|
Post by alex78 on Mar 31, 2020 12:58:43 GMT 2
Δεν θα το έλεγα ξενέρα, μάλλον αναμενόμενο αφού είναι μέσα στη φύση των κιτ περιορισμένης παραγωγής. Ξενέρα είναι να έχει λάθος σχήμα, λάθος λάστιχα (π.χ. την αλφα 33 1/24 μου) κλπ. Οι χαλκομανίες τους επίσης, είναι στα όρια του ξενερωτικού, όπως και τα πλαίσια των παραθύρων της Beta (το χειρότερο κομμάτι του κιτ).
Στα λόγια μου έρχεσαι Γιώργο, μια ποιοτική καρτέλα πόσο να ανεβάζει το κόστος σε μιάς τέτοιας τιμής κίτ...? Τα πλαίσια των παραθύρων πάλι ανούσια πολυπλοκότητα.
Τέλος πάντων κουβέντα να γίνεται , όσοι είναι έξω από τον χορό....
|
|
|
Post by gtziaf on Mar 31, 2020 13:26:11 GMT 2
[ Στα λόγια μου έρχεσαι Γιώργο, μια ποιοτική καρτέλα πόσο να ανεβάζει το κόστος σε μιάς τέτοιας τιμής κίτ...?
Δεν είναι θέμα κόστους, Αλέξη, αλλά φιλοσοφίας. Από όσο ξέρω τουλάχιστον. Μια λύση τύπου Cartograf θα ήταν η ενδεδειγμένη, ας πούμε. Αλλά προτιμούν να τα φτιάχνουν αυτοί, πρώτον για να μην περιορίζετε ο ρυθμός παραγωγής του ενός μοντέλου τον μήνα και δεύτερο για να μην έχουν πρόσβαση στα cad αρχεία τους τρίτοι. Παλιότερα υπήρχαν αντιγραφές, από μεγάλες εταιρείες κατασκευής πλαστικών κιτ, καλουπιών της χίρο. Μάλιστα ήταν ένας από τους λόγους που περιόρισαν τα 1/24 και 1/20 κιτ τους, στο ελάχιστο.
|
|
|
Post by alex78 on Mar 31, 2020 13:46:25 GMT 2
Δεν είναι θέμα κόστους, Αλέξη, αλλά φιλοσοφίας. Από όσο ξέρω τουλάχιστον. Μια λύση τύπου Cartograf θα ήταν η ενδεδειγμένη, ας πούμε. Αλλά προτιμούν να τα φτιάχνουν αυτοί, πρώτον για να μην περιορίζετε ο ρυθμός παραγωγής του ενός μοντέλου τον μήνα και δεύτερο για να μην έχουν πρόσβαση στα cad αρχεία τους τρίτοι. Παλιότερα υπήρχαν αντιγραφές, από μεγάλες εταιρείες κατασκευής πλαστικών κιτ, καλουπιών της χίρο. Μάλιστα ήταν ένας από τους λόγους που περιόρισαν τα 1/24 και 1/20 κιτ τους, στο ελάχιστο.
Μοντελιστική κατασκοπεία!
|
|
|
Post by gtziaf on Mar 31, 2020 19:14:10 GMT 2
Δεν είναι θέμα κόστους, Αλέξη, αλλά φιλοσοφίας. Από όσο ξέρω τουλάχιστον. Μια λύση τύπου Cartograf θα ήταν η ενδεδειγμένη, ας πούμε. Αλλά προτιμούν να τα φτιάχνουν αυτοί, πρώτον για να μην περιορίζετε ο ρυθμός παραγωγής του ενός μοντέλου τον μήνα και δεύτερο για να μην έχουν πρόσβαση στα cad αρχεία τους τρίτοι. Παλιότερα υπήρχαν αντιγραφές, από μεγάλες εταιρείες κατασκευής πλαστικών κιτ, καλουπιών της χίρο. Μάλιστα ήταν ένας από τους λόγους που περιόρισαν τα 1/24 και 1/20 κιτ τους, στο ελάχιστο. Μοντελιστική κατασκοπεία! Μπα, πιο απλά. Αγοράζεις ένα χίρο και το αντιγράφεις. Αν σκεφτείς ποια γιαπωνέζικη εταιρεία (με άδεια... να σκοτώνει... εεε για ferrari) σταμάτησε να βγάζει κιτ και κάνει μόνο επανεκδόσεις, θα καταλάβεις. Οι κυκλοφορίες της τόσο στην 1/20 όσο και στην 1/24, συμπίπτουν με παλιότερα χίρο.
|
|
|
Post by alex78 on Mar 31, 2020 19:45:13 GMT 2
Μπα, πιο απλά. Αγοράζεις ένα χίρο και το αντιγράφεις. Αν σκεφτείς ποια γιαπωνέζικη εταιρεία (με άδεια... να σκοτώνει... εεε για ferrari) σταμάτησε να βγάζει κιτ και κάνει μόνο επανεκδόσεις, θα καταλάβεις. Οι κυκλοφορίες της τόσο στην 1/20 όσο και στην 1/24, συμπίπτουν με παλιότερα χίρο.
Κατάλαβα, ονόματα δεν λέμε, συνειδήσεις και καταστάσεις δεν θίγουμε....
|
|
paparadiation
GP3 Driver
paparadiation
Δημήτρης Μαυροειδής
|
Post by paparadiation on Apr 1, 2020 10:08:27 GMT 2
Καλημερα, ωραια προχωραει το θηριο! Αγοράζεις ένα χίρο και το αντιγράφεις. Μου φαινεται εξαιρετικα απιθανο απο τεχνικης αποψης καποιος να παρει ενα λιμιτεδ ραν κιτ του Χιρο και να το αντιγραψει για μαζικη παραγωγη σε πλαστικο. Δεν ειναι μονο η διαφορετικη φιλοσοφια που στηνονται τα κιτ. Αρκει να δει κανεις τις διαφορες στο σχημα στην 126C2 και θα καταλαβει Το οτι συμπιπτουν κυκλοφοριες δε μου λεει τιποτα, διοτι τοτε ειναι σαν να λεμε οτι στα στρατιωτικα/αεροπορικα θεματα οι παντες αντιγραφουν τους παντες. Το να κυκλοφορησουν ταυτοχρονα το ιδιο κιτ εχει συμβει και με την Lotus 79 μεταξυ των μεγαλων γιαπωνεζοι. Μακαρι να συνεχιζε ο "κλεφτης" να κυκλοφοραγε και αλλες F1 οπως τις MP4/5, MP4/6, τις early 90s Williams, την 641 κλπ κλπ, καθως δεν εχουν ολοι τη δυνατοτητα να σκανε 300αρια για ενα κιτ 1/20. Οι δε αδειες της φεραρι ειναι πονεμενη ιστορια και γιαυτο σταματησε η Χιρο την παραγωγη των φεραρι σε ολες τις κλιμακες, και οχι μονο στην 1/20-1/24 επειδη την αντιγραφανε. Εν παση περιπτωσει, θα ηθελα καποιο λινκ να τα στηριζετε ολα αυτα γιατι περισσοτερο μου μοιαζει μου ειπε ο ετσι που του ειπε ο ετσι που ξερει καποιον κλπ κλπ κλπ
|
|
|
Post by gtziaf on Apr 1, 2020 12:17:30 GMT 2
Καλημερα, ωραια προχωραει το θηριο! Αγοράζεις ένα χίρο και το αντιγράφεις. Μου φαινεται εξαιρετικα απιθανο απο τεχνικης αποψης καποιος να παρει ενα λιμιτεδ ραν κιτ του Χιρο και να το αντιγραψει για μαζικη παραγωγη σε πλαστικο. Δεν ειναι μονο η διαφορετικη φιλοσοφια που στηνονται τα κιτ. Αρκει να δει κανεις τις διαφορες στο σχημα στην 126C2 και θα καταλαβει Το οτι συμπιπτουν κυκλοφοριες δε μου λεει τιποτα, διοτι τοτε ειναι σαν να λεμε οτι στα στρατιωτικα/αεροπορικα θεματα οι παντες αντιγραφουν τους παντες. Το να κυκλοφορησουν ταυτοχρονα το ιδιο κιτ εχει συμβει και με την Lotus 79 μεταξυ των μεγαλων γιαπωνεζοι. Μακαρι να συνεχιζε ο "κλεφτης" να κυκλοφοραγε και αλλες F1 οπως τις MP4/5, MP4/6, τις early 90s Williams, την 641 κλπ κλπ, καθως δεν εχουν ολοι τη δυνατοτητα να σκανε 300αρια για ενα κιτ 1/20. Οι δε αδειες της φεραρι ειναι πονεμενη ιστορια και γιαυτο σταματησε η Χιρο την παραγωγη των φεραρι σε ολες τις κλιμακες, και οχι μονο στην 1/20-1/24 επειδη την αντιγραφανε. Εν παση περιπτωσει, θα ηθελα καποιο λινκ να τα στηριζετε ολα αυτα γιατι περισσοτερο μου μοιαζει μου ειπε ο ετσι που του ειπε ο ετσι που ξερει καποιον κλπ κλπ κλπ Υπήρχε δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο με τα αποτέλεσμα να τα έχουμε δει και είναι γεγονός (δυστυχώς η μία σταμάτησε να βγάζει κιτ και είναι κρίμα γιατί όπως λες για τη ήταν μια εναλλακτική επιλογή ποιο κοντά σε αυτό που μπορούμε να πληρώσουμε ). Το δικαστικό ρεπορτάζ στην Ιαπωνία προφανώς δεν μπορεί να το παρακολουθήσει κανένας, ούτε να το επιβεβαιώσει, αλλά την πηγή μου (ο αντιπρόσωπος - χορηγός στη σελίδα στο FB), τη θεωρώ αρκετά αξιόπιστη. Επίσης, δεν μπορείς να αντιγράψεις ένα - προς ένα κιτ τύπου χίρο. Δεν έχει νόημα, προφανώς. Θεωρώ ότι τα χίρο χρησιμοποιούταν ως short cut, σε μετρήσεις κλπ. Το τι και πως το κάναν με τα CAD τους μετά, είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο Τέλος, τα έχεις μπερδέψει λίγο. Η χίρο σταμάτησε, κατά βάση, τα 1/20 - 1/24 και στράφηκε στην 1/12 , πολύ πριν συμβεί το γεγονός με την άδεια της Ferari. Ανεξάρτητα πράγματα μεταξύ τους.
|
|
paparadiation
GP3 Driver
paparadiation
Δημήτρης Μαυροειδής
|
Post by paparadiation on Apr 1, 2020 13:29:17 GMT 2
Αμα το λεει ο αντιπροσωπος του χιρο παω πασο Δεν τα εχω μπερδεψει, μαλλον δεν το εγραψα πιο κατανοητα: δεν αναφερομαι στο αν σταματησε να βγαζει 1/20-1/24 γενικα, αλλα αναφερομαι στην αδεια της Φεραρι την οποια δεν ανανεωσε καποια στιγμη για 1/20-1/24, κρατησε αυτη για 1/12 και τελικα δεν την ανανεωσε ουτε αυτη. Και αυτο, διοτι 1/20-1/24 συνεχιζει να βγαζει, απλα οχι με τον ρυθμο που εβγαζε παλια καθως πλεον κυκλοφορει ενα δωδεκαρι το μηνα. Ενηγουεη δεν εχει και πολυ νοημα αυτη η κουβεντα, διοτι βασιζεται σε εικασιες και γουισφουλ θινκινγκ. Αμα εν ετη 2020 καποιος παει σε δικαστηριο και μπορει να αποδειξει οτι καποιος του "αντεγραψε" ενα ρητηνενιο σορτ ραν κιτ και το εβγαλε σε μαζικη παραγωγη, μαγκια του. Επισης αν παλι εν ετη 2020 δεν μπορει καποιος να βρει 100 φωτογραφιες, σχεδια 3 οψεων και ενα παλικαρι να ξερει CAD, ειναι μπακαλης. Τωρα εξηγηται λοιπον γιατι ολα αυτα τα κιτ της @#D!@$% εχουν εφαρμογη σαν του Χιρο Καλη συνεχεια
|
|
|
Post by gtziaf on Apr 1, 2020 14:06:20 GMT 2
Αν ΄δεν ήταν πληροφορίες 3ου και "γουισφουλ θινκινγκ" θα έγραφα και το όνομα (ή τα ονόματα ). Επίσης, σωστά αυτά που λες αλλά δεν μιλάμε για το '20, αλλά για το '11 - '12. Χαώδης διαφορά, σχεδόν άλλη εποχή, στους τομείς που συζητάμε. Καλή συνέχεια, επίσης
|
|
|
Post by gtziaf on Apr 5, 2020 17:37:36 GMT 2
Η πρόοδος στο αμάξωμα συνεχίστηκε και αυτό το ΠΣΚ, με το εμπρός μέρος. Αρχικά κολλήθηκε η εμπρός αεροτομή και η ένωση στοκαρίστηκε, αφού στο πραγματικό είναι "σώμα" με τη μύτη κι όχι ξεχωριστό πάνελ. Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκαν οι γρίλιες εξαγωγής του αέρα για τη την ψύξη των φρένων. περιμετρικά αυτών, άνοιξα μερικές τρύπες για να τοποθετηθούν αντίστοιχα rivets. Η εφαρμογή του τελικά εμπρός τμήματος ήταν εύκολη διαδικασία. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να ξυρίσω, με το design knife της tamiya, το χείλος του καπό, να το ομαλοποιήσω με 600άρι ντουκόχατο και ως δια μαγείας, κάθισε σωστά. Στο κάτω μέρος, εκτός από τον πίρο συγκράτησης που δίνει το κι, πρόσθεσα ένα μικρό μεντεσέ, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της συναρμογής. Όχι τόσο στο τέλος, αλλά όταν αφού βάψω τα κομμάτια ξεχωριστά, θα τα ενώσω και θα τα βάψω ένα χέρι όλα μαζί για να μην έχουμε αποκλίσεις στην απόχρωση. Τέλος, στους κενούς χρόνους συναρμολόγησα τις γρίλιες (δεν είναι απόλυτα πιστή αναπαράσταση του πραγματικού) και γυάλισα το λευκό μέταλλο της κλασσικής μάσκας των lancia, για να γίνει χρωμιομένο. Αυτά και για σήμερα. Εξακολουθούν να είναι λίγο άνοστα, αλλά απαραίτητα για την πρόοδο της κατασκευής. Στο επόμενο θα ασχοληθούμε με το πιο ατίθασο πίσω καπό. Να έχετε μια δημιουργική εβδομάδα, πάντα με πολύ προσοχή.
|
|
|
Post by konstantinf on Apr 5, 2020 17:50:58 GMT 2
Τα του αμαξώματος μια χαρά, Γιώργο. Τέλος, στους κενούς χρόνους συναρμολόγησα τις γρίλιες (δεν είναι απόλυτα πιστή αναπαράσταση του πραγματικού) Εμένα κυρίως μου χτυπάει στο μάτι η άνιση απόσταση ανάμεσα στις γρίλιες και τα κενά που αφήνουν στο πλάι πίσω από το πλαίσιο της μάσκας... Διορθώνεται αυτό; Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by gtziaf on Apr 6, 2020 9:50:36 GMT 2
Εμένα κυρίως μου χτυπάει στο μάτι η άνιση απόσταση ανάμεσα στις γρίλιες και τα κενά που αφήνουν στο πλάι πίσω από το πλαίσιο της μάσκας... Διορθώνεται αυτό; Καλή συνέχεια! Ιταλική ποιότητα κατασκευής... Το κενό στο πάνω μέρος σωστά υπάρχει και θα έπρεπε να υπάρχει κι ένα στη μέση, σύμφωνα με φώτο του πραγματικού. Όπως σωστά, η 2η και 6η γρίλια (οι πρώτες πάνω -κάτω που φαίνονται στην ουσία) σωστά απέχουν περισσότερο από τη βάση και την κορυφή σε σχέση με τις ενδιάμεσες. Οτιδήποτε άλλα δεν είναι εμφανές δια ζώσης, τουλάχιστον για μένα. Παρεμπίπτοντος τα έβαψα χτες, οπότε ανεβάζω άλλες δύο φώτο. ΥΓ. Το λάθος της hiro, είναι ότι στην πραγματικότητα οι γρίλιες έχουν ελάχιστο πλάτος και τοποθετούνται εμπρός από τη βάση του ρύγχους κι όχι χωνευτά σε αυτό. Τώρα αν κάτι μου ξέφυγε κατασκευαστικά 0.1 ή 0.2 mm, ΟΚ μπορεί, και είναι το φυσιολογικό σε μια δύσκολη κατασκευή με PE, όπου συν τις άλλοις δεν πρέπει να φαίνονται οι κολλήσεις. Καλημέρα
|
|
paparadiation
GP3 Driver
paparadiation
Δημήτρης Μαυροειδής
|
Post by paparadiation on Apr 6, 2020 10:45:51 GMT 2
Καλημερα καλη εβδομαδα. Το γυαλισμα στη μασκα ειναι σπεσιαλ! Για τo σχημα και τις αποστασεις κατι δεν καθεται καλα στο ματι. Εκανα κατι φωτοσοπ σε μια φωτογραφια ΄και φαινεται οι γριλιες να μην αφηνουν κενο.
|
|
|
Post by gtziaf on Apr 6, 2020 11:29:06 GMT 2
Ευχαριστώ, Δημήτρη. Η μαρτίνι (1981), σύμφωνα με τις οδηγίες τις χίρο πάντα, έχει άλλες γρίλιες, με διαφορετικά κάθετα στηρίγματα, που πάνε εντελώς πίσω από τη μάσκα και κάποιες λάμες είναι διαφορετικές (περισσέψανε στα φωτοχαραγμένα). Στη πρώτη σελίδα του πόστ, έχω ανεβάσει τις οδηγίες όπου φαίνονται οι επιλογές για τις διάφορες εκδόσεις. Η φώτο που ανεβάζεις είναι από ανακατασκευασμένη και δεν έχει σχέση με καμιά από τις 3 διατάξεις που δίνει το κιτ (μοιάζει περισσότερο με τις κοντής, που ταιριάζουν πιο πολύ με το αυτοκίνητο παραγωγής, αν θυμάμαι σωστά). Μπορεί βέβαια και να ξαστόχησαν στη hiro (δεν θα ήταν η πρώτη φορά, εξάλλου ξαστόχησαν στο πλάτος), αλλά φαίνεται να έχουν κάνει ερευνά, αφού δίνουν διαφορετικές επιλογές για τις τρεις εκδόσεις του αυτοκινήτου (κοντή, '80, '81). Όπως και να έχει συζητάμε για 0.1 με 0.2 χιλιοστά που δεν φαίνονται με το μάτι αλλά μόνο στο σούπερ μάκρο. Καλημέρα
|
|
|
Post by gtziaf on Apr 12, 2020 12:53:13 GMT 2
Μετά το κεντρικό τμήμα, το εμπρός καπό ήρθε η σειρά του καλύμματος του κινητήρα. Εδώ η εφαρμογή ήταν πραγματική προβληματική και άρα οι εργασίες ήταν πιο χρονοβόρες. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Αρχικά τοποθετήθηκαν οι μεντεσέδες που δίνει το κιτ και το καπό συνδέθηκε με το κεντρικό τμήμα, του αμαξώματος. Η σύνδεση έγινε με καρφίτσες που μπαινοβγαίνουν εύκολα. Στο τέλος θα βάλω rivets. Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον αποκαρδιωτικό, με διαφορετικού τύπου προβλήματα τόσο στην αριστερή όσο και πλευρά του καπό. Προσπαθώντας να καταλάβω το τις πταίει, αντιλήφθηκα ότι το αμάξωμα "άνοιγε" λίγο όταν έμπαινε στο σασί. Για να προσομοιάσω αυτό το στρεσάρισμα πρόσθεσα μια μεταλλική ράβδο, ανάλογου μήκους. Έτσι το κεντρικό τμήμα "άνοιξε", όσο θα άνοιγε, αν εφάρμοζε στο σασί και πλέον μπορούσα να δουλέψω στις σωστές διαστάσεις και οι επεμβάσεις μου να έχουν νόημα. . Οι επεμβάσεις στο αριστερό μέρος αφορούσαν την προσθήκη πλαστικού για να κλείσει το κενό συναρμογής και αρκετό τρίψιμο για να ακολουθεί το καπό τις καμπύλες του αμαξώματος και τούμπαλιν. Στα δεξιά, το κάτω μέρος του καπό είχε κλίση προς τα μέσα (πιθανό "σκέβρωσε" η ρητίνη ή ήταν εξαρχής κακοκαλουπαρισμένη), οπότε στο σημείο αυτό πρόσθεσα φύλλα πλαστικού και στόκο. Αντίστοιχα έτριψα εσωτερικά, για να μειωθεί το αυξημένο πάχος. Ακολούθησε αρκετό τρίψιμο και επαναστοκαρίσμα, ώστε η προσθετική να μην είναι εμφανής κατά το αστάρωμα. Κάπου εκεί ασχολήθηκα με τις γρίλιες ψύξης του τούρμπο, που βρίσκονται στη βάση της αεροτομής. Αυτό το χαρακτηριστικό των Beta, είναι δύσκολο να αναπαρασταθεί ακριβώς υπό κλίμακα και η λύση της χίρο δεν είναι 100%. Πριν ξεκινήσω δοκιμές του συγκεκριμένου τμήματος, άνοιξα τρύπες για rivet και δοκίμασα διάφορές σίτες, αφού αυτή που δίνει το κιτ έχει πολύ αραιή πλέξη η οποί ξεφτίζει εύκολα. Το καλό είναι ότι το συγκεκριμένο έχει μόνο μια σίτα και όχι δύο, όπως οι περισσότερες Beta.
|
|
|
Post by gtziaf on Apr 12, 2020 12:59:06 GMT 2
Έχοντας τρίψει το πίσω μέρος και ασταρώσει το εμπρός, ήρθες η ώρα της γενικής δοκιμής με το σασί. Αφαιρέθηκε η μεταλλική ράβδος, καθαρίστηκε ο πάγκος και η δοκιμή πραγματοποιήθηκε. Αυτά για σήμερα, να έχετε μια καλή και δημιουργική Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι δύσκολο με τις απαγορεύσεις να τη ζήσουμε, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά μπορούμε να το κάνουμε εσωτερικά. Οπότε, ευχομαι στον καθένα σας προσωπικά, τα νοήματα που απορρέουν από την θυσία του Κυρίου μας, να γίνουν πράξη στην ζωή μας. Χρόνια πολλά
|
|