|
Post by konstantinf on Mar 19, 2022 12:19:28 GMT 2
Καλημέρα φίλοι μου! Συνέχεια και περάτωση του κινητήρα: Τοποθετήθηκαν οι σωληνώσεις ψύξης, το κιβώτιο χρονισμού, ντιστριμπιτέρ και μπουζοκαλώδια, και το σύστημα διεύθυνσης με το τιμόνι: Στα μπουζοκαλώδια αντικαταστάθηκαν τα εντελώς εκτός κλίμακας καλώδια βινυλίου που δίνει το κιτ με καλωδιάκι 0.7 mm και χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα βύσματα και τα ντιστριμπιτέρ (που δίνονται επίσης σε βινύλιο χυτά μαζί με τα καλώδια):
Το σύνολο του κινητήρα είναι τώρα αυτό:
 Και στη συνέχεια στραφήκαμε προς τις αναρτήσεις ξεκινώντας από άξονα μετάδοσης, διαφορικό και πίσω άξονα:
Αυτά για σήμερα. Να έχετε όλοι ένα καλό Σαββατοκύριακο!
|
|
|
Post by alex78 on Mar 19, 2022 15:53:50 GMT 2
Πολύ ωραία έδειξε ο κινητήρας συνολικά, καλή συνέχεια. 
|
|
|
Post by konstantinf on Mar 19, 2022 17:27:46 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Αλέξη, να 'σαι καλά! Και με την ευκαιρία χρόνια πολλά για τη γιορτή σου προχθές!
|
|
|
Post by alex78 on Mar 19, 2022 17:38:26 GMT 2
Και με την ευκαιρία χρόνια πολλά για τη γιορτή σου προχθές! Ευχαριστώ πολύ!
|
|
|
Post by gtziaf on Mar 20, 2022 12:02:10 GMT 2
Ωραία τα βαψίματα, Κώστα. Και σοφή κίνηση η αντικατάσταση των μπουζοκαλωδιών (έπρεπε να το έχεις κάνει και στη Guzzi, τα είπαμε). Αν προσέχεις λίγο το καθάρισμα των κομματιών (υπόσχομαι, είναι η τελευταία φορά που σε πρήζω για αυτό  ) θα μιλάμε για ανώτερο επίπεδο, εργασιών. Καλή συνέχεια 
|
|
|
Post by konstantinf on Mar 20, 2022 20:55:49 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια Γιώργο! Και σοφή κίνηση η αντικατάσταση των μπουζοκαλωδιών (έπρεπε να το έχεις κάνει και στη Guzzi, τα είπαμε). Τα καλώδια της Guzzi ήταν μούρλια μπροστά σ' αυτά εδώ... Γενικά πρέπει να αναθεωρήσω μια πρώτη εντύπωση που είχα αναφέρει στην εισαγωγή σχετικά με το φλας σ' αυτό το κιτ: Ενώ ορισμένα sprues είναι σχετικά καθαρά, άλλα είναι μαύρο χάλι... Για παράδειγμα, ο οδοντωτός τροχός του κιβωτίου διεύθυνσης ήταν ένα σώμα με το πλαίσιο. Αδύνατο να τον χωρίσεις δίχως να χαλάσουν δόντια - όπερ και εγένετο, κι έτσι οι τροχοί δεν θα στρίβουν. Όχι δηλ. ότι ήταν δεδομένο ότι ο μηχανισμός θα λειτουργούσε και με πιο καθαρό γρανάζι...
Θα μπορούσα να απαντήσω ότι μου αρκεί οι κατασκευές μου να είναι παρουσιάσιμες, κι ας μην είναι ανωτέρου επιπέδου - αλλά δεν είναι έτσι. Απλά, ενώ σε μερικά κομμάτια περνάω ώρες για να τα σενιάρω πριν το βάψιμο, σε άλλα με πιάνει μια βιασύνη με την δικαιολογία ότι, δεν βαριέσαι δεν θα πολυφαίνεται. Αλλά, όπως δείχνει το πράγμα, μερικά πολυφαίνονται. Θα μπορούσες να μου προσδιορίσεις ένα-δυο σημεία που προκάλεσαν το σχόλιο σου, για να δω πού πρέπει να προσέξω περισσότερο; Καλό βράδυ και καλή βδομάδα!
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 21, 2022 8:54:20 GMT 2
Πολύ όμορφος ο κινητήρας Κωνσταντίνε, με πολύ ωραίους χρωματισμούς! Όσο αναφορά τον καθαρισμό που είπε και ο Γιώργος, στις φωτό βλέπεις σημεία (πχ, εκεί που κόπηκαν κάποια κομμάτια από τα πλαίσια ή κάποιες ραφές) τα οποία δεν έχουν (ικανοποιητικά) καθαριστεί. Υπάρχουν και κάποια pin marks, δεν ξέρω όμως αν αυτά θα φαίνονται όταν ενσωματωθεί ο κινητήρας αλλά όπως και να έχει ίσως θα μπορούσαν να είχαν απαλειφθεί εξαρχής. Καλή εβδομάδα και καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by konstantinf on Mar 21, 2022 10:12:58 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ - και για τον προσδιορισμό των ατελειών - Φάνη! Όσο για τους χρωματισμούς, μιας και οι οδηγίες αφήνουν πάνω από τα μισά κομμάτια "άβαφτα" (δηλ. με το χρώμα των sprues) και καθώς δεν υπάρχουν και (έγχρωμες) φωτογραφίες αναφοράς, άφησα την φαντασία μου αχαλίνωτη ή βασίστηκα στον χρωματισμό των αντίστοιχων κομματιών και συστημάτων από άλλα αυτοκίνητα της εποχής.
|
|
|
Post by konstantinf on Mar 26, 2022 9:10:28 GMT 2
Καλημέρα σε όλους! Η εβδομάδα που πέρασε ξεκίνησε με την ανακάλυψη ότι μαζί με ένα "άδειο" sprue είχε πεταχτεί ανεπιστρεπτί στα σκουπίδια και ο μπροστινός άξονας... Ευτυχώς, αν και το μοντέλο είναι πλέον sold out, η Italeri έχει ακόμα ανταλλακτικά. Περιμένοντας λοιπόν να έρθει το εν λόγω κομμάτι συνέχισα με τον πίσω άξονα και ασχολήθηκα με άλλες επιμέρους προετοιμασίες. Κατ' αρχήν ετοιμάστηκαν και τοποθετήθηκαν τα ημιελλειπτικά ελατήρια και τα αμορτισέρ τριβής. Σε ό,τι αφορά στα αμορτισέρ, το κιτ έχει ένα σοβαρό λάθος: Τόσο στα πίσω (με 4 βραχίονες) όσο και στα μπροστινά (με 3 βραχίονες) προβλέπεται μόνο ένας (1 !!!) δίσκος τριβής αντί για 3 και 2 αντίστοιχα:
Κατασκευάστηκαν λοιπόν έξτρα δίσκοι από στυρένιο (δεν είναι εμφανής η διαφορά τους από τους δίσκους βινυλίου του κιτ) και συμπληρώθηκαν τα κενά, τόσο πίσω όσο και μπρος:
Σειρά είχαν κατόπιν τα φρένα. Εδώ αντικαταστάθηκε το ελατήριο πάχους 1,5 mm που δίνει το κιτ με συρματόσχοινο 0,5 mm. Και για τα πίσω φρένα δεν υπήρχε πρόβλημα:
Για τα μπροστινά φρένα ωστόσο το κιτ προβλέπει το ελατήριο να αγκιστρώνεται απ' ευθείας στην πλάκα των δαγκανών (!) και όχι σε ένα μοχλό, όπως πίσω. Με κομμάτια από σωληνάκια αλουμινίου κατασκευάστηκαν λοιπόν οι μοχλοί που λείπουν και περιμένουν να έρθει ο άξονας για να συναρμολογηθούν:
 Στη συνέχεια πέρασα στο ψυγείο και την μάσκα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από το χρόνο που πήρε να βαφτούν μαύρες με το πινελάκι οι δύο κάθετες τραβέρσες της μάσκας:
 Τέλος ετοιμάστηκαν οι τροχοί. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το κιτ δίνει από την μια μεριά των ελαστικών ανάγλυφο το Dunlop ενώ για την άλλη μεριά δίνει χαλκομανίες για Pirelli.
Και μια ερώτηση για τους επαΐοντες: Πρέπει να ρίξω ένα χέρι ματ βερνίκι πάνω στα λάστιχα για να φύγει η γυαλάδα των χαλκομανιών; Να έχετε όλοι ένα καλό, ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο!
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 26, 2022 10:34:52 GMT 2
Πολύ όμορφη η πρόοδος Κωνσταντίνε, και ωραίες οι έξτρα προσθήκες! Παρεμπιπτόντως, για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, δεν πετάμε κανένα πλαίσιο από το κιτ (εγώ τα τοποθετώ σε ένα κουτί για εύκολη πρόσβαση) προτού αυτό ολοκληρωθεί! Καλή συνέχεια και καλό Σ/Κ!
|
|
|
Post by konstantinf on Mar 26, 2022 10:41:12 GMT 2
Να 'σαι καλά Φάνη! Όσο για τα πεταμένα πλαίσια, ο παθός - μαθός. Ή, όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, γηράσκω (σίγουρα) αεί διδασκόμενος (παίζεται...)!
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 26, 2022 11:36:11 GMT 2
Να 'σαι καλά Φάνη! Όσο για τα πεταμένα πλαίσια, ο παθός - μαθός. Ή, όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, γηράσκω (σίγουρα) αεί διδασκόμενος (παίζεται...)! Και εγώ ως παθών ομιλώ Κωνσταντίνε!
|
|
|
Post by alex78 on Mar 27, 2022 14:52:13 GMT 2
Αριστοτεχνικές οι σκρατσιές των επιπλέον δίσκων αλλά και των φρένων. Επίσης πολύ ωραία η εργασία σε ψυγείο και ελαστικά. Ένα ματάρισμα προσωπικά θα τους το έκανα.
Υ.Γ. Η στραβή καραδοκεί, δεν την έχεις πατήσει σε κιτ των 1000 κομματιών και την πάτησες σε κιτ των 277...  Δεν πειράζει μικρό το κακό, ειδικά που βρέθηκε λύση....
|
|
|
Post by konstantinf on Mar 27, 2022 19:29:17 GMT 2
Ευχαριστώ πολύ Αλέξη, να 'σαι καλά! Όντως, στραβές συμβαίνουν και στα καλύτερα σπίτια...
|
|
|
Post by kyriakos on Mar 27, 2022 21:24:04 GMT 2
Πολυ ωραια δουλειά Κωσταντίνε εξαιρετική ποιότητας όπως παντα!
|
|
|
Post by nektarios on Mar 27, 2022 21:56:42 GMT 2
Πολλή και προσεγμένη δουλειά σε όλα τα σημεία, όπως πάντα άλλωστε!  Μπράβο, φίλε! Εύχομαι ανάλογη συνέχεια! Για τα ελαστικά, ψηφίζω κι εγώ ματ βερνίκι...
|
|