|
Post by konstantinf on Apr 15, 2023 11:20:50 GMT 2
Καλημέρα φίλοι μου! Τι ωραίο συναίσθημα να δουλεύεις ένα μοντέλο και να μην νοιάζεσαι για τα προβλήματα συναρμογής... Έτσι, μετά τις διορθώσεις και τις σκρατσιές της Huracan, στράφηκα για χαλάρωση στην Big T, και όπως συνηθίζω κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε μηχανή, εφέτος την BMW R90S της Tamiya στην 1/6 που θα γίνει (φυσικά) ΟΟΒ.
Η BMW R90S είναι μια σπορ μοτοσυκλέτα 900cc που παρήχθη από τη BMW από το 1973 έως το 1976. Η BMW ανέθεσε στον σχεδιαστή Hans Muth την επίβλεψη της R90S, η οποία έγινε η ναυαρχίδα της σειράς "/6" με κινητήρες boxer. Διαθέτοντας ένα ξεχωριστό σπορ δίχρωμο livery, ένα μικρό φέρινγκ και νέα ουρά, η R90S είχε σκοπό να διαψεύσει τη μόνιμη εικόνα των μοτοσυκλετών BMW που επίμονα θεωρούνταν μόνο στιβαρές και χρηστικές.
Η R90S των 67 ίππων (50 kW) είχε τελική ταχύτητα 124 mph (200 km/h), έτρεχε το τέταρτο του μιλίου σε περίπου 13,5 δευτερόλεπτα και επιτάχυνε από τα 0 στα 100 km/h σε 4,8 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη ροπή 7,6 Nm αποδίνονταν στις 5.500 σ.α.λ. και το στροφόμετρο έπιανε κόκκινο στις 7.200 σ.α.λ.
Ο δικύλινδρος αερόψυκτος κινητήρας τύπου 247 της R90S είχε δύο βαλβίδες OHV ανά κύλινδρο με ράβδους ώθησης. Ο κινητήρας βασίστηκε ουσιαστικά στον κινητήρα της R75/5, με την ίδια διαδρομή, αλλά με μεγαλύτερη διάμετρο για να δώσει κυβισμό 898cc. Η R90S ζύγιζε 215 κιλά, είχε μήκος 2180 mm, πλάτος 740 mm, ύψος 1210 mm και διέθετε κιβώτιο πέντε ταχυτήτων. Το κιτ της Tamiya σύμφωνα με τους Scalemates χρονολογείται από το 1975 (!) και περιέχει 320 κομμάτια. Ιδού και οι φωτογραφίες από το κουτί και τα περιεχόμενά του:
Και μιας και ανέφερα την απροβλημάτιστη κατασκευή, ιδού τα πεπραγμένα της Μεγαλοβδομάδας:
Απροβλημάτιστη; Εκεί που έχω ξεμείνει από ιδέες, είναι το βάψιμο του εξωτερικού, καθώς το ρεζερβουάρ, το μπροστινό φτερό, η ουρά και ο περίγυρος του προβολέα στο φέρινγκ σύμφωνα με τις φωτογραφίες αναφοράς αλλά και τις οδηγίες της Tamiya έχουν ένα ντεγκραντέ ασημί στόλισμα πάνω από το βασικό χρώμα (στην περίπτωσή μου θα χρησιμοποιήσω το TS-11):
Ήδη με αερογράφο, αυτό απαιτεί κάποια πείρα και δεξιοτεχνία... Αλλά με σπρέι;;; Οιαδήποτε σοβαρή ιδέα και συμβουλή είναι επομένως ευπρόσδεκτη (και επειγόντως αναγκαία)! Καλή Ανάσταση με υγεία σε όλους!
|
|
|
Post by gtziaf on Apr 16, 2023 16:50:03 GMT 2
Καλή επιτυχία, Κωστή. Καταιγιστική η εκκίνηση. Για το μασκάρισμα, θα το έκανα με blue tack που στις διαχωριστικές γραμμές δεν κάνει κοφτό σβήσιμο αλλά αφήνει σκίαση. Τουλάχιστον έτσι γινόταν με τον αερογράφο, όταν έφτιαχνα αεροπλάνα. Για το σπρέι δεν ξέρω, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά θεωρώ ότι αξίζει μια δοκιμή. Εναλλακτικά, υπάρχει το παρόμοιας φιλοσοφίας εξειδικευμένο υλικό της AK (AK Interactive Elastic Masking Putty). Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις και με κομμάτια χαρτί, κατάλληλα κομμένα. Τέλος, αν θες να ξεφύγεις από την τεχνοτροπία του μη κοφτού σβησίματος, που περιγράφουν οι παραπάνω τεχνικές, μπορείς να κάνεις βάψιμο σε 2 στάδια. Κοφτό μασκάρισμα στο base coat και σβήσιμο με clear yellow ή ότι άλλο χρώμα επιλέξεις : Χριστός Ανέστη.
|
|
|
Post by konstantinf on Apr 16, 2023 19:32:48 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές Γιώργο! Έχω και μια πιο περίπλοκη κατά νου - ούτως ή άλλως θα χρειαστούν δοκιμές...
|
|
|
Post by alex78 on Apr 17, 2023 15:22:32 GMT 2
Καλησπέρα Κωνσταντίνε, Χριστός Ανέστη! Αχ πόσο ζηλεύω αυτά τα μεγάλα κιτ της Tamiya, είναι αυτό που λένε ''κουνάς το κουτί και φτιάχνεται μόνα του''.....!!! Για τον προβληματισμό σου τώρα, δεν ξέρω βέβαια αν αποτελεί σοβαρή ιδέα και και κατά πόσο είναι εφικτή και εφαρμόσιμη, αλλά το ενδεχόμενο να φτιάξεις μόνο σου decals στην απόχρωση και διαστάσεις που επιθυμείς και να τα κολλήσεις πάνω στις ήδη βαμμένες/βερνικωμένες επιφάνειες παίζει ή γράφω μπούρδες....? Όπως και να 'χει, καλή συνέχεια.
|
|
|
Post by konstantinf on Apr 17, 2023 18:40:58 GMT 2
Αληθώς ο Κύριος Αλέξη! Αχ πόσο ζηλεύω αυτά τα μεγάλα κιτ της Tamiya, είναι αυτό που λένε ''κουνάς το κουτί και φτιάχνεται μόνα του''.....!!! Εν πολλοίς ισχύει, αλλά έχει τη δουλίτσα του κι αυτό... Και οι οδηγίες έχουν παραλείψεις. Δεν το έχω κάνει ποτέ ως τώρα και δεν νομίζω να το ξεκινήσω εδώ...
|
|
|
Post by nektarios on Apr 19, 2023 22:32:51 GMT 2
Χριστός Ανέστη! Το "καλή αρχή" είναι προφανώς old news, αφού στο επόμενο update - ή το αργότερο στο μεθεπόμενο - αναμένεται να δούμε την καρώ σημαία! Μια χαρά πάει μέχρι στιγμής, εύχομαι ανάλογη συνέχεια! Για το ζήτημα που σε απασχολεί, ας πω κι εγώ τη φιλοσοφία μου... Είναι παραλλαγή μιας από τις ιδέες του Γιώργου, αυτής με το μασκάρισμα με χαρτί. Εγώ όμως φροντίζω μεταξύ του εξαρτήματος και του χαρτιού να υπάρχει ένα κενό (περίπου 2 χιλιοστών), ώστε να γίνει "σβήσιμο μέσω ελεγχόμενου overspray"(μάλλον σε κούφανα, σωστά Το έχω επιχειρήσει επανειλημμένα σε αεροσκάφη, με επιτυχία. Για τη δημιουργία του κενού χρησιμοποιώ πολλά μικρά "σάντουιτς" από κομμάτια ταινίας διπλής όψης με χοντρό χαρτόνι στη μέση. Καλή επιτυχία σε ό,τι αποφασίσεις!
|
|
|
Post by konstantinf on Apr 20, 2023 11:17:16 GMT 2
Αληθώς Ανέστη Νεκτάριε!
Όντως δεν βλέπω κι εγώ περισσότερα από 2 updates, αλλά αυτό δεν σημαίνει 2 εβδομάδες καθόσον μεσολαβεί το βάψιμο και οι δοκιμές για το "σβήσιμο".
Σε ό,τι αφορά στην εφαρμοστέα τεχνική, τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται! Κάτι τέτοιο είχα κι εγώ στο νου, όταν απάντησα στις προτάσεις του Γιώργου. Το εμπνεύστηκα από κάτι αναρτήσεις ζωγραφικής που μου ξεπετάγονται στο FB, όπου ο καλλιτέχνης ψεκάζει μέσα από μια τρύπα σε χαρτόνι, κουνώντας το ταυτόχρονα οριζόντια για να πετύχει το φλου. Στην περίπτωσή μας χρειάζεται περισσότερη ακρίβεια και γι' αυτό βοηθάει η στερέωση του χαρτονιού. Στις δοκιμές θα παίξω και με την απόσταση από το αντικείμενο, τα 2 mm μου φαίνονται λίγα. Όπως και να 'χει, ευχαριστώ πολύ!
|
|
|
Post by konstantinf on Apr 23, 2023 9:23:43 GMT 2
Καλημέρα φίλοι μου! Την εβδομάδα που πέρασε αποπερατώθηκαν τα μηχανικά μέρη. Έγιναν μια προσθήκη καλωδίων στο μπροστινό μέρος του κινητήρα...
... και για να μη μείνει εσαεί αθέατη αυτή η λεπτομέρεια προστέθηκαν μαγνητάκια στο καπάκι για να είναι προσθαφαιρούμενο. Κατά τα άλλα, νο πρόμπλεμ:
Όλα τα στοιχεία που είχαν ετοιμαστεί προηγουμένως συναρμολογήθηκαν πάνω στο πλαίσιο:
Τέλος βάφτηκαν τα τελευταία κομμάτια...
... και έγινε ένα πολύ πρόχειρο dry fit (έτσι, μπας και είχε ξεφύγει κάτι στην Tamiya...):
Την επόμενη βδομάδα δοκιμές για την τεχνική του "σβησίματος", βάψιμο, κόλλημα των διακοσμητικών σιριτιών και βερνίκωμα. Και μετά αγρανάπαυση μέχρι το τελικό γυάλισμα και μοντάρισμα, στη διάρκεια της οποίας θα παρθεί και η τελική απόφαση για το ποιο αγωνιστικό τετράτροχο θα πάρει σειρά. Να είστε όλοι καλά και να έχετε μια καλή Κυριακή!
|
|
|
Post by alex78 on Apr 23, 2023 13:17:50 GMT 2
Τρομερά ποιοτική δουλειά Κωνσταντίνε και το χρώμα της πάει εξαιρετικά.
Ο πίνακας οργάνων εντυπωσιακός με αξιόλογη λεπτομέρεια πάνω του, ανυπομονώ για την συνέχεια με ποιόν τρόπο τελικά θα διαχειριστείς τα ''σβησίματα''.....
|
|
|
Post by konstantinf on Apr 23, 2023 16:57:35 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Αλέξη, να 'σαι καλά! ανυπομονώ για την συνέχεια με ποιόν τρόπο τελικά θα διαχειριστείς τα ''σβησίματα''..... Δες σχετικά την απάντησή μου στο σχόλιο του Νεκτάριου πριν μερικές μέρες. Σήμερα έγινε μια πρώτη δοκιμή πάνω σε επίπεδη επιφάνεια με καλό αποτέλεσμα, πρέπει τώρα να αγοράσω λίγο εύκαμπτο χαρτόνι για να φτιάξω μάσκες για τα καμπύλα μέρη (π.χ. μπροστινό φτερό).
|
|
|
Post by gtziaf on Apr 24, 2023 8:40:00 GMT 2
Πότε το έφτασες ως εδώ, ρε συ Κωνσταντίνε; Απίθανος! Καλημέρα
|
|
|
Post by konstantinf on Apr 24, 2023 19:58:04 GMT 2
Χε, χε... Tamiya γαρ! Να 'σαι καλά!
|
|
|
Post by m@ster k@frer on Apr 27, 2023 12:11:24 GMT 2
Κωνσταντίνε αν και καθυστερημένα καλή αρχή/τελείωμα ;P Πολύ όμορφη μοτοσικλέτα και κίτ. Το κηνυγούσα καιρό να πάρω αλλά οι τιμές ήταν και είναι πολύ ψηλά.
Καλά κλεισίματα!!
Αγάπιος
|
|
pnspanas
GP3 Driver
Παναγιωτης
|
Post by pnspanas on Apr 28, 2023 11:51:15 GMT 2
Θηριο Ετσι? Θηριο, οχι μονο το μηχανακι βεβαια αλλα και εσυ με την ταχυτητα σου!!
|
|
|
Post by konstantinf on Apr 28, 2023 17:42:18 GMT 2
Αγάπιε και Παναγιώτη ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια, να 'στε καλά!
|
|
|
Post by konstantinf on Apr 28, 2023 18:00:12 GMT 2
Καλησπέρα φίλοι μου!
Κάπως έτσι φτάσαμε στο τελευταίο update αυτής της σύντομης κατασκευής. Τα κομμάτια βάφτηκαν με 3 χέρια TS-11: Στη συνέχεια ψεκάστηκε με TS-30 το κέντρο της ασημί περιοχής με μασκάρισμα με ταινία. Κατόπιν κατασκευάστηκαν μάσκες από χαρτόνι, των οποίων το άνοιγμα βρίσκεται 2-3 mm πάνω από την αντίστοιχη ασημί περιοχή.
Ψέκασα ελαφρά με TS-30 από απόσταση 25-30 cm και λίγο λοξά ακολουθώντας το περίγραμμα των ανοιγμάτων. Στη συνέχεια ψέκασα ξανά με TS-11 για να καλύψω ανεπιθύμητη διάχυση του TS-30 (το τελευταίο αυτό στάδιο έγινε χωρίς μασκάρισμα και χρειάστηκε κάποιο feeling...). Κατόπιν κολλήθηκαν οι χαλκομανίες και περάστηκαν 4 χέρια Β-513:
Νομίζω πως το τελικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό για δουλειά με σπρέι... Τώρα τα κομμάτια πήγαν για ύπνο καμιά 10ριά μέρες πριν το τελικό γυάλισμα και μοντάρισμα. Stay tuned για το ξεκίνημα μεθαύριο της επόμενης κατασκευής. Να έχετε όλοι ένα υπέροχο τριήμερο!
|
|