|
Post by konstantinf on Oct 18, 2020 11:54:40 GMT 2
Καλημέρα φίλοι μου Τρεις και το λουρί της μάνας λοιπόν... Το diecast της Bburago έρχεται σ' αυτήν τη μορφή:
Η εμφανέστερη διαφορά από τα μεγαλύτερα αδελφάκια του είναι η ύπαρξη ρεζέρβας στο δεξί πλευρό. Οι υπόλοιπες εμφανίζονται μετά την αποσυναρμολόγηση... Η οποία ευτυχώς ήταν απροβλημάτιστη. Αφού αφαιρεθούν οι δύο βίδες που ενώνουν το πλαίσιο με το αμάξωμα, τα υπόλοιπα είναι πολύ εύκολα καθώς όλα τα επιμέρους κομμάτια είναι θηλυκωτά. Ιδού τα λοιπόν φύρδην-μίγδην μέσα στο κουτί τους και τακτοποιημένα κατά κατηγορία:
Σε μια πρώτη φάση αποχρωμιώθηκαν (με δυσκολία) ζάντες, εξάτμιση και τα περιφερειακά κομμάτια του κινητήρα με λουτρό χλωρίνης. Στη συνέχεια εξετάστηκαν οι βασικές απαραίτητες παρεμβάσεις. Έτσι στο αμάξωμα πρέπει να λεπτύνουν οι ράβδοι στήριξης των φτερών, να κλείσει η τρύπα όπου στερεώνεται η ρεζέρβα και η υποδοχή για το παρμπρίζ του συνοδηγού. Αξιοσημείωτη επίσης η κακή ποιότητα του βαψίματος που αναδεικνύεται από την κοντινή φωτογράφιση (θα δούμε αργότερα αν και πώς θα το αντιμετωπίσουμε):
Στον κινητήρα λείπει το κιβώτιο χρονισμού, ντιστριμπιτέρ, πολλαπλασιαστής και κάθε είδους σωλήνες και καλώδια, ενώ τα περιφερειακά κομμάτια δίνονται μονοκόμματα και σε λάθος θέσεις και λείπει τελείως η όμορφη κόρνα. Στα υπόλοιπα μηχανικά μέρη λείπει το ψυγείο, οι ράβδοι μετάδοσης των φρένων, ενώ το σύστημα διεύθυνσης είναι λάθος προκειμένου να στρίβουν οι ρόδες από το τιμόνι. Στα κομμάτια που παριστάνουν τα περιφερειακά συστήματα θα γίνουν τομές για να τοποθετηθούν στη σωστή θέση και να συμπληρωθούν με ό,τι λείπει:
Πεδίον δόξης λαμπρόν για σκρατσιές λοιπόν... Σε μια πρώτη φάση παρεμβάσεων προστέθηκε στο σώμα του κινητήρα το κιβώτιο χρονισμού και το καπάκι του κιβωτίου ταχυτήτων καθώς και ένα μπουζί που πιθανότατα έσπασε και χάθηκε κατά την αποσυναρμολόγηση:
Περισσότερα σε μια βδομάδα. Καλή Κυριακή!
|
|
|
Post by ViL27 on Oct 18, 2020 22:27:26 GMT 2
Καλή αρχη και στο 3ο Κωνσταντίνε!Έχεις μπόλικη διάθεση να παίξεις με τα μηχανικά μέρη βλεπω Το βάψιμο όντως σε πρώτη φάση φαίνεται καλό αλλά στην φωτο που έχεις κυκλωσει την τρύπα από τη ρεζέρβα, ειδικά στο κομμάτι που είναι οι γριλιες φαίνεται σαγρε η επιφάνεια.Θα το βάψεις όλο εκ νέου να υποθέσω έτσι? Αν ναι θα έχεις μπόλικη δουλίτσα και στο ξεβαμμα. Καλή βδομάδα!
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 19, 2020 7:08:03 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Σπύρο! Είναι αλήθεια ότι αν μπορούσα να φτιάχνω μόνο κινητήρες θα ήμουν ο πιο ευτυχισμένος μοντελιστής του κόσμου... Σχετικά με το βάψιμο, έχω ακόμα καιρό μπροστά μου για να αποφασίσω τι θα κάνω. Ούτως ή άλλως θα βαφτεί το μεσαίο κομμάτι, εκεί που θα έχουν μπαλωθεί οι τρύπες, καθώς και τα πλαστικά μέρη όπου θα έχουν πειραχτεί τα φτερά. Το αν θα βαφτεί και το υπόλοιπο μεταλλικό αμάξωμα θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν και κατά πόσο κάποιο από τα 4 κόκκινα (Red και Italian Red της Humbrol και της Tamiya) που έχω σε σπρέι πετυχαίνει το εργοστασιακό κόκκινο της Bburago. Η σαγρέ επιφάνεια φοβάμαι ότι δεν είναι το κλασσικό orange peel αλλά προέρχεται από ατελή λείανση του μετάλλου από κάτω. Αν είναι έτσι πάμε σε πολύ σοβαρότερες εργασίες (ξέβαμμα, λείανση) που για μένα είναι αχαρτογράφητα ύδατα. Ίδωμεν...
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 19, 2020 7:51:05 GMT 2
Καλημέρα, Κωνσταντίνε και καλή επιτυχία. Το ολικό βάψιμο είναι απαραίτητο νομίζω. Για το ξέβαμμα ων μεταλλικών τμημάτων, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαβρωτικό χρωμάτων (υπάρχουν πολλών ειδών με περίπου 5€/500ml) και κάνουν γρήγορα κι εύκολα τη δουλειά. Αφαιρείς με ένα πινέλο, πλένεις, τρίβεις με ένα σφουγγαράκι, αστάρι, χρώμα. Με τις ζάντες τι θα κάνεις; Ο Fernand Pinto έχει διάφορα σετ, οπότε πιστεύω ότι αν είσαι τυχερός κάποιο θα ταιριάζει στις διαστάσεις που θέλεις. Αν το ρωτήσεις, κάποια άκρη θα βγει. Καλή συνέχεια
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 19, 2020 12:10:17 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Για το βάψιμο έχουμε καιρό... Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι η ποιότητα της επιφάνειας του μετάλλου και πώς αυτό διορθώνεται. Επίσης στη μάσκα υπάρχει μια τοσοδούλα χαλκομανία με το σήμα της Alfa και δεν ξέρω αν σώζεται ή αν κάποιος από σας διαθέτει μια περισσευούμενη (διάμετρος 4,5 χιλ.). Όσο για τις ζάντες, δεν σκέφτομαι να τις αλλάξω, απλά θα τις έβαφα μαύρες. Ούτως ή άλλως το μοντελάκι έχει και πολλά άλλα χοντροκομμένα μέρη που δεν διορθώνονται. Θα ρωτήσω πάντως τον Φερνάντο, δίνοντάς του διάμετρο και πάχος των ζαντών του κιτ και με την ευκαιρία θα τον ξαναρωτήσω αν σκοπεύει να φτιάξει cycle fenders για την 1/12...
|
|
|
Post by ViL27 on Oct 19, 2020 16:34:39 GMT 2
Συμφωνώ με τον Γιώργο Κωνσταντίνε, το ολικό ξεβαμμα και βάψιμο είναι απαραίτητο, ειδικά από τη στιγμή που σίγουρα θα χρειαστεί να βάψεις ούτως ή αλλως στο σημείο της ρεζερβας και στις βάσεις των φτερών.Απο εκεί και πέρα το θέμα της λείανσης θα το βρεις πειραματιζομενος με ντουκοχαρτο η και γυαλόχαρτο, δεν νομίζω να είναι ιδιαίτερα δύσκολο.Προσωπικα, ως πιο casual μοντελιστης από τον Γιωργο δεν θα πήγαινα σε after market ζάντες, αλλά κάπου θα πρέπει να βρεις οπωσδήποτε σήμα.Θα κάνω μια ψαχτικη στο δίκτυο μήπως βρω κατι
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 19, 2020 17:10:49 GMT 2
Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν: Θα βαφτεί ολόκληρο αν βρεθεί κάπου στο διαδίκτυο η εν λόγω χαλκομανία ή αν κάποιος συνφορουμίτης την έχει και δεν την χρειάζεται. Ευχαριστώ για την προθυμία σου Σπύρο!
|
|
|
Post by ViL27 on Oct 19, 2020 17:47:07 GMT 2
Τίποτα Κωνσταντίνε! Νομίζω εδώ είναι αυτό που ψαχνεις:https://www.ebay.com/itm/efa-1-43-1-18-Alfa-Romeo-type-5-efa-FE0106-Emblem-Decal-from-Japan-F-S/153427753587?hash=item23b901ba73:g:zOgAAOSwuaBcmDRf Μπορείς να επικοινωνήσεις με τον πωλητή για ακριβείς διαστάσεις των σηματων
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 19, 2020 18:56:05 GMT 2
Άλλη μια φορά ευχαριστώ πολύ Σπύρο! Δεδομένης της ποικιλίας των κλιμάκων που προσφέρει, κάποιο απ' αυτά θα κάνει. Δυστυχώς, στην ιστοσελίδα γράφει ότι δεν ταχυδρομείται στην Ελλάδα. Παραδόξως όμως αποστέλλεται στην Κύπρο. Θα ρωτήσω λοιπόν τον Φάνη, αν μπορεί να χρησιμεύσει ως ενδιάμεσος...
|
|
|
Post by ViL27 on Oct 19, 2020 21:54:11 GMT 2
Και εγώ πιστεύω ότι κάποιο από αυτά θα σου κάνει. Ας ελπίσουμε να μπορεί να βοηθήσει ο Φάνης.Τσεκαρα από περιέργεια και τα σήματα της Alfa 155 μου αλλά όπως αναμενόταν λόγω κλίμακας έχει πιο μικρά σήματα. Χαίρομαι που βοήθησα, καλό βραδυ
|
|
|
Post by nektarios on Oct 20, 2020 7:52:54 GMT 2
Κωνσταντίνε, καλή επιτυχία και από μένα! Χαρά στην όρεξή σου να ασχοληθείς τόσο διεξοδικά με τον κινητήρα! Πάντως το αποτέλεσμα αναμένεται εντυπωσιακό... Για το βάψιμο χαίρομαι που θα πας σε ολικό, νομίζω οτι είναι μονόδρομος... Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 20, 2020 10:13:26 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Νεκτάριε! Για το βάψιμο χαίρομαι που θα πας σε ολικό, νομίζω οτι είναι μονόδρομος... Μην βιάζεσαι... Πρέπει πρώτα να βρω την χαλκομανία με το έμβλημα της Alfa στη σωστή διάσταση...
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 24, 2020 16:55:02 GMT 2
Καλησπέρα φίλοι μου! Την βδομάδα που πέρασε ασχολήθηκα κυρίως με τις απαραίτητες ιδιοκατασκευές γύρω από τον κινητήρα. Έτσι οι χοντροκομμένοι λεβιέδες ταχυτήτων και χειρόφρενου αντικαταστάθηκαν με λεπτότερους διατηρώντας ωστόσο τις βάσεις τους για τη συναρμολόγηση. Όπως βλέπετε για το λεβιέ των ταχυτήτων χρησιμοποιήθηκε καρφίτσα με σφαιρικό κεφαλάκι:
Από χοντρό συνδετήρα φτιάχτηκαν οι σωλήνες ψύξης:
Από φύλλα στυρενίου και διάφορα σωληνάκια κατασκευάστηκαν ντιστριμπιτέρ και πολλαπλασιαστής, η κόρνα (σε τόρνο χειρός = Dremel...) και η εισαγωγή αέρα με την σήτα της (χρησιμοποιώντας εδώ το πλέγμα που δίνει η Italeri):
Από τα περιφερειακά συστήματα (αυτά που προόριζα για κοπή στο προηγούμενο update) χρησιμοποιήθηκαν αυτούσια μόνο το δυναμό και ο υπερσυμπιεστής. Στην αντλία νερού προστέθηκε ο άξονας και η φλάντζα σύνδεσης με το κιβώτιο χρονισμού, στο σωλήνα που συνδέει υπερσυμπιεστή με εισαγωγές προστέθηκαν υποτυπώδη πτερύγια ψύξης, και η μίζα κατασκευάστηκε καινούργια εξ ολοκλήρου:
Τέλος βάφτηκε ο κινητήρας, προστέθηκαν μπουζοκαλώδια, κι αφού περάστηκαν στη βάση του κιβωτίου και αναμονές για τις ράβδους μετάδοσης στα φρένα, συναρμολογήθηκαν τα παραπάνω περιφερειακά και ιδού το αποτέλεσμα:
Έτσι ολοκληρώθηκε η κατασκευή των τριών κινητήρων που σας παρουσιάζω εδώ σε σύγκριση:
Από βδομάδα θα ασχοληθώ με τα κιβώτια διεύθυνσης (η Bburago δεν το έχει, άρα θα πρέπει να κατασκευαστεί...) πριν περάσω στο σασί. Καλή Κυριακή σε όλους!
|
|
|
Post by mikys2019 on Oct 24, 2020 17:06:28 GMT 2
Ενα τεραστιο μπραβο για τις λεπτομερειες στον κινητηρα του 1/18 τον εκανες φανταστικο ...Ντοκτορα εχεις παρει στους κινητηρες . Κωστα στον 1/12 η ντιζα μεταξυ χειροφρενο κ κινητηρα που φαινεται στην φωτο τι ειναι ?
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 24, 2020 17:18:16 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Μιχάλη! Το έχω πει πολλές φορές, ότι με τους κινητήρες και τα μηχανικά μέρη γενικότερα τη βρίσκω... Το αμάξωμα είναι που μου τη σπάει... Η απάντηση στην ερώτησή σου βρίσκεται στο thread της Italeri.
|
|
|
Post by ViL27 on Oct 24, 2020 17:21:17 GMT 2
Πολλά μπράβο Κωνσταντίνε πολύ όμορφη δουλειά συνολικά και στα 3 μοτέρ!
|
|