|
Post by gtziaf on May 5, 2021 19:01:17 GMT 2
Νεκτάριε, ο Eclipse έρχεται με την 0,35 και η 0,5 είναι η έξτρα. Και αυτός είναι ο λόγος που πρότεινα τον Revolution γιατί στα αυτοκίνητα η 0,5 είναι αυτή που χρειάζεται κατά βάση (Αν ο Νίκος φτιάχνει και αεροπλάνα, τότε αλλάζει το πράγμα, αφού ο Eclipse είναι πιο προηγμένο εργαλείο).
Η μετατροπή του σε 0,5 απαιτεί μπεκ, βελόνα και απόφυση, κάτι ιδιαίτερα κοστοβόρο (που προστίθεται στο αρχικό αυξημένο κόστος του eclipse σε σχέση με τον revolution +40€) με τις τιμές που υπάρχουν σήμερα σε αυτά τα ανταλλακτικά (+60€ περισσότερο από το να αγοράσεις έναν μέτριο αερογράφο) και η αλλαγή τους δεν είναι πρακτική, επίσης. Τέλος, έχοντας και τα 2 εργαλεία στη φαρέτρα, τον Eclipse με την έξτρα 0,5 και τον revolution, ο 2ος αποδίδει καλύτερα με το συγκεκριμένο μπεκ.
Νομίζω είναι ξεκάθαρα αντιληπτή η φύση και η λογική της πρότασης μου.
|
|
|
Post by nektarios on May 5, 2021 21:25:58 GMT 2
Είναι προφανώς αυτονόητο οτι τόσο οι γνώσεις όσο και η εμπειρία σου επί του θέματος είναι ασύγκριτα ευρύτερες από τις αντίστοιχες δικές μου. Αυτό που ήθελα να τονίσω - και μάλλον δεν το έκανα όπως έπρεπε - ήταν η σαφής εμπιστοσύνη μου προς την εταιρία. Από κει και πέρα, το ποιό συγκεκριμένο μοντέλο θα βολέψει καλύτερα τον καθένα εγώ ασφαλώς δεν μπορώ να το γνωρίζω, και επίσης δεν μπορώ και να συγκρίνω τα διάφορα μοντέλα μεταξύ τους, αφού διαθέτω μόνον το ένα... Η μόνη μου ένσταση σε αυτά που γράφεις θα μπορούσε να είναι ως προς την εναλλαγή των βελονών, που προσωπικά δεν τη βρίσκω ιδιαίτερα δύσκολη. Ένα επιπρόσθετο έξοδο όμως είναι σίγουρα, και μάλιστα σεβαστό. Που όμως προσωπικά θεωρώ οτι σε βάθος χρόνου και με την ευελιξία που προσφέρει αξίζει την επένδυση.
|
|
|
Post by nikostheo on May 6, 2021 17:48:08 GMT 2
nektarios @gtziaf Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας με βοήθησαν... κάπως και ίλεω κάπως διότι θεωρώ ότι είναι ένα τεράστιο κομμάτι το θέμα αερογράφος και ο λογος είναι ότι έχουμε να κάνουμε με αραιώσεις, καθαρίσματα, πιπέτες, πιέσεις, ακρυλικά, enamel και lacquer και ήδη το κεφάλι μου κοντεύει να εκραγεί μόνο στην σκέψη ολων αυτων !! Γενικα θεωρω οτι αν υπηρχε μια Bible για τον αερογραφο που θα εμπεριέχει οσα πρέπει να ξέρουμε θα αφαιρούσε ενα μεγάλο βάρος απο το στήθος μου... Υ.Γ Δεν νομίζω να ασχοληθώ τωρα στα κοντα με αεροπλανα η γενικα με κατι αλλο περαν απο αμαξια.
|
|
|
Post by nektarios on May 6, 2021 19:52:05 GMT 2
Βίβλοι κυκλοφορούν πολλές, προτείνω να ξεκινήσεις διαβάζοντας τη δική μου, επειδή είναι η πιο απλή έκδοση! 1) Αγοράζεις έναν αερογράφο (κατά προτίμηση έναν που να καθαρίζει εύκολα), καθώς και ένα κατάλληλο adaptor, για να συνδέσεις τον αερογράφο με το κομπρεσέρ σου. 2) Διαβάζεις προσεκτικά τις οδηγίες λειτουργίας, (απο)συναρμολόγησης και καθαρισμού τού αερογράφου. 3) Παίρνεις τον αερογράφο και το κομπρεσέρ σου, ένα οποιοδήποτε χρώμα της Tamiya και το lacquer thinner τής ίδιας εταιρίας (Χ-20), δυο καλαμάκια του καφέ κι ένα κυπελλάκι από γαλατάκι τού καφέ, καθώς και μερικά κομμάτια sprue για αναδευτήρια, ένα χαρτόνι (όχι λείο) μεγέθους Α3 ή ό,τι τέλος πάντων βρεις, και οπωσδήποτε μάσκα, και κατεβαίνεις στο υπόγειό σου. 4) Εξασφαλίζεις καλό εξαερισμό και φωτισμό. 5) Γεμίζεις το αεροθυλάκιο του κομπρεσέρ και δοκιμάζεις τον αερογράφο χωρίς χρώμα, για να δεις οτι λειτουργεί. 6) Βουτάς το ένα καλαμάκι στο χρώμα (αφού πρώτα το ανακατέψεις καλά), μετά κλείνεις την άλλη άκρη με το δάχτυλό σου, κι έτσι μεταφέρεις ποσότητα χρώματος στο κυπελλάκι του καφέ. 3-4 φορές. 7) Με το καθαρό καλαμάκι κάνεις την ίδια διαδικασία με το lacquer thinner, υπολογίζοντας οι ποσότητες χρώματος και διαλυτικού να είναι περίπου οι ίδιες. Για μεγαλύτερη σιγουριά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις 2 κυπελλάκια ώστε οι ποσότητες να είναι περίπου ίδιες, και μετά να αναμείξεις χρώμα και διαλυτικό. 8) Ρυθμίζεις τον αέρα στη 1 ατμόσφαιρα. 9) Βάζεις το χρώμα στον αερογράφο και ξεκινάς τις δοκιμές επάνω στο χαρτόνι. Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψεις μόνος σου δοκιμάζοντας, "παίζοντας" με τις αραιώσεις και την πίεση του αέρα. Δεν υπάρχουν "σωστές" και "λανθασμένες" λύσεις, χρησιμοποιείς ό,τι σε βολέψει καλύτερα. Φροντίζεις μόνο να μην ξεπεράσεις κάποια όρια, καθώς λ.χ. το πολύ αραιό χρώμα θα "στάζει" επάνω στην επιφάνεια που βάφεις και το πολύ στεγνό θα κάνει τον αερογράφο να "φτύνει". 10) Μόλις τελειώσεις το ψέκασμα, ψεκάζεις όσο χρώμα έχει απομείνει μέχρι να αδειάσει το κυπελλάκι του αερογράφου, ψεκάζεις λίγο σκέτο διαλυτικό ώστε να απομείνει όσο λιγότερο χρώμα γίνεται μέσα στον αερογράφο, και τον καθαρίζεις με πολλή προσοχή, σύμφωνα με τις οδηγίες τού κατασκευαστή. Αμήν!
|
|
|
Post by nikostheo on May 6, 2021 21:38:49 GMT 2
Χαχαχαχ πέθανα με το αμήν 😂 θα το διαβάσω 3-4 φορές ίσως του ρίξω και καμιά αντιγραφή 😂😂
|
|
|
Post by nikostheo on May 11, 2021 23:56:32 GMT 2
|
|
|
Post by gtziaf on May 22, 2021 9:12:20 GMT 2
Νίκο καλημέρα. Για τον τρόπο στήριξης των κομματιών σου έγραψα (κι ανέβασα σχετικές φώτο) στο θέμα της Lamborghini . Τα κροκοδειλάκια δεν τα βρήκα ποτέ ιδιαίτερα χρήσιμα. Οδοντογλυφίδες, ξυλάκια από σουβλάκια, πλατιά ξυλάκια ανακατέματος coctail ή από παγωτά είναι αυτά που χρησιμοποιώ. Για να κολλήσουν πάνω τους τα κομμάτια χρησιμοποιώ παταφιξ, ταινία διπλής και απλή χαρτοταινία. Καλή συνέχεια
|
|
|
Post by konstantinf on May 22, 2021 9:25:07 GMT 2
Εγώ πάλι τα κροκοδειλάκια τα χρησιμοποιώ πολύ, ιδίως για κομμάτια που έχουν άξονα που δεν πρέπει να βαφτεί - ο άξονας κρύβεται μέσα στο κροκοδειλάκι και δεν χρειάζεται ξεχωριστό μασκάρισμα. Επίσης για να βάψω κομμάτια πάνω στο sprue... Φυσικά αυτά ισχύουν για βάψιμο με σπρέι που πιθανώς έχει πιο δύναμη στην δέσμη και χρειάζεται καλύτερο κράτημα...
|
|
|
Post by nikostheo on May 27, 2021 11:52:10 GMT 2
Εγώ πάλι τα κροκοδειλάκια τα χρησιμοποιώ πολύ, ιδίως για κομμάτια που έχουν άξονα που δεν πρέπει να βαφτεί - ο άξονας κρύβεται μέσα στο κροκοδειλάκι και δεν χρειάζεται ξεχωριστό μασκάρισμα. Επίσης για να βάψω κομμάτια πάνω στο sprue... Φυσικά αυτά ισχύουν για βάψιμο με σπρέι που πιθανώς έχει πιο δύναμη στην δέσμη και χρειάζεται καλύτερο κράτημα... Εχθές έκανα και τα δύο που είπες, όσα ήθελαν λίγο καθάρισμα και είχαν κάποια περισσεύματα γενικά τα έκοψα τα καθάρισα και τα έπιασα με κροκοδειλακια, τα υπόλοιπα που ήταν πιο μικρά και δεν χρειάζονταν κάποιο καθάρισμα τα ασταρωσα πάνω στο sprue σμρ θα δείξει τι πετύχαμε!
|
|
|
Post by Sakis on May 30, 2021 21:26:48 GMT 2
Γενικά προσπάθησε να τα στερεώνεις με blue tack, ταινία διπλής όψης κλπ. πάνω σε ξυλάκια ή οτιδήποτε άλλο. Βάψιμο πάνω στο sprue δεν ενδείκνυται καθώς κατά την αφαίρεση και το καθάρισμα εκτός του ότι θα αποκαλύψεις σημείο που χρειάζεται έξτρα βάψιμο, σίγουρα θα "φας" και ήδη υπάρχον. Οπότε στη διόρθωση με επαναληπτικό βάψιμο δεν γίνεται να πετύχεις ομοιόμορφο αποτέλεσμα (και αν πετύχεις σίγουρα θα έχεις ξοδέψει περαιτέρω κόπο και χρόνο). Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by nikostheo on May 30, 2021 23:07:35 GMT 2
Γενικά προσπάθησε να τα στερεώνεις με blue tack, ταινία διπλής όψης κλπ. πάνω σε ξυλάκια ή οτιδήποτε άλλο. Βάψιμο πάνω στο sprue δεν ενδείκνυται καθώς κατά την αφαίρεση και το καθάρισμα εκτός του ότι θα αποκαλύψεις σημείο που χρειάζεται έξτρα βάψιμο, σίγουρα θα "φας" και ήδη υπάρχον. Οπότε στη διόρθωση με επαναληπτικό βάψιμο δεν γίνεται να πετύχεις ομοιόμορφο αποτέλεσμα (και αν πετύχεις σίγουρα θα έχεις ξοδέψει περαιτέρω κόπο και χρόνο). Καλή συνέχεια! Ένα χέρι ασταρι έριξα σε λεβιεδες, τιμόνια κλπ που όπως πρόσεξα δεν χρειάζονται καθάρισμα εκτός τα στηρίγματα τους, επίσης συμφωνώ σε αυτό που λες αλλά ήθελα να πειραματιστω και εγώ !
|
|
|
Post by nikostheo on Jun 4, 2021 12:19:05 GMT 2
|
|
|
Post by nektarios on Jun 6, 2021 23:36:03 GMT 2
Γενικά προχωράει πολύ ικανοποιητικά, το χρώμα δείχνει να έχει στρώσει πολύ ωραία (ας μη ξεχνάμε οτι το ασημί δεν είναι από τα "εύκολα" χρώματα...) και η βελτίωσή σου είναι μεγάλη! Για τα τελευταία σου ρωτήματα δεν ξέρω να σου πω κάτι, για τα 2 σκουπιδάκια όμως θα έκανα το εξής: επειδή η αφαίρεσή τους μπορεί αν γίνει μόνο με ξύσιμο και - λόγω του ασημί χρώματος - το σημείο εκείνο θα δείχνει χρωματικά πολύ διαφορετικό και άσχημο, για το πίσω σκουπιδάκι δεν θα έκανα τίποτα (επιστημονική η μέθοδός μου, δεν μπορείς να πεις...), ενώ αυτό πάνω από το φανάρι θα το αφαιρούσα με ένα κοφτερό κοπίδι και με πολλήηηηη προσοχή, και μετά θα τοποθετούσα μια μικρή διακριτκή χαλκομανία (V-Spec ή κάτι ανάλογο). Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by konstantinf on Jun 7, 2021 7:39:51 GMT 2
Μπράβο Νίκο! Μ' αρέσει που εντοπίζεις και σημειώνεις τις όποιες ατέλειες ώστε να τις αποφύγεις σε μελλοντικές κατασκευές. Γενικά το αποτέλεσμα είναι πολύ ωραίο. Και σχετικά με την γλωσσολογική σου απορία: Body = Αμάξωμα.
|
|
|
Post by nikostheo on Jun 11, 2021 19:46:10 GMT 2
Γενικά προχωράει πολύ ικανοποιητικά, το χρώμα δείχνει να έχει στρώσει πολύ ωραία (ας μη ξεχνάμε οτι το ασημί δεν είναι από τα "εύκολα" χρώματα...) και η βελτίωσή σου είναι μεγάλη! Για τα τελευταία σου ρωτήματα δεν ξέρω να σου πω κάτι, για τα 2 σκουπιδάκια όμως θα έκανα το εξής: επειδή η αφαίρεσή τους μπορεί αν γίνει μόνο με ξύσιμο και - λόγω του ασημί χρώματος - το σημείο εκείνο θα δείχνει χρωματικά πολύ διαφορετικό και άσχημο, για το πίσω σκουπιδάκι δεν θα έκανα τίποτα (επιστημονική η μέθοδός μου, δεν μπορείς να πεις...), ενώ αυτό πάνω από το φανάρι θα το αφαιρούσα με ένα κοφτερό κοπίδι και με πολλήηηηη προσοχή, και μετά θα τοποθετούσα μια μικρή διακριτκή χαλκομανία (V-Spec ή κάτι ανάλογο). Καλή συνέχεια! Ευχαριστώ για το σχόλιο σου το άφησα όπως ήταν !
|
|
|
Post by nikostheo on Jun 11, 2021 19:48:48 GMT 2
Μπράβο Νίκο! Μ' αρέσει που εντοπίζεις και σημειώνεις τις όποιες ατέλειες ώστε να τις αποφύγεις σε μελλοντικές κατασκευές. Γενικά το αποτέλεσμα είναι πολύ ωραίο. Και σχετικά με την γλωσσολογική σου απορία: Body = Αμάξωμα. Καλά το έλεγα λοιπόν!! Εχθές επιχείρησα επένδυση καρμπον (στο κάτω μέρος) αλλά δεν πέτυχε και πρέπει να το αφαιρέσω τώρα
|
|