|
Post by Φάνης on Dec 21, 2022 9:37:39 GMT 2
Ωραία η ζάντα, Φάνη. Καλό ακτίνινγκ... Χα, χα, ευχαριστώ πολύ Γιώργο!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 22, 2022 17:06:38 GMT 2
|
|
|
Post by gtziaf on Dec 23, 2022 10:56:08 GMT 2
Μπράβο, Φάνη, άψογες
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 23, 2022 12:14:30 GMT 2
Μπράβο, Φάνη, άψογες Ευχαριστώ πολύ Γιώργο!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 24, 2022 19:38:01 GMT 2
4ο Μέρος - Β:Ολοκλήρωσα την αλλαγή των ακτίνων και στην άλλη πλευρά του πίσω τροχού. Μου πήρε περίπου 1 ώρα, πολύ λιγότερο χρόνο από ότι στην άλλη πλευρά. Ο λόγος ήταν ότι τελικά δεν χρειάστηκα την άλλη πλευρά του jig! Η έτοιμη πλευρά συγκρατούσε μια χαρά την πλήμνη με τις ακτίνες που είχα ήδη τοποθετήσει, οπότε ήταν αρκετά εύκολο να τοποθετήσω τις από κάτω ακτίνες (δηλαδή το δύσκολο μέρος της τοποθέτησης) αφού μπορούσα να αναποδογυρίσω τον τροχό. Αυτό είναι κάτι που θα το έχω υπόψιν από δω και πέρα σε οποιαδήποτε αλλαγή ακτίνων (δηλαδή jig μόνο για την μία πλευρά) και ίσως ένα χρήσιμο tip για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την διαδικασία αλλαγής ακτίνων στις κατασκευές τους. Το spoke patterning συμπίπτει με εκείνα που σχεδίασα κατά τη διάρκεια των βημάτων προετοιμασίας. Θα αφήσω την κόλλα να στεγνώσει όλη τη νύχτα, μετά θα κόψω τις ακτίνες που περισσεύουν και θα ψεκάσω μερικά ελαφριά χέρια Polished Aluminium στον τροχό και στην πλήμνη, για να καλύψω ατέλειες από τη όλη διαδικασία. Σίγουρα είμαι πολύ ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν η 2η προσπάθεια μου! (Ο τολμών νικά!) Επίσης, η συγκεκριμένη διάταξη ήταν πιο πολύπλοκη από την 1η προσπάθεια αφού οι τέσσερεις τρύπες σε κάθε συνδυασμό βρίσκονται σε διαφορετικό ύψος/κατεύθυνση οπότε αν δεν σχεδιαστούν/τρυπηθούν σωστά, επειδή δεν υπάρχει χώρος για μετακίνηση των ακτίνων με τις θηλές τοποθετημένες, οι από πάνω ακτίνες θα πιέζουν τις από κάτω με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τοποθετηθούν. Την άλλη εβδομάδα ο τροχός θα ενσωματωθεί στο ελαστικό του και (μαζί με κάποια αλλά μέρη) θα τοποθετηθεί στο πλαίσιο. Όταν τελειώσω με τις εργασίες στο πίσω μέρος της μηχανής, θα πρέπει να βρω την ενέργεια για να ξεκινήσω την διαδικασία αλλαγής ακτίνων του μπροστινού τροχού! Με την ευκαιρία θα ήθελα να σημειώσω ότι η αλλαγή ακτίνων όπως την επιχείρησα, δηλαδή μετά το κόλλημα των 2 μισών τμημάτων του εκάστοτε τροχού, είναι σίγουρα μια κουραστική και, κάποιες φορές, αγχωτική διαδικασία - το τελικό αποτέλεσμα όμως, αν η όλη διαδικασία έχει σχεδιαστεί προσεκτικά, είναι πολύ αληθοφανές και σίγουρα ανεβάζει πολύ το επίπεδο της κατασκευής. Καλό βράδυ και καλά Χριστούγεννα!
|
|
|
Post by gtziaf on Dec 25, 2022 18:03:40 GMT 2
Θεωρούσα ότι θα το πας γρήγορα, για ξεμούδιασμα από την αποχή, αλλά εξελίσσετε στο πιο λεπτομερές σου μοντέλο. Καλή επιτυχία και στον 2ο τροχό Χρόνια πολλά ΄
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 25, 2022 18:20:29 GMT 2
Ευχαριστώ Γιώργο, ναι θα συμφωνήσω, εξελίσσεται στο πιο λεπτομερές μοντέλο μου, και ταυτόχρονα αποκτώ εφόδια και εμπειρίες για μια 1:9 χιρο που μάλλον θα ξεκινήσω το 2023! Χρόνια πολλά!
|
|
|
Post by alex78 on Dec 26, 2022 13:37:56 GMT 2
Έχεις αφιερώσει πολύ χρόνο και έχεις ξοδέψει πολλή φαιά ουσία στην συγκεκριμένη κατασκευή Φάνη και δεν σου κρύβω ότι στην αρχή το είχα για πρότζεκτ μορφής....''ξεπέτας'', ωστόσο η πορεία και εξέλιξή του σε ανταμείβει καθημερινά. Τουλάχιστον εντυπωσιακή η ακτινολόγηση, άξιζε και με το παραπάνω η όλη διαδικασία φίλε, χρόνια πολλά και καλά με υγεία.
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 26, 2022 14:21:48 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Άλεξ! Και εγώ όταν αποφάσισα να αρχίσω την TY 125, την διάλεξα για τα λίγα κομμάτια της για μια χαλαρωτική κατασκευή μετά από μήνες αποχής. Από το ξεκίνημα της όμως είδα ότι έπαιρνε πολλές βελτιώσεις και αρκετά πράγματα για πειραματισμό. Μέχρι στιγμής είμαι αρκετά ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα αλλά ακόμη δεν μπορώ να δω την ολοκλήρωση της, παρόλο που έχουνε μείνει λίγα πράγματα, γιατί έχω κάποιες σκέψεις για επιπλέον βελτιώσεις. Όσον αφορά την αντικατάσταση των ακτίνων, προσωπικά πιστεύω είναι μονόδρομος για οποιαδήποτε κατασκευή με ακτινωτούς τροχούς, ιδιαίτερα στις μηχανές που είναι πιο εύκολη (και λιγότερες σε αριθμό) η αντικατάσταση τους. Όσο καλό finish και να υπάρχει, όσα βελτιωτικά και να χρησιμοποιηθούν, αν παραμείνουν οι πλαστικές ακτίνες χτυπάνε πάρα πολύ άσχημα και αφαιρούν πολλούς πόντους από το ολοκληρωμένο μοντέλο! Προσωπικά, ανεξαρτήτως κλίμακας, 1:8, 1:9 ή 1:12, αν υπάρχουν ακτινωτοί τροχοί σε μηχανές, λογικά θα παίρνω τον χρόνο μου να τις αντικαταστήσω. Πιστεύω ότι έχω καταλάβει πλέον την λογική της προεργασίας που πρέπει να γίνει σχετικά με τις τρύπες ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν σωστά οι ακτίνες - αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην όλη διαδικασία, η τοποθέτηση των ακτίνων απλώς θέλει επιμονή και υπομονή αλλά δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία! Τώρα σε σχέση με τα αυτοκίνητα, αν και έχω ένα σετακι του Fernando Pinto (που παρεμπίπτοντος από ότι θυμάμαι δεν είναι προβαμμένοι οι ρητινένιοι τροχοί και δεν θυμάμαι αν έχουν θηλές οι ακτίνες), ίσως επιχειρήσω την αλλαγή ακτίνων και σε κάποια από τις 12αρες Alfa που έχω. Είναι κάτι που με ιντριγκάρει! Οψόμεθα! Χρόνια πολλά με υγεία!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 26, 2022 17:47:26 GMT 2
|
|
|
Post by gtziaf on Dec 26, 2022 21:47:47 GMT 2
Οι ακτίνες αναδείχθηκαν ακόμη περισσότερο, με την τοποθέτηση του ελαστικού. Έλεγξε, αν χρειάζεται προσαρμογή της θέσης του πίσω φτερού, από τις φώτο δεν μπορώ να πω με σιγουριά, αλλά δες το για καλό και κακό. Καλό βράδυ
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 27, 2022 8:35:39 GMT 2
Οι ακτίνες αναδείχθηκαν ακόμη περισσότερο, με την τοποθέτηση του ελαστικού. Έλεγξε, αν χρειάζεται προσαρμογή της θέσης του πίσω φτερού, από τις φώτο δεν μπορώ να πω με σιγουριά, αλλά δες το για καλό και κακό. Ευχαριστώ Γιώργο! Το πίσω φτερό περνάει κάτω από το πλαίσιο σε 2 σημεία, στα οποία σχεδόν εφάπτεται, και κάθεται πάνω σε 2 εγκοπές, όποτε δεν υπάρχει χώρος για μετακίνηση. Αν χρειάζεται κάποια ελαφρά προσαρμογή που δεν την έχω δει λογικά θα γίνει μαζί με την τοποθέτηση του πίσω τροχού και των παρελκομένων. Ευχαριστώ. Καλημέρα!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 28, 2022 18:47:39 GMT 2
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 29, 2022 10:21:04 GMT 2
Ο Κομνηνός σε ένα σχόλιο του στο Facebook μου είπε ότι το 0.41mm stainless steel σύρμα που χρησιμοποίησα για το ελατήριο στις αναρτήσεις έπρεπε να είναι λίγο πιο χοντρό (παρεμπιπτόντως, και το σύρμα που δίνει η Heller είναι περίπου 0.4mm). Έλεγξα προσεκτικά τις φωτό και είχε δίκιο οπότε το ξανά έφτιαξα με 0.6mm. Δεν είχα stainless steel σε 0.6mm όποτε χρησιμοποίησα το κινεζικό black enamel copper wire. Μου αρέσει οπότε μάλλον θα καταλήξω άλλον σε αυτό. Τώρα θα φτιάξω και την άλλη ανάρτηση (κόλλημα-στοκάρισμα-τρίψιμο), ώστε να τις ασταρώσω-βάψω μαζί. Καλημέρα!
|
|
|
Post by alex78 on Dec 29, 2022 14:48:45 GMT 2
Τώρα που αρχίζει και μοντάρεται και παίρνει μορφή, δείχνει και πιό όμορφο Φάνη, πάμε γερά!
|
|
|
Post by Φάνης on Dec 29, 2022 15:17:52 GMT 2
Τώρα που αρχίζει και μοντάρεται και παίρνει μορφή, δείχνει και πιό όμορφο Φάνη, πάμε γερά! Ευχαριστώ πολύ Άλεξ για τα καλά σου λόγια και την υποστήριξη! Μόλις βαφτούν τα amortiser (έφτιαξα και το άλλο) και τελειώσω με τις βελτιώσεις στη ράβδο του φρένου (στην επόμενη ενημέρωση) θα μπορέσω να την τοποθετήσω όρθια οπότε και θα αρχίσω την διαδικασία ακτινολόγησης του μπροστινού τροχού! Καλό απόγευμα!
|
|