανές π.χ. στα σωληνάκια. Στα υπόλοιπα η μηχανή μου δεν είναι τόσο καλή, για να αναδείξηει τέτοιες λεπτομέρειες. Στη συνέχεια έκοψα το vac αντιπυρικό κάλυμμα των εξατμίσεων (ένα από τα άγχη μου για τη κατασκευή). Αμφότερα απέκτησαν κάποιες λεπτομέρειες με φύλλο πλαστικού και τοποθετήθηκαν στο μπλοκ του μοτέρ. Η συνέχεια αφορά το κιβώτιο, κι ελπίζω να έρθει πιο σύντομα...
|
|
paparadiation
GP3 Driver
paparadiation
Δημήτρης Μαυροειδής
|
Post by paparadiation on Nov 21, 2019 20:54:39 GMT 2
Ενταξει δεν πολυφαίνεται, αλλα αη γουιλ τεηκ γιορ γουορντ φορ ιτ Καλη συνεχεια
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 22, 2019 9:16:24 GMT 2
Ενταξει δεν πολυφαίνεται, αλλα αη γουιλ τεηκ γιορ γουορντ φορ ιτ Καλη συνεχεια Είναι αυτό που έλεγες για την καινούργια σου μηχανή... " Βλέπω πράγματα που δεν έβλεπα πριν". Ε, εγώ εξακολουθώ να μην τα βλέπω με τη δική μου αρχαιολογία. Καλημέρα
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 26, 2019 18:07:37 GMT 2
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 29, 2019 18:14:49 GMT 2
|
|
|
Post by Sakis on Nov 29, 2019 20:44:12 GMT 2
Πανέμορφο Γιώργο και υπέροχα εκτελεσμένες λεπτομέρειες. Αν και όπως είπε ο Δημήτρης δεν πολυφαίνεται η ομογενοποίηση, είμαι σίγουρος ότι από κοντά θα είναι εμφανέστερη. Ανυπομονώ να το δω μέσα στην κόκκινη "μπανιέρα" του...
|
|