Φίλοι μου, σας παρουσιάζω τις τελευταίες εξελίξεις:
1) Κατασκευάστηκαν δυο αεραγωγοί για την καμπίνα. Είναι φτιαγμένοι από αρθρώσεις πλαστικών καλαμακίων, ενώ για τη διατήρηση του σχήματός τους έχει προστεθεί «σκελετός» φτιαγμένος από κομμάτια πλαισίου. [Ο Χρήστος φαντάζομαι ότι δεν θα συμφωνήσει με την «άρπα – κόλλα» μέθοδο που χρησιμοποίησα, αλλά πραγματικά δεν είχα την υπομονή να φτιάξω κάτι αντίστοιχο με την υπερπαραγωγή του για τη Mercedes!
] Στη συνέχεια θα ανοιχθούν και οι αντίστοιχες δυο τρύπες στο σκάφος, στο σημείο που αρχικά βρίσκονταν οι καθρέφτες, οι οποίοι έχουν μετατοπιστεί.
2) Κατασκευάστηκαν οι δυο πλαϊνοί καθρέφτες. Είναι φτιαγμένοι από τροποποιημένους καθρέφτες F1 και μετά το βάψιμο θα επενδυθούν με αλουμινόχαρτο, ενώ τα στήριγματά τους είναι φτιαγμένα από κομμάτια μεταλλικού συνδετήρα.
3) Βάφτηκαν και συναρμολογήθηκαν οι ζάντες.
4) Κολλήθηκαν οι χαλκομανίες στο «κάτω διάζωμα» του σκάφους και στην αεροτομή, σε μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία που διήρκεσε περισσότερο από 3 εβδομάδες… :
: :
: Αρχικά ασταρώθηκε, και ακολούθως ψεκάστηκε με άσπρο (gloss Gunze), καθώς το σκεπτικό ήταν να μην κολληθούν οι άσπρες χαλκομανίες (ούτε οι πορτοκαλοκόκκινες, αφού υποτίθεται ότι αντί για αυτές θα γινόταν βάψιμο με χρώμα-χορηγία από τον gtziaf, από τη McLaren που φτιάχνει, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε αμφότεροι…). Αφού αφέθηκε το άσπρο να στεγνώσει περίπου 1 εβδομάδα, μασκαρίστηκε και ψεκάστηκε το πράσινο (gloss Gunze). Όταν όμως ξεμασκάρισα το άσπρο για να ομαλοποιήσω το σημείο επαφής με το πράσινο και στη συνέχεια να τα μασκάρω μαζί για να βάψω το πορτοκαλοκόκκινο, με περίμενε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη: μαζί με την ταινία μασκαρίσματος, αφαιρούνταν και όλη η γυαλάδα του χρώματος, με αποτέλεσμα αυτό να έχει την υφή «φλόκου»!
Μάλιστα, σε σχετικό τεστ που έκανα στο πράσινο, φάνηκε ότι θα συνέβαινε το ίδιο και με εκείνο, οπότε αποφάσισα - αφού βέβαια πρώτα έτριψα το “3D” άσπρο - να τα βερνικώσω πρώτα (με 2Κ, για περισσότερη προστασία) και μετά να τα μασκάρω και να βάψω το χρώμα της McLaren. Κάπου εκεί όμως ήρθε το δυσάρεστο μαντάτο από την Χρυσούπολη, ότι η McLaren έπρεπε να ξαναπάει για βάψιμο, οπότε οι ελπίδες της χορηγίας εξανεμίστηκαν για πρακτικούς λόγους…
[και, ως γνωστόν, το χρώμα αυτό είναι εξαιρετικά δυσεύρετο, κυκλοφορεί μόνο σε σπρέϋ, και είναι και απαγορευμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση…
]. Έτσι, αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τις χαλκομανίες της Tamiya και για το χρώμα αυτό. Η τοποθέτηση των χαλκομανιών απαίτησε ούτε λίγο ούτε πολύ 4 μέρες (οι 3 μάλιστα αργίες!
), και νομίζω ότι είναι μακράν οι πιο δύσκολες που έχω κολλήσει στη ζωή μου! Γενικά ήταν επιπέδου Tamiya, ωστόσο επειδή ήταν πολύ παλιές, αργούσαν πολύ να ξεκολλήσουν από το φύλλο και παράλληλα άφηναν ελάχιστα χρονικά περιθώρια για την τακτοποίησή τους πάνω στο μοντέλο, ενώ ήταν και πολύ λεπτές και ευαίσθητες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Tamiya για όλα τα σήματα (Bridgestone, Castrol, Atlus κ.λπ.), έδινε χώρια το άσπρο «υπόστρωμα» και χώρια τα έγχρωμα σήματα… :
: Δεδομένων λοιπόν όλων των ανωτέρω, το αποτέλεσμα νομίζω ότι είναι αρκετά ικανοποιητικό, αν και ο προσεκτικός παρατηρητής θα διακρίνει σίγουρα αρκετά λαθάκια και ατέλειες…
Το αποτέλεσμα είναι αυτό:
Θα ακολουθήσει «βαρύ» βερνίκωμα των πράσινων, άσπρων και πορτοκαλοκόκκινων επιφανειών με αρκετά χέρια 2Κ, και μετά μασκάρισμά τους για να γίνει στη συνέχεια το βάψιμο του υπόλοιπου σκάφους.
5) Βάφτηκαν τα μαύρα πλαίσια στα τζάμια. Εδώ, επειδή η Tamiya μαζί με τη διαφανή επιφάνεια δίνει ενσωματωμένη και την «πλαστική» (semi gloss) λωρίδα στην οποία ακουμπούν οι υαλοκαθαριστήρες,
αρχικά «μασκαρίστηκε» (με μια πλαστική σακκούλα…
) η υπόλοιπη διαφανής επιφάνεια των τζαμιών, ψεκάστηκε το semi gloss black, και μετά βάφτηκαν (από μέσα, με πινέλο και gloss black) τα «πλαίσια» των τζαμιών.
6) Κολλήθηκαν οι χαλκομανίες στα τζάμια. Προκειμένου να προστατευθούν, σκέφτομαι να τις βερνικώσω με 2Κ. Επειδή όμως είναι πολλές, αναρωτιέμαι μήπως θα ήταν καλύτερο να βερνικώσω ολόκληρη τη διαφανή επιφάνεια των τζαμιών. Και επειδή δεν έχω ξανακάνει κάτι τέτοιο, θα ήθελα και τη δική σας γνώμη. Τι λέτε; Μήπως υπάρχει κάποιος κίνδυνος από το βερνίκι (π.χ. θάμπωμα των τζαμιών), και μάλιστα επειδή θα είναι 2Κ;
Στις φωτό φαίνονται τα τζάμια μαζί με την αεροτομή.
Αυτά για την ώρα.
Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο και την προσοχή σας! :
: