|
Post by konstantinf on Mar 9, 2019 12:39:14 GMT 2
Στον κινητήρα της Bugatti 50T υπάρχουν επιφάνειες από λαμαρίνα με επεξεργασμένη επιφάνεια (αλληλοκαλυπτόμενοι κύκλοι). (Δεν ξέρω πώς λέγεται αυτό το είδος στο εμπόριο, αν κάποιος το ξέρει ας μου το πει): Για τη διαμόρφωση αυτής της επιφάνειας δοκίμασα μια μέθοδο που προτείνει ο Paul Koo στο DVD του με ωραία αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε αφρώδη ταινία διπλής όψης και 400άρι γυαλόχαρτο. Κολλάμε το γυαλόχαρτο στην μια πλευρά της ταινίας και το κόβουμε σε τετραγωνάκια περίπου 5 επί 5 χιλιοστά:
Κολλάμε την άλλη όψη από ένα τετραγωνάκι σε ένα εργαλείο του ταχυτροχού και κόβουμε όσο περισσεύει για να δημιουργηθεί μια στρογγυλεμένη επιφάνεια:
Με τον ταχυτροχό τώρα πιέζουμε ελαφρά το έλασμα και δημιουργούμε τον πρώτο κύκλο (θα χρειαστούν μερικές δοκιμές για να πάρουμε μια αίσθηση του πόσο πρέπει να πιέζουμε - βασικά μέχρι να ακούσουμε να αλλάζει ο ήχος του ταχυτροχού). Ο επόμενος κύκλος πρέπει να καλύπτει τον πρώτο περίπου κατά το ήμισυ. Συνεχίζουμε έτσι φτιάχνοντας την πρώτη γραμμή. Η δεύτερη γραμμή πρέπει να επικαλύπτει την πρώτη πάλι κατά το ήμισυ. Για ευκολότερη εργασία συνιστάται η χρήση βάσης ταχυτροχού και τράπεζας γενικής χρήσης (π.χ. της PROXXON KT150 - αλλά και μια μέγγενη ακριβείας κάνει τη δουλειά...):
Για να καλύψω μια επιφάνεια 3 επί 25 εκατοστά χρειάστηκα περίπου 1 ώρα. Το επεξεργασμένο έλασμα είναι ανθεκτικό σε επόμενες διεργασίες (τρύπημα, λύγισμα κλπ.).
|
|
|
Post by Φάνης on Mar 9, 2019 13:42:50 GMT 2
Πολύ έξυπνο κια ωραίο αποτέλεσμα Κωνσταντίνε! Το έλασμα από τι είναι;
|
|
|
Post by konstantinf on Mar 9, 2019 14:03:48 GMT 2
Το έλασμα από τι είναι; Από αλουμίνιο. Δοκίμασα σε πάχη 0,2 και 0,5 χιλιοστών. Πιστεύω ότι δουλεύει και σε έλασμα από ορείχαλκο.
|
|
|
Post by Diecast917k on Mar 9, 2019 14:46:58 GMT 2
Απιστευτη τεχνικη πρεπει να ομολογησω! Λιγο δυσκολο να χρησιμοποιηθει σε μικροτερες κλιμακες
|
|
|
Post by konstantinf on Mar 9, 2019 17:07:02 GMT 2
Λιγο δυσκολο να χρησιμοποιηθει σε μικροτερες κλιμακες Δεν είμαι σίγουρος... Για το εφέ που χρειαζόμουν στην 1:8 η διάμετρος του γυαλόχαρτου ήταν περίπου 5 mm. Στην 1:24 θα μπορούσε να δουλέψει με 1,6 mm, στην 1:12 με 3 mm. Δεν πρέπει να είναι ανέφικτο - σίγουρα μια δοκιμή αξίζει τον κόπο...
|
|