|
Post by thierry on Aug 16, 2022 20:58:44 GMT 2
in addition to the hair dryer, I use rubbing alcohol applied with a brush to soften the decal
a mix
|
|
|
Post by konstantinf on Aug 17, 2022 6:20:12 GMT 2
Πολύ ωραίες εργασίες Χρήστο και ενδιαφέρουσες σκέψεις σχετικά με τα βελτιωτικά. Συνέχισε έτσι και θα είσαι μια θετικότατη παρουσία στο φόρουμ. Μπράβο!
|
|
|
Post by m@ster k@frer on Aug 17, 2022 10:55:04 GMT 2
Καλημέρα Χρήστο,
όταν βλέπω τέτοια κόψε ράψε πολύ χαίρομαι. Υπέροχα προχωράει. Τα endplates άνετα λεπταίνουν με τρίψιμο όπως είπε κ ο Γιώργος αλλά θέλει υπομονή.
Καλή συνέχεια,
Αγάπιος
|
|
|
Post by alex78 on Aug 19, 2022 13:54:52 GMT 2
Δουλεύεις μεθοδικά και ''εγκεφαλικά'' Χρήστο, συνέχισε έτσι φίλε και θα δικαιωθείς!
|
|
celkay
Kart Driver
Χρήστος
|
Post by celkay on Oct 31, 2022 12:33:29 GMT 2
Γιώργο, Κωνσταντίνε, Αγάπιε, Άλεξ και Thierry ευχαριστώ για τα σχόλια, την ενθάρρυνση και τα tips! Δυστυχώς για διάφορους λόγους έμεινα μακριά από τη "δράση" για κάποιο καιρό. Όμως είχε γίνει/έγινε κάποια πρόοδος. Η περισσότερη δουλειά αφορά στον κινητήρα. Το πλαίσιο που φαίνεται στη φωτογραφία έρχεται ως δύο τμήματα από την Tamiya, τα οποία ενώνονται πάνω από το πάτωμα του κινητήρα. Στις φωτογραφίες αναφοράς δεν είδα να υπάρχει αυτό το τμήμα οπότε το αφαίρεσα (τα δύο σχεδόν παραλληλόγραμμα στο κέντρο). Στη σύνεχεια τοποθετήθηκε στα άλλα δύο κομμάτια κάρμπον. Αυτό το τμήμα το πέρασα με semi-matte Klear Kote της Alclad. Στα δικά μου μάτια μοιάζει να "σβήνει" ατέλειες και μικρά εξογκώματα στην επιφάνεια του κάρμπον, οπότε χρήσιμο. Στην εξωτερική πλευρά του τμήματος περάστηκε Bare Metal Foil. Οι μπλε προεξοχές των τμημάτων δεν φαίνονται στο τελικό στήσιμο (μιας και καλύπτονται σύμφωνα με τις οδηγίες), όμως έτσι κι αλλιώς τις αφαίρεσα τελικά πριν την τοποθέτηση. Οι ατέλειες στο BMF δε μου φάνηκαν πολύ άσχημες, μιας και τις εντόπισα και στο πραγματικό σε κάποιες φωτογραφίες αναφοράς Τους σωλήνες των φρένων αποφάσισα να μην τους φτιάξω από το μηδέν. Το κάτω τμήμα τους είναι κούφιο στο κομμάτι του κιτ. Οπότε το στόκαρα και μετά ακολούθησα εν μέρει τη διαδικασία κατασκευής σωλήνων: δηλαδή πέρασα λεπτό σύρμα γύρω από το κομμάτι και το κάλυψα με ταινία PTFE. Το υπόλοιπο τμήμα χρειαζόταν κάρμπον, ενώ οι δέστρες είναι έξτρα κομμάτια (δε θυμάμαι την εταιρία). To κάτω τμήμα των κομματιών έχει BMF, όπως στις φωτογραφίες αναφοράς. Σε ό,τι φορά στο χρώμα του σωλήνα: στο ασημί μοντέλο της CLK-GTR, έχω δει να έχει κυρίως γυαλιστερή/αλουμινένια επιφάνεια (σαν BMF), παρότι έχω δει και την κόκκινη εκδοχή. Για την μπλε έκδοση όμως (Team Persson), κυρίως συνάντησα τον κόκκινο σωλήνα: Ο κιντήρας έχει διάφορες σωληνώσεις που μοιάζουν να έχουν καλυφθεί με αντιπυρική, οπότε τις κάλυψα αντίστοιχα με αυτήν της Hiro. Οι διάφορες υδραυλικές συνδέσεις είναι της Top Studio. Οι εξατμήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερος μπελάς από όσο ενδεχομένως φαίνονται (ή φανταζόμουν εγώ): αποτελούνται από 3 ή 4 τμήματα, οπότε πρώτα κολλήθηκαν και ομαλοποιήθηκαν οι ενώσεις. Κάποια τμήματα ήταν, κατά τα γνωστά, κούφια από την κάτω πλευρά, οπότε μπήκα στη διαδικασία να τα γεμίσω με στόκο, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι έγιναν τέλειοι κύλινδροι. Μάλλον είναι καλύτερα από το αρχικό, πάντως. Τέλος, το "χταπόδι" ήταν κάπως περίεργο από το κιτ: οι επί μέρους σωλήνες ήταν σαν "ενωμένοι" μεταξύ τους (δυστυχώς δεν έβγαλα φωτογρφία). Δεν φαίνεται βέβαια από όλες τις γωνίες, αλλά οκ, προσπάθησα να τους χωρήσω με πριονάκι και να τρίψω όσο γίνεται σε εκείνο το σημείο. Στη συνέχεια βάφτηκε με chrome της Alclad. Για "λέρωμα" πέρασα μία μείξη από burnt metal και μαύρο, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποίησα και το "καμμένο" μπλε της Tamiya με πινέλο, στις "στροφές"/καμπύλες της εξάτμισης. Στις φωτογραφίες δεν φαίνονται ιδιαίτερα όλα αυτά. Για μένα αυτό το κομμάτι ήταν ένας πειραματισμός και σίγουρα μία χρήσιμη εμπειρία για επόμενη υλοποίηση. Το μεταλλικό πλαίσιο /ενώσεις στο τμήμα που μοιάζει με καταλύτη δεν υπάρχει στο κιτ. Φτιάχτηκε από τμήματα πλαστικού: λεπτής ράβδου γύρω από την εξάτμηση και φύλλο πλαστικού το υπόλοιπο. Θα κολληθεί με το υπόλοιπο τμήμα του κινητήρα όταν αυτός τοποθετηθεί στο πάτωμα του αμαξιού. Οι αισθητήρες οξυγόνου είναι της Top Studio. Η ανάρτηση του κινητήρα έχει επίσης πειραχτεί με έξτρα κομμάτια, κατά τα γνωστά. Διάφορα τμήματα του κινητήρα έχουν τρυπηθεί ώστε να μπορούν να δεχτούν ηλεκτρική καλωδίωση, με κοννέκτορες της Top Studio. Τα κίτρινα "ταμπελάκια" της καλωδίωσης έγιναν απλά με χρώμα. Οι διαφανείς σωλήνες, όπου υπάρχουν, είναι της Hiro. Για τον κόκκινο σωλήνα που πηγαίνει γύρω από τον κινητήρα, δεν χρησιμοποίησα το κομμάτι του κιτ (τον δίνει σε πλαστική μορφή, φαίνεται σε μπλε χρώμα στη φωτογραφία πάνω), αλλά έφτιαξα άλλον κατά τα γνωστά (με PTFE ταινία). Μάλλον ξεχνάω και άλλα εδώ, μιάς και οι εργασίες ήταν αρκετές, αλλά πλέον υπάρχει το μεγαλύτερο τμήμα του κινητήρα.
Οι εργασίες θα προχωρήσουν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ελπίζω μα πιο γρήγορους ρυθμούς. Ευχαριστώ και πάλι για τη συμμετοχή!
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 31, 2022 17:10:18 GMT 2
Μπράβο! Πολύ ωραίος ο κινητήρας σου! Μου άρεσαν και οι σπειρωτοί σωλήνες των φρένων - αν και νομίζω, ένα σύρμα μια ιδέα παχύτερο θα αναδείκνυε καλύτερα τις σπείρες. Γενικά, δείχνεις γεμάτος ιδέες και σωστές προσεγγίσεις. Συνέχισε έτσι!
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 31, 2022 21:31:33 GMT 2
Εξαιρετικός, Χρήστο. Μου αρέσει η προσοχή σου στις λεπτομέρειες και η ικανότητα "ανάγνωσης" τους από το πραγματικό. Καλή συνέχεια
|
|
|
Post by thierry on Nov 1, 2022 9:18:09 GMT 2
J'aime vraiment tous ses mods. bien fait
|
|
celkay
Kart Driver
Χρήστος
|
Post by celkay on Nov 1, 2022 22:43:08 GMT 2
Κωνσταντίνε, όντως ίσως ήταν λίγο άτολμο το πάχος εκεί. Ευχαριστώ για το σχολιασμό!
Γιώργο να είσαι καλά, ευχαριστώ για τα καλά λόγια!
Thank you Thierry!
Μια ερώτηση για όσους ίσως έχουν εμπειρία με αραιωμένα χρώματα για αερογράφους (number 5, zero paints κτλπ). Είναι ένα μπουκάλι των 30ml αρκετό για αμάξωμα? Μου φαίνεται κάπως οριακό όπως το είδα.
|
|
|
Post by gtziaf on Nov 2, 2022 8:45:08 GMT 2
Μια ερώτηση για όσους ίσως έχουν εμπειρία με αραιωμένα χρώματα για αερογράφους (number 5, zero paints κτλπ). Είναι ένα μπουκάλι των 30ml αρκετό για αμάξωμα? Μου φαίνεται κάπως οριακό όπως το είδα. Καλημέρα Χρήστο. Εγώ με ένα μπουκαλάκι number 5 έβαψα όλη την Άλφα (ναι την 155, την 1/12), που έχει και πολλά εσωτερικά βαψίματα (μαρσιπιέδες, πόρτες, κλπ) πέρα από τα κλασσικά εξωτερικά πάνελ, και περίσσεψε και λίγο. Οπότε ναι φτάνει.
|
|
celkay
Kart Driver
Χρήστος
|
Post by celkay on Nov 2, 2022 9:38:27 GMT 2
Καλημέρα Γιώργο, οκ αυτό είναι καθησυχαστικό. Αρκεί να μην κάνω λάθος και χρειαστεί επανεκκίνηση! Ευχαριστώ για την απάντηση.
|
|
|
Post by Φάνης on Nov 3, 2022 13:33:39 GMT 2
Πολύ όμορφες οι έξτρα προσθήκες Χρήστο! Καλή επιτυχία με το βάψιμο!
Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by alex78 on Nov 3, 2022 13:49:56 GMT 2
Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες Χρήστο, πολύ ωραίος και ''ζωντανός'' ο κινητήρας σου, καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by Sakis on Nov 3, 2022 13:59:26 GMT 2
Ωραία και καθαρή δουλειά στον κινητήρα. Για την ποσότητα χρώματος μην ανησυχείς καθώς, όπως είπε και ο Γιώργος, φτάνει και περισσεύει για έως και τέσσερα 24άρια. Αν σκεφτείς ότι αναμιγνύεις με διαλυτικό τουλάχιστον σε αναλογία 1:1, τότε διπλασιάζεις την ποσότητα διαθέσιμου χρώματος. Άλλοι προτιμούν χρώμα:διαλυτικό 1:2 (προσωπικά 1:3), οπότε η διαθέσιμη ποσότητα αυξάνεται αντίστοιχα.
Όσο για το βάψιμο, αν διαλύσεις καλά το χρώμα, ψεκάζεις απαλά και στρωτά χωρίς βιασύνη και ανυπομονησία να καλύψεις πλήρως την επιφάνεια με 2 περάσματα, τότε δύσκολα βλέπω να γίνεται κάπου λάθος. Καλή συνέχεια.
|
|
celkay
Kart Driver
Χρήστος
|
Post by celkay on Nov 3, 2022 23:26:59 GMT 2
Φάνη και Άλεξ, ευχαριστώ για τα ωραία σχόλια!
Σάκη, ευχαριστώ για τις συμβουλές! Θα προσπαθήσω να το πάω με υπομονή, όσο και αν έχει τραβήξει και με πιάνει ανυπομονησία μερικές φορές. 😀 Επίσης, αν έχω καταλάβει καλά, αυτά τα χρώματα της number five έχουν ήδη διαλυτικό μέσα και είναι έτοιμα για χρήση.
|
|
|
Post by Sakis on Nov 4, 2022 0:31:04 GMT 2
Σωστά, εγώ είχα στο μυαλό μου Tamiya, Gunze κλπ. Number 5 δεν έχω δουλέψει αλλά στα Zero που είναι έτοιμα διαλυμένα πάντα προσθέτω λίγο ακόμα διαλυτικό στον αερογράφο. Γενικά ακολούθησε ευλαβικά τα βήματα προετοιμασίας, ιδανικά κάνε και ένα καλό πλύσιμο με απορρυπανικό πιάτων για να φύγουν τα έλαια από δαχτυλιές κλπ. ώστε να βάψεις σε καθαρή επιφάνεια και χτίσε σιγά σιγά το χρώμα. Εδώ έχω παρουσιάσει κάποιες τεχνικές αλλά δυστυχώς δεν εμβάθυνα στον τομέα του βαψίματος. Ίσως είναι μια καλή αφορμή να το κάνω στην επόμενη κατασκευή που ετοιμάζω. scalewheels-gr.com/thread/3099/volkswagen-new-beetle-tamiya-24
|
|