|
Post by konstantinf on Sept 17, 2017 9:16:55 GMT 2
Καλημέρα, καλή Κυριακή και καλό φθινόπωρο! Συγκρατημένη επιστροφή στον πάγκο με μικρό update μιας και τα μπάνια συνεχίζονται παρ' όλες τις πετρελαιοκηλίδες στον Σαρωνικό... Κατ' αρχήν ετοιμάστηκαν τα μονομπούλονα για τις ρόδες με την προσθήκη των χαλκομανιών για να μην έχουμε εκκρεμότητες όταν θα έρθει η ώρα: Κατόπιν περάσαμε στο βάψιμο, ξεκινώντας από τα μικρά κομμάτια για να ελέγξουμε την ποιότητα του σπρέι. Βάφτηκαν και ετοιμάστηκαν τα στελέχη των προβολέων: Στη συνέχεια βάφτηκε το καπό και τα "βλέφαρα" των προβολέων. Το μεταλλικό μπλε (# TS-53 της Tamiya) βγαίνει σατινέ/ματ (όπως εξ άλλου και ανεμένετο). Στα βλέφαρα δοκιμάστηκε βερνίκι (# TS-13 της Tamiya) που δείχνει να στρώνει ικανοποιητικά. Ιδού η σύγκριση: Νομίζω πως μετά το τρίψιμο με micromesh και αλοιφές το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλό. Το πρόβλημα είναι η επίτευξη ομοιογένειας πάνω στις μεγάλες επιφάνειες της καρότσας. Θα χρειαστούν κάμποσα χέρια "ψιλό" και μάλλον καθόλου "υγρό" για να αποφευχθούν "δάκρυα". Από βδομάδα που θα καταπιαστώ με την καρότσα (κατ' αρχήν scriber και αστάρωμα) θα δείξει...
|
|
|
Post by gtziaf on Sept 18, 2017 17:28:28 GMT 2
Δοκίμασε το Β513 της Gunze Κωνσταντίνε. Είναι γενικά καλύτερο από το Ts13. Από παλιότερες δοκιμές, είχα καταλήξει, ότι αν ψεκάσεις το Ts13 ακριβώς μετά το χρώμα, περιμένοντας π.χ. 20 λεπτά για το πρώτο μιστ χέρι, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο. Αλλά, πάλι το 513 είναι ανώτερο. Καλή συνέχεια
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 18, 2017 19:17:03 GMT 2
Ευχαριστώ για τις συμβουλές Γιώργο! Θα αξιοποιηθούν. Διάλεξα το ΤS13 για να έχω εξασφαλισμένη τη συμβατότητα (Tamiya πάνω σε Tamiya). Και καθώς έχω τώρα το αναγκαίο στοκ από ΤS13 (και το κόστος δεν είναι αμελητέο...), θα το χρησιμοποιήσω. Ομολογώ ότι είχα πολύ καλή εμπειρία με το ματ της Gunze.
|
|
|
Post by gtziaf on Sept 18, 2017 20:25:43 GMT 2
Ευχαριστώ για τις συμβουλές Γιώργο! Θα αξιοποιηθούν. Διάλεξα το ΤS13 για να έχω εξασφαλισμένη τη συμβατότητα (Tamiya πάνω σε Tamiya). Και καθώς έχω τώρα το αναγκαίο στοκ από ΤS13 (και το κόστος δεν είναι αμελητέο...), θα το χρησιμοποιήσω. Ομολογώ ότι είχα πολύ καλή εμπειρία με το ματ της Gunze. Χωρίς να θέλω να σου βάλω φιτίλια, μην θεωρείς δεδομένη τη συμβατότητα των σπρέι της tamiya με το ts13. Το αντίθετο θα έλεγα. Μια μικρή έρευνα στο νετ και το af, είναι αρκετή. Τέλος πάντων, όντως επειδή το κόστος δεν είναι αμελητέο ρίξε 2-3 καλά mist χέρια για να είσαι σίγουρος, πριν το wet ψέκασμα. Καλά βαψίματα
|
|
|
Post by nektarios on Sept 19, 2017 8:15:19 GMT 2
Πολύ όμορφα τα βαψίματα στις λεπτομέρειες! Όσο για την ομοιομορφία σε μεγάλες επιφάνειες, είναι και για μένα μια μόνιμη ανησυχία... Νομίζω όμως οτι αν έχεις επιτύχει ικανοποιητική καλυπτικότητα, τα υπόλοιπα διορθώνονται με ένα προσεγμένο βερνίκωμα. Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 19, 2017 13:33:22 GMT 2
Eυχαριστώ για τα καλά λόγια Νεκτάριε! Όσο για το βάψιμο, ο Θεός να βάλει το χέρι του! Ευτυχώς τουλάχιστον που δεν έχει άλλα μασκαρίσματα εκτός από το μέσα - έξω...
|
|
|
Post by gtziaf on Sept 19, 2017 15:46:20 GMT 2
Όσο για την ομοιομορφία σε μεγάλες επιφάνειες, είναι και για μένα μια μόνιμη ανησυχία... Νομίζω όμως οτι αν έχεις επιτύχει ικανοποιητική καλυπτικότητα, τα υπόλοιπα διορθώνονται με ένα προσεγμένο βερνίκωμα. Σε καμιά περίπτωση Νεκ. Αν το βάψιμο δεν είναι ομοιόμορφο, ασχέτως καλυπτικότητας, το βερνίκι δεν θα σώσει τίποτα. Για αυτό όταν βάφουμε αμαξώματα, καλό είναι, τουλάχιστον στο τελευταίο χέρι, να εφαρμόζουμε όλα τα επιμέρους κομμάτια (καπό, πόρτες, προφυλακτήρες, αεροτομές κπλ) και να τα βάφουμε μαζί. Τώρα κατά πόσο είναι εφαρμόσιμο αυτό, στην 1/8 δεν ξέρω. Θα μάθουμε από τον Κωνσταντίνο.
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 19, 2017 16:30:04 GMT 2
Για αυτό όταν βάφουμε αμαξώματα, καλό είναι, τουλάχιστον στο τελευταίο χέρι, να εφαρμόζουμε όλα τα επιμέρους κομμάτια (καπό, πόρτες, προφυλακτήρες, αεροτομές κπλ) και να τα βάφουμε μαζί. Εξαιρετική ιδέα! Μέχρι τώρα δεν την είχα εφαρμόσει (π.χ. στην Rolls Royce βάφτηκαν πόρτες, πλαϊνά, καπό χωριστά - ευτυχώς πέτυχε η ομοιμορφία) Θα σας κρατάω ενήμερους!
|
|
|
Post by alex78 on Sept 20, 2017 15:39:38 GMT 2
Πολύ ωραίο το βάψιμο Κωσταντίνε, τώρα σχετικά με την απόδοση των δύο βερνικιών, τα έχω δοκιμάσει και τα δύο, δαγκωτό Gunze θα πρότεινα...
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 22, 2017 17:44:38 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Αλέξη, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά... τώρα σχετικά με την απόδοση των δύο βερνικιών, τα έχω δοκιμάσει και τα δύο, δαγκωτό Gunze θα πρότεινα... Σιγά-σιγά, λέγε-λέγε, θα με κάνετε να το δοκιμάσω...
|
|
|
Post by konstantinf on Sept 30, 2017 11:15:05 GMT 2
Μικρό update, μιας και το βάψιμο δεν είναι και το πιο συναρπαστικό στάδιο... Το αμάξωμα περάστηκε κάμποσα χέρια (4-5) mist και έστρωσε ικανοποιητικά, χωρίς να "τρέξει" στα πλαϊνά. Οι φωτό είναι από τα πρώτα χέρια, η μεταλλική υφή διαφαίνεται καλά: Στη συνέχεια περάστηκε το βερνίκι, επίσης 3-4 χέρια (για να 'χουμε περιθώριο στο τρίψιμο). Το orange peel υπάρχει, αλλά σε βαθμό που δεν θα με παιδέψει πολύ στο τρίψιμο/γυάλισμα και ελπίζω να εξαφανιστεί. Για την ιστορία, χρησιμοποίησα το βερνίκι της Tamiya, αφενός γιατί το είχα κι αφ' ετέρου διότι ο προμηθευτής μου δεν είχε το Gunze αυτές τις μέρες... Και για να υπενθυμίσουμε τι σημαίνει 1/8: Η Tamiya διαφημίζει τα σπρέι της ότι αρκούν για τρία μοντέλα 1/24. Επειδή η 1/8 είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την 1/24 (σε κάθε διάσταση), η επιφάνεια είναι 9 φορές μεγαλύτερη. Άρα θα έπρεπε να μου αρκέσουν τρία σπρέι, όπερ και συνέβη (κάπου 2,5 για το μπλέ και 1,5 για το βερνίκι). Τέλος ετοιμάστηκε η τελευταία σκρατσιά αυτού του μοντέλου, τα σκίαστρα που δεν δίνονται στο κιτ. Ιδού τα, σε σύγκριση με τα πραγματικά όπως τα βρήκα στο eBay: Τώρα ξεκούραση για μια βδομάδα για να στεγνώσει καλά το βερνίκι πριν το τρίψιμο. Μετά προσθήκη χρωμίων και τζαμιών, τελική συναρμολόγηση και τελειώσαμε. Το αργότερο τέλος Οκτώβρη ξεκινάει το επόμενο! Καλό Σαββατοκύριακο και καλό μήνα σε όλους!
|
|
|
Post by gtziaf on Oct 1, 2017 18:30:51 GMT 2
Ωραία τα σκιάδια Κωνσταντίνε! Για το βερνίκι, όπως με έχει ακούσει δεκάδες φορές να του λέω ο Νεκτάριος, ακόμη ένα wet χέρι, εγώ θα το ψέκαζα Καλά γυαλίσματα
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 2, 2017 8:25:52 GMT 2
Για το βερνίκι, όπως με έχει ακούσει δεκάδες φορές να του λέω ο Νεκτάριος, ακόμη ένα wet χέρι, εγώ θα το ψέκαζα Ευχαριστώ Γιώργο, έγινε!
|
|
|
Post by nektarios on Oct 3, 2017 21:59:22 GMT 2
Αν και συνήθως δεν μου αρέσει που μου το λέει - μολονότι ξέρω οτι έχει δίκαιο... - αυτή τη φορά συμφωνώ μαζί του, κρίνοντας τουλάχιστον από τις φωτό, αν και νομίζω οτι ο φωτισμός δεν βοηθάει και πολύ στην αποτύπωση της πραγματικής γυαλάδας.. Καλού - κακού ρίξε ένα χέρι ακόμη, αφού οι μεγάλες επιφάνειες συνήθως απαιτούν και περισσότερο τρίψιμο. Καλή ξεκούραση, και μετά καλά τελειώματα!
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 4, 2017 7:54:03 GMT 2
Το έκανα - και το κακό είναι ότι είχε δίκιο...
|
|
|
Post by konstantinf on Oct 9, 2017 18:43:11 GMT 2
|
|