|
Post by gtziaf on May 12, 2016 17:21:25 GMT 2
Πολύ όμορφη η απόχρωση του εσωτερικού Κωνσταντίνε. Μου άρεσε πραγματικά πολύ Στα ασταρωμένα κομμάτια του αμαξώματος, βλέπω π.χ. στα καλύμματα του κινητήρα τις τρύπες από το καλουπάρισμα. Αυτές θα πρέπει να στοκαριστούν και να ασταρώσεις ξανά, αφού όταν ανοίγεις το καπό θα φαίνονται. Καλή συνέχεια
|
|
|
Post by konstantinf on May 12, 2016 18:02:06 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Οι τρύπες του καλουπώματος δεν θα φαίνονται. Το καπό κλειστό είναι έτσι: ενώ ανοιχτό είναι έτσι: Το θέμα είναι ωστόσο γενικώτερο και αφορά στη φιλοσοφία του μοντελισμού: Μέχρι ποιού σημείου προσέχουμε τη λεπτομέρεια στα σημεία που δεν φαίνονται; Σίγουρα οι γνώμες διχάζονται και προσωπικά δεν έχω ξεκάθαρη άποψη, μιας και έτριψα - γυάλισα - έβαψα πολλά σημεία του κινητήρα που θα μείνουν εσαεί αόρατα / απρόσιτα, ενώ αφήνω σχετικά αδούλευτα τα εσωτερικά του αμαξώματος. Ίσως θα άξιζε να ανοίξει ένα thread ανταλλαγής απόψεων πάνω σ' αυτό το ερώτημα...
|
|
|
Post by gtziaf on May 12, 2016 18:18:55 GMT 2
Κατανοητό Κωνσταντίνε, αλλά αν έχεις κλειστό το ένα και ανοιχτό το άλλο φύλλο, θα φαίνεται στο κλειστό τμήμα, μέσω του ανοιχτού . Επίσης κάπου είδα και αυτό του τύπου άνοιγμα, που δεν ξέρω αν είναι αληθοφανές ή ποιητική αδεία του μοντελιστή. Τώρα για την κουβέντα που λες, εγώ σε αυτή την κλίμακα και σε τόσο μακρόχρονο πρότζεκτ θα τα κάλυπτα κι ας μην φαινόταν 100%. Επίσης π.χ. θα κάλυπτα και τις τρύπες του καλουπιού στο κάτω μέρος από τις πατούρες (πρώτα 2 κομμάτια που μας δείχνεις) ώστε όταν γυρίζω το μοντέλο να φαίνονται σωστά. Τώρα σε πιο μικρά ή χαλαρωτικά μοντέλα, αφήνω διάφορα. Είναι ανάλογα με την διάθεση, το κιτ και τον διαθέσιμο χρόνο
|
|
|
Post by konstantinf on May 12, 2016 21:27:24 GMT 2
1. Κατανοητό Κωνσταντίνε, αλλά αν έχεις κλειστό το ένα και ανοιχτό το άλλο φύλλο, θα φαίνεται στο κλειστό τμήμα, μέσω του ανοιχτού . 2. Επίσης κάπου είδα και αυτό του τύπου άνοιγμα, που δεν ξέρω αν είναι αληθοφανές ή ποιητική αδεία του μοντελιστή. 3. Επίσης π.χ. θα κάλυπτα και τις τρύπες του καλουπιού στο κάτω μέρος από τις πατούρες (πρώτα 2 κομμάτια που μας δείχνεις) ώστε όταν γυρίζω το μοντέλο να φαίνονται σωστά. 1. Αμφιβάλλω, διότι (α) παρεμβάλλεται ένας ογκώδης κινητήρας και (β) το εσωτερικό του πλαϊνού φύλλου δεν είναι βαμμένο στο χρώμα της καρότσας αλλά σε μαύρο σατινέ ή ματ που έχει ελάχιστο κοντράστ. Θεωρώ ότι το βάψιμο του φύλλου αυτού στην 2η φωτογραφία σου είναι Ποιητική Αδεία... Having said that, θα τις διορθώσω τις τρύπες. 2. Προφανώς του τύπου του έχουν κολλήσει τα μεντεσεδάκια και στέκεται το καπό έτσι. Τόσο το ψυγείο όσο και το πυροδιάφραγμα έχουν εγκοπές για να "πατάει" το διπλωμένο πλαϊνό φύλλο. Αλλιώς θα ήταν λαιμητόμος για όποιον πήγαινε να κοιτάξει το καρμπιρατέρ ή τα μπουζί. 3. Έχεις δίκιο, θα το κάνω. Ευχαριστώ και πάλι και καλό βράδυ!
|
|
|
Post by konstantinf on May 20, 2016 17:59:17 GMT 2
Καλησπέρα φίλοι μου! Τη βδομάδα που μας πέρασε ασχολήθηκα περαιτέρω με προετοιμασίες για βαψίματα (μεταξύ των άλλων διορθώνοντας τις τρύπες από τα καλούπια που επεσήμανε ο Γιώργος) και στα ενδιάμεσα με την κατασκευή του ταμπλό. Το κιτ δίνει το ταμπλό σε ένα κομμάτι μαζί με το εσωτερικό πλαίσιο του παρμπρίζ, το όλον στο ίδιο απαίσιο χρυσαφί πλαστικό που ήταν και τα καθίσματα (και η εσωτερική επένδυση του σαλονιού). Τα λεπτά κομμάτια βάφτηκαν με το ίδιο βερνίκι επίπλων, για τις μεγαλύτερες επιφάνειες χρησιμοποίησα πραγματική επένδυση ξύλου. Προς τούτο κόπηκε από ένα κομμάτι αυτοκολλητου καπλαμά (καρυδιά με ρόζους - burlwood) ένα κομμάτι στα περίπου μέτρα του ταμπλό και ήρθε στα ίσα του λιμάροντας. Στη συνέχεια ανοίχτηκαν οι τρύπες για να περάσουν τα όργανα: Ο καπλαμάς περάστηκε κατόπιν με βερνίκι (διαδοχικά χέρια με σπρέι της ΜΟΤΙΡ και στο τέλος με το διορθωτικό βερνίκι επίπλων): Το κομμάτι του κιτ με την επένδυση δείχνει έτσι: Στη συνέχεια ετοιμάστηκαν τα διάφορα όργανα και διακόπτες. Για το μπροστινό μέρος χρησιμοποίησα τα αυτοκόλλητα καντράν του κιτ, για το πίσω μερος των οργάνων και την καλωδίωση άφησα την φαντασία μου να οργιάσει, καθώς δεν μπόρεσα να βρώ πουθενά φωτογραφίες αναφοράς. Δεν νομίζω ωστόσο πως έκανα χοντράδες... Τέλος τα όργανα μονταρίστηκαν στο ταμπλό που δείχνει έτσι από μπρος κι από πίσω. Η πίσω μεριά δεν θα φαινεται καθόλου, ανήκει σ' αυτά που ο Admin μας κατατάσσει στις δουλειές από μεράκι. Κατά συνέπειαν και τα καλώδια δεν καταλήγουν πουθενά (είναι φέϊκ, που θα 'λεγε κι ο Δημήτρης) εκτός από τα μαύρα που έχεουν στριφτεί σε πλεξίδα και που ανήκουν στο κύκλωμα που θα τροφοδοτεί τα μπροστινά φανάρια. Οι ντίζες του στροφόμετρου και του ταχύμετρου έγιναν με την δοκιμασμένη μέθοδο από χορδή κιθάρας. Καλό Σαββατοκύριακο!
|
|
|
Post by nektarios on May 21, 2016 10:11:34 GMT 2
Φανταστικό!! Πραγματικά, πιο αληθινό είναι μόνον το αληθινό! Η ξυλοεπένδυση του ταμπλώ στ' αλήθεια με εντυπωσίασε! Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by gtziaf on May 21, 2016 10:35:16 GMT 2
Πολύ καλό έως εντυπωσιακό Κωνσταντίνε. Μπράβο!!! Οι λεπτομέρειες και η καλωδίωση στα όργανα μου άρεσε πολύ. Και ας μην φαίνεται φτάνει που ξέρεις εσύ ότι την έκανες Αξία ανεκτίμητη! Για τις τρύπες υπάρχουν διάφορα punch and die σετ. Εμένα με έχει βολέψει η πιο φθηνή λύση. Πολύ χρήσιμα... www.hiroboy.com/9_Piece_Hollow_Punch_Set--product--3071.html
|
|
|
Post by konstantinf on May 21, 2016 11:15:15 GMT 2
Ευχαριστώ για την ενθάρρυνση Νεκτάριε και Γιώργο. Είχε τω όντι πλάκα η καλωδίωση for nothing... Όσο για τα punch and die, ευχαριστώ για την υπόδειξη, αλλά προς τι;;; Οι "τρύπες" που ανέφερα στην ανάρτηση αφορούσαν στα σημάδια των καλουπιών (που εξαλείφθηκαν με λιμάρισμα και τρίψιμο), όχι στο άνοιγμα κυκλικών οπών... Τι δεν κατάλαβα;
|
|
|
Post by gtziaf on May 21, 2016 11:26:39 GMT 2
Όσο για τα punch and die, ευχαριστώ για την υπόδειξη, αλλά προς τι;;; Οι "τρύπες" που ανέφερα στην ανάρτηση αφορούσαν στα σημάδια των καλουπιών (που εξαλείφθηκαν με λιμάρισμα και τρίψιμο), όχι στο άνοιγμα κυκλικών οπών... Τι δεν κατάλαβα; Αναφέρθηκα στις τρύπες που άνοιξες για να περάσουν τα όργανα, που εναλλακτικά θα μπορούσες να τις φτιάξεις με το συγκεκριμένο εργαλείο, γρήγορα και απλά.
|
|
|
Post by konstantinf on May 21, 2016 11:56:15 GMT 2
Διπλό το ευχαριστώ τότε. Θα κοιτάξω να τα προμηθευτώ εν καιρώ, πριν καταπιαστώ με τη Mercedes που θα έχει επίσης ξύλινο ταμπλό. Αλλά για το κεντρικό καντράν με το ακανόνιστο σχήμα, ο κόφτης δεν γλυτώνεται. Ένα άλλο θέμα είναι ότι μιας και οι τρύπες στον καπλαμά πρέπει να προσαρμοστούν στις τρύπες του πλαστικού ταμπλό του κιτ, το άνοιγμα γίνεται ούτως ή άλλως μικρότερο και όχι τέλειο και το φινίρισμα γίνεται με λεπτή λίμα και γυαλόχαρτο. Thanks anyway!
|
|
|
Post by alex78 on May 24, 2016 12:06:42 GMT 2
Εξαιρετικό αποτέλεσμα, άξιζε και με το παραπάνω η ενασχόληση σου με το συγκεκριμένο θέμα!
|
|
|
Post by konstantinf on May 24, 2016 19:45:16 GMT 2
Ευχαριστώ Αλέξη - τώρα είμαι στα βαψίματα κι εχω χτυποκάρδι για το πώς τελικά θα βγεί...
|
|
|
Post by konstantinf on May 25, 2016 11:06:14 GMT 2
Μικρό μεσοβδομαδιάτικο update: Τα βαψίματα προχωρούν - έχουν ασταρωθεί τα περισσότερα κομμάτια της καροσερί με γκρί αστάρι της Dupli-Color (πολύ λεπτό, στρώνει ωραιότατα και είναι και οικονομικό - στο 1/3 της τιμής του Humbrol!). Οι επιφάνειες που θα γίνουν μπεζ ασταρώθηκαν από πάνω με λευκό αστάρι fine της Tamiya. Μια πρώτη δοκιμή με το μπεζ έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα, με πολύ ωραίο στρώσιμο. Επομένως μπορώ να σας δώσω τις συντεταγμένες του προμηθευτή: Νίκος Νικόλης, στην Αργυρούπολη. Ως συνήθως, στα ενδιάμεσα συνέχισα τις λεπτομέρειες που θα λειτουργήσουν αργότερα. Κατ' αρχήν βάφτηκαν με βερνίκι ξύλου οι ξύλινες επενδύσεις του σαλονιού (η δευτερη φωτό δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στο βερνικωμένο και το original χρυσαφί του κιτ): Το εσωτερικό των θυρών βερνικώθηκε επίσης, κολλήθηκαν οι ταπετσαρίες και τα φιλέτα από καπλαμά καρυδιάς στο επάνω μέρος. Τα χερούλια των παραθύρων και της πόρτας είναι τοποθετημένα ενδεικτικά, θα οριστικοποιηθούν όταν μπουν οι μηχανισμοί που ανεβοκατεβάζουν τα παράθυρα και ανοιγοκλείνουν τις πόρτες: Τέλος συναρμολογήθηκαν και καλωδιώθηκαν τα μπροστινά φανάρια περιμένοντας να στερεωθούν πάνω στα φτερά. Η έρευνα της αγοράς στην Αθήνα δεν απέδωσε ευρήματα σχετικά με LED σε warm white κι έτσι, κι αυτή τη φορά, τα φανάρια θα ανάβουν σε cold white - όσο αναχρονιστικό κι αν είναι αυτό... Οι επόμενες εργασίες εκτός βαψίματος θα αφορούν στην επένδυση με ταπετσαρία της κουκούλας και τη συναρμολόγηση του πίσω προφυλακτήρα (μπροστινός δεν υπάρχει...). Καλό τέλος της εβδομάδας!
|
|
|
Post by gtziaf on May 25, 2016 16:40:53 GMT 2
Ωραία προσθήκη τα λειτουργικά φώτα. Περιμένουμε βαψίματα κλπ. Καλή τύχη
|
|
|
Post by grimstr on May 25, 2016 19:12:57 GMT 2
Κωνσταντίνε όσο προχωράει τόσο μας καθηλώνει. Στρατος
|
|