|
Post by gtziaf on Sept 27, 2012 17:16:15 GMT 2
Το μασκάρισμα των Παρμπρίζ είναι μια δύσκολη διαδικασία (αν δεν δίνονται έτοιμα πατρόν από την εταιρία) που το αποτέλεσμα μπορεί να αναδείξει ή καταρρακώσει το μοντέλο μας. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα την τεχνική του φίλου μου του Alex, του Κustov ;D ;D (http://www.italianhorses.net/Tutorials/Window%20Masks/masks.htm) αλλά με ζόριζε (η σύγκριση του ταλέντου μου, με αυτό του Ρώσου υπερμοντελιστή είναι ατυχής για τον... Ρώσο ;D ;D ;D ) οπότε σκέφτηκα Ελληνικά (προ ΔΝΤ )... Και έτσι σας παρουσιάζω ένα tip, από αυτά που λες πως δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα... Δεν το έχω δει κάπου άλλου, οπότε σε πρώτη παρουσίαση σας δείχνω ένα εύκολο τρόπο να μασκάρετε παρμπρίζ. 1)Κόβουμε 4 κυκλικά κομμάτια από ταινία μασκαρίσματος (με punch & die ή διακορευτή) και τα κολλάμε στις 4 άκρες. 2)Με λεπτή ταινία μασκαρίσματος, ενώνουμε τους 4 κύκλους ακολουθώντας την καμπύλη του παρμπρίζ. 3)Γεμίζουμε με ταινία το εσωτερικό και ψεκάζουμε το μαύρο χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και η διαδικασία εύκολη. Αν δεν δίνει το κιτ μάσκα, είναι μια λύση που προτείνω. Τι λέτε? Θα εμπλουτιστεί με περισσότερες φώτο στη επόμενη προσπάθεια χρήσης της τεχνικής. Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Να είστε καλά
|
|
|
Post by alex78 on Sept 27, 2012 17:58:58 GMT 2
Γιώργο μην ξεχάσεις να κατοχυρώσεις και τα πνευματικά του δικαιώματα..... ;D ;D Εντάξει πέρα απο το καλαμπουράκι τώρα, καταπληκτική η ιδέα σου φίλε, σίγουρα θα βοηθήσει πολύ κόσμο, σ'ευχαριστούμε πολύ!! Επείδή στη Ζ3 είδες τα χάλια μου με το μασκάρισμα, θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει η δυνατότητα και ποιά είναι η τεχνική αυτή (ακρυλικό ή σμάλτο) που ξεβάφεις διάφανα μέρη Αλέξης : :
|
|
|
Post by gtziaf on Sept 27, 2012 18:59:10 GMT 2
Thanks Alex... ;D Επείδή στη Ζ3 είδες τα χάλια μου με το μασκάρισμα, θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει η δυνατότητα και ποια είναι η τεχνική αυτή (ακρυλικό ή σμάλτο) που ξεβάφεις διάφανα μέρη Για τα ακρυλικά μπάνιο σε οινόπνευμα ή azax και τριψιματάκι, είναι αρκετό. Για τα σμάλτα, απλά δεν θα έβαφα τζαμικό με σμάλτο, που να με ανάγκαζαν να φτιάχνω σκαραβαίους, μέχρι το τέλος της μοντελιστικής μου "καριέρας" . Αχρείαστο ρίσκο... Αν κάποιος έχει δοκιμάσει κάτι, ας το γράψει... : :
|
|
|
Post by alex78 on Sept 27, 2012 19:41:47 GMT 2
Βέβαια όταν εννοώ σμάλτο εννοώ σε μορφή μαρκαδόρου της Tamiya συγκεκριμένα, τώρα όποιοι συνάδελφοι έχουν παρόμοια εμπειρία πάνω σ'αυτούς (Σταύρος γάρ) θα ήταν πολύ χρήσιμη η άποψη τους..... Γιώργο ευχαριστώ για την άμεση απάντηση έστω και κατά το ήμισυ ;D (ακρυλικά).
|
|
|
Post by gtziaf on Sept 27, 2012 19:45:28 GMT 2
Βέβαια όταν εννοώ σμάλτο εννοώ σε μορφή μαρκαδόρου της Tamiya συγκεκριμένα, τώρα όποιοι συνάδελφοι έχουν παρόμοια εμπειρία πάνω σ'αυτούς (Σταύρος γάρ) θα ήταν πολύ χρήσιμη η άποψη τους..... O μαρκαδόρος της tamiya, φεύγει με οινόπνευμα 93ών βαθμών... : :
|
|
|
Post by alex78 on Sept 27, 2012 19:57:10 GMT 2
Βέβαια όταν εννοώ σμάλτο εννοώ σε μορφή μαρκαδόρου της Tamiya συγκεκριμένα, τώρα όποιοι συνάδελφοι έχουν παρόμοια εμπειρία πάνω σ'αυτούς (Σταύρος γάρ) θα ήταν πολύ χρήσιμη η άποψη τους..... O μαρκαδόρος της tamiya, φεύγει με οινόπνευμα 93ών βαθμών... Αυτά είναι, τελικά ''όσο ζείς μαθαίνεις'' φίλε! ;D Θα δοκιμάσω και θα ενημερώσω......
|
|
|
Post by AlexAmarandos on Sept 27, 2012 22:54:45 GMT 2
Φοβερό tip Γιώργο!
Ευχαριστούμε πολύ!
|
|
|
Post by rawshooter on Sept 28, 2012 0:39:20 GMT 2
Γιώργο χρησιμότατη λύση και πανέξυπνος τρόπος τα κυκλάκια για τις γωνίες : : Εγώ μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσα ανάλογη μέθοδο αλλά χωρίς την χρήση των κύκλων αλλά με την χρήση parafilm και οχι χαρτοταινίας. Το parafilm ουσιαστικά είναι μια λεπτότατη αυτοκόλλητη μεμβράνη που α. Κολλάει σ' όλες τις επιφάνειες αλλά δεν έχει πολύ κόλλα και έτσι δεν αφήνει σημάδια αλλά και ούτε "σηκώνει" χρώματα κτλ β. Είναι πάρα πολύ λεπτή και έτσι "ακολουθεί" 100% κάθε ανάγλυφη ή άλλη λεπτομέρεια γ. Είναι διάφανη (φιμε) και έτσι βλέπεις "απο κάτω" Αφού λοιπόν κολλήσω το κομμάτι parafilm στο παμπρίζ, έπειτα με μια καινούργια λεπίδα κόβω στα όρια που θέλω ΔΥΣΤΥΧΩΣ το parafilm ΔΕΝ εισάγεται Ελλάδα και το βρίσκω μόνο μέσω e-shops. Επειδή λοιπόν άρχισε να μην βρίσκεται εύκολα και αυτό - και επειδή έχω μόνο 1 φύλλο Α4 - προσανατολίστηκα σε νέα λύση....και αυτή είναι: Μηχάνημα χάραξης και κοπής. Ουσιαστικά πρόκειται για ενα μικρό μηχάνημα, διαστάσεων όσο ενας πλαστικοποιητής Α4, το οποίο σαν εκτυπωτής, δέχεται φύλλα Α4 ή μικρότερα αλλά αντί να έχει ακροφύσια μελανιών έχει κεφαλή κοπής (σαν μια mini λεπίδα x-acto). Πως λειτουργεί;;; Απλά το συνδέεις με το pc, σκανάρεις το τί θέλεις να "κόψεις - χαράξεις" ή δημιουργείς εσύ με το λογισμικό που συνοδεύει το μηχάνημα το σχήμα που θέλεις και απλά "δίνεις" "εκτύπωση = χάραξη/κοπή". Το μηχανάκι εισάγει - εξάγει συνέχεια το φύλλο (σαν mini εκτυπωτής) και η κεφαλή χαράσει ή κόβει το σχήμα. Μάλιστα η λεπίδα έχει ακρίβεια 0,3mm !!!!!! Έτσι λοιπόν συνήθως "κατεβάζεις" ή σκανάρεις ήδη έτοιμες "μάσκες" και απλά τις κόβεις επάνω σε φύλλα Α4 απο χαρτί σαν ταινια μασκαρίσματος Tamiya. Το μηχάνημα θα το αγοράσω τον Δεκέμβριο απο Μ. Βρετανία και το πιο μικρό για "σπιτική χρήση" εκτιμάτε στις 200 λίρες (τα μεγαλύτερα "φεύγουν" πάνω απο 400-450 λίρες).
|
|
|
Post by gtziaf on Sept 29, 2012 18:15:59 GMT 2
Παναγιώτη ευχαριστώ και πολύ ενδιαφέροντα και ενημερωτικά, τα όσα γράφεις. Περιμένουμε αναλυτική παρουσιάση από το εργαλείο, όταν το δοκιμάσεις : :
|
|