celkay
Kart Driver
Χρήστος
|
Post by celkay on Dec 2, 2022 15:49:55 GMT 2
Χαίρετε! Συνέχεια στις εργασίες με τμήματα του εσωτερικού του αυτοκινήτου. Για το "κεφάλι" του καθίσματος χρησιμοποίησα αυτοκόλλητο ύφασμα. Από φυσιολογική απόσταση (όχι ζουμ) φαίνεται καλό, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να είναι και πιο "ήπιο."
Για το κάθισμα πρώτα μπήκε κάρμπον στην πλευρά του και στη συνέχεια το ίδιο ύφασμα για την υπόλοιπη επιφάνεια.
Στη συνέχεια χρησιμοποίησα aftermarket σετ για ζώνες. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα κρατήσω αυτές τελικά, αφού είναι αρκετά ανοιχτό κόκκινο και όχι τόσο "καθαρό" στις άκρες (είναι από τις ζώνες-αυτοκόλλητα και έχω κολλήσει δύο μαζί, από κάθε πλευρά). Εσωτερικά του κοκπιτ υπάρχει σωλήνας για να βοηθάει τον οδηγό να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες. Δεν το έχω ξαναδεί σε κουτί της Tamiya, αλλά στο συγκεκριμένο υπήρχαν 2-3 χρήσιμες, πραγματικές φωτογραφίες και μία από αυτές ήταν του εσωτερικού του αυτοκινήτου. Το σωληνάκι φτιάχτηκε με το γνωστό τρόπο και προστέθηκε στο κομμάτι του κιτ (που νομίζω είναι πιο κοντό σε μήκος). Στο τελείωμα μπήκε διχτάκι από άλλο κιτ, στη βάση μπήκε κάρμπον και το υπόλοιπο βάφτηκε με chrome της Alclad. Για κάποια ηλεκτρονικά με διακόπτες, αφού αφαιρέθηκαν από το προηγούμενο πάτωμα (ήταν μέρος του), ντύθηκαν με κάρμπον και μπήκαν διάφοροι διακόπτες ή κονέκτορες για καλώδια.
Έχω ήδη κάνει κάποια δουλειά στο ταμπλό ενώ ελπίζω να τελειώσω σύντομα και τις πόρτες, ώστε να ξεκινήσει να φτιάχνεται το κόκπιτ. Ευχαριστώ για την παρακολούθηση!
|
|
|
Post by alex78 on Dec 2, 2022 16:09:35 GMT 2
Προχωράει πολύ όμορφα Χρήστο και οι τελευταίες εργασίες σου αρκούντως αξιόλογες. Παρατήρησα επίσης ότι προτίμησες το αυτοκόλλητο από τον φλόκο. Περιέγραψέ μας την εμπειρία σου πάνω σ' αυτό....
|
|
celkay
Kart Driver
Χρήστος
|
Post by celkay on Dec 2, 2022 19:18:10 GMT 2
Ευχαριστώ Άλεξ!
Θετική εμπειρία, προσπάθησα να κόψω τα τμήματα έτσι, ούτως ώστε ακόμα και εάν φαίνονται πιο άκρες τους να μπορούν να παίξουν τον ρόλο των "ραφών" σε πραγματικό ύφασμα. Το κόψιμο έγινε βάση πατρόν, όπως βάζουμε καρμπον πχ.
Πάντως έχω δει και φλόκο που είναι πολύ καλός, δηλαδή δε νομίζω ότι είναι απαραίτητη η χρήση του συγκεκριμένου.
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 2, 2022 21:00:43 GMT 2
Ωραία η επιμονή σου στις λεπτομέρειες Χρήστο. Δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Για τη χρήση του υφάσματος (αλήθεια, τι ύφασμα χρησιμοποίησες; ) έχω κάποιους ενδοιασμούς - όχι τόσο στα προσκέφαλα όσο στα καθίσματα. Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by nektarios on Dec 3, 2022 0:23:43 GMT 2
Αν και δεν είχα παρακολουθήσει την κατασκευή από την αρχή, βλέπω οτι προχωράει πολύ όμορφα, με μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες! Καλή συνέχεια!
|
|
celkay
Kart Driver
Χρήστος
|
Post by celkay on Dec 3, 2022 11:57:48 GMT 2
Κωνσταντίνε και Νεκτάριε, ευχαριστώ για τα ωραία σχόλια! Το ύφασμα είναι της MFH.
|
|
|
Post by gtziaf on Dec 3, 2022 12:02:05 GMT 2
Για την υφή των καθισμάτων, μπορείς να δεις τα σχετικά tutorials μου εδώ : scalewheels-gr.com/thread/159/Προς το τέλος, υπάρχει βιντεάκι με την τελειοποίηση της τεχνικής, όπως την εφάρμοσα πρώτη φορά στη Mclaren 1/12. Καλή συνέχεια...
|
|
celkay
Kart Driver
Χρήστος
|
Post by celkay on Dec 20, 2022 22:04:15 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια! Για τη συνέχεια έγινε αρκετή δουλειά, εδώ και εβδομάδες, στο βασικό αμάξωμα, κυρίως για να μπορέσουν να δέσουν όλα όσα κόπηκαν από το αρχικό καλούπι (πόρτες κτλπ). Επίσης, δεδομένου ότι δεν προοριζόταν το κιτ για να έχει ανοιγόμενες πόρτες, εμπρός τμήμα κτλπ, αρκετά τμήματα έπρεπε να φτιαχτούν με φύλλα πλαστικού. Το αστάρι είναι λευκό της Tamiya.
Οι πόρτες για την ώρα κλείνουν ικανοποιητικά για εμένα, μένει να δούμε αν θα συνεχίσουν μετά από χρώμα και clear.
Εσωτερικά από τα ανοίγματα των θυρών έβαλα φύλλα πλαστικού, ώστε να μην φαίνεται κενό με τις πόρτες κλειστές.
Για τις πόρτες έχω φτιάξει μηχανισμό στήριξης από μεταλλικές δοκούς (δεν φαίνονται εδώ).
Για τις ίδιες τις πόρτες έγιναν κάποιες μικρές προσθήκες με φύλλα πλαστικού, στο εσωτερικό τους μέρος, με βάση φωτογραφίες αναφοράς. Περισσότερα θα τοποθετηθούν (και φανούν) όταν βαφτεί και μπει κάρμπον.
Το κόκπιτ (η μπανιέρα χρειάστηκε πολλές τροποποιήσεις ώστε να ταιριάξει στο άνοιγμα της κάθε πόρτας. Κάποια από τα τμήματα δεν υπάρχουν στο αρχικό.
Μπήκα στον πειρασμό να βάλω και roll bar, με μεταλλικές δοκούς, αν και δεν φαίνεται ιδιαίτερα στο τελικό.
Για το μπροστινό τμήμα (αν και θελει ακόμα κάποια δουλειά), ασχολήθηκα λίγο με τους σωλήνες των φρένων.
Ελπίζω στις μέρες των γιορτών να ξεκινήσω κάποια βαψίματα, ώστε να ασχοληθώ περαιτέρω με το κόκπιτ. Ευχαριστώ για το χρόνο σας!
|
|
|
Post by konstantinf on Dec 20, 2022 22:40:43 GMT 2
Ωραίες ιδιοκατασκευές Χρήστο. Θα ήταν ενδιαφέρον να έδειχνες λεπτομέρειες από τους μηχανισμούς των θυρών σε γκρο-πλαν. Γι' αυτό είναι το φόρουμ εξ άλλου, για να μαθαίνουμε από τις ιδέες των άλλων. Καλά βαψίματα!
|
|
|
Post by gtziaf on Dec 22, 2022 10:04:56 GMT 2
Καλημέρα, Χρήστο. Πολύ μεστό update και πολλές εργασίες. Και φυσικά καλά έκανες και πρόσθεσες το roll bar, ακόμη κι αν δεν φαινόταν καθόλου. Στο αμάξωμα, πρέπει να δεις λίγο τα σημεία που έχεις σκριμπάρει, γιατί χρειάζονται διορθώσεις, ιδίως στο πλάι του κεντρικού τμήματος. Επίσης, από άποψη λεπτομερειών αντικατέστησε τα ανάγλυφα ρίβετ στο πίσω "παρμπρίζ" ενώ θεωρώ ωραία προσθήκη θα ήταν να φας τους μεντεσέδες ένωσης των καπό (που μετά το κόψιμο τους είναι χωρισμένοι αφύσικα σε 2 μέρη ο καθένας) και να τους αντικαταστήσεις. Γενικά βλέπω ένα πολύ χοντρό χέρι αστάρι, που θα σε δυσκολέψει να ραφινάρεις σωστά τις ατέλειες στο αμάξωμα. Το ξέρω ότι όταν κόβεις πόρτες, προσθέτεις πράγματα από το μηδέν κλπ, το χέρι πάει μόνο του για να τα καλύψει με το αστάρωμα, αλλά θέλει σταδιακή και προσεκτική εφαρμογή. Ανυπομονώ για τη συνέχεια και τρέμω και μόνο στη σκέψη, των εργασιών που απαιτεί το εμπρός τμήμα της CLK. Καλημέρα
|
|
celkay
Kart Driver
Χρήστος
|
Post by celkay on Dec 22, 2022 20:13:03 GMT 2
Ευχαριστώ Κωνσταντίνε, δεν έχω κάνει κάτι ιδιαίτερο, με την πρώτη ευκαιρία θα τον βγάλω φωτό τον "μηχανισμό" για να τον προσθέσω. Πιο πολύ εστίασα στο να μπορεί να υποστηρίξει τις δύο θέσεις ενδιαφέροντος: πόρτες τελείως κλειστές και πόρτες τελείως ανοιχτές, παρά να είναι κάτι πιο ψαγμένο.
Γιώργο ευχαριστώ για τον σχολιασμό! Πολύ καλές παρατηρήσεις για τις λεπτομέρειες, τους μεντεσέδες τους "έφαγα" πλέον μιας και το aftermarket έχει άλλους. Όντως, ειδικά στο κεντρικό τμήμα, έπεσε αρκετό αστάρι, νομίζω δεν έχω ακόμα καλό έλεγχο και στο σπρέι, ίσως στο μέλλον χρησιμοποιήσω κάτι για αερογράφο. Εσύ τι χρησιμοποιείς; Έριξα έξτρα τρίψιμο σε κάποια σημεία αλλά προβληματίζομαι για το αν θέλει reset το αστάρι εκεί. Είχα στο μυαλό μου περισσότερο την χρωματική ομοιογένεια, ώστε να μην φαίνεται μετά περίεργο το χρώμα πάνω από λιγότερο ασταρωμενα σημεία και έτσι ίσως επέμεινα παραπάνω από όσο έπρεπε. Βλέπουμε στην πορεία!
|
|
|
Post by gtziaf on Dec 28, 2022 14:24:53 GMT 2
Όντως, ειδικά στο κεντρικό τμήμα, έπεσε αρκετό αστάρι, νομίζω δεν έχω ακόμα καλό έλεγχο και στο σπρέι, ίσως στο μέλλον χρησιμοποιήσω κάτι για αερογράφο. Εσύ τι χρησιμοποιείς; Χρήστο, καλησπέρα. Εγώ κατά βάση χρησιμοποιώ ένα Ιταλικό γκρι αστάρι σε σπρέι, που έπεσε κατά λάθος στα χέρια μου πριν κάποια χρόνια και μου έχει λύσει τα χέρια. Είναι πολύ ποιοτικό, με την έννοια ότι η επιφάνεια που δημιουργεί, αν προσέξεις στο ψέκασμα, είναι αρκετά smooth και δεν μπουκώνει τις λεπτομέρειες. Στα μηχανικά μέρη χρησιμοποιώ το μαύρο primer & microfiller της Alclad, αλλά είναι πολύ δυσεύρετο πλέον και τα παράγωγα του (mig και ΑΚ) δεν είναι ούτε της ίδιας ποιότητας, ούτε σύστασης. Καλό απόγευμα
|
|
celkay
Kart Driver
Χρήστος
|
Post by celkay on Jan 23, 2023 18:55:23 GMT 2
|
|
celkay
Kart Driver
Χρήστος
|
Post by celkay on Jan 23, 2023 19:10:38 GMT 2
|
|
|
Post by kyriakos on Jan 23, 2023 19:23:20 GMT 2
Πολυ ωραιες η χαλκομανιες φίλε πολυ δουλειά...καλη συνέχεια εύχομαι!
|
|
celkay
Kart Driver
Χρήστος
|
Post by celkay on Jan 23, 2023 22:17:27 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Κυριάκο! Όντως τα πολλά τμήματα καρμπον μπορούν να γίνουν κουραστικά...
|
|