|
Post by Φάνης on Nov 14, 2020 14:49:51 GMT 2
Φανη μεγαλο εγχειρημα βλεπω ειναι η προσπαθεια που κανεις σε αυτο το κιτ που παει πολυ ωραια και με καλο αποτελεσμα μεχρι τωρα. Ελπιζω να δουμε και αλλα τετοια κιτ απο τα χερια σου Ευχαριστώ πολύ φίλε! Θέλει πολύ μελέτη, όχι βιασύνη και πολύ υπομονή. Τώρα αν ολοκληρωθεί ή υπάρχει συνέχεια, θα δούμε. Σίγουρα μπορούν να φτιιαχτούν όμορφα μοντέλα. Πάντως η κατασκευή με ξύλα δεν περιορίζεται στα πλοία και υπάρχουν αρκετά όμορφα κιτ και σε άλλα θέματα! Όρεξη να έχεις! Μια τέτοια επιλογή έχω υπόψιν για το μέλλον (έχει και τροχούς! ).
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 14, 2020 14:58:36 GMT 2
Ολοκληρώθηκε το πέτσωμα του κατάστρωματος, σημειώθηκαν με το μολύβι τα καρφιά στις ενώσεις (θα ξανά τονιστούν ακόμη μια φορά), και περάστηκε ένα χέρι wood stain (oak). Κάποια στιγμή θα περαστεί και ένα χέρι ματ βερνίκι. Για πρώτη προσπάθεια είμαι σχετικά ικανοποιημένος,. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτιώσης! Συνέχεια, το πέτσωμα της γάστρας! Αυτό ήταν και το τελευταίο αναλυτικό update με τα βήματα της κατασκευής. Νομίζω τα αναλυτικά βήματα δεν ενδιαφέρουν τους πλείστους από εσάς! Όταν όμως έχω κάνει κάποια πρόοδο και πιστεύω αξίζει να ανεβάσω φωτό θα το πράξω! Καλό Σ/Κ!
|
|
|
Post by czt on Nov 14, 2020 16:36:26 GMT 2
Φανη αυτο με τη γαστρα ακρως ενδιαφερων τη καλο θα κανουμε Φυσικα και κανω πλακα η αληθεια ειναι οτι στη φαση που ειναι το πλοιο στα δικα μου ματια δεν φανταζει αν και με το ξυλο σαν υλικο δεν ειμαι ο καλυτερος φιλος. Τα αναλυτικα βηματα εχουν ενδιαφερον ασχετα αν δεν φενεται και ιδιαιτερο ενδιαφερον οπως λες. Οταν θα μπουν στο τρυπακι οπως εσυ θα καταλαβουν ποσο σημαντικα ειναι.
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 14, 2020 17:44:34 GMT 2
Φάνη, εγώ το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Καλά πετσώματα
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 14, 2020 20:43:50 GMT 2
Εδώ μια ακόμη φωτό, μετά το ματ βερνίκι! Δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι για το χρώμα που πήρε το κατάστρωμα μετά το stain, αλλά είναι ότι είναι. Από κοντά δείχνει ομορφότερο πάντως!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 15, 2020 9:43:50 GMT 2
Κωνσταντίνε, Γιώργο, αφού το βρίσκεται ενδιαφέρον, θα ανεβάζω περισσότερα βήματα, ελπίζω να θυμάμαι να παίρνω φωτό! Σήμερα άρχισα την προεργασία πριν το πέτσωμα της γάστρας. Καθάρισα και έτριψα τα 2 μεγάλα κομμάτια (ακόμη δεν ξέρω την ναυτική ορολογία στα πλείστα μέρη) που θα κολληθούν για να ευθυγραμμίσω επίσης την καρίνα στην πλώρη (που δίνεται σε 3 κομμάτια) πάνω στην ψευδόκαρίνα στο σκαρί, και κάτω από τα οποία θα ξεκινήσει το πέτσωμα (σε κάθε πλευρά). Επίσης, με λεπτές χαρτοταινίες, χώρισα την κάθε πλευρά σε 4 σημεία, για να τσεκάρω ευκολότερα την ευθυγράμμιση των νομέων μετά το τρίψιμο που έχει γίνει ήδη, και διορθώνω όπου χρειάζεται. Μετά από αυτό θα αρχίσουν τα δύσκολα (για αρχάριο): μέτρημα, κόψιμο, ζέσταμα, λύγισμα, κόλλημα, κτλ.... Καλημέρα!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 15, 2020 13:08:16 GMT 2
|
|
|
Post by mikys2019 on Nov 15, 2020 15:12:49 GMT 2
Μπραβο Φανη προχωρας φανταστικα .... Ερωτηση ..οι νομεις ειναι απο αληθινο ξυλο η χαρτοξυλο ? Εαν ειναι ξυλο μπορεις να βαζεις κ καρφακια για συγκρατηση κ λιγη κολλα απο πισω ,κ για πιο γρηγορα υπαρχει κολλα που ειναι σε σωληναριο η φυσιγγα κ λεγετε υγρο καρφι και στεγνωνει κ γρηγορα .
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 16, 2020 7:49:45 GMT 2
Μπραβο Φανη προχωρας φανταστικα .... Ερωτηση ..οι νομεις ειναι απο αληθινο ξυλο η χαρτοξυλο ? Εαν ειναι ξυλο μπορεις να βαζεις κ καρφακια για συγκρατηση κ λιγη κολλα απο πισω ,κ για πιο γρηγορα υπαρχει κολλα που ειναι σε σωληναριο η φυσιγγα κ λεγετε υγρο καρφι και στεγνωνει κ γρηγορα . Ευχαριστώ Μιχάλη. Προσπαθώ να μάθω τις βασικές τεχνικές, χωρίς να εμβαθύνω-τροποποιήσω βήματα στην κατασκευή, ως πρώτη προσπάθεια, για να μπορέσω να το ολοκληρώσω και έτσι να πάρω μια ιδέα από όλα τα βασικά κατασκευαστικά μέρη ενός ιστιοφόρου. Οι νομείς, όπως και η ψευδοκαρίνα και αλλά κομμάτια, είναι plywood (κόντρα-πλακέ). Δεν θέλω προς το παρόν να καρφώσω, έχω σανίδες μόνο για ένα πέτσωμα, αλλά αφού θα στοκαριστεί και θα βαφτεί μετά, ίσως καρφώσω και αφαιρέσω τα καρφιά όταν θα έχουν κολλήσει οι σανίδες. Την έχω δει την κόλλα που αναφέρεις, επίσης μπορώ να χρησιμοποιήσω και CA σε κάποια σημεία! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
|
|
|
Post by mikys2019 on Nov 16, 2020 10:42:53 GMT 2
Καλημερα ...εαν θα βαλεις κυανοακρυλικη κολλα θα προτιμησεις gel και οχι ρευστη για την ρουφαει το ξυλο .
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 17, 2020 20:43:41 GMT 2
Καλημερα ...εαν θα βαλεις κυανοακρυλικη κολλα θα προτιμησεις gel και οχι ρευστη για την ρουφαει το ξυλο . Ναι, gel Μιχάλη!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 17, 2020 21:08:19 GMT 2
Ξεκίνησα το πέτσωμα της γάστρας. Όπως ανέφερα, θα είναι μόνο μια στρώση. Αυτό κάνει την διαδικασία δυσκολότερη, γιατί όλες οι ατέλειες (ενός πρωτάρη) θα φαίνονται. Παρόλα αυτά, επειδή θα στοκαριστεί και θα βαφτει, το τελικό αποτέλεσμα λογικά θα δείχνει καλύτερο. Ξεκινώντας αυτήν την διαδικασία, βλέπω τώρα και κάποια πράγματα ως προς το τρίψιμο κάποιων νομέων (μπορεί κάποιος να βελτιωθεί με εξασκηση-εμπειρία), για να πατάνε οι σανίδες καλύτερα. Αποφάσισα, να μην χρησιμοποησω καρφιά, εκτός ίσως από κάποια σημεία που μάλλον δεν θα μπορέσω να τα αποφύγω, προς πλώρη και πρύμνη μεριά (θα αφαιρεθούν πριν το στοκάρισμα-τρίψιμο-βάψιμο). Επίσης, δεν θα χρησιμοποιήσω ολόκληρες σανίδες (μοντελιστική πρακτική, το έχω δει σε πολλές κατασκευές, όταν υπάρχει και 2ο πέτσωμα, βολικό για ευθυγράμμιση, αλλά χρειάζεσαι καρφιά), αφού στην πραγματικότητα, πετσώνανε μεταξύ νομέων, οποτε πάνω-κάτω αυτό ακολουθώ, μεταξύ δύο ή τριών. Η πρώτη σειρά είναι σημαντική, γιατί πρέπει να ξεκινά 4mm κάτω από το κατάστρωμα, οπότε μου πήρε αρκετό χρόνο (και για τις 2 πλευρές) - επίσης δεν έχω κατάλληλους σφιγκτήρες για αυτή την δουλειά, άρα πρέπει να τα πιέζω και να κρατώ μέχρι να κολλήσουν καλά.... Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 18, 2020 11:59:53 GMT 2
Είχα ξεχάσει να βάλω αυτήν την φωτό στην προηγούμενη ανάρτηση.....Εδώ, προς πρύμνη μεριά, η σανίδα πρέπει να λυγίσει και να γυρίσει κατάλληλα για να κολληθεί (αφού έχει πρώτα έχει περάσει από την διεργασία με το νερό που αναφέρθηκε παραπάνω - αυτή η διεργασία επαναλαμβάνεται σε όλα τα ξύλινα κομμάτια που θέλουν λύγισμα, σε όλα τα στάδια της κατασκευής - επίσης, χρονοβόρα διαδικασία αλλά πολύ αποτελεσματική .....). Ευτυχώς, το μανταλάκι κάνει δουλειά! Στο βάθος, φαίνεται το αποτέλεσμα εφαρμογής του στην άλλη πλευρά!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 20, 2020 16:25:09 GMT 2
Η διαδικασία του πετσώματος της γάστρας θα πάρει κάποιο χρόνο, οπότε ενδιάμεσα άρχισα να ασχολούμαι με κομμάτια που θα μπουν πάνω στο κατάστρωμα. Κάποια από αυτά θα πρέπει να στοκαριστούν, ασταρωθούν και βαφτούν με ακρυλικές μπογιές (όπως τα πλαίσια στις φωτό παρακάτω) και κάποια άλλα να περαστούν με wood stain, να ντυθούν με λεπτά φύλλα sapelle και μετά να δεχθούν τα μεταλλικά εξαρτήματα όπως χερούλια μεντεσέδες κτλ (φωτό παρακάτω). Τα διάφορα μπουκαλάκια από κόλλες-wash-setting solutions ήταν πολύ βοηθητικά για να ευθυγραμμιστούν τα πλαίσια! Αν και η διαδικασία με το ξύλο γενικά είναι χρονοβόρα, αυτό που δουλεύτηκε πολύ γρήγορα ήταν το στοκάρισμα των πλαισίων με στόκου ξύλου (του νερού). Ο συγκεκριμένος είναι φυσικού χρώματος (δεν παίζει ρόλο αφού ούτως ή άλλως θα ασταρωθεί-βαφτει μετά - υπάρχει και ολόκληρη σειρά με διάφορες αποχρώσεις ξύλου σε περίπτωση που χρειάζεται να μείνει άβαφτο το ξύλο), είναι πολύ μαλακός, σαν μερέντα, εφαρμόζεται εύκολα, ακόμη και με οδοντογλυφίδα, στεγνώνει πάρα πολύ γρήγορα, σε 2-3 λεπτά, και τρίβεται πανεύκολα. Μέχρι να στοκάρω την τελευταία μεριά του πλαισίου, οι άλλες είχαν ήδη στεγνώσει - έτριψα αμέσως. Επανέλαβα την ίδια διαδικασία 2 φορές ακόμη. Θα τα αφήσω στην άκρη για κάποιες ώρες και στην συνέχεια θα ασταρώσω (με ακρυλικό αστάρι της Vallejo) να δω αν υπάρχουν ατέλειες (και να επαναλάβω την διαδικασία στοκαρίσματος-ασταρώματος εάν χρειαστεί) - στο τέλος θα βαφτούν με κάποιο καφέ-κόκκινο χρώμα, επίσης με ακρυλικό της Vallejo! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by mikys2019 on Nov 20, 2020 23:05:49 GMT 2
Φανη μου μια συμβουλη .... Στοκο παντα θα χρησιμοποιεις στο φυσικο χρωμα του ξυλου που δουλευεις εκτος τις στιγμες που δουλευεις μπαλωματα . Και ο λογος ειναι οταν θα περασεις βερνικι αχρωμο η με αποχρωση ολο το ξυλο να εχει την ιδια αποχρωση και να μην φαινονται διαφορες στο ξυλο απο κατω .
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 21, 2020 7:16:24 GMT 2
Φανη μου μια συμβουλη .... Στοκο παντα θα χρησιμοποιεις στο φυσικο χρωμα του ξυλου που δουλευεις εκτος τις στιγμες που δουλευεις μπαλωματα . Και ο λογος ειναι οταν θα περασεις βερνικι αχρωμο η με αποχρωση ολο το ξυλο να εχει την ιδια αποχρωση και να μην φαινονται διαφορες στο ξυλο απο κατω . Καλημέρα Μιχάλη, Νομίζω όμως δεν διαβάζεις αυτά που γράφω, αλλά βλέπεις μόνο τις εικόνες! Πέρα από την πλάκα, εξηγώ αναλυτικά για τον στόκο που χρησιμοποίησα και ότι τα συγκεκριμένα κομμάτια θα βαφτούν, άρα η απόχρωση του στόκου δεν παίζει ρόλο! Ευχαριατώ όμως για τον σχολιασμό! Είσαι, ούτως ή άλλως, από τους λίγους που τους ενδιαφέρει αυτή η ανάρτηση και σε ευχαριστώ πολύ για την συμπαράσταση/συμβουλές! Καλή συνέχεια!
|
|