|
Post by konstantinf on Feb 3, 2022 9:29:00 GMT 2
Πολλές φορές μεταχειριζόμαστε το επίθετο "μοναδικό" για να χαρακτηρίσουμε ένα ωραίο αυτοκίνητο, σπάνια όμως κυριολεκτούμε. Γιατί τα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν σε ένα μόνο κομμάτι είναι ελάχιστα. Ένα από αυτά είναι το Fiat 806... Παραθέτω από το φυλλάδιο οδηγιών της Italeri: "Το Fiat 806 Grand Prix υπήρξε ένα πολύ καινοτόμο αυτοκίνητο της εποχής του και μπορεί να θεωρηθεί πρόγονος των σύγχρονων αυτοκινήτων της Formula 1. Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο το 1927 από τον Ιταλό κατασκευαστή, ήταν το πρώτο μονοθέσιο που έτρεξε σε Grand Prix. Χάρη στον 12κύλινδρο κινητήρα του με πάνω από 180 ίππους, ήταν σε θέση να φτάσει και να ξεπεράσει τα 240 χλμ/ώρα. Ωστόσο οι σημαντικότερες καινοτομίες βρίσκονταν στη δομή του πλαισίου, στα μηχανικά μέρη και στο αμάξωμα. Συγκεκριμένα το σύμπλεγμα κινητήρας-κιβώτιο ταχυτήτων βρίσκονταν μεταξύ των επιμήκων δοκών προκειμένου να βελτιστοποιηθούν οι αποδόσεις και το κράτημα του δρόμου."  Το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε σε ένα μοναδικό κομμάτι και έτρεξε σε ένα μόνο αγώνα, κερδίζοντας το Grand Prix του Μιλάνου το 1927. Μετά τον αγώνα το αυτοκίνητο καταστράφηκε με εντολή του Agnelli, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν ελάχιστες φωτογραφίες και άλλα στοιχεία γι' αυτό. Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορεί να τις βρει σε μια μετάφραση που έκανα από το σχετικό λήμμα της ιταλικής Wikipedia εδώ: 2.docx (18.24 KB) Το κιτ της Italeri κυκλοφόρησε το 2015 και πρόκειται για επανέκδοση σε πλαστικό του μεταλλικού κιτ της Protar από το 1975. Η χύτευση είναι εξαιρετική, κάμποσα pin marks, αλλά ελάχιστο φλας. Αποτελείται από 277 κομμάτια σε πλαστικό στα οποία προστίθεται μια πλακέτα φωτοχαραγμένα, σωληνάκια, σύρματα, αυτοκόλλητα και χαλκομανίες καθώς και 177 βίδες και παξιμάδια σε όμορφη κασετίνα. Ιδού το κουτί και τα περιεχόμενά του:
Η κατασκευή θα γίνει εκ των πραγμάτων ΟΟΒ μιας και δεν εντόπισα βελτιωτικά και θα ξεκινήσει μόλις περατωθεί η Bugatti (ή λίγο νωρίτερα...).
|
|
|
Post by gtziaf on Feb 3, 2022 9:53:09 GMT 2
Όμορφο, θέμα Κώστα. Το σκεφτόμουν κι εγώ κάποια στιγμή. Καλή επιτυχία 
|
|
|
Post by konstantinf on Feb 3, 2022 10:06:29 GMT 2
Ευχαριστώ αρχηγέ!
|
|
ViL27
GP3 Driver

Σπυρος
|
Post by ViL27 on Feb 3, 2022 11:58:11 GMT 2
Καλή κατασκευή μίστερ!
|
|
|
Post by konstantinf on Feb 3, 2022 12:09:13 GMT 2
Thank you Sir!
|
|
pnspanas
GP3 Driver

Παναγιωτης
|
Post by pnspanas on Feb 3, 2022 12:41:21 GMT 2
πολυ ωραια επιλογη Κωνσταντινε καλη κατασκευη να εχεις!
|
|
|
Post by konstantinf on Feb 3, 2022 13:38:56 GMT 2
Να 'σαι καλά Παναγιώτη, ευχαριστώ πολύ!
|
|
|
Post by Φάνης on Feb 3, 2022 16:29:11 GMT 2
Καλή αρχή και καλή επιτυχία Κωνσταντίνε! Από ότι έχω διαβάσει δεν έχει σημαντικά προβλήματα εφαρμογής και το τελικό αποτέλεσμα με λίγη προσοχή είναι εντυπωσιακό. Από την άλλη, το βασικό του πρόβλημα είναι ότι σε σχέση με το πραγματικό αυτοκίνητο έχει πολλά λάθη για τον απλό λόγο, αφού το πραγματικό έχει καταστραφεί, η Protar στηρίχτηκε σε ένα diecast μοντέλο για τα φτιάξει τα καλούπια της …. οπότε καταλαβαίνεις….. Φυσικά, αυτό δεν ενδιαφέρει πολλούς και λογικά ούτε εσένα για αυτή την κατασκευή, αφού ούτως ή άλλως, όπως ανέφερες, η κατασκευή σου θα είναι OOB. Απλώς άρπαξα την ευκαιρία για να σου δώσω ένα σύνδεσμο με … άπειρες σελίδες (204 για την ακρίβεια, εγώ προσωπικά κουραστικά στις λίγες πρώτες που διάβασα!) και άπειρες φωτό/βελτιώσεις στις οποίες κάποιοι purist ερευνούν/προσπαθούν να το μετατρέψουν όπως ήταν το πραγματικό - δεν ξέρω αν τελικά το κατάφεραν, δεν έφθασα μέχρι το τέλος! Ίσως όμως κάποιες από τις φωτό του συνδέσμου να σου φανούν κάπου χρήσιμες! www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235011875-fiat-806-research-and-scratchbuilds/Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by konstantinf on Feb 3, 2022 17:26:29 GMT 2
Πολύτιμη η συμβολή σου Φάνη, ευχαριστώ πολύ! Το κατά πόσον θα αφήσω τον εαυτό μου να απορροφηθεί από τις δυνατότητες για σκρατσιές, ιδίως για ένα πρότζεκτ GB, και για ένα αυτοκίνητο για το οποίο υπάρχουν ελάχιστες φωτό αναφοράς και μερικά ξεθωριασμένα blueprints θα φανει στην πορεία. Ήδη ένα σοβαρό θέμα είναι το χρώμα: Κατά πώς φαίνεται ήταν κόκκινο, αλλά ποιάς απόχρωσης; Και το 1927 δεν υπήρχαν έγχρωμες φωτογραφίες...
|
|
|
Post by nektarios on Feb 3, 2022 19:36:00 GMT 2
Πολύ ενδιαφέρον θέμα, ένα όχημα που από αυτά που διάβασα στην εισαγωγή σου πρέπει να ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακό! Καλή επιτυχία! Όσο για το χρώμα, μην αγχώνεσαι καθόλου! Αποκλείεται να βρεθεί έγχρωμη φωτό αναφοράς για να αμφισβητήσει την όποια επιλογή σου!  Υ.Γ.: Γιατί να καταστραφεί ηθελημένα ένα τόσο επιτυχημένο επίτευγμα; 
|
|
|
Post by konstantinf on Feb 4, 2022 9:55:11 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Νεκτάριε! Υ.Γ.: Γιατί να καταστραφεί ηθελημένα ένα τόσο επιτυχημένο επίτευγμα; Έλα ντε! Θα μπορούσαν κάλλιστα να το βάλουν στο μουσείο της Fiat... Το πιθανότερο είναι ότι, έχοντας επίγνωση των προβλημάτων του αυτοκινήτου και του ότι η νίκη στο Μιλάνο ευνοήθηκε από τις συγκυρίες (βροχή), θέλησαν να αποκλείσουν οριστικά την οποιαδήποτε νέα σύγκριση με τις Alfa που θα απέβαινε σε βάρος της Fiat.
|
|
|
Post by alex78 on Feb 4, 2022 14:28:51 GMT 2
Καθηλωτικό θάμα Κωνσταντίνε, καλή επιτυχία!
Εγώ πάντως θα την πώ την αμαρτία μου. Έτσι όπως το βλέπω στο boxart, ίσως ρίσκαρα και σε πιό σκούρες τονικότητες, όπως φερειπείν ένα Humbrol Grimson 20 μη σου πώ ακόμα και ένα Tamiya Ts-37 Lavender....Αλλιώς στο φάσμα του κόκκινου νομίζω θα με κάλυπτε το Mica Red (Ts-39) της Tamiya. Άν και όπως προείπαν τα παιδιά δεν είναι κάτι δεσμευτικό, οπότε έχεις τις δυνατότητες να διαφοροποιηθείς κάπως.....
|
|
|
Post by konstantinf on Feb 5, 2022 13:08:11 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Αλέξη! Το Humbrol #20, δυστυχώς δεν βγαίνει πια  . Έχω μισή τελευταία φιάλη και την φυλάω ως κόρην οφθαλμού για κουτιά ασφαλειών από βακελίτη. Υπάρχει βέβαια το Maroon της Tamiya (TS-11) που είναι αρκετά παραπλήσιο. Ωστόσο πιστεύω ότι το boxart μάλλον απατά, καθώς στην ασπρόμαυρη φωτογραφία από τον αγώνα, το χρώμα του αμαξώματος δείχνει αρκετά πιο φωτεινό. Εξ άλλου τα αγωνιστικά της Fiat που υπάρχουν στο μουσείο της εταιρείας (F2, Mefistofele) είναι όλα κατακόκκινα - γιατί το 806 να ήταν εξαίρεση; Βασικά τείνω προς το TS-8 (που έχω κάμποσο στο στοκ μου, να γλυτώνω και τα έξτρα έξοδα) πάνω σε γκρι αστάρι, που θα το σκουρήνει λίγο παραπάνω.
|
|
|
Post by alex78 on Feb 5, 2022 13:39:12 GMT 2
Όντως λογική σκέψη και εγγυημένο αποτέλεσμα το Ts-8 Κωνσταντίνε. Παρεμπιπτόντως και για να σε ξεαγχώσω λίγο, σχεδόν μισή φιάλη #20 περιμένει να ενισχύσει το στοκ σου φίλε μου. Εγώ την έχω παροπλισμένη καιρό τώρα, οπότε εσένα θα φανεί σίγουρα πιό χρήσιμη και αποτελεσματική.
|
|
|
Post by konstantinf on Feb 5, 2022 17:11:01 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ για την προσφορά Αλέξη! Ελπίζω να θυμηθώ ότι την έχεις αν και όταν την χρειαστώ (δεδομένου ότι τα vintage αυτοκίνητα με τέτοιου είδους κουτιά αραιώνουν και πάνε...) και ότι δεν θα με έχει προφτάσει το Alzheimer...
|
|
|
Post by konstantinf on Mar 5, 2022 9:42:03 GMT 2
Ξεκινάμε λοιπόν με την κατασκευή... Η πρώτη εντύπωση: Άπειρα pin marks που πρέπει να εξαλειφθούν: Δεν θα επανέλθω στο θέμα, αλλά το συναντώ σε κάθε κομμάτι. Ακολουθώντας τις οδηγίες ξεκίνησα από το σασί και την ποδιά:
 Οι οδηγίες προτείνουν το σασί σε μαύρο, αλλά στις ελάχιστες υπάρχουσες φωτογραφίες δεν φαίνεται διαφορά στο χρώμα με το αμάξωμα. Οπότε αποφάσισα ότι τα στοιχεία του πλαισίου θα βαφτούν όπως και το αμάξωμα με TS-8 πάνω σε γκρι αστάρι Στη συνέχεια ασχολήθηκα με το πάτωμα. Το κιτ δίνει ένα φωτοχαραγμένο που αναπαριστά την υφή του ξύλινου πατώματος και φοριέται πάνω στο πλαστικό κομμάτι:
Προτίμησα να το αντικαταστήσω με πραγματικό ξύλο. Σε ένα φύλλο καπλαμά μαόνι κολλήθηκε ταινία δύο όψεων και το κομμάτι χωρίστηκε σε σανιδάκια που λιμαρίστηκαν στις ακμές για να δώσουν βάθος στους αρμούς:  Στη συνέχεια βερνικώθηκαν με 3 χέρια Β501, αποτυπώθηκε πάνω τους το περίγραμμα του φωτοχαραγμένου, κόπηκαν στις σωστές διαστάσεις και κολλήθηκαν πάνω στο πλαστικό:
Να έχετε όλοι ένα καλό ΣΚ και καλή Καθαροδευτέρα!
|
|