|
Post by mikys2019 on Apr 8, 2020 8:20:14 GMT 2
Καλημερα γιωργο κ Παιδια ..
Το 2Κ που χρησιμοποιώ είναι της splash, και είναι το καλύτερο που έχω δοκιμάσει. Το ZP δεν μου αρέσει καθόλου και το κατάργησα.
Μηπως θα μπορουσες να γινεις ποιο σαφης προς τα βερνικια 2Κ (γιατι ειναι καλο ,γιατι ειναι κακο )
|
|
paparadiation
GP3 Driver
paparadiation
Δημήτρης Μαυροειδής
|
Post by paparadiation on Apr 8, 2020 9:27:52 GMT 2
εκπληκτικο χρωμα, εχει στρωσει τελεια απ'οτι δειχνει, ποιο ειναι? Καλημερα Παναγιωτη, ειναι Tamiya TS-50 με βερνικι Γκουνζε Β-513, ψεκασμενα απο τη φιαλη Σχετικα με το 2Κ που αναφερετε, αυτο που προτεινω (και εκανα για καμια δεκαρια χρονια) ειναι να πατε σε ενα χρωματοπωλειο, να εξηγησετε στον ανθρωπο οτι βαφετε μοντελα (για να σας δωσει τον καταλληλο καταλυτη) και με ~30€ θα παρετε μισο κιλο 2Κ να βαψετε οσα μοντελα θελετε. Ο καταλυτης μπορει να πετρωσει καποια στιγμη αλλα αγοραζεις καινουργιο (πετρωνει και στα "μοντελιστικα" ουτως ή αλλως). Ο γκραβιτι πουλαει τα 30ml 12€ και ο ζερο τα 100ml 25€. Η διαφορα στη σχεση τιμης/ποσοτητας ειναι χαωδης. Στο δε θεμα ποιοτητας, δεν υπαρχει καμια απολυτως διαφορα διοτι δεν υπαρχουν ειδικα "μοντελιστικα" 2Κ. Οι ανθρωποι συσκευαζουν σε μπουκαλακια απλο αγνο φαναρτζιδικο 2Κ Σχετικα με τα +- που ρωταει ο Μιχαλης, στα (+) το 2Κ βγαζει την καλυτερη γυαλαδα που μπορεις να παρεις απο ενα βερνικι. Επισης αν το ψεκασεις με φαρδυ μπεκ ή χοντρη βελονα μπορεις να παρεις ενα αρκετα καλο αποτελεσμα χωρις να χρειαζεται να τριβεις-γυαλιζεις με τις ωρες. Ενας φθηνος αερογραφος μονης λειτουργιας αρκει (αν πας σε πιο εξεζητημενες μοντελιστικες λυσεις αερογραφου το πιο πιθανο ειναι να εχεις προβληματα λογω μικρου μπεκ, λεπτης βελονας καθως το 2Κ ειναι παχυρευστο και αερογραφοι διπλης ακομα και μπεκ 0,5 μπορει να ζοριστουν). Στα (-), ενταξει η βρωμια του και η τοξικοτητα του δεν εχουν αντιπαλο. Μασκες-γαντια, ψεκασμα σε εξωτερικο χωρο, μακρια απο αλλους ανθρωπους ειναι απαραιτητα. Επισης, οσο και να προσεξεις, λογω της συστασης του βγαζει ενα πιο παχυ στρωμα σε σχεση με τα αλλα βερνικια, το οποιο αν δεν το τριψεις-γυαλισεις, δινει κατα τη γνωμη μου ενα μη-ρεαλιστικο αποτελεσμα (σαν να βουτηξες το μοντελο στο κουβα με το βερνικι ). Ειδικα στην 1/43, αλλα και σε 1/24 μπορει να σου κανει το μοντελο να μοιαζει με μπουραγκο. Ιν ενη κεης γουατσοεβερ, απο ποιοτητα ειναι το τοπ, απο τοξικοτητα ειναι επισης τοπ, διαλεγεις και παιρνεις, ουτως ή αλλως στο τελος ολοι θα πεθανουμε απο κατι
|
|
pnspanas
GP3 Driver
Παναγιωτης
|
Post by pnspanas on Apr 8, 2020 10:23:59 GMT 2
Καλημερα Δημητρη
Εδω και καιρο, και εγω δουλευω με βερνικι 2κ απο χρωματοπολειο αυτοκινητων ! η διαφορα ειναι οτι οταν δουλευα ενα 2κ απο finisher's ειχα (τουλαχιστον αυτο εβλεπα εγω) καλυτερο αποτελεσμα ! ολες οι μοντελιστικες εταιρειες χρησιμοποιουν βερνικια του εμποριου αυτο ειναι σιγουρο, η διαφορα ειναι, οτι δεν ξερεις ποιας εταιρειας ειναι και ποιο βερνικι ειναι, οποτε πας στα τυφλα. γι αυτο ψαχνω να βρω καποιο που να μου αρεσει, ταιριαζει περισσοτερο, θελω να ξαναβρω εκεινο το μελωμα που ειχα με το finisher's, που και εκει ο ιαπωνας το πουλαει 25 ευρω τα 50μλ
οσο για την χαωδης διαφορα στην τιμη και στα υπολοιπα, εχεις απολυτο δικιο.
|
|
|
Post by mikys2019 on Apr 8, 2020 12:06:08 GMT 2
Δημητρη σε υπερ ευχαριστουμε για την ωραια αναλυση ..
Μονο δυο ερωτησεις του ΓΙΑΤΙ ? Ολοι δουλευουν το Β-513 και ειναι ευχαριστημενοι το περνανε 2-3 χερια κ μετα εαν θελουν αλοιφες. Απο οτι ξερω ειναι το μεσαιο σαν κατηγορια Κ ΠΟΙΟΤΗΤΑ βερνικι τις gunza . Τωρα εαν το 2Κ θελει τοσο προσοχη και μετα απειρο γυαλισμα ΑΞΙΖΕΙ ? Η διαφορα ειναι τοσο μεγαλη ?
Και μην ξεχναμε το βερνικι εκτος οτι προστατευει τις χαλκομανιες δινει και την γυαλαδα στο μοντελο . Πολυ εμπειρος παππους μπογιατζης κ καλος που ξερω κ εχουμε μιλησει μου εχει πει παλια ειχαν μονο μονης μπογιες τα λεγομενα duco κ τα γυαλιζαν υπεροχα κ τα πολυ παλια χρωματα δεν ηθελαν καν γυαλισμα τωρα τα 2 συστατικων ειναι μια μπογια συνηθως ματ και μετα περνανε βερνικι για γυαλισει κ για να γινει ωραιο θελει πολυ τριψιμο ..με αλοιφες 3-4 διαφορετικες τις 3Μ
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ?
Οσο για το θεμα τιμων το εχω πει χιλιαδες φορες φταιμε που τα αγοραζουμε .
|
|
|
Post by mikys2019 on Apr 8, 2020 12:11:39 GMT 2
Φιλε Παναγιωτη ...πηγαινε σε ενα καταστημα που πουλαει χρωματα αυτοκινητων κ ρωτα ποσες ποιοτητες βερνικιου εχει κ μετα πηγαινε κ σε αλλο κ ρωτα .(Θα δεις απειρες ποιοτητες ) Μην ξεχνας υπαρχουν κορυφαιες εταιριες σε χρωματα αυτοκινητων κ αυτο θα σου ελεγα να παρεις οτι πληρωσεις περνεις .
|
|
pnspanas
GP3 Driver
Παναγιωτης
|
Post by pnspanas on Apr 8, 2020 12:28:58 GMT 2
Μιχαλη αν διαβασες πιο πανω .. αυτο εχω κανει, η διαφορα ειπαμε ειναι οτι δεν εχω μεινει απολυτα ικανοποιημενος, γι'αυτο ψαχνω ακομα!!!!
Συν οτι και το μικροβιο του μοντελιστη ειναι να δοκιμαζει ολο και περισσοτερα υλικα!
|
|
paparadiation
GP3 Driver
paparadiation
Δημήτρης Μαυροειδής
|
Post by paparadiation on Apr 8, 2020 12:55:16 GMT 2
Μιχαλη το αν αξιζει ειναι καθαρα θεμα προσωπικου γουστου, ενασχολησης και μοντελου. Καταρχην και το Β513 συνηθως χρειαζεται τριψιμο-γυαλισμα. Απο εκει και υστερα και το 2Κ και το Β513, και αλλα βερνικια μπορουν να βγαλουν ενα πολυ καλο αποτελεσμα χωρις να μπεις στη διαδικασια με αλοιφες κλπ. Πχ στο GT40 το Β513 αφησε ενα ελαχιστο orange peel το οποιο αν το εβλεπες σε αυτοκινητο 1/1 δεν θα εδινες καν σημασια. Παρολαυτα το γυαλισα. Θα μπορουσα να μην το ειχα κανει και να μην τρεχει τιποτα, αλλα φταει ο ναρκισισμος μου να καθρεφτιζεται η φατσα μου στο μοντελο χωρις την παραμικρη παραμορφωση Τωρα σχετικα με τα διπλης επιστρωσης, φανταζομαι οτι αλλες οι αναγκες σε ενα κανονικο αυτοκινητο που βρισκεται εκτεθιμενο στις καιρικες συνθηκες, στη βρωμα απο την ασφαλτο κλπ κλπ και αλλες οι αναγκες σε ενα μοντελο. Εμεις δεν εχουμε τετοια θεματα αντοχης οποτε θα μπορουσες να πεις οτι ενταξει μπορω να ψεκασω μονης και να ειμαι οκ. Το να πας σε διπλης σε βοηθα να εχεις οποια αποχρωση θες (ασχετα αν ειναι ακριβης ή οχι) απο το να περιοριζεσαι απο το χρωματολογιο των σπρεη και η αληθεια ειναι οτι προσδιδει ενα μεγαλυτερο βαθος στο χρωμα. Απο την αλλη καθενας εχει το δικο του γουστο και περιορισμους. Στην περιπτωση μου, οι περιορισμοι στο χωρο (η συζυγος εχει απαγορεψει ρητα οσμες 2Κ περιξ του σπιτιου ), χρονο (που να στηνω τωρα αερογραφους κομπρεσερ στην ταρατσα + βαριεμαι το καθαρισμα ) αλλα κυριως λογω θεματολογιας (αγωνιστικα 1/43 που ακομα και ενα χερι παραπανω 2Κ το κανει να φαινεται παιχνιδι) με εκαναν να στραφω στη λυση σπρεη. Για χρονια ψεκαζα διπλης επιστρωσης ζερο με 2Κ. Μπορει και στην 917/20 να το ξανακανω. Το αποτελεσμα ειναι παραπλησιο. Πραγματικα ειναι οτι σε βολευει
|
|
|
Post by mikys2019 on Apr 8, 2020 12:55:19 GMT 2
Παναγιωτη παρε απο επωνυμη εταιρια κ μια που εχω δοκιμασει κ ειναι απο τις καλες ειναι η glasurit k εχει σημα ενα παπαγαλο .
|
|
|
Post by mikys2019 on Apr 8, 2020 12:59:46 GMT 2
ΔΗΜΗΤΡΗ δεν εχω λογια με καλυψες τελεια .σε ευχαριστω πολυ . Δυστυχως ειναι μονοπατι που ο καθε ενας το παει μονος του .
|
|
pnspanas
GP3 Driver
Παναγιωτης
|
Post by pnspanas on Apr 8, 2020 13:39:08 GMT 2
Μιχαλη και αυτο που εχω, απο επωνυμη εταιρεια ειναι αλλα δεν θυμαμαι πιο απο την γκαμα της ειναι, οπως και της glasurit που προτεινεις εχει μεγαλη γκαμα απο βερνικια!!
πιο απ'ολα θα μου αρεσει? εκει ειναι η διαφορα, ουτε βεβαια μπορω να τα αγοραζω ολα !
|
|
|
Post by gtziaf on Apr 8, 2020 14:00:15 GMT 2
Να προσθέσω 2-3 πραγματάκια κι εγώ, με βάση την προσωπική μου εμπειρία στα όσα πολύ χρήσιμα αναφέρθηκαν απ΄ τον Δημήτρη και τον Παναγιώτη.
Καταρχήν, όπως είπε και ο Δημήτρης δεν υπάρχει μοντελιστικό 2Κ, απλά όλα είναι re-box σε μικρά κουτάκια. Το πρόβλημα μου όταν προμηθευόμουν 2Κ από χρωματοπωλείο ήταν η διαχείριση του και η αποθήκευση. Όταν ήμουν μόνος δεν είχα θέμα αλλά με ένα πιτσιρικά που ψάχνει, σκαρφαλώνει κλπ είναι δύσκολο να κρύψεις κάτι τόσο τοξικό, ενώ η λύση στη ντουλάπα του μπαλκονιού, δεν είναι εφικτή λόγω των πάρα πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή που μένω. Αν τα έχετε λυμένα αυτά τα θέματα, μην το σκέφτεστε καθόλου.
Το 2ο ζήτημα, που έθιξε ο Παναγιώτης και ο Μιχάλης είναι της επιλογής. Στο εμπόριο υπάρχουν άπειρα προϊόντα (μάρκες) και κάθε ένα από αυτά έχει γρήγορους, αργούς, στάνταρ, σκληρυντές, χειμωνιάτικους, καλοκαιρινούς, και άλλους τόσους τύπους διαλύτες. Όλα αυτά κάνουν την επιλογή λίγο λοταρία, αφού απ΄ την προσωπική μου εμπειρία δεν έχω βρει πωλητή που να καταλαβαίνει ακριβώς τι θέλεις, στην επαρχία τουλάχιστον. Έτσι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσεις φορές το 25, 30άρι κλπ μέχρι να βρεις τη φόρμουλα που σου ταιριάζει, συν την σπατάλη χρόνου. Κι εκεί είναι το πλεονέκτημα των "μοντελιστικών", στα οποία κάποιος έχει κάνει αυτή τη δοκιμή για σένα. Στην ουσία, αυτό πληρώνεις, εν τέλει.
Τώρα σε σχέση με το 513, τα 1Κ κλπ, μετά απ΄εξάσκηση το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξαιρετικό, ανεξαρτήτως πρώτης ύλης (2Κ, μοντελιστικό, 1κ κλπ). Μια διαφορά πέρα από αυτά που έγραψε ο Δημήτρης εγκειται αφορά το γυάλισμα και στο πόσο "σκληρή" είναι η επιφάνεια μετά το στέγνωμα. Στο π.χ. 513 η επιφάνεια τρίβεται πιο εύκολα, ακόμη και με 6000-8000 αλλά είναι πιο πιθανό να φας κάποια ακμή ή χρώμα από ένα δύσκολο σημείο. Στο 2Κ αντίθετά αν πας να τρίψεις με 6000, ακόμη κι ένα τέλεια, φαινομενικά, μελωμένο μοντέλο θα πάρεις το ντετόλ σου στο χέρι και το αποτέλεσμα θα είναι χάλια. Θέλει από χαμηλούς βαθμούς, με επιμονή μέχρι να γίνει εντελώς ματ, για να δώσει ένα σούπερ αποτέλεσμα.
Επίσης, μια από τις παγίδες του 2Κ είναι οι περιπτώσεις των σταγόνων σταξίματος. Αν σου κάτσει, θέλει πολύ δουλειά και υπομονή για να εξομαλυνθεί και πολλούς γύρους τριψίματος, βερνικώματος. Αντίθετα, αν σου στάξει 1Κ, τρίβεις λίγο και στο πρώτο - δεύτερο χέρι, έχει έρθει.
Τέλος, το 2Κ είναι (πιο) ουδέτερο με τις χαλκομανίες, όπου με τα Ts13, 513 κλπ, μπορείς να τις πάρεις στο χέρι.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε τι θεωρώ εγώ καλό. Προσωπικά, αυτό που με ενοχλεί στα περισσότερα 2Κ είναι η τάση να δημιουργούν τρύπες, νερά κλπ ακόμη και σε τέλεια προετοιμασμένες επιφάνειες. Στα reviews, που είπε ο Φάνης, βάφουν ένα πολιτικό αυτοκίνητο, ρίχνουν 2-3 χέρια βερνίκι και τέλος. Εκεί όλα δουλεύουν καλά. Όταν όμως φτιάχνεις αγωνιστικά, που θα ρίξεις βερνίκι, χαλκομανίες, βερνίκι, τρίψιμο και πάλι βερνίκι, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα. Εκεί, το 2Κ γίνεται πολύ ευαίσθητο στα ζουμιά που χρησιμοποιήθηκαν για τις χαλκομανίες, στο ίδιο το βερνίκι που έχει στεγνώσει μέρες ακόμη και στο νερό που θα πλύνεις το μοντέλο (αν έχει αφήσει υπόλειμμα-σκιά σε σημείο στεγνώματος μιας σταγόνας, το βερνίκι κάνει νερά όταν πέσει πάνω της. Για αυτό στεγνώνω πάντα με σεσουάρ, αμέσως μετά το πλύσιμο). Αυτός ήταν ο λόγος που κατήργησα τα 2Κ της ZP. Έτσι, λοιπόν προτιμώ τη φόρμουλα που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες αστοχίας υλικού, που δεν έχουν να κάνουν με το χρήστη, κάτι το οποίο βρήκα στα splash.
Ότι και να διαλέξετε πάντως, εξασκηθείτε, βρείτε τον τρόπο και τη διαδικασία που σας βολεύει και ταιριάζει στον εξοπλισμό σας και στις συνθήκες διαβίωσης σας. Δεν είναι το υλικό που κάνει το αποτέλεσμα αλλά εμείς που κρατάμε τον αερογράφο ή το σπρέι. Το υλικό είναι απλά το μέσο.
Καλή συνέχεια σε όλους.
ΥΓ. Να μεταφέρω τη συζήτηση για τα 2Κ σε ξεχωριστό thread στις τενχικές; τι λέτε;
|
|
|
Post by mikys2019 on Apr 8, 2020 14:15:40 GMT 2
Γιωργο μου τελεια η αναλυση σου κ σε ευχαριστουμε για αλλη μια φορα ... Ομως εγω ο κακοπεριεργος θελω να μου αναλυσεις λιγο αυτο... (Στο 2Κ αντίθετά αν πας να τρίψεις με 6000, ακόμη κι ένα τέλεια, φαινομενικά, μελωμένο μοντέλο θα πάρεις το ντετόλ σου στο χέρι και το αποτέλεσμα θα είναι χάλια. Θέλει από χαμηλούς βαθμούς, με επιμονή μέχρι να γίνει εντελώς ματ, για να δώσει ένα σούπερ αποτέλεσμα.) Τι ειναι το ντετολ (αυτο δεν ειναι απολυμαντικο ) Οταν λες χαμηλους βαθμους ποσο ? απο 600-800 (κ οι χαμηλοι βαθμοι δεν μπορουν να φανε το 2Κ ) και γιατι να γινει ματ ? (για να περασουμε μετα αλοιφες ?)Κ εαν δεν γινει ματ οι αλοιφες δεν θα το γυαλισουν ?
και φυσικα να την μεταφερεις αξιζει εχει παρα πολλες γνωσεις .μπραβο σας .
|
|
|
Post by gtziaf on Apr 8, 2020 14:27:44 GMT 2
Γιωργο μου τελεια η αναλυση σου κ σε ευχαριστουμε για αλλη μια φορα ... Ομως εγω ο κακοπεριεργος θελω να μου αναλυσεις λιγο αυτο... (Στο 2Κ αντίθετά αν πας να τρίψεις με 6000, ακόμη κι ένα τέλεια, φαινομενικά, μελωμένο μοντέλο θα πάρεις το ντετόλ σου στο χέρι και το αποτέλεσμα θα είναι χάλια. Θέλει από χαμηλούς βαθμούς, με επιμονή μέχρι να γίνει εντελώς ματ, για να δώσει ένα σούπερ αποτέλεσμα.) Τι ειναι το ντετολ (αυτο δεν ειναι απολυμαντικο ) Οταν λες χαμηλους βαθμους ποσο ? απο 600-800 (κ οι χαμηλοι βαθμοι δεν μπορουν να φανε το 2Κ ) και γιατι να γινει ματ ? (για να περασουμε μετα αλοιφες ?)Κ εαν δεν γινει ματ οι αλοιφες δεν θα το γυαλισουν ? και φυσικα να την μεταφερεις αξιζει εχει παρα πολλες γνωσεις .μπραβο σας . Χαχα, το ντετόλ το ανέφερα για να μην πω τίποτα άσεμνο. Όταν λέω από χαμηλούς εννοώ 3200-3600 για τα micromesh. Αν η επιφάνεια δεν γίνει απόλυτα ομοιόμορφη "ματ" και υπάρχουν σημεία με γυαλάδες, αυτές δεν θα γυαλιστούν (όταν βάλουμε τις αλοιφές) ομοιόμορφα με το υπόλοιπο. Στα σημεία αυτά θα έχουμε διάθλαση του φώτος, orange peel, όπως θες πες το.
|
|
|
Post by gtziaf on Apr 8, 2020 14:32:08 GMT 2
Μεταφορά της συζήτησης για τα βερνίκια, από το #StayatHome
|
|
|
Post by mikys2019 on Apr 8, 2020 18:56:43 GMT 2
ΓΙΩΡΓΟ θελω να σου αναφερω κατι χαζα που καναμε παλια για καλυτερο αποτελεσμα .
Βαφαμε στο μπανιο με την βρυση τις μπανιερας ανοιχτη ..(γιατι το τρεχουμενο νερο μαζευει τις σκονες του χωρου .)
Και μολις τελειωναμε το βαψιμο ειχαμε αναψει το φουρνο στους 60 βαθμους κ βαζαμε το μοντελο μεσα για 10-15 λεπτα ....κ μελωνε ...(δεν μας ειχε λειωσει ποτε κατι )
τωρα τι να πω εσυ ξερεις κ θα εχεις ακουσει κ αλλα κουφα κ περιεργα .
|
|
|
Post by alex78 on Apr 8, 2020 19:10:44 GMT 2
Παιδιά λίγο προσοχή σε αυτά που γράφουμε δημόσια, μας διαβάζει πολύς κόσμος, μην ανατιναχτεί κάνα σπίτι και θρηνήσουμε ζωές. Κάλλιστα αυτές οι απόψεις/απορίες μπορούν να ειπωθούν μέσω πμ.
|
|