|
Post by Sakis on Aug 20, 2021 14:01:19 GMT 2
Το καλοκαίρι σιγά σιγά φτάνει επιτέλους στο τέλος του και η προσοχή επιστρέφει και πάλι στον μοντελισμό. Δεν είμεθα σκληροπυρηνικοί ώστε να μοντελάρουμε καλοκαιριάτικα, ακόμα και αν δουλεύουν ολοημερίς 2 κλιματιστικά. Για όποιον δεν το έχει αντιληφθεί ακόμα: απεχθάνομαι το καλοκαίρι. Anyway, δεν μοντέλαρα, σίγουρα όμως επιδόθηκα στο λατρεμένο και ευκολότερο άθλημα του στοκαρίσματος (όχι με στόκο, το άλλο που απαιτεί χρήματα, ράφια και γκρίνια του αγαπημένου άλλου μισού)... Προτελευταίο απόκτημα είναι το εν λόγω κιτ, μιας και μάλλον άρχισα να γερνάω... Η γυναίκα είπε επίσης ναι (αν και της κέντρισε το ενδιαφέρον το Fiat Mefistofele) οπότε έφτασε με τυμπανοκρουσίες στον πάγκο. Τα περιεχόμενα είναι τα παρακάτω και το βιβλίο οδηγιών ιδιαιτέρως καλαίσθητο. Όπως πάντα δεν θα κουράσω με ιστορικά στοιχεία και θα επικεντρωθώ (πάλι όπως πάντα) στις κατασκευαστικές προκλήσεις. Το κιτ φαίνεται απολαυστικότατο και η κλίμακα βοηθάει πολύ στην προσθήκη λεπτομερειών, παλαίωσης, φωτοσκιάσεων και λοιπών φθορών που αρμόζει σε αυτή την κλίμακα. Δια της απουσίας του λάμπει το ντεπόζιτο καυσίμων στο πίσω μέρος και θα ασχοληθούμε εκτενέστερα όταν έρθει η ώρα του. Οι ακτίνες των τροχών έχουν καλή χύτευση και θα μπορούσαν να μπουν στο ολοκληρωμένο μοντέλο χωρίς πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην ρεαλιστικότητα υπό κλίμακα. Επί του παρόντος το θέμα το αφήνω ως έχει μιας και δεν προτίθεμαι να αγοράσω έτοιμες φωτοχαραγμένες και ίσως δοκιμαστεί η μέθοδος του σύρματος και η δημιουργία εκ του μηδενός. Η κατασκευή θα ξεκινήσει με το που ολοκληρώσω το παρόν post και θα προχωρήσει ανά κατηγορία καθώς η βιβλιογραφική αναζήτηση είναι μεγάλη και τα μέτωπα πρέπει να ανοιχθούν ένα ένα, ειδάλλως θα χαθεί η μπάλα. Γνωρίζω ότι έχω ανοιχτά αρκετά θέματα στο forum που πάγωσαν και με αγχώνει ιδιαίτερα, όμως είπα να ακολουθήσω την καρδιά μου και να ασχοληθώ με ένα νέο σύμπαν για εμένα τόσο σε ό,τι αφορά στη θεματολογία όσο και στην κλίμακα. Σίγουρα όμως δεν τα ξεχνάω, promise! Καλό χειμώνα να έχουμε! (ναι ρε το είπα...)
|
|
|
Post by Φάνης on Aug 20, 2021 15:55:04 GMT 2
Καλή αρχή και καλή επιτυχία Σάκη! Προσωπικά πιστεύω είναι πολύ καλή επιλογή για αρχή στην 1:12 κλίμακα! Θα το παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον! ΥΣ. I hate summer too!
|
|
|
Post by konstantinf on Aug 20, 2021 18:17:52 GMT 2
Καλή επιτυχία κι από μένα! Το θέμα των τροχών είναι θέμα, ίσως το ασθενέστερο σημείο σε ένα κατά τα άλλα πολύ λεπτομερές κιτ. Στην δική μου κατασκευή χρησιμοποίησα τις ζάντες του Fernando Pinto, αλλά αυτό συνεπάγεται σχεδόν διπλασιασμό του κόστους του κιτ. Αν τα καταφέρεις με την μέθοδο του σύρματος, chapeau!
|
|
|
Post by konstantinf on Aug 20, 2021 21:06:26 GMT 2
αν και της κέντρισε το ενδιαφέρον το Fiat Mefistofele Α! και κάτι που ξέχασα: το Mefistofele είναι άλλη κατηγορία, καθώς είναι Protar (με όλα τα υπέρ και τα κατά της μάρκας). Είχα δει μια υπέροχη κατασκευή του στην τελευταία νομίζω έκθεση στην Αθήνα, με ένα σωρό ιδιοκατασκευές επάνω του. Ως προς αυτό, το ενδιαφέρον της κυρίας είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Και μιας και ανέφερα την έκθεση, να θυμίσω ότι φέτος προβλέπεται να γίνει. Και υπάρχει μια υπόσχεση εκ μέρους των Βορείων να κατέλθουν να τα πούμε από κοντά. Ισχύει ακόμα;
|
|
|
Post by Sakis on Aug 20, 2021 21:16:29 GMT 2
Της διάβασα την ιστορία και την συνεπήρε το όλο concept, συν ότι βρίσκει εδιαφέρον το όνομα και την προέλευσή του.
Στα της έκθεσης, ενημερώθηκα πως θα διεξαχθεί αλλά δικαίωμα συμμετοχής ως φυσική παρουσία θα έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί. Και σε αυτό προσωπικά κωλύομαι, οπότε δυστυχώς είναι αδύνατον.
|
|
|
Post by ViL27 on Aug 21, 2021 8:33:05 GMT 2
Καλημέρα Σάκη και καλή επιτυχία! Φιλε και μένα έχει αρχίσει να μου την δίνει το καλοκαίρι,βογκηξαμε από τη ζέστη φετος
|
|
|
Post by gtziaf on Aug 21, 2021 8:45:12 GMT 2
Καλημέρα καλοχειμωνάκηδες. {Spoiler}Φέτος το χειμώνα σας καλώ εδώ πάνω, στις εσχατιές της Ελλάδας, να "μυρίσετε" λίγο χειμώνα με -15, για να αποκαταστήσετε τις σχέσεις σας με το καλοκαίρι... Είναι αλήθεια όμως, ο φετινός καύσωνας ήταν ανυπόφορος. Καλή επιτυχία, Σάκη.
|
|
|
Post by konstantinf on Aug 21, 2021 10:48:00 GMT 2
δικαίωμα συμμετοχής ως φυσική παρουσία θα έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί. Διάβασα τις οδηγίες για την έκθεση και λέει ότι " Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί εκθεσιακοί χώροι κατά την διάρκεια του τριήμερου της έκθεσης υπόκεινται (...) στις υγειονομικές διατάξεις που θα ισχύουν την περίοδο εκείνη." Πιθανότατα αυτό σημαίνει ότι, όπως αναμένεται, για είσοδο σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να επιδεικνύεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από COVID ή πρόσφατο αρνητικό τεστ PCR. Δηλαδή, αν για οποιονδήποτε προσωπικό σου λόγο δεν είσαι εμβολιασμένος, μπορείς πάντα να έρθεις με αρνητικό τεστ .
|
|
|
Post by Φάνης on Aug 21, 2021 12:48:50 GMT 2
Εσείς οι βόρειοι βλέπω ότι μπλέξατε λίγο τώρα! Εμείς του εξωτερικού την έχουμε μια χαρά!
|
|
|
Post by Sakis on Aug 21, 2021 13:23:08 GMT 2
Μακάρι να έχουμε ευνοϊκά δεδομένα έως τότε και στην τακτική γενική συνέλευση των Βορείων θα τεθεί σίγουρα στην ημερήσια διάταξη. "Φτωχό" το σημερινό update με τις εργασίες να συγκεντρώνονται σε 2 κομμάτια πλαστικού όπου εδράζεται το ψυγείο. Από εχθές έως σήμερα ασχολήθηκα μόνο με αυτό καθώς έπρεπε τα δύο να γίνουν ένα και από κάτω να καλυφθούν τα δόντια του ψυγείου. Δεδομένης της διάταξης από κάτω που δυσχεραίνει το στοκάρισμα/τρίψιμο, καλύφθηκε με φύλλο πλαστικού αφού αφαιρέθηκαν τα pins που ευθυγραμμίζουν τα δύο κομμάτια ώστε να πατήσει καλά το φύλλο. Μιας και η κατασκευή δεν θα είναι "ό,τι βλέπει η πεθερά" επέλεξα τον δύσκολο δρόμο. Πολύ χρήσιμο και νεοαποκτηθέν υλικό είναι ο Light Curing στόκος της Tamiya που στεγνώνει σε 2 λεπτά κάτω από λάμπα και είναι πανομοιότυπος με τον εποξικό σε ό,τι αφορά στη μηδενική συρρίκνωση. Στα 17 Ευρώ μέση τιμή σίγουρα δεν είναι φθηνός αλλά μου έλυσε τα χέρια (και μου έκατσε απροβλημάτιστα σαν διαδικασία) καθώς χωρίς αυτόν στη Βιλαρίμπα ακόμα θα έτριβαν... Το φύλλο πλαστικού δεν εκτείνεται μέχρι το χείλος καθώς το κομμάτι σφηνώνει σε διάταξη Π του σκελετού οπότε το πάχος έπρεπε να μείνει ως έχει. Η ίδια βαρετή και επίπονη διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί σε όλα τα κομμάτια του σκελετού με ορισμένα σημεία να είναι αρκετά δυσπρόσιτα.
|
|
|
Post by Φάνης on Aug 21, 2021 13:52:58 GMT 2
Βλέπω ξεκίνησες ζεστά φίλε! Ο σκελετός έχει αρκετές ανάγλυφες βίδες, σκέφτεσαι να τις αλλάξεις/βελτιώσεις; Καλή συνέχεια!
|
|
Antonis
F3 Driver
Αντώνης
|
Post by Antonis on Aug 21, 2021 15:56:04 GMT 2
Καλή αρχή και από εμένα στην κατασκευή ενός αυτοκινήτου θρύλου του μεσοπολέμου. Σάκη στο κιτ δίνετει η επιλογή για την κατασκευή της επιτυχημένης έκδοσης με το μακρύ σασί ή αφορά την μεταγενέστερη έκδοση (Monza) με το κοντό σασί;
|
|
|
Post by Sakis on Aug 21, 2021 16:31:38 GMT 2
Φάνη ακόμα το σκέφτομαι. Άπαξ και τελειώσω με το αρχικό στήσιμο του σασί θα συγκρίνω με φωτό αναφοράς και θα το δω. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα αποτανθώ σε aftermarket set και θα το προσπαθήσω με ό,τι έχω.
Αντώνη αν εννοείς την Lungo ή την Corto τότε μιλάμε για την δεύτερη.
Σας ευχαριστώ θερμά!
|
|
|
Post by konstantinf on Aug 21, 2021 16:49:23 GMT 2
Καλό ξεκίνημα λοιπόν! Σε όλες τις φωτό αναφοράς που έχω, οι βίδες του σασί είναι βαμμένες. Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει λόγος να αντικατασταθούν οι ανάγλυφες με οτιδήποτε άλλο. Κι αν έχεις κάπου περισσευούμενες βιδούλες, φύλαξε τις για στοιχεία του κινητήρα, όπου θα είναι πιο εμφανείς (και άβαφτες). Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by konstantinf on Aug 22, 2021 5:59:14 GMT 2
Δια της απουσίας του λάμπει το ντεπόζιτο καυσίμων στο πίσω μέρος και θα ασχοληθούμε εκτενέστερα όταν έρθει η ώρα του. Προφανώς είχα το μυαλό μου αλλού όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο κι όταν διάβασα την εισαγωγική σου ανάρτηση... Στο συγκεκριμένο μοντέλο (σε αντίθεση με την λιμουζίνα με τον ίδιο κινητήρα και το ελαφρά μακρύτερο σασί) το ρεζερβουάρ βρίσκεται ενσωματωμένο μέσα στην ουρά, πίσω από το κάθισμα του οδηγού. Εξ ου και οι δύο σωλήνες βενζίνης που ξεκινούν χαμηλά από την δεξιά πλευρά της ουράς, η τάπα της βενζίνης στο επάνω μέρος και τα δύο σωληνάκια εξαέρωσης επίσης στο επάνω μέρος. Άντε, γλύτωσες μια ιδιοκατασκευή! Στείλε μου ΡΜ αν έλαβες αυτά που σου έστειλα.
|
|
|
Post by alex78 on Aug 22, 2021 15:30:59 GMT 2
Ακόμα ένας λάτρης του φθινοπώρου - χειμώνα δηλώνει ευθαρσώς παρών και συστρατεύεται στις τάξεις σας!
Σάκη καλή επιτυχία στο πρότζεκτ, δεν θα αναφερθώ σε μεθοδικότητες και εμπειρίες που τις κατέχει με το καντάρι, το θέμα είναι ότι θα δούμε ενδιαφέροντα πράγματα και το πλαστικό να ''αναστενάζει'' στα χέρια σου φίλε.
|
|