|
Post by Φάνης on Oct 8, 2019 16:21:05 GMT 2
Αυτή είναι η πρώτη μου προσπάθεια σε αυτή την κλίμακα με ένα σχετικά απλό, multimedia, curbside, κιτ από την BBR. Δεν αποτελείτε από πολλά μέρη, αλλά ορισμένα από αυτά είναι εξαιρετικά μικρά όπως αναμένει κανείς για αυτή την κλίμακα! Άνοιξα προσεκτικά όλες τα πλαστικά σακουλάκια και έλεγξα ότι δεν λείπει κάτι (απλά συγκρίνοντας τα διάφορα κομμάτια με αυτά που φαίνονται στις σχετικά απλές αλλά κατατοπιστικές οδηγίες!) - Πιστεύω ότι όλα είναι εκεί! Η χύτευση της ρητίνης φαίνεται εντάξει, αλλά θα ελέγξω οποιαδήποτε προβλήματα εφαρμογής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μόλις τα επιμέρους μέρη καθαριστούν. Το white metal μέρος που θα τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου είναι αρκετά λυγισμένο, αλλά υποθέτω ότι είναι εύκολο να διορθωθεί. Ίσως όμως το αντικαταστήσω με φύλλο πλαστικού της Evergreen. Τα μικρά κομμάτια, μετά τον έλεγχο, τοποθετήθηκαν σε άλλα πλαστικά σακουλάκια - just to be on the safe side (αφού αν μας παραπέσουν, υποθέτω ότι δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανάκτησης τους) και όλα τα μέρη έχουν αποθηκευτεί σε ένα πράσινο πλαστικό κουτάκι!
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 8, 2019 16:24:13 GMT 2
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 8, 2019 22:08:33 GMT 2
Καλή επιτυχία, Φάνη. Η 1/43 σου ανοίγει νέους ορίζοντες και σίγουρα θα σε κάνει πιο έμπειρο μοντελιστή. Με μια πρώτη ματιά στο κιτ, τα panel lines είναι πολύ βαθειά και θέλουν δουλίτσα.
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 9, 2019 7:10:44 GMT 2
Καλή επιτυχία, Φάνη. Η 1/43 σου ανοίγει νέους ορίζοντες και σίγουρα θα σε κάνει πιο έμπειρο μοντελιστή. Με μια πρώτη ματιά στο κιτ, τα panel lines είναι πολύ βαθειά και θέλουν δουλίτσα. Καλημέρα Γιώργο. Ευχαριστώ για την ενθάρρυνση! Ναι, τα panel lines είναι εκτός κλίμακας. Θα σκεφτώ πως να τα γεμίσω έτσι ώστε να δείχνουν πιο λεπτά. Επίσης, κάποια μέρη θέλουν άνοιγμα για να έχουν περισσότερο βάθος.... και το dash board θέλει δουλειά για να δείχνει καλύτερο αφού το κιτ δίνει μόνο 2 χαλκομανίες με τα στροφόμετρα... Καλή συνέχεια!
|
|
paparadiation
GP3 Driver
paparadiation
Δημήτρης Μαυροειδής
|
Post by paparadiation on Oct 9, 2019 12:17:45 GMT 2
Καλως ηρθες στη σκοτεινη μερια του αυτοκινητομοντελισμού Ωραιο απλο κιτ και η BBR ειναι απο τις καλες επιλογες για να μην τραβας τα μαλλια σου στην πορεια της κατασκευης. Σχετικα με τα πανελ λαηνς, εγω δεν θα εκανα τιποτα. Ενταξει ειναι χαραδρες, αλλα για αρχη δεν θα εμπαινα σε τετοιες εργασιες, και θα προτιμουσα να το παω οσο out of the box γινεται για να παρω τον αερα της κλιμακας. Αλλωστε και στις φωτογραφιες του φτιαγμενου δεν φαινονται και τοσο τραγικες οπως ειναι αφτιαχτο. Αν παλι θες να κανεις κατι, τσεκαρε τα λινκ απο εναν γιαπωνεζο καμικαζι, ο οποιος συνηθιζει να στοκαρει και να επαναχαραζει τις γραμμες (χωρις ομως να αφηνει το στοκο να στεγνωσει τελειως). StandardWorks43ΕπαναχαραξηΑν πας προς τα πισω στο blog, μπορεις να δεις και το τελικο αποτελεσμα σε τελειωμενα μοντελα, το οποιο κειμενεται απο οριακα καλυτερο απο τις οριτζιναλ, μεχρι φανταστικο (σε μια McLaren ΜP4/8 του Σεννα). Καλη επιτυχια
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 9, 2019 13:29:07 GMT 2
Καλως ηρθες στη σκοτεινη μερια του αυτοκινητομοντελισμού Ωραιο απλο κιτ και η BBR ειναι απο τις καλες επιλογες για να μην τραβας τα μαλλια σου στην πορεια της κατασκευης. Σχετικα με τα πανελ λαηνς, εγω δεν θα εκανα τιποτα. Ενταξει ειναι χαραδρες, αλλα για αρχη δεν θα εμπαινα σε τετοιες εργασιες, και θα προτιμουσα να το παω οσο out of the box γινεται για να παρω τον αερα της κλιμακας. Αλλωστε και στις φωτογραφιες του φτιαγμενου δεν φαινονται και τοσο τραγικες οπως ειναι αφτιαχτο. Αν παλι θες να κανεις κατι, τσεκαρε τα λινκ απο εναν γιαπωνεζο καμικαζι, ο οποιος συνηθιζει να στοκαρει και να επαναχαραζει τις γραμμες (χωρις ομως να αφηνει το στοκο να στεγνωσει τελειως). StandardWorks43ΕπαναχαραξηΑν πας προς τα πισω στο blog, μπορεις να δεις και το τελικο αποτελεσμα σε τελειωμενα μοντελα, το οποιο κειμενεται απο οριακα καλυτερο απο τις οριτζιναλ, μεχρι φανταστικο (σε μια McLaren ΜP4/8 του Σεννα). Καλη επιτυχια Ευχαριστώ πάρα πολύ Δημήτρη. Πολύ βοηθητικά τα links, νομίζω θα προσπαθήσω την ιδέα με τον στόκο, να δω τι θα πετύχω! Με την ευκαιρία, αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι μόνο το ΠΛΑΤΟΣ πρόβλημα με τα panel lines (πρέπει να μικρύνει) αλλά και το ΒΑΘΟΣ (πρέπει να γίνει πιο ρηχό) για να φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα πιο κοντά στην κλίμακα... Οπότε καλύπτεις όλο το κενό με τον στόκο, και πριν στεγνώσει τελείως με μια πολύ λεπτή λεπίδα επαναχαράζεις πολύ προσεκτικά και όχι πολύ βαθιά έχοντας οδηγό εκεί που αρχίζει το panel line (π.χ. Περιμετρικά του καπό) ....Σωστά σκέφτομαι; Ευχαριστώ πολύ!
|
|
paparadiation
GP3 Driver
paparadiation
Δημήτρης Μαυροειδής
|
Post by paparadiation on Oct 9, 2019 13:50:27 GMT 2
Με τα σπαστα γιαπωνεζικα μου, καταλαβα οτι πρωτα χαραξε ακομα πιο βαθια το πανελ με 0,2mm μυτη, για να δημιουργησει μαλλον καποιον οδηγο για την επαναχαραξη. Μετα οπως τα λες. Δεν εχω καταλαβει μονο τι ειναι αυτος ο στοκος που βαζει και μπορει κ κραταει ετσι καλα το σχημα. Στο γκουγκλ τρανσλεητ το βγαζει poly pate, τρεχα γυρευε δηλαδη. Υπαρχει και η κλασικη λυση: στοκαρισμα, τριψιμο, και επαναχαραξη με templates, dymo tape κλπ. Αλλα αυτο προυποθετει ακομα περισσοτερη δουλεια. Το βαθος δεν θα με πειραζε, αλλωστε ειναι κινουμενα μερη που αφηνουν πισω τους ενα χαος, δεν ειναι πανελς οπως στην F1 π.χ. που βιδωνει το ενα διπλα ακριβως το ενα στο αλλο χωρις κενο. Αλλα φυσικα η τελικη αποφαση περι αισθητικης του μοντελου ειναι καθαρα δικη σου και τι σου αρεσει καλυτερα.
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 9, 2019 15:39:36 GMT 2
Με τα σπαστα γιαπωνεζικα μου, καταλαβα οτι πρωτα χαραξε ακομα πιο βαθια το πανελ με 0,2mm μυτη, για να δημιουργησει μαλλον καποιον οδηγο για την επαναχαραξη. Μετα οπως τα λες. Δεν εχω καταλαβει μονο τι ειναι αυτος ο στοκος που βαζει και μπορει κ κραταει ετσι καλα το σχημα. Στο γκουγκλ τρανσλεητ το βγαζει poly pate, τρεχα γυρευε δηλαδη. Υπαρχει και η κλασικη λυση: στοκαρισμα, τριψιμο, και επαναχαραξη με templates, dymo tape κλπ. Αλλα αυτο προυποθετει ακομα περισσοτερη δουλεια. Το βαθος δεν θα με πειραζε, αλλωστε ειναι κινουμενα μερη που αφηνουν πισω τους ενα χαος, δεν ειναι πανελς οπως στην F1 π.χ. που βιδωνει το ενα διπλα ακριβως το ενα στο αλλο χωρις κενο. Αλλα φυσικα η τελικη αποφαση περι αισθητικης του μοντελου ειναι καθαρα δικη σου και τι σου αρεσει καλυτερα. Τα τζαπάνια έχουν εργαλεία και υλικά για μοντελισμό που είναι παντελώς άγνωστα στον υπόλοιποι κόσμο! Το όνειρο μου να πάω Σαββατική 1 χρόνο στην Ιαπωνία.... ελπίζω να τα καταφέρω ..... Η επαναχάραξη ξανά από την αρχή με templates είναι κάτι που θελουμε να αποφύγουμε αν είναι δυνατόν λόγω των καμπύλων στα καπό ..... Κάτι άλλο που σκέφτηκα είναι να βάλω superglue στις χαράδρες και να εφαρμοσω περιμετρικά στα panel lines strips της evergreen (κατάλληλο πάχος) ώστε να μου αφήνει το κενό που θέλω. Μετά, όταν στεγνώσει η superglue, ξυρίζω το πλαστικό και τρίβω την superglue, όποτε ούτε άλλο στοκαρισμα, ούτε επαναχάραξη.... Θα το δoκιμάσω σε ένα panel line να δω πως είναι και αν δουλεύει συνεχίζω και στα επόμενα ...
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 12, 2019 10:59:38 GMT 2
Καλημέρα σε όλη την παρέα! Ξεκίνησα σήμερα την προετοιμασία (με τις κατάλληλες προφυλάξεις - better safe than sorry που λένε και τα Εγγλεζάκια) να αφαιρέσω οτιδήποτε έξτρα ρεσιν υπόλοιπο υπάρχει και έτριψα με 600 και 800. Γενικά η χύτευση είναι πολύ καλή. Το σημαντικό μου πρόβλημα αυτήν την στιγμή δεν είναι τα panel lines, αλλά ότι μπροστινή αεροτομή είναι σπασμένη (δεν θυμάμαι να έκανα κάτι εγώ, και δεν βρήκα υπόλοιπο μέσα στο κουτί, αντιλαμβάνομαι ότι δυστυχώς έτσι ήρθε... δεν το είχα προσέξει προηγουμένως...) Θα ήθελα την βοήθεια σας πως να το διορθώσω. Σκέφτηκα να πάρω μέτρα και να ενσωματώσω λίγο πλαστικό με superglue, και μετά να το ξυρίσω και να τρίψω να έρθει ομοιόμορφο με το άλλο. Είναι πολύ λεπτό το χείλος εκεί, αλλά νομίζω έχω λεπτό πλαστικό, ή μπορώ να λειάνω κάποιο άλλο στο πάχος που χρειάζεται..Σκέφτηκα εναλλακτικά να μασκάρω εσωτερικά με tamiya tape και μετά να στοκάρω εξωτερικά με εποξική στόκο και να το τρίψω μέχρι να εξομαλυνθεί.... Δεν έχω καταλήξει κάπου ακόμη....Εσείς τι λέτε ή τι προτείνετε; Ευχαριστώ!
|
|
|
Post by alex78 on Oct 12, 2019 14:35:37 GMT 2
Φάνη να έχεις μια καλή και ευχάριστη κατασκευή φίλε μου! Ομολογώ δεν ήξερα ότι η BBR κατασκευάζει κάτι άλλο πέρα των Diecast. Αναρρωτιέμαι οι εταιρείες αυτές δεν διαθέτουν after sales services? Επίσης, από τα ελάχιστα που γνωρίζω για ρητίνες, είναι ότι το τρίψιμο πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα λεκανάκι με νερό για να ''κάθονται'' τα υπολείμματα εκεί και όχι να περιφέρονται διασκορπισμένα στον αέρα.
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 12, 2019 15:03:49 GMT 2
Ευχαριστώ Άλεξ, Wet sanding κάνω πολύ ελαφρά, ρητίνη και γυαλόχαρτα είναι βουτηγμένα στο νερό και κάτω επίσης είναι όλο ποτισμένο στο νερό οπότε αν κάτι βρεθεί στον αέρα, όταν κάτσει κάτω μένει εκεί. Επίσης φοράω μάσκα δεν αναπνέω τίποτα, και λόγω wet sanding δεν περιφέρεται σχεδόν τίποτα ... το λεκανακι με νερό υπάρχει για να βουτάω ρητίνη και γυαλοχαρτο απλώς δεν είναι στην φωτό! Ναι η BBR βγάζει κιτ σε 1:43, σχετικά απλά, ακόμη και σε white metal!
|
|
|
Post by alex78 on Oct 12, 2019 15:10:55 GMT 2
Ευχαριστώ Άλεξ, Dry sanding κάνω πολύ ελαφρά, ρητίνη και γυαλόχαρτα είναι βουτηγμένα στο νερό και κάτω επίσης είναι όλο ποτισμένο στο νερό οπότε αν κάτι βρεθεί στον αέρα, όταν κάτσει κάτω μένει εκεί. Επίσης φοράω μάσκα δεν αναπνέω τίποτα, και λόγω dry sanding δεν περιφέρεται σχεδόν τίποτα ... το λεκανακι με νερό υπάρχει για να βουτάω ρητίνη και γυαλοχαρτο απλώς δεν είναι στην φωτό! Ναι η BBR βάζει κιτ σε 1:43 ακόμη και σε white metal! Βλέπεις πως νοιάζομαι για το καλό σου, έτσι....?
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 12, 2019 15:14:07 GMT 2
Ευχαριστώ Άλεξ, Dry sanding κάνω πολύ ελαφρά, ρητίνη και γυαλόχαρτα είναι βουτηγμένα στο νερό και κάτω επίσης είναι όλο ποτισμένο στο νερό οπότε αν κάτι βρεθεί στον αέρα, όταν κάτσει κάτω μένει εκεί. Επίσης φοράω μάσκα δεν αναπνέω τίποτα, και λόγω dry sanding δεν περιφέρεται σχεδόν τίποτα ... το λεκανακι με νερό υπάρχει για να βουτάω ρητίνη και γυαλοχαρτο απλώς δεν είναι στην φωτό! Ναι η BBR βάζει κιτ σε 1:43 ακόμη και σε white metal! Βλέπεις πως νοιάζομαι για το καλό σου, έτσι....? Χαίρομαι για αυτό φίλε! Το εκτιμώ ιδιαιτέρως! Διόρθωσα το dry με wet που είχα γράψει παραπάνω για να είμαστε ακριβείς!
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 13, 2019 10:22:14 GMT 2
Φάνη, τα σπασμένα ή ελλειπή κομμάτια είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε αυτού τύπου τα κιτ ρητίνης. Εποξικός στόκος ή/και φύλλο πλαστικού είναι ο καλύτερος σου σύμμαχος.
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 13, 2019 13:26:24 GMT 2
Φάνη, τα σπασμένα ή ελλειπή κομμάτια είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε αυτού τύπου τα κιτ ρητίνης. Εποξικός στόκος ή/και φύλλο πλαστικού είναι ο καλύτερος σου σύμμαχος. Ευχαριστώ Γιώργο. Ξεκίνησα με φύλλο πλαστικού! Να δούμε τι θα καταφέρουμε!
|
|
|
Post by Φάνης on Oct 13, 2019 13:38:17 GMT 2
|
|