|
Post by gtziaf on Jul 7, 2019 11:24:51 GMT 2
Ένα από τα μοντέλα που παραγκωνίστηκαν λόγω των παραγγελιών, ήταν και η πρώτη από τη σειρά των τίπο 33, της Hiro. Πλέον υπάρχει λίγο περισσότερος χρόνος, οπότε θα προσπαθήσω να την προχωρήσω. Δυστυχώς, το ατύχημα με πάει για μια ακόμη φορά πίσω, αλλά ελπίζω να επιστρέψω σύντομα στον πάγκο μου. Οπότε θα σας δείξω τι είχε γίνει μέχρι τη μέρα που χτύπησα. Ξεκινώντας με το σασί, έκοψα το τούνελ της μετάδοσης, αφενός γιατί στους περισσότερους αγώνες δεν υπήρχε, αφετέρου γιατί έτσι μπορεί να φανούν κάποιες λεπτομέρειες που θα ήταν κρυμμένες. Επίσης, κάλυψα τις τρύπες για τις βίδες, στο κάτω μέρος, αφού δεν θα τις χρησιμοποιήσω στην τελική συναρμολόγηση. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με το εμπρός χωροδικτύωμα, όπου ανοίχτηκαν μπόλικες τρύπες, κολλήθηκαν τα ψαλίδια και οι πλήμνες της ανάρτησης. Η χίρο, δίνει ένα μεγάλο φωτοχαραγμένο για το πάτωμα, το οποίο τοποθετήθηκε ανάποδα ώστε να μην φαίνεται το λογότυπο των Ιαπώνων από κάτω. Αυτό είχε σαν συνέπεια να πρέπει να αλλαχτεί η βάση της κρεμαγιέρας και να τοποθετηθεί στην αριστερή θέση. Όταν κατάφερα να το συναρμολογήσω, διαπίστωσα το μάταιο του κόπου, αφού αν έκοβα σε δύο τμήματα (οριζόντιο - κάθετο) το φωτοχαρταγμένο, η όλη διαδικασία θα ήταν πολύ πιο εύκολη. Στερνή μου γνώση, αλλά τουλάχιστον ξέρω τι θα κάνω στην 33/2. Όπως ίσως θυμάστε το engineering του κιτ είναι απ΄ τα χειρότερα της χίρο. Εκτός από τις βάσεις ένωσης του αμαξώματος με το σασί, που είναι εμφανής (θα καλυφτούν με τις επενδύσεις για τις πόρτες που έφτιαξα σε προηγούμενο), πρόβλημα υπήρχε και στο firewall. Αυτό πρέπει να είναι ενσωματωμένο στο αμάξωμα και όχι ατάκτως εριγμένο πίσω απ΄τα καθίσματα, όπως το δίνει το κιτ. Αφού το κόλλησα, πρόσθεσα κάποιες λεπτομέρειες με φύλλα πλαστικού. Έγινε μια αρχή, αλλά θέλει δουλειά ακόμη. Τέλος, για να μπορέσω να προχωρήσω τις δοκιμαστικές εφαρμογές, προετοίμασα τον κινητήρα και το κιβώτιο. Τα κομμάτια καθαρίστηκαν, ανοίχτηκαν οι τρύπες συναρμογής και οι αντίστοιχες για τις καλωδιώσεις και το σύνολο ασταρώθηκε. Αυτά για σήμερα. Καλή ψήφο
|
|
|
Post by nektarios on Jul 7, 2019 13:22:25 GMT 2
Αναμενόμενα προσεγμένο και εντυπωσιακό! Εύχομαι την ταχύτερη δυνατή ανάρρωση και επιστροφή!
|
|
|
Post by gtziaf on Jul 9, 2019 8:38:36 GMT 2
Να είσαι καλά, Νεκτάριε. Ευχαριστώ.
Τι θα βγει στο τέλος, θα δείξει... Τα έχει κάνει λίγο μαντάρα η Hiro, στο συγκεκριμένο. Αλλά, αυτός είναι κοινός τόπος συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών πλαστικού. Όταν παίρνεις ένα σασί και προσαρμόζεις αμαξώματα, για να βγουν διαφορετικές εκδόσεις, τα λάθη και οι αστοχίες στο σχεδιασμό, είναι το πιο πιθανό σενάριο.
Καλημέρα
|
|
|
Post by gtziaf on Jul 24, 2019 18:03:49 GMT 2
Το χέρι μου δεν μου επιτρέπει να κάνω δουλειές ακριβείας, οπότε η συνέχεια στο 43άρι αποκλείστηκε. Έτσι από τη Δευτέρα που ξεκίνησα να ψιλομοντελίζω, ασχολήθηκα με εργασίες προσαρμογής στην Fleron. Αρχικά συναρμολογήθηκε και κολλήθηκε με εποξική 2 συστατικών για μέταλλα, το σασί. Το κιτ αφήνει τα 3 τμήματα του σασί, για την τελική συναρμολόγηση αλλά αυτό δεν βοηθάει τις δοκιμές συναρμογής. Εγώ τα κόλλησα από τώρα, δυσκολεύοντας βέβαια την προσθήκη των λεπτομερειών (ιδίως το κιβώτιο, στο πίσω μέρος). Αλλά, πλέον έχω την άνεση να κάνω ότι απαιτείται για να εφαρμόζει σωστά το μοντέλο. Στη συναρμολόγηση, το πιο δύσκολο τμήμα ήταν η βάσεις του κινητήρα, καθώς τα 2 κυλινδρικά υπο-πλαίσια, κινούνται τρελά στις υποδοχές τους, αφού δεν υπάρχει κάποιο "stop", όπως συμβαίνει στα πλαστικά κιτ. Μετά από πολλές δοκιμές ευθυγράμμισης,, ήρθαν κατά μεγάλο ποσοστό, αλλά πάλι δεν είναι 100% συμμετρικά. Τέλος, εφάρμοσα, προσωρινά, τον μηχανισμό ανοίγματός του πίσω καπό, για να προβώ σε δοκιμαστικές με το αμάξωμα. Σε αυτή τη φάση πρόσθεσα μαγνήτες στο σασί και στο αμάξωμα, που αντικαθιστούν τις βίδες συναρμογής της Hiro. Τα πλεονεκτήματα είναι αυτής της λύσης : α) εύκολη αφαίρεση του αμαξώματος κατά τις δοκιμαστικές εφαρμογές (χρειάστηκαν περίπου 20-30 βάλε - βγάλε, επί 4 βίδες κάθε φορά = κέρδος χρόνου ) , β) η θέση του αμαξώματος δεν είναι απόλυτη και μπορεί να μετακινηθεί ελαφρώς, ώστε να βελτιστοποιηθεί η συναρμογή. γ) αποφεύγεται μια πιθανή στραβή που θα προέκυπτε από λάθος τρύπημα για τις βίδες ή στραβοβίδωμα. δ) όταν με το καλό ολοκληρωθεί το μοντέλο, τα καπάκια θα μπορούν να αφαιρούνται, για να δειχτεί η εσωτερική λεπτομέρεια. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές εφαρμογές του αμαξώματος, με το σασί, που όπως βλέπετε στην πρώτη φώτο, ήταν τουλάχιστον αποκαρδιωτικές. Για να αλλάξει η κατάσταση, έγιναν τρία πράγματα. Κόπηκε η βάση του firewall, λιμαρίστηκε η μύτη εσωτερικά για να "ακουμπάει" το σασί και προστέθηκαν 2 "stop", ώστε το αμάξωμα να μην πλέει. Οι παραπάνω διαδικασίες, έδωσαν το επιθυμητό αποτέλεσμα και το κιτάκι μοιάζει με κανονικό αμάξι και όχι το γρακ κάνυον... Συνεχίζοντας, ήρθε η ώρα να δοκιμάσω τα ελαστικά. Το μεγάλο πρόβλημα της σειράς 33, της Hiro, είναι ότι τα generic λάστιχά, είναι πολύ χαμηλού προφίλ, σε σχέση με τα αυθεντικά dunlop. Αυτό τελικά χαλάει την εικόνα του μοντέλου, οπότε καλό είναι να αλλαχτούν. Σε έναν ιδανικό κόσμο θα ήθελα να φτιάξω σε 3D, εκτυπωτή, αλλά οι ικανότητες σχεδιασμού μου, είναι για πολύ βασικά πράγματα ακόμη, οπότε το πάτερν των ελαστικών αποδείχτηκε, σοβαρό κόνσεπτ. Μέχρι να βρω μια λύση ή να μάθω να σχεδιάζω, χρησιμοποίησα μια τετράδα αντίγραφα από την honda ra272 F1 της hasegawa. Δεν είναι τέλειας ποιότητας αλλά δείχνουν καλύτερα από του κιτ, πάνω στο μοντέλο. Τέλος, με εποξικό έκλεισα τις εισαγωγές αέρα και τα φλας, στο ρύγχος καθώς αυτά δεν υπήρχα στον πρώτο αγώνα που έτρεξε και κέρδισε η 33, στο fleron του Βελγίου. Εδώ δεν υπάρχει λάθος του κιτ, απλά διαφορετική διαμόρφωση σε σχέση με τα αυτοκίνητα του Targa florio, που αναπαριστώνται κανονικά στο μοντέλο. Αυτά για σήμερα... Έγινε αρκετή δουλειά, λίγο άχαρη βέβαια, αλλά ευελπιστώ χρήσιμη, για να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους δυσκολίες.
|
|
|
Post by Diecast917k on Jul 27, 2019 15:39:17 GMT 2
Ωραια η ολη δουλεια αλλα βλεπω την παλη που δινετε για να ερθει στα ισια αυτο το μοντελο και αναρωτιεμαι δεν εκατσε ποτε κανενας να το φτιαξει;; Εστω να το συναρμολογησει ρε παιδι μου οχι να το βαψει ή να σκρατσαρει κατι,εστω ενα dry fit ! Τοσα λεφτα εχουν αυτα τα κιτ μου φαινεται απιστευτο το οτι εχουν τετοια θεματα.
|
|
|
Post by gtziaf on Jul 27, 2019 17:55:26 GMT 2
Ωραια η ολη δουλεια αλλα βλεπω την παλη που δινετε για να ερθει στα ισια αυτο το μοντελο και αναρωτιεμαι δεν εκατσε ποτε κανενας να το φτιαξει;; Εστω να το συναρμολογησει ρε παιδι μου οχι να το βαψει ή να σκρατσαρει κατι,εστω ενα dry fit ! Τοσα λεφτα εχουν αυτα τα κιτ μου φαινεται απιστευτο το οτι εχουν τετοια θεματα. Χαχα, μεγάλη κουβέντα Δημήτρη... Καταρχήν η τιμή δεν έχει να κάνει με την ποιότητα. Είναι ψηλή εξαιτίας τις πολύ περιορισμένης παραγωγής, κάποιων hitech κομματιών που χρησιμοποιούνται (π.χ. αμαξώματα πολύ λεπτής ρητίνης, turned aluminium, κ.α.), της ισοτιμίας του yen και φυσικά της υπεραξίας που απολαμβάνει ο Hiro san Όταν μιλάμε τώρα για κιτ της προηγούμενης 10ετίας, το πιθανότερο είναι ότι δεν συναρμολογήθηκε ποτέ, δοκιμαστικά. Υπάρχει μια επίσημη φωτογραφία του σασί των 33 συναρμολογημένου, χωρίς βάψιμο, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετική ιστορία, από το να φτιάξεις όλο το αυτοκίνητο. Πλέον, τα 12άρια τα συναρμολογούν πριν τα κυκλοφορήσουν. Επιστρέφοντας στη fleron, η οποία μάλιστα είναι "υπο-έκδοση" των βασικών κυκλοφοριών των tipo 33, μιλάμε για παραγωγή 30 - 50 κομματιών παγκοσμίως. Οπότε μην περιμένεις τεστ φιτ κλπ. Μάλιστα, δεν έχω δει καμία άλλη φτιαγμένη ή υπο κατασκευή, πράγμα που εξηγεί, εν μέρει, τα παραπάνω. Όπως και να έχει η κατασκευή ενός MFH είναι μια δύσκολή υπόθεση. Έλεγα στον Αλέξη παλιότερα, ότι είναι σαν μια παρτίδα σκάκι, που πρέπει να προβλέψεις το επόμενο conflict στην εφαρμογή. Αν μάλιστα φτιαχτεί με τα καπάκια να ανοιγοκλείνουν κλπ, τότε είναι πολύ - πολύ δυσκολότερη, σαν να παίζεις με τον deep blue. Αλλά, η προσωπική ικανοποίηση όταν τα καταφέρεις, είναι ανώτερη από ένα πλαστικό κιτ, δεν είναι καν συγκρίσιμα μεγέθη, για την ακρίβεια. Επιπρόσθετα, σίγουρα μετά είσαι καλύτερος άνθρωπος και μοντελιστής. Το χειρότερο είναι ότι αν φτιάξεις ένα κολλάς και η θεματολογία τους, δεν βοηθάει να ξεκολλήσεις. Ευχαριστώ για τον σχολιασμό, Δημήτρη.
|
|
|
Post by konstantinf on Jul 27, 2019 18:31:59 GMT 2
Εποικοδομητικότατα, και το update και η ανάλυση των λόγων της ενασχόλησης με τα MFH... Καλά ξεγυψώματα και καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by gtziaf on Jul 28, 2019 20:56:27 GMT 2
Εποικοδομητικότατα, και το update και η ανάλυση των λόγων της ενασχόλησης με τα MFH... Καλά ξεγυψώματα και καλή συνέχεια! Ευχαριστώ Κωνσταντίνε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ενασχόλησης με τα χίρο, μεταξύ μας.
|
|
|
Post by gtziaf on Jul 29, 2019 20:58:29 GMT 2
Το μοντέλο ξεκίνησε δυόμιση χρόνια πριν και δεν είχε πέσει καθόλου χρώμα. Λίγο σπούκι ακούγεται αυτό, αλλά ήρθε η ώρα. Αφού οι βασικές δοκιμαστικές έχουν γίνει, ώρα να ολοκληρωθούν τα διάφορα υποσυστήματα. Για σήμερα σας έχω τον κινητήρα. Αφού είχε ασταρωθεί, όπως ίσως θυμάστε από τα προηγούμενα, ήρθε η ώρα να βαφεί με αποχρώσεις της alclad. Στη συνέχεια συναρμολογήθηκε, βάφτηκαν κάποιες μικρολεπτομέρειες και έγινε wash. Στη συνέχεια ετοιμάστηκαν η τροφοδοσία βενζίνης και ρεύματος. Ακολούθησαν τα air funnels και η σύνδεση τους με την τροφοδοσία. Αφού συνδέθηκαν τα ρεύματα, ανακάλυψα το λάθος... Ο κινητήρας δεν είναι twin spark , όπως τον δίνουν οι οδηγίες της hiro. Βέβαια, υπήρχαν κάποιες Fleron με δύο μπουζί στο κύλινδρο, αλλά σε καμιά περίπτωση οι πρώιμες. Πόσο μάλλον, αυτή που έτρεξε στην πρώτη εμφάνιση του αυτοκινήτου. Ούτε καν στο targa florio, που υποτίθεται αναπαριστά το κιτ. Πριν πάθω εγκεφαλικό, μου κατέβηκε η ιδέα να χρησιμοποιήσω τον αφτιαχτο κινητήρα της 33/2 που είχα στο στοκ, η οποία είναι twin spark, οπότε θα χρησιμοποιήσω, στο μέλλον, αυτό που έφτιαξα για την επόμενη εκδοχή της σειράς των 33. Οπότε έβαλα τα κομμάτια στο μπλέντερ... εεε τάμπλερ και ξαναέκανα την ίδια δουλειά, κανιβαλίζοντας το 2 κιτ. Η δουλειά έγινε γρήγορα αφού την είχα ξανακάνει και τα μπουζοκαλώδια είναι 8 αντί 16. Τα τελευταία συμμαζεύτηκαν για να γίνουν ρεαλιστικά, προσαρμόστηκε η θέση του distributor, για να χωράει, όταν κλείνει το κάλυμμα του κινητήρα και προστέθηκαν τα ένα κάρο φωτοχαραγμένα που δίνει το κιτ για τον μηχανισμό των ιμάντων και άλλες μικρολεπτομέρειες. Τέλος, φτιάχτηκε ο μηχανισμός του γκαζιού. Αυτά για σήμερα. Καλό βράδυ
|
|
amyntas
Kart Driver
Αμύντας
|
Post by amyntas on Jul 29, 2019 23:01:55 GMT 2
Φανταστική δουλειά Γιώργο. Τα wip σου είναι μάθημα για όλους μας και ειδικά για μένα που είμαι αρχάριος. Που να μην είχες και θέμα με το χέρι σου...Καλή ανάρωση και πάλι.
|
|
|
Post by gtziaf on Jul 30, 2019 11:17:19 GMT 2
Φανταστική δουλειά Γιώργο. Τα wip σου είναι μάθημα για όλους μας και ειδικά για μένα που είμαι αρχάριος. Που να μην είχες και θέμα με το χέρι σου...Καλή ανάρωση και πάλι. Το χέρι είναι πολύ καλύτερα πλέον, Αμύντα. Ο λίγος πόνος που έμεινε συνηθίζεται, η κινητικότητα αποκαταστάθηκε και η ακρίβεια κινήσεων έρχεται σιγά - σιγά με την εξάσκηση. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Καλά μοντελαρίσματα
|
|
|
Post by gtziaf on Aug 24, 2019 18:40:36 GMT 2
Οι εργασίες στη fleron συνεχίστηκαν με το σασί. Αφού βάφτηκε τονίστηκαν οι λεπτομέρειες με διαφορά pigments της tamiya. Επειδή, οι δοκιμαστικές εφαρμογές ποτέ δεν σταματούν σε ένα κιτ των Ιαπώνων, αυτή τη φορά ήταν η σειρά του πίσω καπώ και της εισαγωγής αέρα. Αρχικά τα air funnels "μαζεύτηκαν" για να περνάν από την τρύπα του καπό, η οποία επεκτάθηκε προς τα μπροστά γιατί το καπό βρίσκει σε αυτά, όταν ανοίγει. Από την εισαγωγή αέρα αφαιρέθηκαν τα "χείλη" ώστε να μπορεί να μπει στη θέση της (έβρισκε στα air funnels). Αφού η εισαγωγή συνεργάστηκε, ασχολήθηκα με την δεξαμενή καυσίμου, η οποία είναι προσβάσιμη από οπή στο καπό. Αρχικά αλλάχτηκε η θέση της, αφού η αρχική που δίνει ο χίρος δεν ταιριάζει με το καπό, ενώ στην συνέχεια κοντινέ ο λαιμός της ώστε να ταιριάζει στο ύψος της πραγματικής. Μετά τις φαναρτζοδουλειές, ασχολήθηκα με πιο ευχάριστα πράγματα όπως το απ΄του μηδενός κύκλωμα των φρένων, συμπλέκτη κλπ. Με waterpencils (προφανώς όχι της AK αλλά από ebay πολλά χρόνια πριν γίνουν tread), έγινε το εφέ των υγρών στα δοχεία υγρών. Επίσης προστέθηκαν η κρεμαγιέρα, τα αμορτισέρ, τα φρένα και μερικά ρίβετς, στις αρθρώσεις των αναρτήσεων. Το σασί δείχνει κάπως έτσι, πλέον και αναμένει την τοποθέτηση του κινητήρα. Καλό Σαββατόβραδο.
|
|
|
Post by konstantinf on Aug 25, 2019 17:55:11 GMT 2
Πολύ ωραία η πρόοδος Γιώργο και κατατοπιστική η παρουσίαση της. Τα μολύβια ακουαρέλας δεν τα είχα σκεφτεί... Θα ζητήσω από την εγγονή μου να μου δανείσει μερικά... Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by Sakis on Aug 25, 2019 18:07:28 GMT 2
Υπέροχο το εφέ των υγρών Γιώργο! Το παίζεις ωραία πάντως το διπλό ταμπλό, μια φαναρτζής μια Bob Ross (κάπου εδώ υπάρχει ένα χαρούμενο δεντράκι)… Πολύ όμορφη δουλειά!
|
|
|
Post by gtziaf on Aug 25, 2019 20:24:53 GMT 2
Δεν είναι μολύβια ακουαρέλας Κωνσταντίνε, αλλά νερού. Λέγονται waterpencils... Ευχαριστώ για το σχολιασμό
|
|
|
Post by czt on Aug 26, 2019 9:22:03 GMT 2
Πολύ όμορφη δουλειά! Με λευκό τιτανίου λίγα άλατα στη μπαταρία θα κολλούσε θα ήταν ενδιαφέρον;
|
|