|
Post by Φάνης on Jan 8, 2022 20:49:17 GMT 2
Λαμβάνοντας αφορμή από την απάντηση του Γιώργου στα πρόβλημα που εμφανίστηκε με το 2Κ βερνίκι στην Callardo του Κυριάκου, και έχοντας και εγώ σταματήσει να χρησιμοποιώ 2Κ βερνίκια εδώ και 2 χρόνια περίπου (αν και έχω σε στοκ, και ίσως κάποια στιγμή ξανά χρησιμοποιήσω αν ξεμείνω από 1Κ), θα ήθελα να δούμε αν μπορούμε να συγκεντρώσουμε σε αυτό το thread ποιες επιλογές έχουμε σε 1Κ βερνίκια για το hobby μας. Ξεκινώ εγώ με τις 2 επιλογές που έχω (ακόμη) σε στοκ: 1) Το γνωστό B-513 (από Mr Hobby), το οποίο ακόμη μπορούμε να προμηθευτούμε χωρίς πρόβλημα, και 2) Το επίσης γνωστό EX-03 (της GaiaNotes) που είναι πια δυσεύρετο (δεν ξέρω αν έχει σταματήσει η παραγωγή του….) Προσωπικά, προτιμώ το EX-03 (έχω αναφέρει το γιατί σε κάποιες αναρτήσεις μου), και θα ήμουν ευχαριστημένος αν είχα μόνο αυτήν την επιλογή, αλλά δυστυχώς μου έχει σχεδόν τελειώσει και αναγκαστικά θα στραφώ στο B-513 (με τα γνωστά προβλήματα του) αφού δεν μπορώ να το προμηθευτώ. Όποιος χρησιμοποιεί κάποιο διαφορετικό 1K βερνίκι, το οποίο μπορεί να μας είναι χρήσιμο και μπορούμε να το προμηθευτούμε σχετικά εύκολα, ας το αναφέρει, μαζί με την εμπειρία του όσον αφορά την χρήση του. Ευχαριστώ!
|
|
|
Post by gtziaf on Jan 8, 2022 22:40:32 GMT 2
Φάνη, δυστυχώς με το EX-03 (της GaiaNotes) πλέον είναι σαν το χαμένο δισκοπότηρο (το δικό μου τελείωσε στο undercoat της Beta), προσωπικά η λύση του 513 δεν με έχει προδώσει, πέρα 2-3 συγκεκριμένων περιπτώσεων που αντέδρασε με τα decals (όλες διορθώθηκαν). Φυσικά μιλάμε πάντα για ψέκασμα με τον αερογράφο και προσθήκη λίγου levelling thinner στα τελικά στάδια του φινιρίσματος. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του είναι ο μεγάλος χρόνος στεγνώματος, ιδίως αν πρέπει να μακαριστεί. Εναλλακτικά θεωρώ το LP-9 Clear Gloss 10ml - Tamiya μια δυνατή επιλογή, αλλά δεν την έχω αξιολογήσει σε αμάξωμα ακόμη. Το αντίστοιχο σπρέι της tamiya, Τs-13 το θεωρώ πολύ επικίνδυνο για τα decals και δεν το χρησιμοποιώ. Επιπλέον, υπάρχει το Mr Color GX-100 Super Clear III 18ml το οποίο επίσης προσωπικά δεν μου αρέσει. Η Mr hobby βγάζει το GX-100 σε σπρέι, με ονομασία B-501 Mr.Top Coat - gloss Spray. Το χρησιμοποιούσα παλιά, όταν τα δοκίμαζα όλα, μοιάζει με το 513, πρέπει να είναι πιο φιλικό με τα decals αλλά δεν σκληραίνει τόσο πολύ όσο το 513, κάνοντας το πιο ευαίσθητο στο γυάλισμα. Το 1Κ της Zero δεν με βόλεψε ποτέ: Clearcoat Lacquer 100ml - Pre-thinned ready for Airbrushing Αντίστοιχα προϊόντα υπάρχουν από την splash, την gravity κ.α. αλλά η προμήθεια τους είναι πλέον δύσκολη. Κλείνοντας, πάντα υπάρχει η λύση του χύμα 1Κ από το χρωματοπωλείο της γειτονιάς. Εκεί οι επιλογές είναι άπειρες, αλλά προσωπικά αν επέλεγα αυτή τη λύση θα έδινα το κα΄τι παραπάνω σε τιμή, ελπίζοντας για ένα πιο ποιοτικό προϊόν.
|
|
|
Post by Φάνης on Jan 9, 2022 11:31:11 GMT 2
Καλημέρα Γιώργο, Ευχαριστώ για την απάντηση-προσθήκη. 1. Το 1K της Gravity προμηθεύεται σχετικά εύκολα από το ισπανικό site της εταιρίας. Το αγοράζω συχνά, αλλά το χρησιμοποιώ μόνο για να σφραγίζω μικρό-κομμάτια ή πριν να περάσω χαλκομανίες επίσης σε μικρά κομμάτια. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει σε μεγάλα τμήματα όπως το αμάξωμα - ακόμη και η ίδια η εταιρία δεν το προτείνει για μεγάλες επιφάνειες. Παρόλα αυτά, σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω σε fairings και αλλά τμήματα σε μηχανές που δεν έχουν πολύ μεγάλες επιφάνειες, να δω αν μπορεί να τριφτεί-γιαλυστει, αν χρειαστεί. (Ανάλογα πρέπει να είναι και τα 1Κ από Ζero Paints και Splash, αλλά δεν είχα ποτέ σε στοκ). 2. ΤΟ GX100 το χρησιμοποίησα και εγώ κάποια φορά στο παρελθόν (έχω 2 μπουκαλάκια ακόμη σε στοκ) αλλά μόνο για να σφραγίσω κάποια μικρό-τμήματα για να περάσω χαλκομανίες, όχι για να τρίψω-γυαλίσω. Θα το δοκιμάσω και αυτό κάποια στιγμή σε μεγάλες επιφάνειες, να δω αν μου αρέσει ή όχι (αφού μπορεί ακόμη να προμηθευτεί σχετικά εύκολα). 3. Καλή ιδέα να δοκιμάσουμε και το LP-9 να δούμε αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες επιφάνειες, έχω 2 μπουκαλάκια σε στοκ, και θα το δοκιμάσω σύντομα! 4. Δεν είχα σκεφτεί για 1Κ εμπορίου, θα δω αν μπορώ να προμηθευτώ κάποιο καλής ποιότητας εδώ, να το τεστάρω σε κάποιες spare χαλκομανίες. 5. Το B-513 είναι enamel, για αυτό και δεν στεγνώνει γρήγορα, σωστά; Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by kyriakos on Jan 9, 2022 12:15:23 GMT 2
Φανή κ Γιώργο ευχαριστώ καταρχάς που ασχολείστε με το πρόβλημα που εμφανίστηκε σε εμένα γιατί αυτά καλό είναι να μην γίνονται κ όσο μπορούμε να προλαβαίνουμε τέτοιες περιπτώσεις γνωρίζοντας έστω τους λόγους που μπορεί να γίνουν κ πως αντιμετωπίζεται,αποφάσισα κ εγώ να το καταργήσω τελείως κ να στραφω στο β 513 που το έχω δοκιμάσει κ είμαι ευχαριστημένος με τα καλά του και τα κακα.μπορει να του δώσω κάποια ευκαιρία στο μέλλον σε κάποια ανακατασκευή κ με μεγαλύτερη εμπειρία θα δούμε
|
|