|
Post by Sakis on Jan 30, 2020 15:09:34 GMT 2
Γενικά είναι καλό να γίνεται μια σωστή προετοιμασία για να αποφεύγονται στραβές και άσκοπα ξεβαψίματα που καθυστερούν και κουράζουν.
Προφανώς πρέπει όλα τα κομμάτια να αφαιρούνται από τα πλαίσια όπως είπε ο Γιώργος, να καθαρίζονται και να δοκιμάζεται η εφαρμογή τους. Έχουν τύχει αβαρίες σε κομμάτια που το dry fit ήταν άριστο και μετά το χρώμα και το βερνίκι δεν υπήρχε σωστή εφαρμογή, πόσο μάλλον όταν το κομμάτι θα αφαιρεθεί, θα φύγει χρώμα στο τρίψιμο και μπορεί ξαφνικά να ανακαλύψεις ότι θέλει "καλίμπρα".
Οπότε καλό καθάρισμα, δοκιμαστικές εφαρμογές, πλύσιμο, αστάρι, μικροδιορθώσεις, τελικό πλύσιμο και βάψιμο καλύτερα με πιο αραιωμένο χρώμα και σιγά σιγά παρά βιασύνη και πιθανές στραβές. Προφανώς δεν σημαίνει ότι αν τα κάνεις όλα σωστά θα είσαι 100% εντάξει αλλά όπως λένε και στη Γηραιά Αλβιώνα "Better work for 1 hour and spray for 5 minutes than work for 5 minutes and spray for 1 hour".
|
|
|
Post by czt on Jan 30, 2020 15:29:00 GMT 2
Γενικά είναι καλό να γίνεται μια σωστή προετοιμασία για να αποφεύγονται στραβές και άσκοπα ξεβαψίματα που καθυστερούν και κουράζουν. Προφανώς πρέπει όλα τα κομμάτια να αφαιρούνται από τα πλαίσια όπως είπε ο Γιώργος, να καθαρίζονται και να δοκιμάζεται η εφαρμογή τους. Έχουν τύχει αβαρίες σε κομμάτια που το dry fit ήταν άριστο και μετά το χρώμα και το βερνίκι δεν υπήρχε σωστή εφαρμογή, πόσο μάλλον όταν το κομμάτι θα αφαιρεθεί, θα φύγει χρώμα στο τρίψιμο και μπορεί ξαφνικά να ανακαλύψεις ότι θέλει "καλίμπρα". Οπότε καλό καθάρισμα, δοκιμαστικές εφαρμογές, πλύσιμο, αστάρι, μικροδιορθώσεις, τελικό πλύσιμο και βάψιμο καλύτερα με πιο αραιωμένο χρώμα και σιγά σιγά παρά βιασύνη και πιθανές στραβές. Προφανώς δεν σημαίνει ότι αν τα κάνεις όλα σωστά θα είσαι 100% εντάξει αλλά όπως λένε και στη Γηραιά Αλβιώνα "Better work for 1 hour and spray for 5 minutes than work for 5 minutes and spray for 1 hour". Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου όπως και με τους προλαλήσαντες αλλά η εμπειρία έρχεται με τριβή ( που στα φ1 είναι ουσιαστικά το 3 που κάνω άρα δεν υπάρχει γιατί πάμε για βελτίωση και όχι στασιμότητα ) που ακόμα είναι μικρή και έχει τεράστια διαφορά από τα αυτοκίνητα . Τώρα επειδή η παρέα μας είναι δοτική μέσα στο Φεβρουάριο μπορούμε να κάνουμε μια μάζωξη στη σπηλιά μου ( ελπιζω να τη φτιάξω καλύτερα ) για ανταλαγη απόψεων σκέψεων κλπ φυσικά με σάντουιτς και επειδή έχω μια κοινή αδυναμία θα έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις
|
|
|
Post by nektarios on Jan 30, 2020 19:55:49 GMT 2
Το ότι χθες τη γλίτωσες επειδή ήμουν τόσο απορροφημένος με τις βαθυστόχαστες (;; σκέψεις μου ώστε δεν πρόλαβα να πιω ούτε νερό, δεν σημαίνει ότι θα είσαι πάντα τόσο τυχερός! 😁 Την επόμενη φορά, θα δεις τι θα πάθεις! 😋 Πάντως χθες η φιλοξενία ήταν υποδειγματική, έφυγα πολλαπλά ωφελημένος (και υλικά, όπως θα μάθετε σύντομα), 😉 🤗 και πιστεύω ότι η ιδέα για συνάντηση της Ομάδας στη "σπηλιά του θησαυρού" αξίζει να υλοποιηθεί άμεσα! Επί της ουσίας, προσυπογράφω όσα έγραψαν Γιώργος και Σάκης και θα προσπαθήσω να τα εφαρμόσω κι εγώ, μπας και καταφέρω κάποια στιγμή να φτιάξω μοντέλο με φινίρισμα της προκοπής... 🙂 Καλή συνέχεια!
|
|
|
Post by czt on Jan 30, 2020 22:30:05 GMT 2
Το ότι χθες τη γλίτωσες επειδή ήμουν τόσο απορροφημένος με τις βαθυστόχαστες (;; σκέψεις μου ώστε δεν πρόλαβα να πιω ούτε νερό, δεν σημαίνει ότι θα είσαι πάντα τόσο τυχερός! 😁 Την επόμενη φορά, θα δεις τι θα πάθεις! 😋 Πάντως χθες η φιλοξενία ήταν υποδειγματική, έφυγα πολλαπλά ωφελημένος (και υλικά, όπως θα μάθετε σύντομα), 😉 🤗 και πιστεύω ότι η ιδέα για συνάντηση της Ομάδας στη "σπηλιά του θησαυρού" αξίζει να υλοποιηθεί άμεσα! Επί της ουσίας, προσυπογράφω όσα έγραψαν Γιώργος και Σάκης και θα προσπαθήσω να τα εφαρμόσω κι εγώ, μπας και καταφέρω κάποια στιγμή να φτιάξω μοντέλο με φινίρισμα της προκοπής... 🙂 Καλή συνέχεια! Η σπηλια μου και εγω παντα ανοιχτη για ολους τους καλους φιλους! χαρα μου να σας φιλοξενω καθε μερα ! οτι θελετε εγω θα σας το δινω!
|
|
|
Post by czt on Jan 31, 2020 15:44:55 GMT 2
Κωστή, πολύ καλύτερες οι φώτο τώρα. Ακολούθησε αυτό το φορματ και στα επόμενα. Τώρα για το βάψιμο, έχεις ρίξει πολύ χρώμα μαζί (βαριά - wet χέρια), με συνέπεια να αντιδράσει με το πλαστικό και να γίνει σαγρέ. Τα zero ψεκάζονται σε πολλά, απαλά χέρια (mist coats). Τρίψε με διχίλιαρο και ρίξε βερνίκι, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Επίσης, βλέπω κομμάτια πάνω στα sprue. Πριν βάψουμε κάνουμε δοκιμαστικές εφαρμογές ώστε να ξέρουμε τι μας περιμένει και να γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές. Καλή συνέχεια Αλλη μια ερωτηση για πολλους θα θεωρηθει χαζι κλπ αλλα πιστευω οποιος μπαινει στο κομματι του αυτοκινητου για πρωτη η γενικα στο μοντελισμο πρωτη φορα θα το βοηθήσουμε πιστευω. Η ερωτηση ειναι η εξης κοβουμε ολα τα κομματια απο τα σπρου για να καθαριστουν κλπ σωστα ?οταν εχουμε πχ ενα ανοιγωμενο καπο πως θα το βαψουμε,ασταρωσουμε, βερνικωσουμε χωρις θεματα? το βαζουμε σε ενα ξυλακι με μπλου τακ μετα πως θα τοαλαξουμε πλευρα χωρις θεμα πρπει να γινει διπλη κινηση?
|
|
|
Post by gtziaf on Feb 1, 2020 11:18:22 GMT 2
Κωστή, πολύ καλύτερες οι φώτο τώρα. Ακολούθησε αυτό το φορματ και στα επόμενα. Τώρα για το βάψιμο, έχεις ρίξει πολύ χρώμα μαζί (βαριά - wet χέρια), με συνέπεια να αντιδράσει με το πλαστικό και να γίνει σαγρέ. Τα zero ψεκάζονται σε πολλά, απαλά χέρια (mist coats). Τρίψε με διχίλιαρο και ρίξε βερνίκι, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Επίσης, βλέπω κομμάτια πάνω στα sprue. Πριν βάψουμε κάνουμε δοκιμαστικές εφαρμογές ώστε να ξέρουμε τι μας περιμένει και να γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές. Καλή συνέχεια Αλλη μια ερωτηση για πολλους θα θεωρηθει χαζι κλπ αλλα πιστευω οποιος μπαινει στο κομματι του αυτοκινητου για πρωτη η γενικα στο μοντελισμο πρωτη φορα θα το βοηθήσουμε πιστευω. Η ερωτηση ειναι η εξης κοβουμε ολα τα κομματια απο τα σπρου για να καθαριστουν κλπ σωστα ?οταν εχουμε πχ ενα ανοιγωμενο καπο πως θα το βαψουμε,ασταρωσουμε, βερνικωσουμε χωρις θεματα? το βαζουμε σε ενα ξυλακι με μπλου τακ μετα πως θα τοαλαξουμε πλευρα χωρις θεμα πρπει να γινει διπλη κινηση? Κωνσταντίνε, σε αυτές τις περιπτώσεις που δεν είναι θέμα κάποιας ιδιαίτερης, τεχνικής ο καθένας ακολουθεί τη δική του μεθοδολογία με βάση τα υλικά του, τη λογική του, τον χρόνο του κλπ. Δεν είναι πράγματα που γράφονται σαν tutorial. Τώρα, εγώ ακολουθώ την παρακάτω διαδικασία, για τα καπό, πόρτες κλπ. 1. Καθάρισμα και δοκιμαστική εφαρμογή του καπό 2. Αστάρωμα ξεχωριστά (καπό - αμάξωμα) 3. Βάψιμο ξεχωριστά ας πούμε 2 χέρια. Επιμένω περισσότερο στο σημείο του αμαξώματος που θα κάτσει το καπό. 4. Αφού το αφήσω να στεγνώσει (10-20 λεπτά αν βάφω με ΖΡ) τοποθετώ το καπό με χαρτοταινία (από κάτω) στο αμάξωμα και βάφω άλλα 1-2 χέρια (για να μην υπάρχει τονική διαφορά χρώματος) 5. Βερνίκωμα ξεχωριστά 6. Γυάλισμα 7. Μασκάρισμα της γυαλισμένης πλευράς, αστάρωμα και βάψιμο από κάτω 8. Τοποθέτηση στο αμάξωμα. Γενικά όταν πρέπει να βάψεις ένα κομμάτι από δύο πλευρές... Το τοποθετείς σε ξυλάκι με χαρτοταινία (κολλημένη σε κύκλο για να πιάνει κι από τς δύο πλευρές της) κι όχι blue tac, το οποίο αφήνει ίχνη. Το βάφεις από τη μία, περιμένεις να στεγνώσει, το γυρίζεις στο ξυλάκι και βάφεις και τη δεύτερη.
|
|
|
Post by czt on Feb 1, 2020 14:31:34 GMT 2
Αλλη μια ερωτηση για πολλους θα θεωρηθει χαζι κλπ αλλα πιστευω οποιος μπαινει στο κομματι του αυτοκινητου για πρωτη η γενικα στο μοντελισμο πρωτη φορα θα το βοηθήσουμε πιστευω. Η ερωτηση ειναι η εξης κοβουμε ολα τα κομματια απο τα σπρου για να καθαριστουν κλπ σωστα ?οταν εχουμε πχ ενα ανοιγωμενο καπο πως θα το βαψουμε,ασταρωσουμε, βερνικωσουμε χωρις θεματα? το βαζουμε σε ενα ξυλακι με μπλου τακ μετα πως θα τοαλαξουμε πλευρα χωρις θεμα πρπει να γινει διπλη κινηση? Κωνσταντίνε, σε αυτές τις περιπτώσεις που δεν είναι θέμα κάποιας ιδιαίτερης, τεχνικής ο καθένας ακολουθεί τη δική του μεθοδολογία με βάση τα υλικά του, τη λογική του, τον χρόνο του κλπ. Δεν είναι πράγματα που γράφονται σαν tutorial. Τώρα, εγώ ακολουθώ την παρακάτω διαδικασία, για τα καπό, πόρτες κλπ. 1. Καθάρισμα και δοκιμαστική εφαρμογή του καπό 2. Αστάρωμα ξεχωριστά (καπό - αμάξωμα) 3. Βάψιμο ξεχωριστά ας πούμε 2 χέρια. Επιμένω περισσότερο στο σημείο του αμαξώματος που θα κάτσει το καπό. 4. Αφού το αφήσω να στεγνώσει (10-20 λεπτά αν βάφω με ΖΡ) τοποθετώ το καπό με χαρτοταινία (από κάτω) στο αμάξωμα και βάφω άλλα 1-2 χέρια (για να μην υπάρχει τονική διαφορά χρώματος) 5. Βερνίκωμα ξεχωριστά 6. Γυάλισμα 7. Μασκάρισμα της γυαλισμένης πλευράς, αστάρωμα και βάψιμο από κάτω 8. Τοποθέτηση στο αμάξωμα. Γενικά όταν πρέπει να βάψεις ένα κομμάτι από δύο πλευρές... Το τοποθετείς σε ξυλάκι με χαρτοταινία (κολλημένη σε κύκλο για να πιάνει κι από τς δύο πλευρές της) κι όχι blue tac, το οποίο αφήνει ίχνη. Το βάφεις από τη μία, περιμένεις να στεγνώσει, το γυρίζεις στο ξυλάκι και βάφεις και τη δεύτερη. ευχαριστω πολυ! κατατοπιστικοτατος!
|
|