|
Post by Φάνης on Nov 10, 2022 14:45:16 GMT 2
Πολλές και ενδιαφέρουσες εργασίες Φάνη, υποψιάζομαι ότι αυτές οι έξτρα βελτιώσεις είναι το αλατοπίπερο της μοντελιστικής ζωής που εξιτάρουν πολλούς....!!! Ευχαριστώ πολύ Άλεξ! Ναι, ως γνωστό η προετοιμασία και οι έξτρα βελτιώσεις σε διάφορα μέρη είναι από τις αγαπημένες μου μοντελιστικές εργασίες, αν και καθυστερούν αρκετά την ολοκλήρωση του μοντέλου, ακόμη και του συγκεκριμένου που έχει λίγα κομμάτια. Σίγουρα παίρνω τον χρόνο μου σε αρκετά κομμάτια και αν μπορώ να τα βελτιώσω ώστε να δείχνουν καλύτερα (τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, ακόμη και αν αυτό είναι απλώς μια αλλαγή βίδας) από αυτά στο κιτ, τότε θα το επιχειρήσω (όχι πάντα πετυχημένα, αλλά ως γνωστόν με την εξάσκηση έρχεται και η βελτίωση!). Το σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε τον χρόνο που περνάμε στον μοντελιστικό μας πάγκο, και φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ και μοντελάρω σχεδόν καθημερινά και έχω αποκτήσει ρυθμό! Ας ελπίσουμε αυτό να συνεχιστεί για αρκετό διάστημα, μέχρι τον επόμενο καύσωνα στην Μεγαλόνησο! Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 10, 2022 22:05:07 GMT 2
Πραγματικά πολύ ωραίες οι εργασίες, Φάνη και σημαντικές οι επεμβάσεις. Μπράβο και πάλι. Η παρουσίαση είναι λίγο αντί- user friendly αλλά οκ δεν χάθηκε ο κόσμος. Ίσως θα έπρεπε να τη σπάσεις σε 2 ποστ ή να βάζεις μεγάλες φώτο κι όχι thumbnails.
Ερώτηση, γιατί και σε ποιες περιπτώσεις φοράς γάντια όταν μοντελίζεις;
Καλό βράδυ
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 11, 2022 6:46:50 GMT 2
Πραγματικά πολύ ωραίες οι εργασίες, Φάνη και σημαντικές οι επεμβάσεις. Μπράβο και πάλι. Η παρουσίαση είναι λίγο αντί- user friendly αλλά οκ δεν χάθηκε ο κόσμος. Ίσως θα έπρεπε να τη σπάσεις σε 2 ποστ ή να βάζεις μεγάλες φώτο κι όχι thumbnails. Ερώτηση, γιατί και σε ποιες περιπτώσεις φοράς γάντια όταν μοντελίζεις; Ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Έχεις δίκιο για την ανάρτηση, θα μπορούσα να την είχα σπάσει σε 2 μέρη. Θα δω τι μπορώ να κάνω με τις μεγάλες φωτό. Σχετικά με τα γάντια (εκτός του προφανούς λόγου όταν βάφω), τα χρησιμοποιώ και όταν πιάνω βαμμένα/συναρμολογημένα κομμάτια για να ελέγξω/τοποθετήσω κάποια άλλα στα οποία δουλεύω/έβαψα, όταν βγάζω φωτο με τα κομμάτια στο χέρι και θέλω να έχω μαύρο ή μπλε φόντο και τέλος για να κρύψω τα άσχημα νύχια μου που συνήθως τα τρώω , αν και τον τελευταίο καιρό έχω σταματήσει αυτή την κακή συνήθεια και ελπίζω να δω βελτίωση! Καλημέρα!
|
|
pnspanas
GP3 Driver
Παναγιωτης
|
Post by pnspanas on Nov 11, 2022 11:22:28 GMT 2
Πολυ ωραιες εργασιες Φανη !
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 12, 2022 21:36:53 GMT 2
Πολυ ωραιες εργασιες Φανη ! Ευχαριστώ Παναγιώτη! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 12, 2022 22:00:24 GMT 2
Γνωρίζει κάποιος την χρησιμότητα των 3 βαλβίδων στον μπροστινό τροχό (στον πίσω υπάρχουν 2); Ευχαριστώ!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 13, 2022 16:54:38 GMT 2
Συνεχίσαμε τις εργασίες στα εναπομείναντα κομμάτια και κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις, και είναι τώρα έτοιμα για αστάρωμα-βάψιμο, πριν περάσουμε στα τελευταία στάδια της κατασκευής (viz. βελτίωση των αναρτήσεων, αλλαγή των ακτίνων στους τροχούς, βερνίκωμα-τρίψιμο-γυάλισμα των άσπρων κομματιών) ώστε να είμαστε έτοιμοι για το τελικό μοντάρισμα! 1. Αρχίσαμε με τα πεντάλ, όπου ανοίχτηκε τρύπα για την αντικατάσταση του ανάγλυφου πείρου (και την απαλοιφή ενός εμφανούς sink mark), καθώς επίσης και στο στήριγμα του μαρσπιέ για την αντικατάσταση της ανάγλυφης βίδας. 2. Μετά ασχοληθήκαμε με τον μοχλό εκκίνησης, ο οποίος ήθελε λίγο δουλίτσα μετά την αποχρωμίωση και την εξάλειψη του βερνικιού, ώστε να καθαριστεί και να ανοιχτούν προσεκτικά (ώστε να μην σπάσουν) με μικρολίμες τα χωρίσματα στην «πλεξούδα», να δημιουργηθεί η εγκοπή και να ανοιχτεί τρύπα για την αντικατάσταση της ανάγλυφης βίδας. 3. Στην συνέχεια λεπτύναμε προσεκτικά (ώστε να μην σπάσει) το κοκοράκι στο ρεζερβουάρ, το οποίο ήταν κάπως χοντρό, και δημιουργήσαμε χώρισμα αφού ήταν ένα ενιαίο σώμα με το κυρίως κομμάτι. 4. Κατόπιν, ασχοληθήκαμε με τον μπροστινό άξονα, τον οποίο, για καλύτερη ευστάθεια και για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο bike jig, τον αντικατέστησα με αλουμινένιο (δεν θα φαίνεται) χρησιμοποιώντας 2 σωλήνες κομμένους κατάλληλα τους οποίους κόλλησα με 5mins epoxy glue. Όμως έπρεπε να μεγαλώσει λίγο η διάμετρος των υποδοχών στους τροχούς και στα πιρούνια, το οποίο επιτεύχθηκε λειαίνοντας προσεκτικά τις ήδη υπάρχουσες τρύπες με το diamond file, προσέχοντας να μην γίνει κάποια ζημιά, κυρίως στα ήδη βαμμένα και συναρμολογημένα πιρούνια. Επίσης, μεγάλωσα την διάμετρο του αλουμινένιου σωλήνα για να δεχθεί καλύτερα τις μεταλλικές βίδες.
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 13, 2022 17:10:28 GMT 2
5. Τον πίσω άξονα (ένα μέρος του οποίου είναι ευδιάκριτο) τον αντικατέστησα με μπρούτζινο χρησιμοποιώντας 2 σωλήνες (από το spare box μου) κομμένους κατάλληλα τους οποίους κόλλησα με 5mins epoxy glue, και μεγάλωσα την διάμετρό του για να δεχθεί καλύτερα τις μεταλλικές βίδες. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος για το πως δείχνει, ειδικά μετά το γυάλισμα, και πιστεύω βελτιώνει την συνολική εικόνα στον πίσω τροχό, από το απλώς να έβαφα το πλαστικό κομμάτι του κιτ (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι καλοφτιαγμένο). 6. Αφαίρεσα τις ανάγλυφες βίδες στους μοχλούς του πίσω άξονα και ανοίχτηκαν κατάλληλες τρύπες για την αντικατάσταση τους. 7. Στη συνέχεια οι μοχλοί κολληθήκαν στην θέση τους και έγιναν συγκολλήσεις με τον εποξικό στόκο της Tamiya. Συγκόλληση περάστηκε και στο πάνω άκρο του πλαϊνού στηρίγματος αφού πρώτα στοκαρίστηκαν-τρίφτηκαν τα κενά που αφήνει η ένωση περιμετρικά, τα οποία φυσικά δεν υπάρχουν στο πραγματικό. 8. Τέλος, ασχολήθηκα με τις μπάρες έντασης. Τα πλαστικά κομμάτια που δίνει το κιτ δεν είναι άσχημα - στην προετοιμασία των κομματιών είχαν καθαριστεί και είχαν στοκαριστεί-τριφτεί τα διάφορα sink marks. Το πάχος τους είναι 1mm και σίγουρα με τρίψιμο μπορούν να λεπτύνουν όσο θέλει κανείς (εγώ τα λέπτυνα στα 0.5mm περίπου). Επίσης, είχα αφαιρέσει τις ανάγλυφες βίδες και ανοίξει τρύπες για την αντικατάσταση τους με βίδες Μ1.2. Επειδή όμως το στήριγμα στην μπάρα έντασης του πίσω τροχού είναι ένα ενιαίο κομμάτι που δεν δείχνει όμορφο, αποφάσισα να την αντικαταστήσω με μεταλλική (οπότε αναγκαστικά και την μπάρα έντασης του μπροστινού τροχού). Ξεκίνησα να δουλεύω με κομμάτι stainless steel πάχους 0.4mm αλλά μετά από αρκετή δουλειά δεν μου άρεσε (οι τρύπες άρχισαν να χάνουν την ομοιομορφία τους και αυτό οφείλεται στο ότι είναι πολύ σκληρό και όχι ευκολοδούλευτο - μετά τις 3 πρώτες τρύπες αλλοιώθηκαν τα diamond coated files που χρησιμοποίησα με τον ταχυτροχό), οπότε αποφάσισα να τα φτιάξω με κατάλληλα κομμάτια από aluminium sheet πάχους 0.4mm, το οποίο θα προμηθευτώ από εβδομάδα και θα δουλέψω πάνω τους. Προς το παρόν, έφτιαξα το στήριγμα για την μπάρα έντασης του πίσω τροχού με κομμάτι από stainless steel sheet πάχους 0.1mm στο οποίο ανοίχτηκε και η τρύπα να δεχθεί την M1.2 βίδα. Αφού πρόσθεσα ένα μικρό κομμάτι στυρενίου στην θέση της υποδοχής για καλύτερη στήριξη, το κόλλησα με 5mins εποξική κόλλα και όταν στέγνωσε καλά περάστηκαν συγκολλήσεις. Ας ελπίσουμε να μην ξεκολλήσει όταν θα του ενσωματώσω την μπάρα έντασης! Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 15, 2022 9:24:39 GMT 2
Μερακλίδικη δουλειά, Φάνη και πολύ ωραίος ο πίσω άξονας. Καλή συνέχεια
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 15, 2022 17:52:27 GMT 2
Μερακλίδικη δουλειά, Φάνη και πολύ ωραίος ο πίσω άξονας. Καλή συνέχεια Ευχαριστώ πολύ Γιώργο. Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 15, 2022 18:11:52 GMT 2
Και μια γρήγορη ενημέρωση για να προσθέσω κάποιες φωτό από τις συγκολλήσεις που έβαλα στο σκελετό. Αν και ήταν στο αρχικό σχεδιασμό της προετοιμασίας του σκελετού, το ξέχασα (αυτά παθαίνει κανείς όταν ξανα κάθεται στον μοντελιστικό του πάγκο μετά από πολλούς μήνες αποχής….) αλλά από την στιγμή που έφτιαξα τις συγκολλήσεις στον πίσω βραχίονα, έπρεπε να επανέλθω και να περάσω κάποιες ευδιάκριτες και στον σκελετό! Ήταν μια αγχωτική και χρονοβόρα διαδικασία (μου πήρε περίπου 5 ώρες …. και κάποια γαλλικά…) - ο σκελετός είναι βαμμένος και με αρκετά κομμάτια ενσωματωμένα πάνω του και οποιαδήποτε σημαντικό λάθος θα είχε και τις ανάλογες επιπτώσεις. Φυσικά απέφυγα κόλλες και PE και προτίμησα, παλαιάς σχολής τεχνική, τον γνωστό εποξικό στόκο. Το μειονέκτημα ότι θέλει πολλές προσπάθειες για να τα πετύχεις όλα σε κλίμακα, αλλά στην δική μου περίπτωση (με το βαμμένο-και με κομμάτια ενσωματωμένα-σκελετό) ήξερα ότι δεν μπορούσα να κάνω πολλές διορθώσεις οπότε σε κάποια σημεία θα έβγαιναν λίγο έκτος κλίμακας - από την άλλη όμως έχεις μια ανομοιομορφία, όπως στο πραγματικό, που συνήθως δεν μπορείς να το επιτύχεις με τα PE. Σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα, και όταν θα βαφτούν (αφού στεγνώσει καλά ο εποχικός στόκος) πιστεύω θα αναδειχθούν και θα δέσουν με τον βαμμένο σκελετό. Καλό βράδυ!
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 20, 2022 12:17:38 GMT 2
Μικρή ενημέρωση για τα άσπρα κομμάτια με τα οποία είχα ασχοληθεί το προηγούμενο διάστημα. 1. Μετά την προετοιμασία που είχε γίνει πάνω τους, ασταρώθηκαν με Mr Surfacer 1500 (black), και κατόπιν βάφτηκαν με XF-1 και έπεσαν 3 χέρια βερνίκι EX-03. Η εκλογή του μαύρου ασταριού ήταν γιατί ήθελα να δώσω μια πιο ψυχρή απόχρωση του άσπρου. Μετά περάστηκαν οι χαλκομανίες. Ξέφυγα από την κλασική έκδοση με τις χαλκομανίες του κιτ, και απλώς διάλεξα το λογότυπο Yamaha στο ντεπόζιτο, με μικρότερα μαύρα γράμματα, έχοντας μια TY 125 από φωτό στο διαδύκτιο ως αναφορά (αλλά τοποθετήθηκαν όχι στην ίδια ακριβή θέση με την φωτό). Παρεμπιπτόντως, τα 2 λογότυπα ήταν από Hasegawa που είχα στο spare box και από την στιγμή που ακούμπησαν την επιφάνεια, η μετακίνηση τους ήταν πάρα πολύ δύσκολη, άρχισαν να κόβονται (μου έχει τύχει και με άλλα decals της Hasegawa), οπότε είχα σχεδόν μηδαμινό χρόνο για μετακινήσεις-ευθυγράμμιση, αλλά νομίζω είναι οκ. 2. Tα φτερά και το πλαϊνό κάλλυμα μετά τα 3 χέρια βερνίκι, τρίφτηκαν με Tolecut 2000, και έπεσαν ακόμη 3 χέρια βερνίκι EX-03. Μετά από 3 ημέρες θα ξανά τριφτούν με Tolecut 3000, και θα γυαλιστούν με τα προϊόντα της Meguiar’s. 3. Στα 2 κομμάτια με τις χαλκομανίες (ντεπόζιτο και κάλυμμα εξάτμισης) ξαναπεράστηκαν 3 χέρια EX-03. Μόλις στεγνώσουν, θα τριφτούν με Tolecut 2000 (όλο το ντεπόζιτο και μόνο το τμήμα με το 125 στο κάλυμμα της εξάτμισης), θα ξανά βερνικωθούν με EX-03, θα ξανά τριφτούν με Tolecut 3000 (όλο το ντεπόζιτο και μόνο το τμήμα με το 125 στο κάλυμμα της εξάτμισης) και θα γυαλιστούν με τα προϊόντα της Meguiar’s. Καλό μεσημέρι!
|
|
|
Post by m@ster k@frer on Nov 21, 2022 13:05:47 GMT 2
Καλησπέρα Φάνη,
Πολύ εύστοχες οι μετατροπές. Καλή συνέχεια στο κλείσιμο.
Αγάπιος
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 21, 2022 14:52:21 GMT 2
Πολύ εύστοχες οι μετατροπές. Καλή συνέχεια στο κλείσιμο. Ευχαριστώ πολύ Αγάπιε, Έχει ακόμη αρκετή δουλίτσα, αλλά παίρνω τον χρόνο μου ώστε να ελαχιστοποίησω τυχόν στραβές, ελπίζω όμως όλα να πάνε καλά μέχρι το τέλος! Καλό απόγευμα!
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 23, 2022 19:53:22 GMT 2
Ωραία τα βαψίματα, Φάνη. Θα προτιμούσα το κάλυμμα της εξάτμισης μαύρο ή διαφορετικά χρώματα για τεπόζιτο και φτερά (π.χ. κόκκινο - άσπρα) αλλά και το λευκό όμορφο είναι. Καλό βράδυ
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 23, 2022 20:56:37 GMT 2
Ωραία τα βαψίματα, Φάνη. Θα προτιμούσα το κάλυμμα της εξάτμισης μαύρο ή διαφορετικά χρώματα για τεπόζιτο και φτερά (π.χ. κόκκινο - άσπρα) αλλά και το λευκό όμορφο είναι. Καλό βράδυ Ευχαριστώ Γιώργο, το είχα σκεφτεί για διαφορετικά χρώματα, αλλά μου άρεσε το ολόλευκο στην φωτό αναφοράς και τελικά το προτίμησα. Καλό βράδυ!
|
|